tiistai 8. elokuuta 2023

Säätilasta toisehen

Sää, kestoaihe, mutta siitähän aina löytyy juttua, oli aihetta tai ei. No ny taas on aihetta. Eileen oli sellaane helle, että oksat pois. Oven ku aukaasi pihalle, nii vastahan löyhähti kunnon tropiikilline kostia lämpö. Asteet huiteli liki 30 kympis. Olin varannu mustikooren putsausta eiliselle, ei tarvinnu paliua rehkiä, mutta hiki oli kokoaijan.

No, tänään sitte tuuli tuiverti. Aamulla viälä ihan siärettävästi, mutta iltapäivällä oikee kunnolla. Onneksi pellikatot o viälä paikoollansa, vaikka paukkuuvakki lahajakkahasti. Pellisangoos asustava, siämenistä kasvattamani hirssi 'Frosted Explosion' sensijaan koki terassin kiveyksellä, pianoosen räjähryksen. Selevis kuitenki ihan ehejänä.

Enite kurmootusta on saanu eteläpääty ja varsinki terassi. Siivosin siitä aamulla kaikki ylimäärääset pois, otin riipputualin alahan, ku keikkuu nii liki klasia ja tyäntelin pelargoonia taaemmas, mutta niin vaan tuhoja tuli. Kaks purkkia oli hävinny, ku kurkkasin pihalle.

Tuntemattoman tumman purkki o säpälehinä mutta valakokirijavalehtisen 'Sofian' purkki oli, yllätys yllätys, ehejä.
Kualemattomuuren yrtti saa kyyttiä. Versot iha vaakasuaras.
Terassin lavasoffan viäreesen hyllykön päältä lenti puuloora nurin, mutta sen päällä oleva rönsyorvokki tippuu ku ihimeen kaupalla oikeeppäi eikä saanu mainittavia vaurioota.

Kipaasin pyärällä kattomahan kasvaria, viäläkö liä pystys ja ku kohoralle tuli kunnon puuska, loppuu vauhti ku seinähän. Kasvari oli pystys ja ny on tuuliki jo karvanverran tyyntyny. Hyvä, jos näi vähillä pääsi, ei jättirakehia, ei massiivista saretta, eikä trompia, vaikka nii kauhiasti  pelijäteltihin. Kuis teillä, pysyykö tukka pääs?

ps. Oli viälä pakko laittaa yks kuva tuhoosta........
Tuuli runteli pahiten etelänpualoosta terassin kulumaa ja viälä joku kunnon puuska tuli kuvien ottamisen jäläkihin. Osansa niistä sai aroniapuskaki. Joitaki oksia taittuu ihan maatamyären. Marijat kuitenki näyttää kypsyvän. Riskipenkin viinikärhö 'Pernille' on tuhannen nuuskana. Muiski on yksittääsiä ruskettuvia varsia.

Aurinkoosta viikkon jatkoa!

20 kommenttia:

 1. Huh, tuuli oli puuskainen, mutta vähiin onneksi jäivät vahingot. Toki tuollaiset ruukkujen putoamiset eivät nekään ole ihan jokapäiväistä ja aina harmittaa, kun kaunis kasvi katkeaa. Minulla kaatui heinäseipäiden varassa ollut kärhö pitkin pituuttaan pientareelle, olivat päässeet jo seipäiden juuret mätänemään ja nyt tuuli teki koko tornista selvää. Kasvi on sitkeä ja kunhan sain jonkinlaisen tukivirityksen pystyyn, niin siellä se Jackmanii taas katselee korkeuksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka vähällä päästihinki, kaikki ylimäärääne harmittaa. Mulla kaikki tuet pysyyvät pystys mutta tosiaan, 'Pernille' koki kovia. Ei montaa ehejää kohtaa oo. Rupiaa olemahan kokonansa ruskiana. Kiva ku 'Jackmanii' pysyy rytäkästä hualimata hyvänä.

   Poista
 2. Hieno ettei tullut enempää vahinkoa. Meillä tuuli taisi olla miedompi, kova se oli mutta ei mikään mahdoton eikä tullut vahinkoja, kuivasin jopa pyykkiä pihalla kun oli unelmasää lakanoiden kuivatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Likempänä rannikkua tosiaan taisi tuullaenemmän. Mulla oli pyykinkuivauspäivä erellisenä päivänä.

