maanantai 19. marraskuuta 2018

Viimmeeset silaukset

Mä nii tykkäsin, ku lokakuun pakkaasjakson jäläkehe, ilimat lämpes uurestansa. Ennen pakkaasia kerkesin putsata ja kanttata melekee kaikki istutusalueet. Onneksi ennustuksis näkyy tuleva lämpöösempi jakso, nii ei tullu iha paniikkia. Olis jääny muute liia monta hommaa keväälle.

5.11.2018
Kuten tämän kivililijanki siistimine. Parvekkehelta otetus kuvas näkyy, kuinka petooniset askelkivet o hävinny nurmikon joukkoho.


Eihä niitä näkyny enää palio ollenkaa.

Ei muutaku veitti kätehe ja leikkaamahan laatan reunaa pitki kasvanu nurmikko pois. Nostin sitte viälä laatanki pois ja lisäsin kuappaha kivituhkaa, nii että keskelle jäi syvennys. Näi laatan saa tukevammin takaasi paikoollensa, eikä se heilu.

Siistiin lopuksi viälä muukki reunat. Melekee kaikki reunimmaaset kivet olivakki jo nurmikon peitos. 

Selekeni huamattavasti.

Lipputangon juurenki kanttasin. Nua kivet oon upottanu petoonihi.  Siitä o kätevä ajella leikkurilla, ku pikkukivet pysyy paikallansa, eikä rikkaruahokkaa rehota kivien välis. Pikkuuse sammalta  vaa näyttää oleva.Sitte viälä tämä navetan erusta. Tua kohtahan jouruttihin kaivaa putkivuaron takia auki ja vuasi sitte, just enne avoomia, saatihin kivi takaasi paikoollensa. Kiviki jäi siinä hötäkäs vähä vinoho ja soraki oli ny jo pikkuuse painunu ja nua rumaasen heinäkki oli jo siihe siämentäny, joten........

6.11.2018.........reviin heinät pois, suaristin kiven,  ja kärräsin erustalle lisää soraa. Kaivoon viälä pari littiää kiviä isoomman etehe. Laitan lisää, ku löyrän sopivia. Ny siiton huamattavasti mukavempi kulukia, ku portahan nousu vähä maraltuu. Kintukku ei enää nouse nii kepiästi ku enne.

11.11.2018

Kokoaijan piti vilikuulla säätiarootuksia, että kuinka kauvan lämppööne jakso kestää ja että mitä viälä kerkiääs teherä. Arvioon, että tämän törkyysen postipoluun viälä kerkiääsisin uuristaa. Olinhan jo hakenu kasan kivituhkaaki valamihiksi, eikä sitä olisi  siihe voinu jättää. Isäntähän olis sen kuitenki hävittäny lumia lykätes. 
Viikko sitte pyhänä, nostin kivet pois, siivosin alustan, lisäsin kivituhkaa ja naputtelin paikallensa muutaman kiven.

14.11.2018

Keskiviikkona olin teheny vähä yli pualet. Soli nii hirasta, ku piti ettiä välillä lisää kiviä. Istutusaluehan on leventyny alakuperääsestä (hah mikä yllätys) ja olin enne käyttäny siihe nii palio piäniä kiviä, että ny ettiin lisää suurempia.


Eikä polovekkaa  enää kestä nii pitkiä aikoja kyykkyasennos.

Eihän mikää mee tiätenkää niinku meinaa. Taas tuli kaikkia ylimääräästä ja  mulle meinas tulla aiva tollikko. Pakkaaskausi rupes lähenemähän uhkaavasti. Perijantai-illalla tein ittelle lunttilapon, ennen pakkaasia tehtävistä töistä. 

Siinä luki sekalaases järiestykses:
poloku
klasit
havut
kaalet
sipulit
risut
lintulato

18.11.2018

Poluun sain tehtyä eilee, pyhänä. Viikko siinä meni, runsahan kolomen metrin pätkäs.......
........mutta son ny valamis.

Havut oon hakenu ja levitelly, pääasias tuulisille paikoolle penkkien reunoolle. Lisääki vois viälä hakia. Lehtikaalet oon pakastanu. 
Perijantaina kävin isännän asioolla ja tiätty tein koukkauksen hankkijalle. Sipulipussit euron kappale. Kympillä pussia ja kerkesin ne peräti kaivaa maahanki. En tiärä kuinka niiren käy, mutta keväällä tuan sitte näköö. 


