keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Köynnöstuki - harjateräksestä

Mistäs muustakaa?! Jotaki näkyvääki saatu aikaaseksi. Tilikkutäkis on ollu köynnöstuen tarve jo muutaman vuaren, mutten oo oikee tiänny tyyliä. 

Jotaki tähän romurautatyylihin sopivaa kuitenki......ja itte tehtyä.

Ja tästä viäres kasvavasta rungollisesta euroopantuhkapensahasta se sitte lähti. Oon halunnu tälle parin, mutten kovin massavaa, ettei varijostaasisi liikaa. Kevyt köynnöstuki olis tarpeheksi ilimava, luulisin.

Tykötarpehekki löytyy kotua; parivuatta sitte hommattuja harijateräksiä (10mm, 3m pitkiä), ruastunehia mutteria ja lehemien kaulapannoosta irrootettuja renkahia.

Suunnittelua ja kuivaharijoottelua piellä. Hupulaane tiätysti tarkkana.

Alootin hitsaukset itte, mutta soli taas yllättävän vaikiaa. Kaikki oli ruastees, tairokki ja piänet tartuntapinnat. Tyä eteni meikälääsen tairoolla nii hitahasti, että isäntä tarijootuu apuhun, joten loppu hoituuki sitte palio vauhrikkahammi.

Tällääne siitä sitte tuli. Hitsaukset näyttäävät näin uutena taas aika törkeeltä, mutta äkkiää kaikki ruastuu ja yleesilime paranoo. Tämänhän olis voinu toteuttaa vanhanaikaasestikki, rautalangalla, mutta valittin ny tämän kestävämmän tyylin.

Tilikkutäkin uus köynnöstuki.
Siinä son tilikkutäkis, rajaojan hanhikkiairan eres. Toteutus on toispualoone. Kaaria ei oo naapurin pualella ollenkaa, koska haluan köynnösten roikkuvan omalle pualellepäin.....siis toivon, jos sattuusisivat joskus niin isooksi kasvaa.

Rungollinen tuhkapensas näkyy, naapurin lehtikuusen rungon oikialla pualella ja Palamu-köynnöstuki oikialla. Sehän näyttää ihan palamulta. Voi olla, että käyn tyrkkäämäs sitä viälä syvemmälle.

Mitä siinä sitte kasvaa. Ei oo kärhöjä, vaan köynnösukonhattuja, kaksin kappalein. Ovat lähtenehet jo kasvuhun. Niis törröttää viälä erellisvuatiset kuivanehet versot.

Köynnösukonhattu -Aconitum hemsleyanum???
Vanhempi on tämä Taimihulinoolta ostettu köynnösukonhatun siämentaimi. Mikähän on nimeltänsä? 

Köynnösukonhattu -Aconitum hemsleyanum
Erellinen ku ei kovin lupaavasti kasvanu, nii istutin siihe pari vuatta sitte toisenki köynnöksen, tälläkertaa viininpunaasen köynnösukonhatun.

Köynnösukonhatut 21.8.2020 tilikkutäkis.
Molemmat o tukeutunu tähän asti hanhikkipuskahan. Ei mitää havaantua kiipeeväkkö koskaa Palamun latvahan, mutta ny olis tukirakenne korkeuksihin tarijolla.

Kylymät säät jatkuu. Ollahan siivottu takatarhaa, nykku viimmeesekki naurat o poistunu kuvioosta. Välillä oon ollu paviljongin kimpus ja kohta siitä o jotaki raportootavaaki. 

Hyvää viikon jatkua!

27 kommenttia:

 1. Taas niin hieno työ, että kateeksi käy. Vieläpä sellainen palmu, joka ei koleista ilmoista piittaa.
  Onko teillä naapuri näköpiirissä? Kuvittelin, että pihapiirinne on ylhäisessä yksinäisyydessään peltojen keskellä.
  Muutama päivä vielä koleaa ja sitten pitäisi lämmetä. Uskotaan ja toivotaan.
  Blogissani on sinulle haaste: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/05/kadonneista-oppia-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei piittaa tuulista eikä tuiskuusta. Naapurit o motittanu meirät kolomelta suunnalta. Etelän pualella on peltua. Terassin viäres on naapuri n.10m pääs, että se siitä yksityysyyrestä.
   Parin päivän päästä pitääs tääläki ilimat muuttua. Toivottavasti pitääs paikkaansa.
   Kiitos haasteesta! Karonneeta löytyy roppakaupalla. Siten tiärä, mitoon niistä oppinu.

   Poista
 2. Kylläpäs tuli upea köynnöstuki! Aivan mahtava. Hieno ihan sellaisenaankin.
  Ja ihana kisuliini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin siihen, että tukia jaksaas kattella iliman kasviaki, mutta kauneushan on kattojan silimäs. Näistäki voi olla montaa miältä.

   Poista
 3. Kerrassaan hieno tuki! Minulla tuo viininpunainen kurottautui todella ylös silloin kun oli hengissä. Menetin viimeisenkin taimen viime keväänä. Uutta tekisi mieli kovasti. Voisiko tuo sininen olla isoköynnösukonhattu, ostin juuri sellaisen ja mielestäni se tekee siniset kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuaki kasvaas. Kuukkeloon isoköynnöshatun, mutta täs on vaaliemmat ja piänemmät kukat. Lähinnä jotaki lenkoukonhattua muistutti. Ikinä kuullukkaa sellaasesta.

