sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Pihan viimmeesiä kukkakuulumisia ja huurrekuvia

Viälä päivitys pihan viimmeesistä kasviista, ennenku lämpötila laski pakkaaselle. Viikon on lämpötila ollu nollan alapualella, sillä lailla sopivasti, muutaman astehen. Maisema näyttää ny ihan toisellaaselta, ku mitä näis ensimmääsis kuvis.


18.11.2018

Jouluruusu kukkii näi pontevasti, viimmeesenä lämpöösenä päivänä.

Tänä syksynä istutettu syysmyrkkylilija 'Waterlily' ei aiva keriinny aukaasta kukkiansa. Ny son havunneulasten ja havujen peitos. Jos se talavehtiis ja kerkiääs ens syksynä paremmi.


Yks piikki näkyvis.Ei keriinny nämäkää, syyssaharamit. Ostin ne nii myähää, että istutin ne suasista purkkihi. Kattoo ny, kukkiivakko sisällä. Ens vuanna oon aijoos asialla ja istutan ne maahan.Joskus syksyllä otin komiaamaksaruahua sisälle malijakkohon ja unohrin sen muiren kukkapurkkien taa. Tein perkausta pöyrälle ja kas, maksaruahooshan oli komiat juuret. Ei ollu varsinaasesti tarkootus niitä juurruttaa, muttaku näi oli päässy käymähän.......
......istutin ne pihalle, mäntykulumahan. Pakkaaset tuli het niskahan, mutta jos eivät seleviä, nii ei kovin korkialta putuakkaa.
Kruunuvuakokki nostin. Noli ensin kaks päivää terassilla ja  karistelin niistä viälä enimmät mullat pois, enne kellarihin viäntiä.Leikkasin niistä muutaman kukan ja nuppuja malijakkohon. Nuput aukes aika hyvi sisällä.Verililijapuut nostin vasta keskiviikkona sisälle. Noli sisällä lokakuus muutaman päivän, ku mittari näytti -10. Hyvin kestäävät pikkupakkaasia. 


Eres kuusikolomio, takana kasvimaa ja oikialla hanhikkipenkkiä.
Ny on ollu aiva mahtavia päiviä. Aurinko on paistanu melekee joka päivä ja valakoosta kimalletta o joka paikas, ihanaa huurretta. Luntaki vois kyllä tulla kasvien suajaksi. Muutaman pussillisen talavisuajaturvetta laitoon joillekki harvoolle ja valituulle. Ei sitä monelle riittäny, enkä tiärä oliko levitysajankohta oikia, mutta teko on tehty ja näillä mennähän. Klasikki o melekee pestynä. Pesin ne pihapualelta enne pakkaasia ja oon lämpöösimpinä päivinä pessy muita pintoja. Ny näyttää säätiarootus loppuviikolle plussakeliä, nii saan senki urakan kunnialla loppuhun.    


Virkistävää viikkua!

23 kommenttia:

 1. Meillä on joku tuonut vaasiin tuota komeamaksaruohoa töissä, nyt tuli kasville sitten nimikin. Olen ihastellut hienoja kukintoja! Taisi se talvi sitten tulla, aamulla -7 C ja maa kuurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komiasmaksaruahos onki suuret ja kestävät kukinnot. Oikee hyvä leikkokukka. Meillon ollu jo viikon verran talavisen oloosia päiviä. Pakkaasta on ollu viiren pakkaasastehen molemmin pualin.

   Poista
 2. Meilläkin on ollu pakkaspäiviä. -6 C tänäuamuna. Lunta muassa ja rannoista järvi jiässä. Upeita päiviä! Söikö jouluruusun nuput jänis vai myyrä nuput miulta, laitoin käpälämäen myyrä tapletteja ja nekin ol männy! Kauniisti siellä on kukassa ja nuo kruunuvuokot pittää laittoo muistiin miunkin. Lohullista kuulla jollain muullakin ikkunanpesun olevan vaiheessa, onneks loppusuoralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tais olla tänä aamuna, himpun verran kylymempää. Jouluruusun nuput oli varmasti tuaretta sapuskaa. Toivottavasti tekoo kevääksi uuret nuput. Kruunuvuakot yllätti tänä kesänä totaalisesti, ahkeralla ja pitkällä kukinnalla. Ai, sullaki. Ehän mä ny sitte myähäs ookkaa :)

