perjantai 9. heinäkuuta 2021

Marhan/varijolilijat

 Ny on nii kuuma, ettei pihalla huvita mitää teherä. Istutahan sitte koneella. Siivotakki tiätysti vois...... joskus toiste.

Plokiis on näkyny taivaita kohti kurkottelevia marhanlilijoja. Mullaki non kasvannu hyvi ja ilimestyy yhtehen jopa ensimmääset kukakki.

 'Sunny Morning'
Esittelyn saa kunnian aloottaa kaaripenkin enskukkija. Ostin yhyren sipulin v.2019. Soli julumetun isoo, mutta kukkimisehen meni silti kaks vuatta. Kerkesin sen jo pikkuusen unohtaa ja orottelinki tästä valakoosta tiikerililijaa, seki lilija on katees/karonnu. Lehtiä  tämä kyllä kasvatteli, mutta yllätys oli melekoone, ku ny o het kolome kukkivaa vartta.

 'Manitoba Morning'
Sitte siirrytähän tilikkutäkkihin, mihinä on lilijakeskittymä. Tykkään tästä, punertavan oranssista. Son jo kivasti levinnykki.
 
Tämän marhanlilijan ostin taimihulinoolta tiätämätä, minkä färine siitä tulis. Istutin erellisen viärehen ja vakooseksihan se muutaman vuaren päästä osoottautuu.

Kaverukset yhteeskuvas.

'Guinea White'
Sitte toine keltaane, minkä istutin (3kpl) ensin tuvan pohojoospualelle, pohojoospäätyhyn. Yks sipuli kukkii, muut ruskos melekee het, eikä sitä ainuttakaa meinannu tuvan färistä eroottaa. Vuasi sitte kukkii palio vaaliempana. 

Siirrin ne keväällä tilikkutäkkihin muiren joukkohon. Ny kukkii kaikki sipulit, matalampana ku muut, siirrosta ja kuivuuresta kärsinehenä.

Välihin piäni vertaalu. Vasemmalla 'Sunny Morning' oikialla 'Guinea White'
'Guinea White's näyttääs olevan vähemmän pilikkuja. Vuasi sitte kukkii tosiaanki palio vaaliempana, valakoostaki oli terälehtien kärijis.

Viimmeesin tilikkutäkin lilijoosta on tämä tummin ja.......

'Claude Shride'
.....ja vaikiin kuvattava.

Helepotusta ei tua sekää, että kaivoon sipulit rungollisen euroopantuhkapensahan alle. Oksishan nua kukinnot ny lymyäävät.

'Claude Shide' Guinea White, Manitoba Morning' ja valakoone marhanlilija.
Keväällä ostin tuaho keltaasen vasemmalle pualelle viälä 'Arabian Night' -marhanlilijan. Kukkiahan ei tiätenkää oo, hyväku o näillä keliillä eres hengis. 

Valkoinen varjolilja
Yks valakoosena varijolilijana ostettu kukkii yksikseen pohojoospäärys. Harkittin jo tuan tilikkutäkin valakoosen siirtua tämän kaveriksi, mutta kyllä se valakoonen tilikkutäkin muita lilijoja kummasti raikastaa. En muuten näe näis valakoosis mitää erua.

Vaalian punainen varjolilja
Viimmeesenä, muttei vähääsimpänä, kinttupoluulla seinänviäres kukkiva tavalline vaalianpunaane varijolilija. 

Mukavaa viikonloppua!

29 kommenttia:

 1. Ihania ovat! Mulla on vaan Claude Shride, täytyykin hankkia noita muita värejä. Marhan- ja varjoliljat ovat mukavia, kun kurkottelevat korkeina muiden perennojen yläpuolella ja sopivat siksi tiiviiseenkin kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin kans tuata tumminta, sen jäläkihin ku kukkii ensimmääsen kerran. On se nii hianon färine. Aina johonaki o sipulin mentävä aukko :)

   Poista
 2. Upeita liljoja, nuo ovat niin elegantteja kukkijoita. Minulla on vain tavallisia vaaleanpunaisia varjoliljoja, joskus enemmän joskus vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki oli kauvan vaan nuata vaalianpunaasia. Toin niitä erellisestä puutarhasta ja lisää nousi anopin jäliiltä, vaikka se tyhyjäski penkit muuttaes toisehen tupahan. Niitä nousoo viäläki, liki kaharenkymmenen vuaren jäläkihin. Sitkeetä ovat!

   Poista
 3. Varjoliljat ovat tänä kesänä näyttäneet parastaan. Minun Guinea Whiteni ei kukkinut ollenkaan. Tai sitten se oli tummempi, mitä kuvan perusteella odotin. Näköjään varjoliljojen kukintaa saa odottaa hetken, eivät istutusta seuranneena kesänä kukkineet. Suosittelen myös Russian Rediä (Russian Morning), jonka syvän punainen väri on kerrassaan hieno.
  Toivottavasti sipulikaupat lisäävät marhanliljoja valikoimiinsa. Tähän saakka niiden löytäminen on ollut satunnaista.
  Ihan pelottaa, onnistuuko tämä kommentointi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEEEEEE......onnistui. Sain Autuas olon Cheriltä ohjeen, joka ilmeisesti auttoi blogger-ongelmaani.

   Poista
  2. Jeeeeee täältäkin! Mahtavaa, jos kommentointiongelma olisi nyt selätetty!

   Poista
  3. Hyvä, hyvä, jos kommentoonti sujuus ny ongelmitta!
   Lilijat o venyny tänä kesänä korkeiksi, niin ku moni muuki kasvi. Varsinki marhanlilijoja näköö myynnis harvoon. Tilaasuus pitää käyttää het hyäryksi ku etehen tuloo, jos niitä haluaa.

