lauantai 17. heinäkuuta 2021

Terassipenkin hauskat färiparit

 Yks päivä terassipenkin ohi mennessäni, hoksasin hauskat färiparit.

Vaalianpunaasena kukkii keltasilimääne jalokallioonen 'Rosa Juwel'.

Samoos färiis kukkii rungolline kesäkukka tulikruunu.

Sen viäres on kellertävä/vihertävä/ruskia lehtine keijunkukka 'Little Cutie Blonde'. Leheret sointuuvat hyvi.......

....taustan ruskistuneesehen tuijahan. Keväällä kerkes kahtena päivänä paistaa aurinko, ennen ku laitoon säkkikankahan suajaksi. No, hyvin tua uuristuu, eikä ollu ensimmäänen kerta.

Keijunmekko on siävästi kukas. Äläkää ny vaan luulko, että omat siämenkasvatukset kukkii. Kyllä piti apuja hakia paikalliselta kesäkukkataimistolta. Keijunmekon kukat ne yhteen soppii.....

....taustalla kasvavan pihakäenkaalin kans. Eikös oo komia kasvusto. Samoon se kasvoo jo vuasi sitte ja totesin, ettei oo hullumman näkööne ollenkaa, ja annoon kasvaa. Nuata punalehtisiä putkahteloo anopin jäliiltä viäläki siältä täältä. Jos jotaki kohtaa ei haraa pitkähän aikahan, nii varmasti näkyy punaasia lehtiä. Ny on välirauhan aika, ainaki täskohtaa.

Nonii ja tiätysti kuvihin pitää saara pari kärhyäki, ku ny on niiren aika. Uskollisesti nousoo ja kukkii tarhalyhtykärhö 'Diana'. Ei nii vehemahana, mutta kuitenki.

Sille parina on vuasi sitte istutettu tarhaviinikärhö 'Alba Luxuriant', mikä yllätti runsahalla kukinnalla. Ei kasvattanu ku yhyren varren, mutta kukkia on siihen nähären hyvä määrä. Tykkään. Toivottavasti talavehtiivat jatkoski.

Näin näkyy kärhöt, ku terassin ovesta tuloo pihalle.

Ja sitte koko penkki. Penkki on viälä pikkuusen vaihees, viimme kesääsen myllerryksen takia. Levitin (kaarrin) penkkiä ja laitoon nua reunakivet. Kasviahan piti lisätä ja nuaren pitkin pituuttansa makaavien jalokallioosten piti muka varijostaa kärhöjen juuristua, kattia kans, mutta hyvin kukkiivat. Tuijan ja 'Dianan' välis on heikko 'Jackmannii'. Torennäköösesti kuivaa pois, niinku teki vuasi sittenki, vaikka oon näitä kastellu, mutta olis kai pitäny enemmä. Näkis joskus ritilän täynnä kukkia.

Onneksi ilimat o viilenny. Sataakki sais johonki välihin. 
Mukavaa viikonlopun jatkua!

26 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Nuasta yhtäkää färiparia, en ollu suunnitellu etukätehen.

   Poista
 2. Jalokallioiset ovat tosi kauniita. Itselläni ne vain tahtovat aina jäädä tukematta ja lakoavat siksi usein ikävästi. Kylvin keväällä keijunmekkoa ja pari on nyt ruukussa kasvamassa, mutta kovin ovat vielä pieniä, joten ehtinevätkö edes kukkia koko kesänä?
  Kärhöt ovat nyt alkaneet selvästi kärsiä helteistä ja niitä on saanut kastella alvariinsa, jotteivat läkähdy helteessä.
  Meillä satoi vihdoin viimein viime viikon torstaina. Ei tarpeeksi, mutta auttavasti kuitenkin. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino ja kukkiivat yllättävän suurilla kukilla. Ens keväänä pitää muistaa laittaa niille tuet. Arvasin etukätehen, että taipuuvat valohonpäi, mutta että ihan maata myären menivät.
   Vaikka mulla oli aluus isoot keijunmekkopuskat, jotenki onnistuun niiren kans tössimähän. Valtava kirvalauma ainaki niitä runteli.
   Mäki oon kärhöjä kastellu eres kerran viikos. Muutamia tornia/ilta.
   Hyvä, että eres jotaki. Meillä tuli tänä aamuna vettä kokonaasen minuutin. Ei eres terassi kastunu.

   Poista
 3. Ihania väripareja!
  Terassille tullessa täytyy varmasi joka kerta kääntään päänsä noita kauniskukkaisia kärhöjä kohti:)
  Meillä satoin tänä aamuna, 3mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaistomaasesti, joo :) Muistan muuten sulla kuvattuna 'Alba Luxuriant'n ja siitä sain kipinän sitä kokeella. Jos menestyys mullaki.
   Hyvä, hyvä. Täälä sateet kiärtää kummasti. Viikollekki lupaallahan varetta, mutta taitaavat ohi kiitää molemmin pualin.

   Poista
 4. Kivanvärinen tulikruunu!
  Mukavalle näyttää myös köynnöskaaret edellisessä postuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alesta ostin :)
   Ku saisivat viälä kasvikuarrutuksen päällensä.

