maanantai 17. heinäkuuta 2017

Vesakon hävitystä ja varijolilija

Punertava varijolilija on ainut lilija, joka tällä hetkellä kukkii. Jalostettuja istutin syksyllä ja luulin keväällä, että kaikki meni mönkähä. Ne nousivat nii myähä, että olin jo luapunu toivosta.  Osa o viissenttisiä, mutta jokku jopa pualimetrisiä ja niis näkyy jo nuppuja. Viimme vuaren keväällä istutetut lilijat näyttää kaikki kasvanehen ja niis näkyy kans kaikis nuput. Nehän oli viimme kesänä tosi surkeeta ja näivettynehiä ja vaa yks sipuli kukkii, yhyrellä kukalla. Varijolilijoja kasvaa mulla mäntykulumas, männyn ja syreenien välis. Non siälä nii pimiäs paikas, etten oo joka vuasi eres hoksannu niiren kukkivan. Siirrinki muutama vuasi sitte yhyren pehkon kinttupoluun kivijalakapenkkihi. Son armoottoman kuiva paikka, eikä luntakaa oo palio suajana, mutta uskollisesti ne siältä nousoo joka kevät. Ei ihime, että näitä löytyy autiotalojenki villiintynehistä pihoosta.Ny ei kukinta pääse ohitte. Varijolilijalla onki aika hauska kukinta. Ensi yksittääne kukka on kellomaane.............sitte se aloottaa nostamaha terälehtiä............rullautuen turpaaniksi.Aika hauska.


Varjolilja -Lilium martagon

Seinänviäres kasvaes, kasvusto meinaa aiva kuupata poluulle, mutta onneksi siinon vaffa tuki......tikkahat katolle.


*******


Eilee, pyhänä oli hiano aurinkoone päivä, tuuli kuitenki sopivasti, eli omialtaane päivä piänimuatooselle mettätyälle. Raivauksen ku alootti varion pualelta, ei tullu yhtää liika kuuma.Mua on pikkuuse häirinny naapurin pualella olevan tervalepän?? runsas vesoomine ja varsinki ny ku mulla on tuas nurkas nua kasviloorat. Kävinki kysymäs luvan vesakon hävittämiselle. Sain luvan ja  ku viälä isäntäki tarttuu moottorisahahan ja katkoo kaikki paksuummat vesat, mitä en oksasaksilla saanu poikki, sain urakan myähä illalla valamihiksi.Kyllä maisemat avartuu ja loorat saa palio paremmi valua. Itte puu variostaa sopivasti keskipäivän kuumimmalta porotukselta (mitä son).


Tiätysti mä karsiin kaikki rungot.  Siinolis värkkiä parihi rojektihi 😊 Ne joko toteutuu tai sitte ei.


Tänää on ollukki sarepäivä. Hyvää teki kasviille, ku ei täälä ny nii maharottomasti oo satanu.
Hyvää alakuviikkua!

38 kommenttia:

 1. Olipas siinä vesakkoa, takaa ei edes paksu puuta näkynyt. Tuommoiset oksat kun aina jaksaisi karsia, ovat hyvää materiaalia puutarha-askarteluihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli aika ouron näkööne nurkka, mutta on siihe jo silimä ruvennu tottumaha. Houkutus oli liian suuri, en raaskinu ainakaa heti hävittää :)

   Poista
 2. Hienoja nuo varjoliljat! Kyllä maisema muuttuu kun vesakko sai kyytiä! :)

  VastaaPoista
 3. Varjolilja on todella kaunis, etenkin tuollaisena suurena ryhmänä. Kukka on todella mielenkiintoisen näköinen sitä lähemmin tarkastellessa. Minäkin olen löytänyt omat varjoliljani rappioituneen autiotalon pihapiiristä. Hitaasti, mutta varmasti ne ovat vuosien saatossa lisääntyneet.
  Oletko kenties aikeissa tehdä lisää risuaitaa noista tervalepän oksista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En eres muista mistä oon omani saanu. Osa nousi anopin jäliiltä penkistä. Syvällä oli sipulit, koska en huamannu niitä penkkiä lapioores. Tutkimusmatkat autiotalojen pihoohi, voi johtaa aarteeren löytymisehen.
   Jotaki sen tyylistä :)

   Poista
 4. Noista rangoista saisi hyvää hakettakin. Leppä ei tahdo notkistua pajun tavoin, joten sitä on pahuksen vaikea punoa.

  Mutta varjoliljat on ihania! Niitä on saatavilla ulkomaisista nettikaupoista vaikka minkälaisia lajikkeita. Ovat vain pahuksen kalliita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muttaku ei oo haketinta, viäläkää......huamasin.
   Istutin syksyllä yhtä marhanlilijaa, on just ja just pinnalla.