Vanhasta lintularostahan remontteerasin yksiön ja tilalle ostin vähä suuremman lintularon, halavimman maharollisen. Olisin halunnu koko ruskian tai puunfärisen, mutta halavin oli valako-ruskia. Hioon valakoosen maalin pois, että se tummuus aikaa myären harmaaksi. Ja se halapuushan seliittyy sisäosien pahavisuurella. Eli tein siihe itte  sisäristikon vaneerista. Aikamoosta häkkyrööntiä, mutta kestäähän se ny palio paremmi. 

Tänää sain uuren lintularon pystyhy ja evästäki esille.  Siinon ny tilaa usiammalle tirpuuselle.
Alle laitoon katekangasta, ettei kasvit oo keväällä iha tahaman peitos.

No nii, viälä listalla o klasit, miten oo viäläkää pessy. Joku plussapäivä kiärrän pesten ne eres pihalta, sisältä kerkiää myähemminki, eikös?..........Risutöitä olis kans tarkootus viälä teherä.

Ihan mukavasti kerkes tyälista lyhentyä, mutta jäi ens keväällekki viälä tekemistä. Mua ei mikkää talaviaktiviteetit kiinnosta, joten touhaan  aina pihalla maan jäätymisehen asti, ettei talavesta tulisi nii pitkä. Jos talavi on ny oikiasti alakanu, hautaurun tästeres nelijänseinän sisälle kolomeksi - nelijäksi kuukaureksi. Keväällä ku aurinko nousoo korkiemmalle, alakaa taas uus tohina, TÄYSILLÄ!

Ny voi ruveta seuraamahan lintularon elämää.
Linturikasta viikkua!

33 kommenttia:

 1. Ai hirmeetä, ku mua alko sun vauhtis vallan pyärryttää! Vaan paljon sait tehtyä ja nättiä tuli taas kerran. Tommonen lintutalo mullakin on, sutasin sen punamullan väriseks. On tosiaan mukava seurata ja kuvata lintuja sekä oravia, jotka taitelee ruokintapaikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua tyät aijoottuu kaharelle viikolle, nii ettei siinä ny nii kauhia vauhti ollu, paitsi loppuhuipennukses :) Voi olla, että ens kesänä verän lintulatohon jotaki ruskiaa. Sullonki nii palio kaikkia patsahia ja muita rakennelmia, joiren kans linnuusta saa hyviä ja vaihtelevia kuvia.

   Poista
 2. Herranjestas, kun lukiessakin alkoi hengästyä työmäärästä! Nyt on Navettapiika pistänyt töpinäksi. Kivan näköistä olet saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittekku tuloo kiirus, saan useemmite vasta remmen päälle. Kyllä fiksaantuu paikat kummasti.

   Poista
 3. Minua väsyttää jo pelkkä lukeminen, tosi paljon sait aikaan ja tuli siistiä ja mukavan näköistä.

  VastaaPoista
 4. Siistiä jälkeä tuli. Kiveykset ja polut pysyvätkin nyt pitkään hyvän näköisinä. Postipolusta tuli todella hieno, kun leveni ja on tasaisempi kulkea. Minä ajattelin tänään työmatkalla pysähtyä parissa puutarhamyymälässä kurkkaamassa, olisiko naapurikunnan puolella vielä halvalla kukkasipuleita. Maahan niitä ei kyllä enää voi istuttaa, kun ehti jo mokoma jäätyä, mutta kellarin hyllyille muutama ruukku vielä sopisi. Keväällä on ihana sitten kantaa kukkivia ruukkuja eteiseen tai sään salliessa jopa rappuselle silmäniloksi. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuan poluun teosta oon erityysen tyytyvääne. Toivottavasti se taas muutaman vuaren pysyy ryhyris. Muiren töiren kans ei nii kauvaa menny. Toivottavasti löyrit sipulia. Mullaki o joitaki sipulia orottamas pötti-istutusta. Kiitos, samoon!

   Poista
 5. Kyllä olet saanut paljon aikaan! Juuri niitä asioita, mitä minunkin pitäisi tehdä, mutta iski jo saamattomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkistyn yleensä näi loppusyksystä uurestansa, ku tuntuu aika loppuvan. Keväälä tuloo sitte toine piikki. Kesä onki yleensä rauhallisempaa.