   Poista
 4. Tuli hieno köynnöstuki taas! Voisin ottaa samanlaisen itsellenikin, jos vain joku innostuisi tekemään. Itsellä ei taidot riitä. Ja tietysti kukat ohjataan omalle puolelle eikä naapuria kohti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuliki vähä erilaane, mutta färinsä takia maastoontuu aika hyvi. No, eipä riittäny munkaa tairot vaikka yritinki. Eikös isäs oo teheny sulle sen köynnöskaaren? Josko.....
   Tiätty, mutta pahaa pelekään, että naapurin pualelle yrittäävät kaikesta hualimata, ku ilta-aurinko tuloo siältäpäi.

   Poista
 5. Jestas miten ihana tuki ja olen samaa mieltä kyllä niitä pitää jaksaa katsella ilman kasviakin ja tätä kyllä voi. Tämä pitää näyttää miehelle jospa meillekin jossain vaiheessa jotain vastaavaa 🤗 Joskus olen kysellyt näiden köynnösukonhattujen perään mutta ei ole tullut vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuki on kyllä sellaases kohoras, ettei eres joka päivä tuu tuasta mentyä. Mäki oon monista muiren ireoosta muavannu omannäköösen version. Köynnösukonhattuja ei oo hetikää jokapaikas. Toivottavasti törmäät joskus niihin.

   Poista
 6. Osaat hitsatakin, tulipa hieno design-tuki. Se on minusta surkiaa, että nauraat poistuvat kuvioista. Meidän kylällä niitä on enää parissa paikassa, toisen paikan isäntä sanoi, että pitää niitä ihan vain eläinrakkaudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika heikosti, muutaman kerran oon jotaki yrittäny teherä. Yhyren tuen tykkönään itte. Ku tulin vajaa kakskymmentä vuatta sitte, lehemiä oli viires taloos. Ny on kaikki lopettanu, mutta yhyres on vuakralaasena emolehemäkarjaa, luamukyyttötila.

   Poista
 7. Voi miten hieno. Olet kyllä uskomaton ideoija. Miten muuten taivutat nuo harjaterästangot?
  Ihana nelijalkainen laaduntarkkailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kehitellä kaikellaasta, niinku teki :)
   Tuata pystyy just ja just taivuttamahan ensin käsin. Sitte tanko maatavasten, seisot päällä ja taivutat lisää ylähäppäi ja lopuksi pujotin pään rautaputkensisälle ja sillä oli hyvä vääntää kaaren loppuosa. Saako tuasta mitää tolokkua? :)

   Poista
 8. Kyllä sie oot taitava! Eihän noin kaunis tuki edes tarvitse köynnöksiä, ihan riittää ihailla sitä itseään. Köynnösukonhattu on minulle ihan vieras kasvi, kiva nähdä, miten se ottaa tuen omakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuli kyllä lähes sellaane, ku alakuperääsesti ajattelinki. Muutaman köynnösukonhatun oon avoomis puutarhoos nähäny ja laitoon het hankintalistalle. Kiipiisivät eres jonkuverra.

   Poista
 9. Tämäkin köynnöstuki on upea, olet sinä melkoinen velho ideoimaan ja toteuttamaan kaikkea kaunista ja toimivaa! Tuollainen tukirakenne on kaunis ympäri vuoden, vaikka köynnös ei sitä koristaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viälä olis muutama köynnöstuki-irea ;) Mutta ainaki toine jää tuleville vuasille. Justa voi tarvita tukensa jo tänä kesänä. Siihen pyrin, että tukia jaksaa kattella tyhyjinäki.

   Poista
 10. Hienon tuen teittä. Sie oot ihan ihme ideamylly! Tuosta miekin taijan vinkin ottoo ja opetella hitsoomaan sitten joskus! Ville on monesti miulle sanonu, jotta kaasulla hitsoominen on 'heleppuu' Pekka kun ei sua männä lähellekkään hitsauskoneita sydänjuttujensa tautta! Köynnösukonhattu on miulla jo ostettu. Lunta on satanu muutama sentti ja yks aste pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva ireoora uusia systeemiä, varsinki jos tykötarpeet löytyyvät omista nurkista. Kaasulla hitsaamine on varmasti toisellaasta ku tällääsellä piänellä sähköösellä värkillä. Kannattaa eres kokeella, sítte sen tiätää. Ny onki kiva seurata kuinka köynnös kasvaa. Meillä tuli eileen aamusta lunta, muttei sitä maahan jääny. Meillon muutaman asteen plussalla. Tiärä onko yällä käyny pakkaasen pualella.

   Poista
 11. Ihana köynnöstuki!
  Oi jospa köynnösukonhatun kukat joskus roikkuisivat tosiaan tuolta kaarilta alaspäin, ihanaa!

  VastaaPoista
 12. Äläpä ole hurjan vaatimaton. Tuki on hieno!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...