perjantai 20. elokuuta 2021

Paviljongin kesä

Paviljongille kuuluu ihan hyvää, vaikkei siälä oo tullu montaakaa kertaa kesän aikana istuskeltua. Mutta kasvit on siinä kivasti kasvanu. Melekee kaikki ovat tosin väliaikaasratkaasuja, mutta kumminki.

Vaalianpunaanen mustasilmäsusanna.
Mullon tänä kesänä toista kertaa kasvamas vaalianpunaane mustasilimäsusanna ja voi, kuinka komia se ny onkaa. Torella iloone yllätys. On ostotaimi, maahan istutettu ja kait ny sopivan aurinkoosella paikalla, ku kukkii nuanki hyvi. Tuntuu tosin ottavan nokkihinsa kesän kuumimmista aijoosta, ku piristyy huamattavasti ilimojen viilentyes. Son vallannu jo aimo alan sen jalakojen juuresta.......

......ja korkeuttaki on tullu kiitettävästi. Se pyrkii nousemahan jo kattorakenteeta myärin, mikä oli tiätysti toiveeski. Tästä tais tulla vakioasukas joko paviljonkihi tai potangerin köynnöskaariihi. 

Tarhaviinikärhö  'Etoile Violette'
Seuraavas kohoras kukkii purkis tumma viinikärhö 'Etoile Violette' mikä on tarkootus istuttaa tulevaasuures tiän viärehen, ku saan tehtyä sinne viälä yhyren köynnöstelinehen.

Tarhaviinikärhö 'Black Prince'
Aiemmin kesällä, törmäsin  taimistoreissulla alelaputettuhun viinikärhö 'Black Prince'n. Enoo moista kuninkaallista ennen näillä seuruulla nähäny ja kyyttihinhän se lähti. Siinon kans hyvin tumma samettinen färi ja.......

.......tämän tairan kaivaa ens keväänä tuahon paikkahan. Näi söpösti se kukkii het kotiutumisen jäläkihin, ku 'Etoile Violette' oli vasta nupulla.

Alppikärhön valkoinen siementaimi
Seuraavahan ritilikköhön kaivoon valakoosen alappikärhön siämentaimen, mutta tairan kaivaa sen pois, ku en halua tuahon ihan valtavaa pöheikkyä. Tänä vuanna o kaikki alappikärhöt kasvanu ihan jättilääsmittoohin ja sellaasta en tuaho halua. Tilalle kaivan ........

....seuraavas kohoras, purkis kasvavan, keväällä ostamani lyhtykärhö 'Princess Kate'n.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate'
Se kukkii siävästi kellomaasin, kaksfärisin kukin.

Son hiano takaakipäi kuvattuna.

Siniruukkukärhö -Clematis ianthina
Katen ritilikköhön kaivoon jo vakiasukkahaksi violettikukkaasen siniruukkukärhön. Oon jotaki, tämän tyyppisillä kukilla kukkivaa ettiny ja kokeelen ny kuinka tämä viihtyy.

Siihen tuloo kivasti nuata siämenpalloja kukkimisen jäläkihin ja kukintaa pitääs riittää koko kesäksi. Onko kellekkään tuttu?

Sininen kelloköynnös.
Pavijongin vasemmalla pualella "ovensuus" on pötis kelloköynnös. Pitääs olla tiätysti rehevämpi, mutta sehän on taas tyypillisehen tapahan kärsiny kuivuutta ja näläkää. Taisin sen istuttaaki tuaho tosi myähän.

Kelloköynnöksen juurella yrittää kasvaa muutama pensaskrassi 'Ladybird Rose'.

Syyssyrikkä  'Pink Delight'
Oikialla pualella on kukkinu pötis heinäkuusta asti, ihana, pinkki syrikkä. Sille on kastelukerrat piisannu paremmi.

3.8.2021.
Kaikenkaikkiaan oon paviljongin hapituksehen oikee tyytyvääne. Sen avulla saa istutusalueelle korkiempaa kasvustua, mutta sei hallitte liikaa.

Nonii, ny oon saanu taas puutarhatyät alakuhun. Oon aloottanu kanttaamisen ja oon saanu istutettua melekee kaikki purkiis orottanehet kasvit. Siirtorumpaa seuraavaksi. Kuis teillä?

Rentouttavaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Voi miten kauniita kärhöjä ja paviljongista tullut köynnösten myötä hieno. Täällä siirrelty perennoita paikasta toiseen, jospa nyt ois sattuneet paremmalle kasvu paikalle. Pitäs hommata joitain uusia perennoita, vaan täällä on niin kaukana puutarhamyymälät ettei niissä kerkiä nyt käymään. Jospa meillä olis pitkä syksy. Viikonloppu rehun teon merkeissä ja sitten puinnit. Hyvää viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen seasta näkyy just sopivasti paviljongin runko. Son kumma, kuinka perennoja pitää hysyyttä paikasta toisehen, vaikka kuinka hyvin ne kuvitteloo istuttavansa :)
   Toivottavasti ilimat suasii rehuntekua, meillon satanu tänäki päivänä monehen otteesehen. Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Ihana tuo vaaleanpunainen mustasilmäsusanna ja hienossa kasvussa ja kukassa. Kate on vallan suloinen, niin eestä kuin takkaa.
  Mieletön syrikkäkin. Komee kokonaisuus tuo paviljongin ympäristö.
  Purkit odottaa istuttajaansa, edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuahon ei muun färiset susannat olisi nua hyvin sopinukkaa. Kate osoottautuu just nii hianoksi, mitoon kuvista nähäny.
   Pitää teherä ympäristöstä tarkempiki postaus.
   Istutusten kans ei oo viälä mitää kiirusta.

   Poista
 3. Siniruukkukärhö on aivan uusi tuttavuus minulle. Kauniit kukat siinä. Ja todella hieno on vaaleanpunainen mustasilmäsusanna. Paviljonkisi vain kaunistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ei koolla koreele, mutta jotenki non nii söpöjä. Kiitos :)

   Poista
 4. Paviljongin olemus kasveineen on ihastuttava. En ehkä itsekään alppikärhöä istuttaisi paviljonkiin, koska pian sinne ei muuta mahtuisikaan. Sen sijaan noiden viinikärhöjän kasvutapa on maltillisempi ja silti ne kukkivat runsaina. Siniruukkukärhö on uusi tuttavuus. Nätti, kuten on Katekin.
  Olisiko Kasvihuonekärhöksi nimittämäni (jonka olen ostanut Princess Katena) tuo Black Prince. Olen epäillyt sitä viinikärhöksi, mutta nimi on ollut hakusessa.
  Mahtava syrikkä. Missä talvetat sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täytyy myäntää, että alappikärhööstä tuloo tuahon liian suuria. Viinikärhöt on just passelia tuahon, eikä jalotkaa liian suuriksi täälä kasva. Kiva, jos löyrit nimieherokkahan kärhölle. Syrikät (4kpl) meinaan talavettaa navettakeittiös. Jos sais sinne ens talaveksi purkiille paremmat tasot.

   Poista
 5. Ihania kärhöjä olet löytänyt! Ja tuo palviljoni, se on upea!
  Mulla muutamia kesän kasvihankintoja istuttamatta, mutta aika hyvällä mallilla on se rumba;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti kärhöt lisääntyyvät :) Pavijonki näyttää ny köynnöksineen kivalta. Pari purkkia mullaki viälä. Jos huamenna sais neki maahan, vaatiis kyllä tätä päivää kuivempaa päivää.

   Poista
 6. Minulla on ihan hirveä määrä taimia istutettavana, ei puutu kuin multakuorma. Taidan tilata sen ensi viikolla enkä enää odottele lantakuormaa mitä ei tullut silloin kun piti. Paviljonki on kyllä hieno, ehkä siihen on parhaita sopivan miedosti kasvavat köynnökset, alppikärhö voi hukuttaa kaiken allensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki viälä lääniä mihinkä istuttaa. Ei mitää hoppua istutusten kans, nyhän on vasta elokuu.
   Joo, ei alappikärhyä tuaho. Solis hetkenpäästä yhtä sotkua.

   Poista
 7. Hieno on tuo paviljonkisi, oikein maatilalle sopiva. Kauniit kärhöt oot istutellukkin siihen. En oo nyt taimikaupoilla käyny, pitäs hyödyntee syksyy istutuksissa ja edullisemmissa hinnoissa taimissa. Mikä on tuo heinä tuossa paviljongin etupuolella ja levivääkö siemenistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei olisi mikää musta takorautaanen komistus tänne sopinukkaa. Tämon sopivan rosoonen :) Ainaki yks kärhö on siihen viälä hakuusas, mutta muuten näillä mennähän.
   Kohta oliski aleaika ja jää nähtäväksi saanko pirettyä itteni kuris. Heinä on koristekastikka 'Overdam', eikä leviä siämenistä.

