lauantai 1. lokakuuta 2022

Postaamaton kuukausi

 Niimpä, siinä mennä hurahti kuukausi iliman jutun juttua. Siirrin viikolla kuvia koneelle ja huamasin, etten ollu siirtäny kuvan kuvaa kuukautehen. Ei niitä kuviakaa nii montaa ollu. Täs tuloo jonkullaane kuukauren tiivistelmä.

Ruskaki o jo saavuttanu puutarhan. Keltalehtisen happomarija 'Maria'n ruskaa kuusikolomios.
Talavehen o varauruttu kuskaamalla kellarihin puita. Tyälästä, mutta hyvää liikuntaa.
Mehujaki piti keittää. Oli pakko tyhyjentää pakastinta isännän viinimarijoosta, että......
......mahtuu lisää marijoja.
Oon jo jonku aikaa kytänny siänikurssia, ku en siänistä mitää ymmärrä. Ny kansalaasopisto järiesti yhyren päivän kurssin. Lyhkääsen teorian jäläkehen pyhkäästihin mettähän. Siäniäki löytyy, mutta lopuksi tehtihin vetäjän aikaasemmin keräämistä siänistä nelijä erilaasta siäniruakaa. 
Hyviä olivat. Pari kertaa oon käyny mettäs kattomas siäniä. Niitä kyllä löytyy, mutta tunnistus on kyllä hirmu vaikiaa, enkä oo yhtäkää siäntä viälä kotia asti tuanu. Kuuluuko siänet sun valikoomihin?
Ostin saksalaasesta tällääsen halppiskuivaajan ja oonki kuivannu sillä lehtikaalia ja nokkoosia. Isäntä meinas tosin saara slaakin, ku taloohin tuli uus sähkösyäppöö. Ei kai tua ny kuitenkaa meitä perikatohon viä.
Oon innostunu kasvattamahan enemmä syätävää ja tilasinki ens kesää varte 18 neliön kaarikasvihuanehen. Ai, mihinkäkö. Sille uurelle kasvimaalle, ei pihahan. Ei oo tilaa, eikä tuallaane kennokasvari ny varsinaasesti silimiä hivele. Pohoja olis tarkootus tasata syksyn aikana.
Kukkiaki löytyy viälä muutamia. Tämä pinkki kirjosalvia o täyres kukoostukses erelleen. Jaloangervot ja monet muut o jo ihan ruskeena.
Lähes kaikis kärhöös o viälä muutamia kukkia. Nei piänistä pakkaasista hätkährä. 'Diana's o viäläki aukeemattomia nuppuja. 
Pelargoonit o viälä pihalla, terassilla. Sisälle tuanti erellyttää vintis klasinpesua ja sitähän ei oo viälä huvittanu teherä. Mihinäs mallis teirän syystyät o?

Loistavaa lokakuuta!

34 kommenttia:

 1. Kauniita värejä ja aurinkoa siellä on syyskuussasi ollut! Krhm, eipä täälläkään vielä ole syystyöt oikein kuosissa, klaseja en ole pessyt, paitsi niistä parista ikkunasta, joihin laitoin tuplat takaisin, kun sää kylmeni. Pelakuista osa on ulkona, mutta läpipäivinä varmasti sisälle, enkä kyllä meinaa klaseja sitä ennen pestä, muuten jää ensi vuoteen :-D
  Sienistä kyllä tykkään ja käytänkin niitä monin tavoin, mutta en ole mikään sienestäjä. Kuten sinä, en uskalla tuoda kotiin mitään sellaisia, joista en ole varma. Ja harvassa taas ovat ne, joista olen varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskuu oli aika aurinkoone ja kuivahko. Sarepäiviäki tiätysti oli, muttei haitaksi asti ja välillä tiätysti tuuli, niinku nykyysin tapaa. Jos sais tällä viikolla pestyksi eres yhyren klasin, vintistä.
   Syän kans itte ihan sujuvasti siäniruakia, mutten itte niitä tee. Meinaan viälä tänä syksynä mettäs kyllä käyrä. Saaliistahan ei tiärä.

