torstai 25. tammikuuta 2018

Kesämuistoja

Sain syksyllä Pelaguulta haasteen, Viisi parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta. Kiitos haasteesta! Vaikka useempien miälehen menny kesä tuaa ensimmääsenä sateesuuren, nii ei kesä meillä ollu nii kauhian katastrofaaline, ainakaa puutarhan kannalta. Isäntä on peltohommien näkökulumasta, asiasta varmasti eri miältä. Aurinkua olis voinu kyllä näkyä enemmä, mutta eipä tarvinnu pahemmi kastella.


Siis viis parasta kesämuistua.....hm....

1. Avoon puutarha

Eherottomasti kesämuisto numero 1. Soli nii positiivine kokemus, että oon viäläki siitä hyvilläni, että uskallin osallistua avoomiihi. Vaikka päätös osallistumisesta aiheuttiki vipinää kinttuuhi ja "liäviä" paineeta. Tuli tehtyä monta retajavaa kohtaa valamihiksi.Ilimaki suasii ja kävijöötä oli yllättävän palio, tuttuja ja tuntemattomia. Osallistun avoomiihi varmasti joskus toistekki, joskus ku päivä on myähemmi syyskesällä. Puutarha on silloo rehevimmillänsä ja toivottavasti kärhöt komiimmillansa.


2. Looratarha

Vuasia tua nurkka on ollu tyhyjillänsä, ku oon varannu sitä kasvarille. Mutta sitte se rupes tuntumahan liian ahtahalta ja päätinki rakentaa siihe looratarhan kasviksia ja kukkia varte. Sain avoomiihi, vasta pari looraa täytetyksi ja välipaikakki on viäläki päällystämätä, joten keväällä tyät jatkuu.
Kasvu looris oli tosi rehevää, mutta niinku kuvista näkyy, jos salaatit ei kasva terassilla, syämätä jäävät. 


3. Taimikasvatus
Oon jo kauvan kasvattanu kelloköynnökset itte, mutta ny innostuun oikee kunnolla, kokeelemahan montaa muutaki sorttia. Meinas karaata mopo käsistä. Mullaku ei sen kummempia kasvivaloja oo ja ku kevät oli nii pitkä ja kylymä, meinasin joutua pulahan nuaren taimien kans. Ei oo ollu koskaa tälläästa viirakkotunnelmaa. No tulipa kokemusta ja jos ny olis pikkuusen viisahampi. Maltti o valttia täski asias, tuli seki taas toristetuksi.


4. Kärhöjen yllätysheräämiset

Vaaliansininen viinikärhö'Prinssi Charles' ja punaane 'Julia Correvon'.

Erellinen kesä oli kärhöjen kannalta surkeuren huippu. Multa jäi nousematta parikymmentä kärhyä. Annoon kasvupaikkojen olla rauhas ja yritin keskittyä paikkaamahan perennojen katokohtia. Soliki hyvä ratkaasu, koska ny nousi ainaki viis sellaasta kärhyä, jokka oli ollu erellis kesänä näkymättömis. Täs on yks niistä, joka jopa kerkes kukkiakki, vaaliansinine viinikärhö 'Prinssi Charles' kukkii punaasen 'Julia Correvon'n parina. Muita nousijoota oli 'Jackmannii, ' The President', 'Kommerei'  ja 'Blue Angel' joka oli ollu karoksis kokonaasta kaks kesää. Muuten kesä ei ollu kärhöölle kovin suasiolline. Kasvu ja kukinta oli vaisua.


5. Pitkät kukinta-aijat

Vaikka pitkä ja kolia kevät ei meinannu teherä kesää ollenkaa, oli hyvänä pualena pitkät kukinta-aijat. Tämä pelastiki mun avoomen puutarhapäivän kukkaloiston. Silloon kukkiivat viälä osa kevätkukista jokka olis normaalisti jo kukkansa kukkinu. Vaikka kesä oliki aika vilapoone, kaikki kukkiivat suht hyvi, joskin monta viikkua tavallista myähemmi.


Kaaripennkiä 18.6.2017.

Kualanpiooniki kukkii runsahan viikon, joskus vaa muutamia päiviä. Tuluppaanikki kukkiivat tooosi pitkähän.


Narsissia puaripenkis 1.7.2017.

Tuli sellaanenki ihime toristettua, että hienäkuulla kukkiivat narsissit.
Kesä oli alappiruusujenki kesä. Kukinta oli yltäkyllääne ja kesti kauvan, samoonku syreenienki kukinta.