   Poista
 5. Hyvät väriparit ilahduttavat aina, joskus ne onnistuvat oikein suunnitellusti ja joskus vähän vahingossa. Tuo kärhöpari toimii tosi hyvin yhdessä sekä väriensä että kukan muodon suhteen.
  Minäkin sain joskus pihakäenkaalia jonkun taimen mukana ja se on ihan mahdoton leviämään. Onneksi sen kitkeminen ei ole vaikeaa, mutta välillä turhauttaa kulkea sen perässä suurilla istutusalueilla.
  Meillä satoi tänään 4,2 mm - tyhjää parempi, mutta enemmän odotin. Kastelua siis riittää edelleen. Minäkin olen kastellut kärhöjä, haluan että kaikki uudet kärhöt kasvattavat hyvän juuriston ja vahvistuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuloo kivoja färiparia ihan sattumaltaki ja joskus ei onnistu vaikka kuinka yrittää.
   Pihakäenkaalia on ennen ollu kait aika yleesesti pihoolla, kuvittelen ainaki. Son kyllä herkkää leviämähän ja mullaki sitä löytyy ympäri pihaa. Nykyysin kyllä jo harvemmin, jos ei ny tästä kasvustosta saa uutta puhtia.
   Ihan hyvä määrä täs kuivuures. Ei ihimeetä tee, mutta tyhyjää parempi. Kärhööstä yritän mäki pitää parempaa hualta ku muista. Muut, vanhat istutukset saavat pärijätä omillansa.

   Poista
 6. Liika kuivaa on, ei pysty kastella niin palio että piisaas. Meillä kaikki kuivaa taas niin kun monena vuanna viime aikoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liian kuivaa. Teirän hiakkakankahalla vasta kuivaa onki. Ei ihime, että kasvit kärsii.

   Poista
 7. Sadetta saisi tulla. Hyvät väriparit. Minulle tuli punaista käenkaalia jonkun taimen mukana. Pari vuotta kitkin sitä pois ja nyt ei ole vähään aikaan näkynyt. Kaunis se on mutta aikamoinen valloittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sais. Mähän en käenkaalia aluus eres tunnistanu, enkä osannu varua. Ny son tullu jo hyvinki tutuksi. Sen saa onneksi nyppimällä pirettyä aisoos.

   Poista
 8. Onnistuneita värejä. Heh, minä menin loppukeväästä kauppaan aikeena ostaa keijunmekkoa kun harmitti siemenkylvöjeni heikko kasvutahti. No ei ollut keijunmekkoa, joten olen tyytynyt omiini. Mutta edelleenkään niillä ei ole aikeitakaan kukkia. Viime vuonna onnistuivat hyvin... Minulla on nuo Diana ja Alba Luxuriant kärhöt molemmat nuoria, kauniita ovat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja vahinkoja ovat :)
   Muaki kismitti keijunmekkojen surkeus. Flikalle annoon muutamia ja niis näkyy jo jopa nuppuja ja ittekki huamasin kelloköynnöksen seas jo yli pualenmetrin korkeures kiipivän keijunmekon. Voi tuas pötiski joku verso olla omistaki. Tukiin omiaki surkimuksia tuahon täytteeksi. Koreeta ovat ja ja sulla ne kasvaavat varmasti hianosti, niinku Juliaki :)

   Poista
 9. Hienosti sulla kukkii vaikka kuivaa on ollut. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin on puutarha viälä toistaaseksi selevinny. Pöttikukkia saa kastella päivittäin. Kiitos :)

   Poista
 10. Kivat väriparit ollakseen täysin suunnittelemattomia. 'Alba Luxurians' ja 'Diana' ovat suloiset yhdessä. Niistä tulee oikein hemaiseva yhdistelmä kunhan kummatkin saavat vähän kokoa lisää.
  Minun keijunmekkoni ovat edelleen alle 20-senttisiä. Ei oikein riittänyt kiinnostus niiden hoivailemiseen kun oli niin paljon kaikkea tärkeämpääkin kasvatettavaa. Hyvä jos ehtivät jonkun kukan tehdä ennen syksyä, mutta en jää kaipaamaan, vaikka eivät kukkisikaan.
  Mukavaa ja toivottavasti sateista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kärhöt tuuhettuus vanhemmiten. 'Diana' on sitkutellu saman näköösenä vuaresta toisehen.
   Mulla oli keijunmekkojen suhteen suuret orotukset, mutteivät toteutunehet. Yritän kyllä ens keväänä taas, jos tuloo omia siämeniä, jos se joskus natsaas.
   Saretta tuli aamusta, niin että kasvustot kastuu. Isäntä tiiraali saremittaria.......yks tippa! Ei kovin lupaavalta näytä.

   Poista
 11. Keijunkukan lehdet sopii niin hyvin tuohon teidän tiiliseinäänkin. Mulla kans rusketta katajia keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa sävyä on. Mullei ny muut kärsiny, ku tua marijakuusi. Son ollu joskus ihan ruskiana koko puska. Onneksi se toipuu hyvi. Katajat on hitahampia uusiutumahan. Toivottavasti ei pahoon ruskonnu.

   Poista
 12. Hienot väriyhdistelmät eritoten kiinnostavia keijunkukka ja tuijan yhdistelmä 🤗😁 hyvä huomio se mitä ei voi peittää pitää korostaa sanotaan ja tässä olet onnistunut hyvin. Sadetta ei ole tullut ja kastelua piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunkukan färistä tykkään, mutta tuijaa on vaan ny kestettävä viälä jonku aikaa. Isäntä tuli just sisälle ja tuumas, että aina sataa. Siis oikiasti ny sataa, muttei kauvaa. Taivahalla vaan yksittääsiä piliviä.

   Poista
 13. Kaunista!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...