   Poista
 2. Siellä teilläpäin näyttää kuvasta päätellen olevan hyvin puolukkaa. Täällä niitä on tosi vähän ja nekin pieniä rutuja.
  En ole sieni- ihmisiä ja sienessä olen käynyt tosi harvoin. Suppilovahveroita on joskus tullut sentään kerättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkapaikoon. On alueeta, ettei oo marian mariaa ja sitte on taas palioki ja ihan hyvän kokoosia.
   Mullon ittellä oikee siänikirijaki ja ku sitä kotona selaa, jokku siänet tuntuu olevan selevää pässinlihaa, muttaku menöö mettähän, ne kaikki tuntuuvat olevan samallaasia.....tuntemattomia.

   Poista
 3. Minä en tykkää sienistä, mies tykkäis. Hän tiesi jo heti alusta pitäen etten tee hälle ikinä sieniruokaa, enkä oo tehny 😁
  Laitatko nokkosia esim. sämpylöihin ja lettutaikinaan?
  Wau, uus kasvari tulossa! Kyllä on ollu mukava syödä omia porkkanoita, ei siis ihme jos haluat kasvattaa lisää syötävää.
  Kuule, täällä on syystyöt jo aika hyvällä mallilla. Perenna penkkejä siivoiltu ja kesäkukkia poistettu ruukuissa ja amppeleista, ne mitkä paleltuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on sitte seleväpeli :) Nokkoosta oon piiloottanu, munakkaisiin, keittoohin, laatikkoruakiihin, joskus smuutiin. Muihinki ruakiihinki jos tekis.
   Aamulla hain pelliruakahan pihalta omat perunat, porkkanat ja sipulit ja pakkaasesta omaa parsakaalia. Ja hyvää oli. Joten syätävien kasvatuski o pikku hilijaa ruvennu kiinnostamahan.
   Sepä hyvä. Mäki oon muutaman ruukun tyhyjänny, mutta penkkiihin en syksyysin koske.

   Poista
 4. Upeaa - uusi kasvihuone! Minulla on kuovuri, mutta eipä tullut tänä kesänä sillä juurikaan kuivailtua. Aika kuluu niin äkkiä - nyt on jo lokakuu! Minulla on tekemättä vielä syksyisiä pihatöitä vaikka kuinka. On ollut niin paljon kiireitä, menoa ja meininkiä. Huomenna meillä on kotitöiden täyteinen sunnuntai :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näkis sen joskus pystyski :) Aika vähällä käytöllä tua munki oma, mutta jos ens kesänä enemmä. Syystöille on aikaa viälä, jos vaan ilimat suasii. Toivottavasti suunnitelmat toteutuuvat :)

   Poista
 5. Kiirettä on pitänyt sinulla. 18 neliön kasvihuoneessa riittääkin hyvin tilaa höytykasveille. Sienistä meillä syödään vain kanttarelleja ja suppilovahveroita eikä kumpiakaan ole tullut muutamaan vuoteen käytyä keräämässä. Anoppi käy joutessaan sienimetsällä, joten sieltä saadaan välillä enemmän, välillä vähemmän. Pitäisi opetella tunnistamaan itsekin sieniä ja laittamaan niitä ruuaksi. Siinä olisi halpaa syötävää.
  Meillä laahaa syystyöt pahasti jäljessä. Melkein kaikki kesäkukat on vielä ulkona ja tuskinpa ikkunoitakaan pestään ennen niiden sisälle tuontia. Pitäisi kyllä, niin saisivat vähän paremmin valoa talven aikana. Jospa tänään saisi jotain hommaa vähän edistettyä.
  Hyvää lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti on aika kulunu. Joo, riittää tilaa ittelleki :D Kasvimaa on nii tuulisella paikalla, että olis mukavaa joskus touhata lämpööses paikas.
   Meillä ei lähisuvusta löyry siänitiätäjiä.....tiätääkseni.
   Mullaki tekemätä vaikka mitä, muttei talavi viälä näytä tulevan. Sitte pitää ottaa urakkatahti. Kiitos, samoon :)

   Poista
 6. Syystyöt hyvällä mallilla, halkoja ajettu liiteriin ,marjat pakkasessa ja kasvimaalta sato kellarissa. Sieniä en kerää,tunnistus aika heikkoa. Enkä ole kerennyt ikkunan pesuun. Kasvihuoneen tyhjentelen tänään pelakuista ja verenpisaroista. Syksyisen kaunista lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosiaan, hyvällä mallilla ovat :) Kohta saa käpertyä soffannurkkahan hyvällä omallatunnolla. Kiitos, samoon :)