   Poista
 4. Ihania liljoja! Marhanliljoissa on niin herkullisia värejä. Ne muuten erottaa varjoliljasta värin lisäksi se, että terälehdet eivät taivu kokonaan taakse, kuten tuossa valkoisessasi, jossa terälehtien kärjet ottavat kiinni kukan tyveen. Joten se on tosiaan valkoinen varjolilja (valkoista marhanliljaa ei taida ollakaan).
  Liljoilla kuluu helposti vuosi, joskus kaksikin, että ei tule kukkia. Joskus ei tule edes maanpäällistä versoa alkuvuonna! Omalla pihallani yksi lilja myös nousi tänä vuonna, josta ei viime vuonna näkynyt versoakaan. Ja nyt taas yksi Claude Shride ei näytä nenänpäätäänkään mullasta. Toivon, että se on kumminkin elossa yhä. Voihan sipuli olla myyränsyömäkin. Sen kyllä istutin juuri noin, että sen kukinto häviää ylläolevaan puskaan. Ehkä se vain närkästyi huonosta paikasta ;-)
  Minustakin liljat ovat ihania noin, että on monia värejä sekaisin. Toivottavasti se valkoinen tiikerililjasi vielä näyttäytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Färit on aivan ihania, varsinki likeltä kattottuna. No tua terälehtien kääntymis tunnistus oliki hyvä tiato. Oonki ihimetelly, että mistä sitä tiätää kumpia non, ku nimenki yhteyres o milloon mitäki.
   Kauvan lilijat joskus tuntuuvat tuumaavan. Oon joskus kaivanu samalle paikalle jotaki muuta ja huamannu halakaasevani täysin hyvännäköösen sipulin kahtia. Hätäänen ku tuppaan olemahan. Toivottavasti sunki hävinny lilija päättää näyttäytyä ja kukkiakki.

   Poista
 5. Ihanat marhan- ja varjoliljat. Tuota tummanpunaista on alettava metsästämään jostain, aivan mahtavan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son tosi hiano. Tuata on ollu muistaakseni useen etelän taimistojen syyssipuliluetteloos.

   Poista
 6. Ovatpa upeita. Minua ihastuttavat nuo tummat sävyt ainakin kuvien perusteella, nolottaa sanoa, etten ole nähnyt näitä livenä missään. Minulla on nyt muutama uusi puulilja ja joku muukin laitettuna - yksi marhanlilja syksyn istutuksista nousi matalana ja kukki vaatimattomasti. Katsotaan sainko kaikki liljakukot (tuskin) ja ulostemassat kerättyä (tuskin). Onko sinulla ollut liljakukoista harmia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläki on tullu vastahan vaan muutaman kerran. Musta tuntuu, että pärijään näiren marhan/varijolilijojen kans paremmi ku puulilijojen kans. Ohan se paikastaki kiinni.
   Otin keväällä oikee kunnon erän kukkojen kans. Keräsin niitä oikee urakalla. Joka kerta ku menin pihalle tiiraalin punatakkia ja keräsin pois. Pahimpana aikana, parin päivän aikana löyrin ainaki 50kpl. Kolome mönijäkasas ollutta toukkaa löyrin myähemmi. Viäläki menöö vaistomaasesti silimät lilijoohin, mutta onneksi enoo löytäny ku yksittääsiä kukkoja siloon tällöön. On jopa sellaasiaki lilijoja, mihinä ei oo reijän reikää. Viälä on kaikki hyvin, mutta tarkkana pitää olla kuitenki joka päivä. Toivottavasti saat olla kukoolta rauhas.

   Poista
 7. Hienoja värejä ja komeaa kukintaa. Mulla ei oo yhtää näitä liljoja. Kuvia katsoessa tulee mieleen, että tarttis hankkia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki ihimees, ainaki nua vaalianpunaaset maatiaaset o kestäviä. Tuntuu nua muukki kestävän, vaikka alaku onki hirasta.

   Poista
 8. Todella hienoja ja näyttäviä. Tuo tumma lilja vei heti sydämeni.

  VastaaPoista
 9. Upeita korkeita kaunottaria erilaisia minulle uusia tuttavuuksia.

  VastaaPoista
 10. Ovat ne niin upeita. Harmi ettei tämä minun paahdepiha sovi niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaavat, ainaki osittaasta variua kaivata jo nimensäkki perustehella.

   Poista
 11. Upeita ovat! Vuosia sitten yritin siemenestä saada kasvatettua, mutta eipä se onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mulla ei pinna kestääsisi siämenestä asti aloottaa. Ihan ostotaimia nämä mun, paitsi nua perusvaalianpunaaset.

   Poista
 12. Meinasin jo kysyä, mitä eroa on marhan- ja varjoliljalla, mutta sieltähän se Saila jo ehti kertoa hyvän tuntomerkin. Tuo tummanpunainen marhanlilja on hieno. Melkein voisin hankkia itsellekin, jos tulisi joskus sopivasti vastaan sipuleita. Uskon kyllä, että on hankala kuvattava eikä kirkas auringonpaiste ainakaan helpota asiaa. Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkää tiänny nuaren eroosta, muuttaku, että marhat o varijolilijoosta jalostettuja. Tumma on hiano. Kannattaa ottaa mukahan jos vastahan tuloo. Mukavaa uutta viikkua!

   Poista
 13. Erityisen komea tuo tumma lilja.
  Upealle näyttävät myös kaaripenkin pionit tuolla aikaisemmassa postauksessa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse :)
   Toivottavasti kukinta viälä paranoo uusien pioonien kasvaes.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...