sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Kompostoontihaaste

Sain Kivisen Vilman piha -plokista kompostoontihaastehen. Kiitos haastehesta! Sen on aloottanu Rikkaruohoelämää -plokin Between. Haastehes on tarkootus kertua omasta kompostoonnista. Ja het on torettava, ettei tämoo mun vahavinta alaa. Enoo mikää himokompostooja. Kuinkas sitte pääsen kaikesta jätteestä eroho, sitä ku  tuloo kuitenki koko aijan.


Etupihaa 30.7.2018.Ensinnäki, yritän aina nypätä ohikulukiessani rikkaruahot pois penkistä. Jos non piänehköjä,  alle kymmensenttisiä, heitän ne surutta nurmikolle. Siihen ne kuivaa näkymättömihi ja häviäävät näkyvistä viimmeestänsä silloon, ku huristelen seuraavan kerran leikkurilla. Samalla tuloo hoirettua luannolline lannootus ja ku meillei mitää paraatinurmikkua oo, nii ei haittaa, vaikka joku rikkis jatkaas elämäänsä nurtsin vihereyttäjänä.Suuremmat roskat ja esim. kanttausjätteet kerään vanhoohi multapussiihi, mikkä orottaa portis raktorin kauhaa, jolla kulijetan roskat yhyren mettän reunaha,  iliman pussia. Siälä ne saa  kompostootua ja muhia kaikes rauhas.Emmä ny ihan kaikkia mettähän viä. Meillei oo suuria lehtipuita muutaku terijoensalavat, joiren  leheret otan kaikki hyätykäyttöhön. Kannan leheret istutusalueille, suajaamahan kasvia pakkaasilta ja tuulilta. Siinä ne saa pintakompostoontua ja keväällä haraan loput pintamultahan. Jos tuuli on kasannu lehtiä johonku oikee suuren kasan, otan osan kevätsiivouksen yhteyres pois. Jätän nimittäin melekee kaikki roippeet talaveksi penkkiihi.


Ei siihe paliua maharu, mutta kuitenki.......

Ohan mulla lisäksi olemas tällääne epäviralline kompostikehikko. Ja tiätty, ruasteene, entine isännän tekemä koirankulijetushäkki. Se klapaji monta vuatta tuala takatarhalla ja ku isäntä sanoo myyvänsä sen, nii mullehan tuli kauhia kiirus saara se johonku hyätykäyttöhön. Son kasvimaan nurkas, eikä taira olla paras maharolline kompostikehikkona, muttei tuas oo tilaa millekkää suuremmalle systeemille. 

Olis tarkootus rustata joskus oikee oikiaoppiset kompostikehikot kaikelle puutarhajätteelle. Kattoo ny,  saanko ne joskus aikaaseksi. Talousjätteet on tähän asti menny jäteauton mukana, mutta ny syksyllä, ku olis pitäny ottaa sille erilline pönttöö, saatihin jätelautakunnalta lupa viärä ne tunkiolle. Halavin ratkaasu.


Uutta 'Arabella'n viheriää kasvua 11.11.2018.

Leikkasin viimmeesenä runsahimmat, ruskettunehet kärhöpöheiköt kehikkohon ja kas, 'Arabella' oli ruvennu tekemähän uutta kasvua. Ei auttanu, leikkasin ne pualesta metristä surutta poikki. Kualoo maanpäälliset versot kumminki. Köynnöskehikos olevan risupesän petoonimunat oli kans jännästi vihertyny.


Oon tippunu aijat sitte kärryyltä, joten haastehen voi ottaa tästä kuka haluaa.


Mukavaa viikon alakua!

18 kommenttia:

 1. Ehdin jo ajatella, että hautaat kaikessa hiljaisuudessa haasteeni, kun sen saamisesta olit vähän hämilläsi. No, kompostoithan sinä ainakin puurhajätteesi! Hyvä! Mainiota viikonalkua sinne Pohjanmaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän toki, vaikka haasteesiihi vastaamine joskus kestää....
   Ohan tuas ny eres jotaki yritystä :) Samoon sinne Hämeesehen!