   Poista
 3. Huh, onneksi vahingot jäivät tuohon. Meillä ei onneksi tuullut noinkaan paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Ei tuallaaset tuulet mitää kivoja oo. Aina ne jotaki jäläkiä jättää.

   Poista
 4. Oli kyllä melkoinen ero päivissä, kun edellisenä päivänä oli 30 ja tänään 16 astetta. Tuulikin melkoista, meillä vähän samat näyt ja ikkunattoman ikkuna-aukon eteen niitattu muovi tiessään, mutta sen pystyi arvaamaan.
  Meillä on ollut sähköt poikki noin 10 tuntia eikä paluuta näy, arvelevat, että huomenna puoleltapäivin saadaan sähköt. Itse lähdin sattumalta mantereelle, niin olen sähköjen äärellä onneksi. Eilen illalla meillä oli jo ukkosta, mutta ei osunut päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ero oli kyllä suuri. Tääläki lämpötila laski huamattavasti. Onneksi teilläkää mitää suurempia tuhoja. Sähkökatkoosta voi olla suurtaki haittaa.

   Poista
 5. No teillä onneksi kovasta myrskystä huolimatta tuhot jäivät vähäisiksi. Meillä vahinkoja ei sattunut. Mitä nyt Etoile Violetten tukisalko alkoi kaartua uhkaavasti kohti maata tuulessa ja se jouduttiin tukemaan, jottei kokonaan rojahtaisi maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki nii valtavan kokooset kärhöt, että niihin ottaa tuulet ja tuet pitääki olla tosi tukevat. Onneksi ei kokonansa kaatunu.

   Poista
 6. Onneksi ei kellään mitään pahempaa, ei meilläkään, vaikka etukäteen pelkäsin. Jouduin itse lähtemään päiväksi työpaikalle, mutta puoliso jäi kotiin vartioimaan. Sieltä tuli viestiä pikkuvahingoista: pihaan johtava kaariportti kaatunut - ei onneksi haitannut kun siinä ei vielä kasvanut juuri mitään, parvekkeen verhojen alateunat rispaantuneet tuulessa, ei paha haitta. Eniten pelkäsin suuren, köynnöspapuja täynnä olevan tuen puolesta, mutta se onneksi pysyi pystyssä.
  Menetys oli oikeastaan vain yksi irronnut tomaatinraakile 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei enempää vaurioota. Kaariportti on kait jo vahavistettu, ettei myähemmin kaaru.

   Poista
 7. Hyvä kun ei suurempoo vahinkoo tullu myrskystä. Meillä ei katkennu sähköt, eikä puitakaan kaatunu. Myrsky ol maltillisempi kuin ennustettiin!

  VastaaPoista
 8. Meillä taisi ainut tuho olla melkein kukkineiden ritarinkannusten katkeaminen. Onneksi ei teilläkään mitään suurempaa vahinkoa tapahtunut.

  VastaaPoista
 9. Hyvä, että selvisitte pikkuvahingoilla. Puuskainen ja kova tuuli voi saada isojakin tuhoja aikaiseksi. Rannikkoseutu taisikin ottaa kovimmat puhurit vastaan, sillä tänne saakka ei kovin navakkaa puhuria edes yltänyt. Olin kyllä ihan hyvilläni siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei mitää korvaamatonta onneksi tapahtunu. Täälä lakeuksilla tuntuu tuulevan tämäntästä. Onneksi ei näi kovia tuulia useenkaa.

   Poista
 10. Täällä selvittiin pelottelusta huolimatta vähäisin vaurioin. Roska siivo oli pahin tuho. Puista oli lennellyt aika mojoviakin oksia ja pienempää ympäri ämpäri. Koivun urpuja sato kaks päivää ja ei voinu ku ihmetellä mistä niitä riitti! Melkonen kuorrutus tuli.
  Onneks selvisitte kuitenkin melko vähäisin vaurioin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Kuusesta tääläki varisi kuivia risuja nurmikolle, mutta onneksi tuuli vei mualle naapurien koivujen roskat.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...