torstai 26. elokuuta 2021

Syksyysiä fipoja

Auttamattomasti, syksyltä tuntuu. Päivälämmöt kiappuuvat kympin korvis ja kylymimpänä yänä mittari  näytti isännän mukahan runsasta kahta astetta. Ei hyvä ja on vasta elokuun loppu. Tämä tuntuu tiätysti sitäki surkiemmalta ku syränkesä oli vastaavasti suarastansa kuuma, kontrasti on kova, eikä ny  meinaa tarijeta millää. Vettäki on räpöttäny lähes päivittäin. Eileen koko päivän. Oltihin liasus ja uskokaa tai äläkää, kävin yhyres kaupas kattomas syyssipulia ja palasin tyhyjin käsin. Uskomatonta! Kotona vasta tajusin, että paviljonkipenkki on iliman sipulikukkia. Onneksi asian kerkiää koriata viälä monehen kertahan.

Aurinkoosina päivinä on perhoset parveellu. Tänä kesänä on ollu ennätysmäärä amiraaleja. Täs yrtti-iiso 'Black Adder'n kukinnos. Nokkoosperhosiaki ihan kiitettävästi. Neitoperhosia ny vähemmän ku monena ereltävänä kesänä.

Kurkien huurot on raikunu melekee koko kuun, mutta ny taivahalla lentelevät parvet on ruvennu kasvamahan kovaa vauhtia.

Syyskesän viimmeeset kukkijakki rupiaa aloottelemahan. Apua! Meinasin talloa tämän valakoosen katkero 'Drake's Strain Alba'n ensimmääsen kukan, kurkottaessani pensasmustikasta marijoja suuhuni.

Pohojoospenkin posliinivuakkoki o jo kukas.

Onneksi siinon viälä palio nuppuja jälijellä.

Tästä talavehtinehesta syysvuakosta oon niin onnelline, varsinki ku siinon näkyvis nuppuja. Ihanaa pinkkiä kukintaa tiaros.

Oon mä jotaki saanu pihalla aikahanki. Oon siivonnu osan penkiistä ja kantannukki. Kivireunukset on siistitty. Pitkästyttävää hommaa, tuumaa hupulaane, pualiksi nukuksis.

Ny paistaa aurinko ja taitaa paistaa peräti muutaman päivän putkehen, joten......

Aurinkoosta loppukuuta!

22 kommenttia:

 1. Juu, syksyltä on tuntunut; kylmää ja märkää. Onneksi tänään iltapäivällä pilkahti vähän aurinko ja oli hieman lämpimämpi. Istutin pari puskaa ja kiertelin katsomassa odottavia töitä. Ennuste lupaa tulevina päivinä vähän parempaa säätä, joten jos saisi taas pihalla aikaan jotain.
  Kuvasi näyttävät puutarhan kauneuden, kisukin on niin maisemaan sopiva.
  Minullakin on nuput kaikissa syysvuokoissa, upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollu ihan järkyttävän kylymää. Kuinka sitä taas talavella tarkenoo. Eileen oli kyllä ihan mukava sää, aurinkoone ja tuli pihatöis jopa pianoone hiki.
   Siivoustöiren eristyes näkymät taas selekiintyyvät. Hianua, että sullaki syysvuakot pian kukkiivat.

   Poista
 2. Ihana hupulaane!
  Voi, kun posliinivuokkosi on ihana. Pitää muistaa etsiä uusi, kasvatin sitä siemenestä ja taimi on kasvanut niin hitaasti, että on ollut pari vuotta purkissa, siinä purkissa ei vain tänä vuonna ole enää näkynyt mitään elämää. Tosi kitukasvuinen se oli tähänkin asti.
  Lupaavan näköinen on syysvuokkosikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pyärii aina jaloos, ihan kiinni. Saa kokoaijan varua, ettei tallo varpahia. Kumma kissi, kukaan ei tiärä mistä son perääsin.
   Posliinivuakko on tykänny tuas olla, pohojoospenkin reunas. En eres alunperin uskonu sen seleviävän talavista, mutta siinä se vaan porskuttaa. Vahinko, ettei siämenkasvatus onnistunu päähän asti. Vaivan kuitenki ku näköö. Toivottavasti syysvuakko kerkiää kukkia.

   Poista
 3. Syksy tuli aikaisin, tänään katselin koristeomenapuuta jossa jo ihan keltaiset lehdet. Vedentulo riittäisi ja aurinkoa saisi olla. Enpä muista tällaista elokuuta että on laitettava pitkikset puutarhahousujen alle jotta tarkenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän aikaasin. On jo tottunu niin lämpöösiihin syksyyhin. Ny näyttääs alakanehen kuiva kausi. Mukavaa vaihteeksi. En mäkää. Mullon ollu huanompina päivinä jo kolomekki kerrosta, ihan hurijaa.

   Poista
 4. Hyvin syksyisessä säässä mennään täälläkin.
  Ihana nelijalkainen puutarhakaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, siäläki. Toivottavasti ny pikkuusen tasaantuu.
   Son tosi ihimisrakas kaveri :)

   Poista
 5. Herkän kaunis posliinivuokko. Sitä näkee harvoin kaupoissa.
  Joo, koleaksi on vetänyt. 91 %:n kosteus kera jatkuvien kaatosateiden saa väkisinkin kesän jäämään jonnekin taakse. Villasukat jalassa on kotona tepasteltu, eilen laitoin jo ensimmäisen patterinkin taas lämpeämään.
  Ihme kesä säiden puolesta; viikkoja kestänyt kuiva hellekausi, jatkoksi kuukauden annos sadetta joka ikinen päivä ja päälle vielä suora siirtymä loka-marraskuun lämpötiloihin. Johan jää muistoihin.
  Söpö kissa ja ilahduttava syysvuokko. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enoo mäkää posliinivuakkua montaa kertaa myynnis nähäny. Tuntuu välillä, ettei tarkene kuinkaa. Meillon viälä lämmöt pois päältä. Harkittin jo paksumman talavitäkin käyttöhön ottua, mutta jos lykkääs viälä.
   Sää on ny pomppinu lairasta laitahan aika hurijaa vauhtia. Mitää vissihin näihin vaihteluuhin vaan tottua ja mukautua.
   Pihalla on taas välillä mukavaa touhata, eikä tartte yksin olla.

