lauantai 22. toukokuuta 2021

Karonnehista oppia - haaste

Sain joku aika sitte Rikkaruohoelämää -plokin Betweeniltä haasteen, minkä o laittanu aluulle Puutarhaeloa-plokin Riitta. Kiitos haasteesta! Haastees on tarkootus esitellä kasvi/kasvia, mikkon syystä tai toisesta hävinny/hävitetty puutarhasta.

Multon hävinny lukuusa määrä kasvia, syystä tai toisesta. Joskus syynä on kasvin arkuus ja sonki ollu jo hankintavaihees tiaros. Oon silti halunnu kokeella. Joskus on syynä ollu taipaleen alakuaijan riittämätön kastelu. Kastelu ku o muutenki heikoos kantuumis. Kärhöjä on hävinny torella monta. Yleesin syy on varmastikki ollu liian piäni taimi, kastelu, lannootuksen puute.  Nykyysin kasvatan niitä melekeen aina ensin pötis, eres yhyren kesän, että juuristo vahavistuus, täsmäkastelen ja lannootuksenki hoiran paremmi.

Mutta kasvi mikon multa kans karonnu monehen kertahan on syysvuakko. Niitä aikani ihaalin ja ostin sitte ittellekki muutamahan kertahan. Luin, että vaatii suajaasaa, aurinkoosta tai pualivarijoosaa paikkaa. Ei saisi kuitenkaan olla paahteene tai kuiva paikka, mihinä kukkii tosi nopiaa. Paikka pitääs olla kalakittu, kuahkia, runsasravinteene, vettäläpääsevä, syvämultaane savipitoone hiakkamultamaa. Pitkä vaatimuslista, mitoon parahaan taitoni mukahan yrittäny täyttää. Huanolla menestyksellä.

Yhtenä vuanna tuli paikallisehen Luoman Puutarhahan (kasvattaa ja myy kesäkukkia), pari rekillistä perennoja ja tiätysti menin ne läpitte. Sattuu olemahan kattava kokoelma syysvuakkoja ja kaikki kuus erilaasta lähti matkahan. Kolomiopenkkihin tuijien välihin, pualivarijohon, istutin punasävyyset.

Navetan nurkkapenkkihin, aurinkoosemmalle paikalle, istutin valakooset.  Kukkiivat syksyllä koriasti tiiliseinää vasten.

Kolomiopenkin punaasista kolome kukkii nelijästä. Ja olin onnelline syysvuakkojen omistaja, mutta.....keväällä elonmerkkiä oli yhyres ainuas punaases ja suutuspäissäni reviin senki tirrin irti. Torennäköösesti maa oli liian tivistä ja paikka sais olla näillä korkeuksilla aurinkoosempi. Kauvan meni, ennenku seuraavan kerran syysvuakkohon haksahrin.

Syysvuokko 'Pink Lady' leimupenkin reunas.
Syksyllä vastahan tuli nii vastustamattoman färine syysvuakko, että pakkohan soli ostaa. Silläki uhaalla, että niille suasitellahan kevätistutusta, että kerkiäävät juurtua kunnolla ennen talavia. Istutin sen aurinkoosehen paikkahan, leimupenkkihin. Kohopenkin reunahan. Ei pitääsisi ainakaa märkyys vaivata. Sekootin paikkahan uutta pussimultaa, kalakkia ja lisäksi viäkä lecasoraa kuahkeutta antamahan. Talaveksi kaaroon päälle lecasoraa ja heitin pari kuusenoksaa.......

......ja ny son lähteny hyvin matkahan. Talavi oli toki muutenki kasviille erulline paksun lumipeittehen ansiosta, mutta toivottavasti saan syksyllä nauttia tämän loistokkahasta kukinnasta. Toivottavasti asettuus kunnolla ja saisin tästä vuakosta pitkäaikaasen ilon. Kuinka tootta pärijänny syysvuakkojen kans?

Haasteen säännöt:

Haaste: Kerro siis, mikä meni pieleen ja miksi. Esimerkkejä voi olla yksi tai useita. Tärkeintä on kerätä huomioita, jotta tänä kesänä meillä menisi paremmin. Haasta kolme seuraavaa. Jätä vastauksestasi kommentti Puutarhaelon huhtikuun Kadonneista oppia -haasteeseen, niin tiedän kerätä kaikki vinkit yhdeksi muistilistaksi.