   Poista
 8. Paviljonkisi näyttää ihanalta köynnöksineen, se tulee olemaan ihan kruunu tuolla kohdalla, sillä on jo nyt kivannäköinen. Vaaleanpunainen mustasilmäsusanna on itselleni uusi ja näyttää upealta. Sinulla on tuossa myös monta kärhöä, joista en ole ennen kuullut.
  Olet päässyt hyvää vauhtiin, minulla on taas ollut jähmeä suvantovaihe. Tosin oli monta päivää, jolloin oli muuta ohjelmaa, vaikka silloin olisi sääkin sallinut puutarhatyöt. Eilen meni koko päivä mummin tehtävissä ja ensi viikon poutajaksoihin pitää mahduttaa tyttären pihan hoitotöitä mm kanttaukset koko tontilla.
  Mutta ehkä syyskuu alkaa vielä ihan hyvänä ja edessä on pitkä lämmin syksy kuten viime vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans. Tuaa mukavaa korkovaihtelua istutusalueelle. Mulla oli ensimmääne vaalianpunaane mustasilimäsusanna pari vuatta sitte, mutta oli liian variooses paikas, eikä kukkinu hetikää näi hyvi. On siinä muutama vähemmän tunnettu kärhö. Toivottavasti saan ne viätyä talaven yli. Ny on kaaripenkki hoirettu. Kanttauksia pitääs teherä lisää ennen keskiviikon suursaretta. Siton hyvä teherä välillä jotaki muuta. On taas hetken päästä uutta intua. Mummin tehtävät on tärkeetä :)
   Varmasti tuloo viälä ihania puutarhapäiviä, vaikka ny tuntuuki jo aika syksyyseltä. Mittari näyttää tällä hetkellä 9.8 ja pohojoostuuli on aika navakkaa.

   Poista
 9. Ihanat kärhöt! Ostin keväällä myös samaisen princess Katen. Oli pitkä hyvä alku ja lähti hyvin kasvuun. Ensimmäiset nuputkin tulivat nopeasti. Sitten alkoivat kuivua. Huomasin että oksa oli murtunut. Raskain mielin leikkasin pois. Ei mennyt kuin muutama viikko huomasin uudenmurtuman ja taas leikkasin oksan pois. Heinäkuun helteessä kasvu olikin hieman hitaampaa, mutta lopulta alkoi tuottaa uusia alkuja ja nuppuja. Nyt kävin pari päivää sitten katsomassa niin koko 1,5 metrin köynnös oli nuutunut. Päävarsi oli murtunut lähes maarajasta asti!! En voi käsittää mikä huono onni sitä vainoaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ompas ollu huanua tuuria! Kärhöt on kyllä aika rapeeta. Monet varret oon ittekki tönäässy poikki. Varsinki kevääsin ostetut on kasvanehet viäriviäres ja nopiaa ja sittekku ne istuttaa väliemmille vesille, nii tuuli pääsöö niitä heiluttelemahan tuhoosin seurauksin. Linnukki saattaa niihin istahtaa. Toivottavasti Kate on juurtunu ja nousoo ens keväänä entistä ehompana.

   Poista
 10. Kuninkaallinen paviljonki, kun on prinssiä ja prinsessaa :) Ihanat kärhöt, sellaiset herkkikset. Pinkki syyssyrikkäkin on hurmaavan näköinen. Alppikärhö ei varmastikaan ole paras mahdollinen kasvi paviljonkiin. Saattaisi aika pian paviljonki muuttua vihreäksi palloksi.
  Kasvit ovat siirtyneet täälläkin aina sateenrakosissa paikasta toiseen. Työt ja sadekuurot vain haittaavat pahasti puutarhaharrastusta, mutta ehkäpä tässä vielä ehtii kaikki tarpeelliset siirrot tehdä ennen talven tuloa. Kanttaamistakin yritin, mutta kun maa oli läpimärkää ja mutaista, päätin siirtyä muihin puuhiin.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä onki :) Luulisin, että nua eivät kasva liian suuriksi, päivastoon ku alappikärhöt.
   Saretta tääläkipäi on piisannu. Ny pitääs olla pari päivää selekiempää. Täs on viälä piiiitkä aika puutarhatöille ennen talavia, toivottavasti. Mukavaa viikon alakua!

   Poista
 11. Oot taas osannut valita ihan napit kasvit paviljonkia varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Saa nähärä, minkälaanen son ens kesänä.

   Poista
 12. Hianolta näyttää paviljonki. Ihanat käröt :)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...