   Poista
 3. Onpa erikoisen värinen jouluruusu! Aika hieno! Kuura on kaunistanut tienoot. Täällä on alimmillaan ollut -9,5 astetta ja siltä kyllä näyttääkin: joka paikka on paksun kuuran peitossa. Aamulla satoi hento kerros ihan luntakin. Toivottavasti ei tulisi niitä lämpöasteita taas riesaksi, vaan pysyisi pikkupakkasen puolella. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son torellisuures ihan tavallisen färine, kerrottu punaane jouluruusu. Auringonpaistees näyttää erilaaselta. Tänää satoo tääläki muutaman hiutalehen. Torennäköösesti ei maa enää sula lossakoksi, vaikka tuliski muutamia plus asteeta. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Minäkin havittelen punaista jouluruusua itselleni. Nyt on ainoastaan olemassa yksi valkokukkainen.
  Todella kauniita huurrekuvia. Nautin. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon kohta monta valakoosta jouluruusua. Mullon noussu monta siämentainta. Osa o jopa kukkinukki jo. Punaaset ei oo tahtonu talavehtia. Toivottavasti tämä olis kestävempi yksilö ja yritinhän ny sitä vähä suajatakki. Kiitos :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Meinaa tähän vuarenaikahan kamera aiva unohtua. Kiitos :)

   Poista
 6. Mitenkä sinulla jouluruusu kukkii marraskuussa tavallisesti keväällähän se? Minullakin on joskus maksaruohot kasvattanut juuria maljakossa ja hyvin jatkoivat kasvuaan ulkona . Mutta silloin ei tullut heti pakkasia. Ompa sinulla upean värisiä kruunuvuokkoja . Laitatko ne kellariin turpeeseen vai miten? Leikkaatko varren ensin poikki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon punaaset kukkinu aina syksyllä ja valitettavasti talavi non sitte viäny. Nyyh! Yritystä on ollu monet kerrat ja ny taas.
   Kruunuvuakkojen sini on tosi voimakas. En käytä turvetta. Öhöm....heitin ne varsineen paffilaatikkohon ja sitte ku varret o kuivanu, katkaasen ne pois. Mukulat on ihan silleen, hajallansa laatikos. Nii erelliset säilyy talaven. Saa nähärä, kuinka ny käy.

   Poista
  2. Kiitos kruunuvuokko vastauksesta.

   Poista
 7. Olipa mukava ylläri tuo maksaruohon juurtuminen :D Nyt on kyllä kaunista huurretta pihalla ja kimaltaa mukavasti auringon paistees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli joo :) Olinki jo kattonu tuata mäntykuluman reunaa, etton pikkuuse flattuune. Ei oo enää, jos nua lähtöö kasvuhu. Huurret on ollu ny erikoosen paksua, iha ku olis jo lunta.

   Poista
 8. Viime päivinä on ulkona ollut kaunista, kuin postikortissa. Tänä aamuna satoi hetken aikaa luntakin.
  Noissa alkukuvissasi voisi hyvin kuvitella elettävän elo-syyskuuta, eikä suinkaan marraskuuta. Ihme vuosi säiden puolesta on meneillään. Plussaa on luvattu, mutta toivotaan sen jäävän lyhyeksi ilmiöksi. Mieluummin vähän lunta kasveille, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaaski ottaa kimaltavia kuvia, mutton vaa pikkuuse sinnepäi. Aika vauhrilla on säätilat muuttunu pitkin vuatta. Tätäköhän son jatkoski. Lunta sais tulla, muttei metri tolokulla.

   Poista
 9. Hitsi, nytpä sainkin hyvän idean monistaa mökiltä tuota komeamaksaruohoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son aika helappo monistaa, juurruttamalla tai sitte jakamalla. Lähtöö yleensä hyvi matkahan, molemmilla tyyliillä.

   Poista
 10. AH, sinulla kukkii punainen jouluruusu! Olen etsiskellyt itselleni punaista, jäi kevätmessuiltakin saamatta... toivotaan, että jouluruususi jatkaa keväällä kukkimistaan. Komeamaksaruoho on helppo lisätä noista maljakko oksista, mutta kruunuvuokkojen talvisäilytys ei minulla onnistunut, siis sitäkin pitää vaan harjoitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä punaasiaki aina joskus näkyy myynnis, vaikka valakooset onki yleesempiä. Mullon yksinkertaane punaane jouluruusu talavehtinu pari talavia, mutta nämä kerratut on ollu kertakäyttökukkia. Toivottavasti tämä yksilö olis poikkeus. Talavetukset on aina pikkuusen arpapeliä. Joirenkin kans onnistuu, joirenki kans ei.

   Poista
 11. Upea jouluruusu! Kruunuvuokot eivät onnistuneet itselläni tänä vuonna, ensi vuonna on yritettävä uudelleen, ovat niin kauniita. Kauniita kuuraisia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kans ja toivottavasti tykkääs talavehtia. Mulloli monta muutaki purkkia, kaikki ei selevenny kuumasta ja kuivasta kesästä. Kiitos :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...