Haastan plokit:

Viherrin

Selätön Puutarhuri

26 kommenttia:

 1. Onnittelut onnistuneesta syysvuokon talvehdinnasta! Jos ei mitään kokeile, ei mitään voitakaan. Olet sitkeä sissi.
  Minä olen kerran istuttanut syysvuokon, ja pieleen meni. Taisi olla seuraava talvi tammikuulle asti lumeton, enkä ymmärtänyt mitenkään suojata.
  Mukavaa, kun osallistuit haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika herkästi lähtöö kokeeluja matkahan. Suurin osa o kuitenki niitä perusvarmoja kasvia.
   Lumettomat talavet viäväät niitä varmojaki, saati sitte areempia kasvia. SEN talaven jäläkihin oon ruvennu muutenki keventämähän kasvualustoja karkialla hiakalla/lecasoralla ja suajaamahanki areempia kasvia. Ei enää samallaane kasvikato houkuta. Ole hyvä, aineestua olis ollu piiiiitkähän postauksehen, mutta ny näin :)

   Poista
 2. Olipa jännä lukea, kun samat on täälläkin syyt: talvenarkojen lajien kokeilu ja huono kastelu. Siinä on aika paha yhdistelmä, mutta varmaan sitä myös hyväksyy kokeilujen riskit. Sitäkin iloisempi saa olla, jos joku pärjääkin.
  Syysvuokkoja on täälläkin menehtynyt liuta, tusina ainakin. Hassua kyllä, ihan ensimmäinen, jonka istutin, on noussut vuodesta toiseen ja varmaan sen kannustamana olen istutellut uusia.
  Toivottavasti tuo sinun syysvuokkosi nyt on päättänyt jäädä elämään! Kyllä kai niiden kuuluisi vähitellen laajentaa juuristoa, joten voi olla, että alku on pientä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti jo ostovaihees, ei aseta kovin korkeeta seleviytymisorotuksia, vaan sitte voi olla tyytyvääne jos kasvi epäälyystä hualimata seleviää.
   Sulla ny kuitenki eres joku syysvuakko kukoostaa. Samaa toivon mäki. O nii syätävän färine.

   Poista
 3. Muutama syysvuokko on jäänyt kokeiluksi mutta sitten on se yksi monsterisyysvuokko joka viihtyy ja on jo pari vuotta levinnyt maaversoilla. Hitaasti mutta leviää kuitenkin. Viime vuonna ostin yhden uuden ja ilokseni sekin on hengissä. Mitenkään erityisesti en syysvuokkojani hoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ku omaniki seleviääs ja jopa leviääs. Soliski huippua! Näillä korkeuksilla monet kasvit o varmasti äärirajoolla, siksi joitaki tuloo hyysättyä, että seleviytymisprosentti nousis. Vaikka sonki vastoon mun aikaasempia periaatteeta :)

   Poista
 4. Sama kokemus on ollut minullakin syysvuokkojen kanssa. Viime vuonna istutin uusia ja yritin huolella tehdä hyvän kasvupaikan, nyt on vähän toivoa orastamassa pienten verson alkujen vuoksi. Saas nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kinkkisiltä tuntuuvat. Toivottavasti syysvuakot lähtis hyvin matkahan.

   Poista
 5. Kiitos hyvin analysoiduista kokemuksista. Syysvuokko olisi niin nätti kasvi omaankin puutarhaan. Yhden syysvuokon olen istuttanut ja se meni hyvistä talvisuojauksista ja kohopenkistä huolimatta kuolemaan. Pahaksi onneksi sattui juuri ensimmäiseksi talveksi kohdalle toissa talvi, jolloin kuoli paljon kestävämpiäkin kasveja. Sain viime syksynä syysvuokon siemeniä, joita kylvin syksyllä, pitkin talvea ja vielä keväälläkin. Yksikään ei ole itänyt, joten aion kokeilla vielä loppukesällä kylvöä. Jos tarvitsevatkin lämmön lisäksi myös auringonvaloa ennen kylmää kautta. Varmuuden vuoksi aion myös ostaa yhden taimen heti kun vain tulee jossain vastaan. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitei hetikää kaikille katuamisille löyry mitää järkevää syytä. Toivottavasti saat kylyvööstä taimia. Sookki kylyvösten kans nii sitkiä sissi, että sois tuloksiaki. Syysvuakon kans onki parasta käyttää kaikki keinot, että sais sen puutarhan vakiokasviihin. Kiitos, samoon!