   Poista
 6. Enpä ihmettele suinkaan aikaansaannoksiasi, sillä tiedän tehokkuutesi jo entuudestaan. Hienoa jälkeä ja nyt on kiva ottaa tuleva kevät vastaan.
  Hymyillytti tuo työlistasi. Meillä mieheni kun rustaa noita työlistoja myös aina itselleen. Koskahan saan itsekin tuon hyödyllisen tartunnan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisinki yhtä tehokas joka hetki, muttaku en oo. Son vaa nii hetkittäästä :D
   Useen teen vaa listoja miälessäni, mutta nykku iski pikkuune paniikki, oli lista oikee kirijootettava paperille. Voi sitä onnen hetkiä, ku sai vetää viivan jonku kohoran ylitte. Varo vaa, se voi tarttua iha huamaamatta :)

   Poista
 7. No on niin siistiä jälkeä ja lista lyheni että heilahti! Kelpaa kohta talviteloille jäädäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny voi jo rauhoottua, rauhallisin miälin. Keväällä on kiva ettiä piippoja, ku ei oo het tekemättömät tyät vastas.

   Poista
 8. Hienoa jälkeä kaikkinensa ja paljon olet saanut aikaan. Mukavalta tuntuu, kun saa listan lyhenemään.
  Ikkunoita on minullakin vielä pesemättä. Ulkopuolelta olen kesän jälkeen pessyt jo kahteen kertaan, vaan taas ovat ihan pölyiset ja sateen jäljet näkyvät auringonpaisteessa vähän liiankin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oikee loppuhuipennus. Jokaane tehty tyä, onku piäni palakinto.
   Tänää jo esipesin klasit pihalta. Meillon sattunehesta syystä palio kärpääsiä ja klasit sen mukaaset.

   Poista
 9. Lämmin syksy oli hyvä, mutta minä en ehtinyt noita penkkejä kantata, vaikka niin oli aikomus. Paljon olet saanut tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällääsenä syksynä mäki kerkiän jotaki teherä. Jos ei syksyllä, nii keväällä sitte.

   Poista
 10. Kylläpäs olet ollut ahkera! Hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
 11. Tästä lämpimästä talvesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Sinulla onkin kova vauhti päällä! Upean näköiset kivipolut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii kannattaaki. Vauhti o jo pikkuuse hiipunu, mutta jos tuloo viälä lämpöjakso, tiärän mitä teen seuraavaksi. Kivipoluusta tykkään kans.

   Poista
 12. Nyt silimä lepää noissa, vallan mahottoman siistiä tuli kaikesta mitä teit. Minen oo saanut ulukona ennää mittään tehtyä....viikkokausiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi siisteys hetkiaikaa pysyy. Munku o mentävä monta kertaa päivän aikana navettahan, teen jotaki joko tulles tai mennes. Pihahommat voittaa aina, ku toine vaihtoehto olis sisäsiivous :D

   Poista
 13. Oot kyllä ollu kadehdittavan reipas! Mun virta loppu aikapäiviä sitten ja tietää, että keväällä on kyllä hommaa odottamassa kun kaikki jäi niille sijoilleen. Tai ainakin melkein. Yksi pakollinen homma vielä olis kunhan maa jäätyy, nimittäin ruusujen peitteleminen. Sitä odotellessa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soot ollu ahkera toises kohoras :) Oot ommellu ja teheny muita käsitöitä. Ei sitä joka paikkahan repee. Peittelyhommia olis mullaki viälä.

   Poista
 14. Ootpa ollu ahkera, mää oon muuttanu sohvalle jo viikkoja jos ei kuukausia sitten;)
  Muttakyllä on kannattanut puuhailla pihalla, kaunista jälkeä oot tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, joo, mutta ny o remmi jo löystyny. Ohan se mukava välillä larata akkuja. Ihan mukava maku jäi viimmeesistä lämpöösistä päivistä.

   Poista
 15. Onpa siulla siellä maata ja lääniä hoijettavana. Ja hienolta näyttää! Ootteletko lunta jo innolla ku kaikki on noin valmiina talven tulla, oikeen talven?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan sitä, muttei ny nii erikoosen palio. Ihan normi omakotitaloon puutarhan verran.
   Lunta orotan kasvien suajaksi, ku tuata pakkaastaki jo on. En muuten siitä nii erikoosesti piittaasisi. Tällä korkeurella maa voi olla tästälähin jääs keväähin asti.

   Poista
 16. Hienon ja siistin näköistä tuli mutta työmäärä on valtava. Minä olen niin laiska ja osaamaton etten edes mieti tommoisia hommia🙊

  VastaaPoista
 17. Kovasti oletmhhkinut ja paljon saitkin aikaan. Hieno polku!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...