   Poista
 5. Minunkin varjoliljani on kotoisin läheiseltä autiotalolta, tai pikemminkin -tontilta. Jostain syystä en ole saanut varjoliljoja pysymään kukkapenkissä, vaan niitä putkahtaa mm. aroniapensaasta. Sieltä niitä on mahdotonta siirtää toisaalle, joten olkoot. Tänä vuonna varjoliljojen kukinta on aika vaisua. Ehkä ne vetävät henkeä, sillä viime kesänä ne kukkivat todella loisteliaasti.
  Kannatti tehdä vesakkohommia. Puusta ja maisemasta kehkeytyi tosi kauniita.
  Niin, mikä porotus ja paahde? Ei ole liiemmin näkynyt tai tuntunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaan nuasta useemmite kukinnot pois. Ei silloon pääse leviämähän mihinkä sattuu. Mulla kukkii ny paremmi.
   Nurkka näytti ensi tosi ourolle, mutta palio valoosemmalta. Ei oo porotusta pahemmi ollu, mutten sitä ny nii kauhiasti kaipaakkaa, kuhan tarkenis talavitakin asemesta lyhythihaasella.

   Poista
 6. Nuo varjoliljat ovat ihania, vallankin punaiset, sellainen vanha roosa ja helmiäinen yhdessä, ihanat! Niitä on mun työkaverin niityllä vaikka kuinka eikä tiennyt mitä ne oli ennenkuin otettiin puheeksi. Valkoinenkin varjolilja on kaunis, mutta tykkään enemmän tuosta punaisesta.

  Komea savotta ja hieno lopputulos, ilo silmälle. Noista risuista tekee ihan mitä vain vaikkeivät taivu...ihanaa materiaalia! Vai ei ole siellä sadellut kovin, meidän kohdalla taivaallinen hana on vuolaasti valunut, voisi jo sulkeutua, toisaalta kaatosadetta ei ole ollut montaakaan kertaa, hyvää se on tehnyt maalle ja on ollut helppoa kitkeä niin kasvimaata kuin kukkamaitakin. Pionitkaan eivät ole ihan laossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka variolilija onki vanha kasvi, ei sitä kaikki tunne. Oonki kattellu valakooselle paikkaa, kai se viälä johonki mahtuus.
   Torennäköösesti ainaki yks rojekti toteutuu, ettei risut menisi aiva hukkaha. Ei täälä oo liikaa sarellu ja tuuli kuivattaa äkkiää pintamaat.
   Sataaski aina, hissunkissun hilijalleen :)

   Poista
 7. Nuo varjoliljat on kans mun tulevaisuuden hankintalistalla... Tosi kauniita. Muistan miten vuosia sitten kävin serkullani Laajasalossa ja siellä rannalla oli autiotaloja, joiden pihoilla kukki varjoliljat ihanasti. Kylläpä maailma avartui risusavottasi ansiosta! Ja ihana tuo rypsi?pelto, se ei tainnut vielä Avoimissa kellertää? En ainakaan muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii avartuu ja tuntuu että tuuliski enemmä. Tiärä sitte luulenko vaa.
   Ei kellertäny viälä silloo. Joka päivä färi voimistuu ja kirkastuu. Ei oo enne nua lähellä rypsiä kasvanukkaa.

   Poista
 8. Mun varjoliljat on hävinnyt. Taisivat olla liian märässä ja pimeessä paikassa. Se on vaan aika tyyris hankkia, muistaakseni makso aikanaan monta euroo enemmän kun normiperennat. Tuo omalla erikoisella tavallaan kaunis ja muistan miten vaikia oli kuvata, kun piti kameran olla taivasta kohti.
  Tulipa siistiä tuosta nurkasta ja muuttu maisema ihan toiseksi. Sait hyvää tarvevärkkiä, saapa nähä mitä siitä teet, visio on päässä kuitenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan oli pitkiä variolilijoja. Pimeys ei taira haitata nii palio ku märkyys ja tais olla lannootustaki hyvääsesti, jos kasvoovat korkeuksihi.
   Joo, visio on :)

   Poista
 9. Todellakin maisema koheni! Minun varjoliljat eivät kuki tänäkään kesänä. En tajua, mistä ne mököttävät.

  VastaaPoista
 10. Varjolilja onkin aika metka kasvi! Raivaamalla tulikin avarampaa, hyvä naapuri sinulla, kun luvan antoi.