   Poista
 6. Valitsit kadonneiden esittelyyn kasvin, jonka kanssa olen itsekin paininut. Syysvuokko on kaunis ja mieluinen loppukesän kukkija. Olet hyvin perehtynyt sen kasvupaikkavaatimuksiin ja sittenkin menetyksiä on tullut. Kunpa ne lähtijät jättäisivät viestin, miksi eivät viihtyneet. Helpottaisi seuraavien kanssa.

  Tosi monta syysvuokkoa on tullut istutettua ja menetettyä. Nyt on kahdessa paikassa yksilöt, jotka ovat tänäkin keväänä jo heränneet. En tiedä, mikä on niiden kanssa mennyt oikein. Ainakin kummatkin istutin jo keväällä luettuani, että siinä olisi yksi tae menestymiseen.
  Kiva, että syysvuokkosi on herännyt. Toivotan sille pitkää ikää ja runsasta kukintaa. Sinulle mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä en alakuaikoona nii perusteelline ollu. Mutta ny yritän viälä tarkemmin täyttää kasvupaikkavaatimuksia, ainaki joirenki kasvien osalta. Heippalappu helapottaas monesti jatkosuunnitelmia :D
   Se, että aina joku onnistuu, on rohkaaseva uutine. Olin onnelline ku löyrin ensimmääset elonmerkit. Toivottavasti syysvuakko kuuluu jatkoski molempien kasvivalikoomahan. Kiitos, samoon :)

   Poista
 7. No en oo pärjännyt syysvuokkojen kanssa:( Monta kertaa olen kokeillut, ja keväällä ne ovat aina hävinneet. Jospa vielä kerran noilla sun vinkeillä...

  VastaaPoista
 8. Minulla on ollut kaksi syysvuokkoa ja toinen niistä sinnitteli pari vuotta ja sitten katosi. Viime kesänä hankin sitten tarhasyysvuokko 'Pamina'n eikä siitä ainakaan vielä ole mitään havaintoa, joten nähtäväksi jää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuattaki hengis, olis jo hyvä saavutus näiltä herkkiksiltä. Toivottavasti 'Pamina' päättää viälä nousta. Nehän nousoovat pikkuusen jäläkijunas, niinku monet muukki syyskukkijat.

   Poista
 9. Syysvuokko on ihana. Ihme kyllä meillä se viihtyy paremmin kuin hyvin. Leviää ja on iso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin o. Teillä on läpääsevä hiakkapohojaane puutarha ja sullon viälä kohopenkikki. Ja taitaa talavisin olla kunnolla luntaki suajana. Hyvä, että löytyy onnellisia syysvuakkojen omistajiaki. Teillon ollu näyttävä aitarojekti. Ihan mun lempimateriaalista :)

   Poista
 10. Kiitos haasteesta. Koitan muistaa tämän sitten kun ehdin kirjoittaa. Sopiva kuollut risu onkin paraatipaikalla...

  VastaaPoista
 11. Minä yritin nyt kasvattaa syysvuokkoa siemenistä ei onnistanut. Pitää minunkin ostaa yksi kokeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti joku keino onnistuu. Teillä pitääs ainaki olla riittävän viättävä maa, ettei kosteus jää seisomahan juuristoalueelle.

   Poista
 12. Tuo syysvuokko onkin vaikii suaha talavehtimaan. Miulla on valakonen montavuotta ollu tässä pihassa ja punaisen ostin tuonne mehtäalalle. Kummastakaan ei vielä näy, toivottavasti vielä ovat hengissä. Ihana kun siulla on hengissä etes joku taimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huamattu o. Toivottavasti nousoovat. Mulla tua on täyres auringos, joten on saanu jo tänä keväänä kunnon lämpösummaa. Meni ny onneksi eres tämän talaven ylitte.

   Poista
 13. Vai että kiukuspäissäs revit irti :D
  Ei oo mitään kokemusta syysvuokoista, mutta kauniille näyttävät. Ilmaskos oletkin niihin haksahtanut.
  Kiitos haasteesta. Nyt täytyy ryhdistäytyä, kun pari on jo haastanu meikäläisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä!!!
   Mutta ovat nii viätävän kranttuja!
   Ole hyvä. Yritinki kattua, ettet ainakaa vastannu ollu haasteesehen. Multa voi mennä jokku päivitykset ohittekki, ku oon vähentäny koneella olua.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...