   Poista
 7. Oo, sinulle on nyt tulossa uusi kasvihuone😍 Täällä oli keväällä vain suuret suunnitelmat ja nyt tuntuu, että haluaisinkin kasvihuoneen kohtaan luumupuun ja säleikköä viinirypäleille😂 Kannattaa pystyttää huone nopeasti jotta ei vaan ehdi suunnitelmat muuttumaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvarista oon haaveellu vuasikauret, sellaasesta hianosta vanhoosta klasiista teherystä. Se jää viäläki haaveeksi. Ny tuloo enshätihin tällääne kaarikasvari, jonka sisälle sitte se viinirypälekki :D

   Poista
 8. Syystyöt laahaavat kovasti perässä. Jos saisin pakolliset tehtyä pian, kuten puiden verkotuksen. Kulkutaudin jälkioireet vielä pahasti haittaavat puutarhatöitä. Upea tuo kirjosalvia, kun jaksaa vain kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkiää viälä. Meinaan ny kans verkottaa ens kerran eres hunajamarijat. Tauti tääläki jyllää, mutta eiköhän tämä tästä. Kirjosalvia on tosi sitkiä ku alakuhun pääsöö. Siämenet itäävät tosi helaposti.

   Poista
 9. Hyvä puolukkasato teillä on siellä ollut ja puolukka on helppo ja nopea kerätä. Me emme tosin tänä vuonna keränneet yhtään kun viimevuotista oli niin paljon. Mustikkaakin kerättiin ainoastaan kymmenen litraa viimevuotisen neljänkymmenen sijasta. Ihanaa tuo uusi kasvihuone. Meilläkin mies sanoi että aloittaa keväällä kasvihuoneen pohjan valuun. Olemme säästänyt mökin vanhan puolen ikkunat siihen tarkoitukseen. Saa nähdä miten aikaa on mökin keittiö remontti pitäisi alkaa myös keväällä sen piti alkaa nyt kesällä mutta vessan remontti vei enemmän aikaa mitä suunniteltiin . Olisihan se todella mukavaa jos kasvihuone projekti nytkähtäisi vihdoin liikkeelle. Samantyylisella kuivurilla minäkin olen kuivattanut lehtikaalia jo useamman kerran. Vielä pitäisi hakea yksi erä kuvattavaksi tänään. Minä käytän sitä paljon leivonnassa sämpylöiden seassa. Sieniä minulla on myös kuivattuna ja käytän niitä myös sämpylä taikinassa. Sieniä keräämme kanttarelleja ja suppiksia. Mutta anopilta tulee valmiit suolasienet ja hyvää on sienikastikkeet ja ruuat. Tykätään kovasti. Syyshommia vielä riittää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pualukkaa on tosiaan mukava kerätä. Mustikka ei tänä kesänä palio jäläkehen jääny. Sitoli nii palio, että sai sangoollisen kerättyä melekee samahan aikahan. Meillä kaikki marijat meni talaven aikana, joten uusia oli hankittava. Itte tehty kasvari oliski hiano, muttaku meillä isäntää on nii vaikia saara innostumahan mistää tuallaasesta ja yksin siitä tuskin seleviytyysin. Toivottavasti saat kasvarin jo ens kesänä.
   Kuivattavaa olis viälä mullaki. Voi ku mäki saisin joskus kerättyä siäniä itte. Se vaatii harijoottelua ja ennen kaikkia mettähän menua :D Syyshommia voi teherä maan jäätymisehen asti, joten aikaa on viälä.

   Poista
 10. Pikku hiljaa olen vuosien varrella opetellut sieniä syömään ja tunnistamaan. Sienestys on ollut aina kivaa ja nykyään aika hyvin perussienet tunnenkin. Luontoalan opinnoissa oikein tentinkin monta kymmentä sientä onnistuneesti, mutta silti olen välillä tosi epävarma. Ja tälläinen huono sienivuosi ei opin ylläpitämiselle ole hyväksi. Sienet ovat todella mielenkiintoisia tutkia, vaikkei niitä söisikään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppiis tuntemahan kunnolla eres muutaman. Harijootustahan se vaatii. Enoo siäniihin koskaa kiinnittäny palio huamiota. Non ollu vaan siäniä ja kaikki samallaasia. Ny tilanne o vähä muuttunu ja neki o ruvennu kiinnostamahan enemmä.