   Poista
 6. Hyvin syksyseltä onkin tuntunut. Osa kasveista on aloittanut valmistautumisen syksyyn. Kaunis on posliinivuokkosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tottunu jo niin hianoohin syksyyhin, että tuntuu ny ihan surkialta, mutta jos tämä tästä viälä muuttuus parempahan päi.

   Poista
 7. Yrtti-iiso on kyllä upea kasvi näin loppukesästä. Sen sini on niin hehkeä auringonpaisteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino ja äsköönki oli aivan täynnä perhosia. Tällä hetkellä perhosten eheroton suasikki.

   Poista
 8. Harvoin on elokuu tuntunut niin syksyiseltä kuin tänä vuonna. Samoja lämpötiloja on täälläkin ollut ja vettä on saatu reippaasti yli oman tarpeen. Eilen ja tänään on onneksi paistanut aurinko ja ilmeisesti sitä lystiä on luvassa vielä muutaman päivän ennen uutta saderintamaa. Toivottavasti ei kuitenkaan tulisi vielä hallaöitä.
  Kaunis kuva amiraalista yrtti-iisoilla. Perhoset ovat parveilleet sankoin joukoin heti kun aurinko paistaa. Kai niillekin tuli jo nälkä sadejakson aikana.
  Aurinkoista viikonlopun jatkoa ja mieluusti myös koko loppukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on tääläki ollu pari hianua päivää. Viälon muutama lämmin päivä luvas ennen kylymää aaltua. Tänne on ennustettu jo kolomen asteen öitä, joten piankos asteet lipsahtaa nollan väärälle pualelle. Olis se sääli, jos puutarhasta olis jo syyskuun aluus osa kasviista mustina.
   Eileenki oli ihan maharoton perhoospäivä. Tuntuu, että amiraalikki on ihan jättilääskokua. Kiitos, samoon :)

   Poista
 9. Elokuusta ei tunnu jäävän mitään muuta mieleen, kun sateet ja kylmyys! Oliko jotain muuta säätäkin? No onneksi nämä viimeiset päivät näyttää paremmilta.
  Pikkusen olen jo alottanut syyssiivouksia, pakko, kun en kykene kun pieneen määrään puutarhatöitä kerralla/päivässä. Mutta vähän päivässä on jo kohtuudella viikossa vain miten se meni ;)
  Silti tuntuu ettei missään suuremmin näy siivoilu, hoh hoijaa! Ihana hupulainen sulla :) Mun hupulaiset tunkee aina mun ja penkin väliin, varsinkin tuo isompi. Tee siinä sitten jotain kun toinen on joko risu tai pallo suussa häntä viehuen tyrkyllä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei elokuus montaa "hianua" päivää ollu. Saretta, tuulta ja koleeta päiviä sitäki enemmä. En mäkää mitää maharottomia oo teheny, mutta ompahan jotaki siistitty, että on tyytyvääsempi miäli. Vähä kerralla on ihan hyvä tyyli.
   Harvoon tarttoo pihalla yksin olla. Hupulaane on nii kova "puskemahan" että tassut on aina vaaravyähykkehellä. Sun hupulaaset onki pikkuusen rouvimpia :)

   Poista
 10. Kyllä se syksyltä alkaa tuntumaan...
  Mää löysin myös talvehtineen syysvuokon, ihka ensimmäisen meillä ikinä, jossa on pikkuinen nuppu! Olis kyllä tosi kiva jos ehtis kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti.
   Hyvä! Tämäki on mun ensimmäänen talavehtija. Vaikka on aurinkooses paikas, ei oo nuppuastetta piremmälle viälä keriinny. Olis kait pitäny kastella kuumimpana aikana muutamaa kertaa enemmä. Toivottavasti molempien syysvuakot kerkiäävät kukkia.

   Poista
 11. Kylläpä on kaunis tuo posliinivuokon nuputus vaihekkin. Miulta on posliinivuokko hävinny ja syysvuokotkaan ei nyt taija keritä kukkii. Yrtti-iiso on kyllä kaunis ja täyty laittoo ostoslistalle.
  Nyt on ollu kauniit siät viikonverran ja puinnit on edenny vauhilla. Sato vuan
  jiäpi huonoks! Mehässä sienien perässä oon laukannu ja puolukkaan vasta loppukuusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, ihanan ilimava tyyli. Ihimeekseni, tämä on selevinny jo monesta talavesta. Tuahon kinostaa joka talavi hyvin lunta, jos lunta on ja kait kohopenkki auttaa kosteuren hallinnas. Kumma, ettei syysvuakot oo piremmällä, vaikka kesän lämpösummaa luulis tarpeheksi kerääntynehen. Yrtti-iiso on kukkiessaan huamiota herättävä ja kukinta-aika on pitkä.
   Meillei oo viälä jyvääkää puitu, vaikka pelloolla näkyy montaki puimuria yhtä aikaa. Tällä viikolla kuulemma. Satonäkymät ei tääläkää päätä huimaa. Siänistä en valitettavasti ymmärrä yhtikäs mitää, mutta eileen hain kolome sankua pualukoota. Joukos oli jo ylikypsynehiäki. Osa on jo pakastees.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...