Kesämuisteluuta on ollu jo mones plokis. Jos et oo viälä sellaasta teheny, nii ota tästä koppi  ja listaa omat tärkiät kesämuistot!


Mukavaa loppuviikkua!

46 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea kesämuisto koostettasi ja katsella kauniita kuvia puutarhastasi. Kuolanpioni, alppiruusut ja sipulikukat ovat kukkineet sinulla hienosti kesän haasteellisuudesta huolimatta.
  Onko tuossa alimman kuvan oikeassa alalaidassa kääpiöpalsamipihta 'Nana'?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni kasvi kukkii yllättävän hyvin, koleesta säistä hualimatta.
   Alakuvan havu on rungollinen pallohopeakuusi 'Glauca Globosa'.

   Poista
 2. Jos jonkun hyvän puolen kesän säistä pitäis kirjottaa, niin kukinnat kesti kyllä ällistyttävän kauan siinä kylmyydessä. Ja alppiruusut olivat meilläkin komeempia kuin ikään ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus oikee kuumilla säillä joirenki kukinnat saattaa mennä jopa ohitte. Ny ei ollu sitä pelekua. Meillä tuntuu alappiruusu kukkivan komiasti joka toine vuasi. Nykkää ei miälestäni montaa kukkanuppua näy.

   Poista
 3. Hyviä muisteluita! Sain käydä sinun pihaa kattomassa ihan livenä Avointen ovien päivänä ja tykkäsin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukavaa nähärä oikee livenä plokkareita. Ja kiva, jos puutarha oli kattomisen väärtti.

   Poista
 4. Ihana puutarhaesittely näin muistojen välityksellä. :) Tosi kaunista! Piristi näin pimeää ja sateista päivää!

  VastaaPoista
 5. Puutarhasi on komea ja oli tosi kivaa, että minäkin ehdin tulla Avoimeen puutarhaan. Olisipa ollut hauska tavata myös Maatuska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava oli, että kerkesit käyrä, vaikka sullonki nii vauhrikasta aina kesääsin. Maatuska käviki iltapäivän viliskees.

   Poista
 6. Mukava kun siulle jäi hyvä miel avoimista puutarhoista. Ja kyllä siulla on kaunis puutarha, jota kannattaa esitellä. Kukinnat kestivät tosiaan pitkään viime kesänä ja kasvu rehevee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaihimiset on nii positiivista porukkaa. Päivä sujahti tosi nopiaa. Kasvit tais tykätä kesästä palio enemmä ku ihimiset.

   Poista
 7. Kiva, että osallistuit tähän haasteeseen. Lisäänkin postauksesi osallistujien listaan <3 Ihania kuvia! Kärhöt ovat siitä jänniä tyyppejä, että saattavat tosiaan olla teillä tietämättömissä ja yhtäkkiä taas ilmestyvätkin takaisin :) Avoimiin puutarhoihin haaveilen itsekkin joskus osallistuvani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaste oli kiva :) Kovin ailahtelevaasia kärhöt tosiaanki ovat. Vois ny tulla vaihteeksi lämmin kevät, että kärhökki sais paremman startin.
   Kannattaa osallistua, eherottomasti! Muiren puutarhahan hurahtanehien kans on mukava vaihtaa ajatuksia.

   Poista
 8. Ihania muistoja kesästä! Puutarhasi onkin näkemisen arvoinen, hienoa että osallistuit avoimiin puutarhoihin.

  VastaaPoista
 9. Ihania kesämuistoja! Avoimet puutarhat on varmasti hieno, joskin työteliäs kokemus. Tänä vuonna näyttäisi olevan taas heinäkuun alussa, saas nähdä, mihinkä suuntaan auton nokka kääntyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se aika tyäläs, mutta nii palio sai teheryksi, ku oli päivänmäärä mihinkä tähärätä. Monta pualivalamista tuli tehtyä valamihiksi. Puutarhan tyylistähän palio riippuu tekemisen määrä ja ittestäki. En kuitenkaa usko, että kovin moni pystyy olemahan iliman minkäälaasia paineeta. Ny mäki pääsen taas käymähän johonaki mualla.

   Poista
 10. Viime vuoden kesä näyttää oikein kauniilta, tosin vähän myöhässähän kasvit kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha näytti ihan erilaaselta ku erellisenä kesänä, näki uusia kukkayhyristelmiä.