   Poista
 11. Puolukkoo ol meillä vähänlaisesti, suon reunoilta keräsin 4 sankollista. Onneks pakkaseen viimesyksynä paljon laitoin ja on nyt riittävästi muitten marjojen lisäks. Polttopuut onkin nyt hyvä turva tulevalle talavelle. Hieno kun siulla on uusi kasvihuone tulossa. Siellä on mukava vaikka esikasvatuksia tehä ja pelakuutkin totutella ulukoilimaan. Kyllä soppii kasvatella tomatit ja kurkutkin. Miullakin on vielä pelakuut ulukona, isommat kuistilla ja nuo keräilylajikkeet kasvihuoneessa. On niillä pitkä talavi olla sisällä. Meillä ei oo vielä pakkasia ollu, niin en oo kiirehtiny niitten kanssa. Sieneen ei tarvii männä, sunnuntaina kulin mehässä pitkän reissun ja en yhtään haaparouskuu löytäny, suolasieneks. Jääkaapissa on purkki jouluu varten viimesyksyltä. Eilen laitoin kukkasipuleita muahan ja kyllä on kuiva mua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, etton kuitenki marijoja kylliksi talaven aijaksi. Ny on kiva suunnitella ens kevään tekemisiä ku on kasvari apuna. Paikasta sulaa lumet varahin, joten pystytyksehenki pääsöö aijoos ja voi hyäryntää koko kasvukauren.
   Meillon muutaman kerran käyny pakkaasen pualella. Täälä siäniä mettästä kyllä löytyy, mutta tunnistus ontuu pahan kerran. Tai, mistä tiärän onko se muihin vuasiihin verrattuna palio vai vähä, ku enoo niistä ennemmi piitannu.
   Sipulia enoo viälä laittanu, aika rupiaas jo kyllä olemahan.

   Poista
 12. Meillä syödään paljon kanttarelleja, isännän himohommaa on kerätä niitä.
  Haaparouskuja laitan suolaan ja teen niistä sienisalaattia.
  Onnea kasvihuoneille, sille on varmasti kasvimaalla käyttöä ja saat kivasti uusia mahdollisuuksia.
  Näin syksyä kohden ei ole ihme, että postausten tahti hidastuu. Pojan perhe oli täällä meillä kolme päivää ja silloin ei ehtinyt juuri konetta avata.
  Kivalta kuulosti tuo sienikurssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttarellin taitaasisin tuntia jos tulis vastahan. Enpä sitte palio muuta. Isäntä ymmärtää siänistä vähemmänku mä, vaikka yllätyksekseni niitä kyllä söis. Syyki paliastuu hilijan. Sen isä on tykänny siänestää, joten on lapsuures syäny siäniruakia.
   Koko kesän tilaamista suunnittelin ja tulin siihe tuloksehen, etteivät ainakaa halapene. Ja kiva olis päästä joskus ittekki suajahan tuulelta.
   Ku on hetken pois plokistanista, nii se painuu taka-alalle automaattisesti ja tekemistä piisaa muutenki. Siänikurssi oli kiva. Voisin mennä vaikka toisenki kerran.

   Poista
 13. Sienien kerääminen houkuttelisi mutta pelko siitä että saisin itseni hengiltä on toistaiseksi estänyt :D

  VastaaPoista
 14. Kukkasipulit on istutettu eli kaikki syystyöt on tehty;)
  Sienistä en muuten ymmärrä mitään, ainut jonka varmasti tunnistan on kärpässieni:) T:pioni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla o viäläki jotaki tekemätä. Sipulit sain kans onneksi jo maahan. Samma här :D

   Poista
 15. Blogissani on sinulle haaste, jos vaikka vielä innostuisit selaamaan menneen kesän kuvia. Ainakin minä näkisin niitä mielelläni lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta :) Ny rupiaa olemahan pihalla sen näkööstä, että vihereetä kesäkuvia selaaloo oikee miälellänsä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...