  VastaaPoista
 11. Varjoliljat on kauniita ja tukikin siulla sattu sopivasti.
  Sille tervalepälle pitäs panna roundopit niskaan tai yhestä tulloo ykeksän! Meillä on saimiärät vielä sopivat, täkspäivee on luvassa ukkoskuuroja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huamasin! Aiva tajuton vesoomine, mutta eikö se tapa itte puutaki? Muistan kyllä, että suihkuttivat jotaki erellise savotan jäläkihi.
   Aika hyvi, o viärestä menny pahimmat kuurot. Osuu varmasti kohorallekki.

   Poista
 12. Ihana sävy tuossa varjoliljassa <3 Sinähän pistit ranttaliksi sen vesakon kanssa :D Kivasti avartui näkymä ja puukin on nyt nähtävissä :) Täälläkin satoi eilen, tänään paistaa -hyvä kun vaihtelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Färi on aluuksi ihanan raikas, mutta haalenoo vanhetes. Joo-o, son pantava ranttaliksi ku on sillä tuulella, muute jää pia tekemätä. Sopivasti vaihteleva sää, onki parasta.

   Poista
 13. Kauniit varjoliljat. Mun omat nyykähtivät alkukesästä. Joku ötökkä niissä oli ja varret ja lehdet olivat ihan reikäisiä, kunnes ne kuivuivat. Toivottavasti sipuli säilyi elinkelpoisena, ja lilja jaksasi ensi vuonna kasvaa paremmin.
  Siistiä jälkeä tuli vesakon raivauksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihä vaa ollu lilijakukot tihutöis? Niille kelepaa nämä maatiaasekki, vaikka luulin niire olevan vaa jalostettujen lilijojen riasa. Mulla oli niitä joku vuasi sitte. Hävisivät ahkeran poimimisen tuloksena....kait. Ny niitei oo onneksi näkyny.....viälä.
   Viälä pitääs muutama kanto käyrä sahaamas.

   Poista
 14. Oijoi, rakastan varjoliljoja! Kuten yhdessä totesimme niin näillä taitaa hieman kestää...odotellaan niin saamme nauttia jatkossa kukinnastakin ehkä. Vesakon poisto teki ihmeitä, olipa hyvä kun sait siihen luvan. Ja nuo oksat näyttävät niin makeilta ja sinä olet niin käsistäsi näppärä, ties mitä upeaa kohta syntyy! Teillä onkin kaunis rypsipelto vieressä, juuri naureskelin tässä lähellä kun intialainen perhe otti selfieitä rypsipellon laidalla, koko suku vauvasta vaariin oli tuotu mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonki hilijan vasta hoksannu, että niitäki o montaa sorttia, tiätysti niitäki:) Orotan ny rauhas tuan yhyren laarun kukintaa, ennenku hommaan lisää.
   Kai niistä ny jotaki saa aikahan, oli nii likietuusta materiaalia :)
   Kasvatetahankohan rypsiä intias, voi olla ettei.

   Poista
 15. Kerrassaan upea varjoliljakasvusto! Hienosti näkymä avartui vesakon karsimisen jälkeen :)
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuanna kukkiivakki hyvi :) Valon pitääs ny riittää kasviloorille. Kiitos, samoon!

   Poista
 16. Valkoista varjoliljaa olen metsästellyt... Ovat kaiken kaikkiaan kauniita, minulla anopilta aikoinaan saatuja, kukkivat uskollisesti muutamassa varressa, paitsi tänä vuonna..outoa! Hyvä, kun sait vesakon pois:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista valakoosta taimistoolla nähäneheni, mutta en oo valakoosta erikoosemmi ettinykkää. Taitaa kuitenki kätehe jäärä, jos vastahan tuloo.

   Poista
 17. Ai että, kun tuli puustakin kaunis, kun karsit vesakon ympäriltä, nyt piisaa valoa ja varjoa istutuksillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siitä tuli iha puun näkööne :) Sitä mäki toivon.....jos vaikka mansikoota saisin niihi.

   Poista
 18. Varjoliljat ovat niin kauniita! Niin, ja tulipa siistiä kuin vesat on nurin :)

  VastaaPoista
 19. Varjoliljat on kyllä ihania! Ostin yhden vaaleanpunaisen tänä vuonna, saa nähdä kuinka kauan menee ennenkuin kukkii...
  Valkoinen olis toivelistalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kukkia jo ens vuanna. Mulla nousoo pohojoospenkkihi, ainavaa lilijojen lehtitupsuja, vaikka oon niitä monta kertaa repiny ja kaivanukki pois. Ny annoon olla ja kukkiivat pia. Näihinki tuloo himo ;D

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...