   Poista
 11. Olihan se viime kesä aika kolea ja sateinen, mutta ei se näistäkään kuvista silti huonolta näytä. Eli kesä on kesä, vaikka millaisessa säässä.
  On se vaan aina yhtä mukava katsella kuvia puutarhastasi. Siellä on kaikki niin kaunista ja harkitun oloista. Sinulla on visuaalinen silmä selvästi hallussasi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Oli kesä minkälaane hyvänsä, aina se talaven voittaa ja tuntuu aina kesältä.
   Kiitos! Kiältämättä, aika tarkasti valitten kasvit tai ainaki yritän :) Kiitos, samoon!

   Poista
 12. Voi miten kivoja kesämuistoja♥ Vaan enpä muista koskaan nähneeni narsissin kukkivan heinäkuussa:) Taisi olla luonnollekkin vähän kummallinen kesä tuo viime kesä..että onko tämä kesää vaiko ei, kun sää vaihtui alvariinsa:) Niin kauniita oli nämä kesäkuvat että ihan kaiho tuli kesään..Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimmeeset tulput kukkiivat useen viälä heinäkuun pualella, mutten mäkää oo koskaa nähäny heinäkuus kukkivia narskuja. Ny tuntuu sää poukkoolevan koko aijan, oli sitte kesä tai talavi. Kiitos, samoon!

   Poista
 13. Hyvää viikonvaihdetta sinne Navettapiialle! On pitänyt sanoa, että tosi kiva kun kirjoitat murteella. Älä vaan lopeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoon! Kiva että tykkäät :) Samoolla linijoolla meinaan jatkaa.

   Poista
 14. Kerrassaan ihania kesämuistoja ja kauniin aurinkoisia kuvia. Ihailen kaunista laatikkopuutarhaasi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useen tuloo kuvattua aurinkoosena päivänä. Mäki tykkään nuasta loorista. Jos ens kesänä sais ne 100% käyttöhö. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Mukavia muistoja! Toivottavasti ensi kesäkin synnyttää yhtä mukavaa muisteltavaa seuraavan talven ajalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! Kesä on kuitenki taatusti erilaane :)

   Poista
 16. Summasit yhteen paljon samankaltaisia muistoja kuin täälläkin suunnalla! Hienoa, että rohkaistuit lähtemään mukaan avoimiin, jää onnistuneesta päivästä mahtavat muistot! Minulla myös kärhöt oikuttelevat ja tuo maltti on niiden kanssa valttia, oon saman huomannut! Upeita kukkasia ja ihana alppiruusu - sinulla on tosi kaunis piha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoomet oli hiano tapahtuma. Oon ollu itte innokas viaraalija ja toivottavasti oon jättäny jäläkehen ittekki positiivisen jälijen. Kärhöjen kans ei passaa hätäällä. Hetikää aina ei pitkää pinnaa palakita, mutta ykski heräämine innostaa uusihin yrityksihin. Kiitos!

   Poista
 17. Hienot olivat sinulla muistelot . Hyvää sunnuntaita .

  VastaaPoista
 18. Sinulla on upea puutarha. Todella kaunista, siistiä, kukkaisaa ja, ja...

  VastaaPoista
 19. Mukavia muistoja siellä!
  Hyvälle näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää on kiva muistella. Kyllä joka kesä tapahtuu jotaki mukavaa.

   Poista
 20. Ihana vuosikatsaus menneeseen vuoteen. Vaikka kesä oli sateinen, sinulla näytti kaikki kasvavan niin hyvin, oikein rehevää puutarhassasi.
  Käypä kurkkaamassa blogissani, josko sinulle olisi siellä jotain kiinnostavaa ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläki satoo, mutta ei ehkä nii palio ku mones muus paikas.
   Vilikaasen....

   Poista
 21. Ihania kesämuistoja ja todella kauniit kuvat! Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 22. Hienon näköistä on! Ilmoita nyt sitten, jos vielä osallistut avoimiin puutarhoihin, tiedä vaikka tekisin road tripin paikan päälle ihastelemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottamaar, ilimootan! Kissinkokoosin kirijaamin :D
   Kiva oliski nähärä muita plokkaria:)

   Poista
 23. Oi ja voi, kuinka on kaunista! Jos asuisit lähempänä, visiteeraisin kyllä paratiisissasi!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...