   Poista
 2. Minäkin kannan osan lehdistä kukkapenkkien katteeksi. Ja jotta sulta ei nyt ihan heti haasteet lopu kesken, niin minä nakkasin sulle vielä yhden lisää ;) Käy kattomas mun blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kätevää, ettei tartte niitä kovin kauvas raharata.
   Kiitos haasteesta! Vastaamine on nii hirasta, ettei näköjää pääse loppumaha. Kävinki jo :)

   Poista
 3. Kukkapenkki ja kasvimaa ovatkin parhaat paikat kompostoida lehtijäte. Ja turhahan niitä perennojen varsia ja lehtiä olisikaan raahata mihinkään, kun tosiaan suojaavat kasveja talven aikana. Osa ehtii maatuakin sinne ennen kevättä ja loput voi katkoa keväällä maan pintaan, niin peittyvät uuden kasvun alle hetkessä. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aina siivonnu vasta keväällä, mutta ny oon ruvennu siivuamahan keväälläki aina vaa huanommi ja tosiaan piäniny retkuja enemmä suaraa penkkihi. Marot saa ruakaa, eikä katettu maa kuivakkaa nii äkkiää ku ihan täysin puhuras multapinta.

   Poista
 4. Määkin jätän usein nypityt rikkaruohot kukkapenkkiin kuivumaan, siitä lopulta maatuvat lannoitteeksi;)

  VastaaPoista
 5. Minulla osa rikoista saa saman kohtalon, viskon ne nurmikolle ja ruohonleikkuri ajelee päältä. Perennat siivoan vasta keväällä, jotenkin mukavempi niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piänimpiä ei eres näe, vaikka heti kattooski perähä. Keväällä on nii tarmua täynnä :)

   Poista
 6. Koirankuljetushäkistä tulikin hyvä puutarhajätekomposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuli. Sain siitä jo pikkuusen keväällä multaa, keskeltä. Tuas pakkaa vaa reunat kuivaa liikaa, on nii tuulista.

   Poista
 7. Hyvinhän teillä kompostointi pelaa. Kmpostoinnissa sijainnilla on iso merkitys. Isolla maaseututontilla tilaa puutarhajätteille löytyy varmasti pitkäksi aikaa. Tällainen tiheään rakennettu taajama ja pienet tontit asettaa toisenlaiset haasteet ja lakikin on tiukempi.
  Sen verran lämmintä on jatkuvasti, että pihalla kulkiessani tuijotan multaa piippoja nähdäkseni, kunnes tajuan, ettei edelleenkään olla keväässä ja piipot saisivat mieluummin odottaa vielä jokusen kuukauden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan täälä enemmä tilaa. Takamarkillaki olis vaikka kuinka palio, mutton nii kaukana. Suunnitelmaa pitää viälä pikkuusen hioa.
   Ei ny viälä tarttisi piippoja näkyä. Lämpööset ilimat vois kuitenki viälä jatkua muutaman viikon, mutta sitte voiski tulla vähä lunta ennen pakkaasia.

   Poista
 8. Kompostointi on meikäläisen kompastuskynnys, ei siitä sen enempää. Hyvinhän sulla sujuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ohan se pikkuuse mullaki. Isäntähän ei tajua siitä tulevaa lisääntyvää tyämäärää ollenkaa, ku aina o joku rooppi, mihinkä voi kipata. Mähän olisin halunnu oikee lämpökompostorin, mutta isäntä rupes het laskemahan euroja. Nii ja multaahan on pellot täynnä. Son isännän miälipire.....en kommentoo :D

   Poista
 9. Minulla kompostointi on vielä opettelussa. Rikkaruohojen kanssa minullakin on sama tekniikka, pienimmät päätyvät nurmikolle kuivumaan ja joskus isommatkin, jos tiedän, että ruohonleikkuu on juuri käsillä. Kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuule mullaki. Son hyvä kuivattaa rikkikset nurmikolla, ei tartte rehata mitää keräysastiaa kokoaijan peräs. Kiitos, sitä samaa!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...