keskiviikko 31. elokuuta 2022

Viälä kärhöjä

Puutarhatyät vaihtuuvat hetkeksiaikaa peltotöihin. Traktorin rattia on taas saanu pyäritellä. Vilijakuarmien siirtoja pellolla ja yllätys, yllätys .......paalausta. Välis tiätysti kerkiää jotaki piäntä teherä, mutta kattothan viälä kärhökuvia. Viimmeenenki aukaasi kukkansa, siis sen yhyren ja ainuan.

Viinikärhö 'Prinssi Charles'
Alootetahan tiän viärestä. Yksinäänen prinssi, koska madame päätti jättää näyttäytymätä. Jospa ens vuanna nousis. 
Viinikärhö 'Solina'
Tästä toisesta tiänviären kärhöstä on tullu oikia luattokärhö. Ihanaa kukintaa vuasi vuarelta.
Viinikärhö 'Krakowiak'
Leimupenkin pinkki viinikärhöki on aloottanu kukkimisen, viimmeesten joukos, vaikkon miälestäni nii aurinkooses ja suajaases paikas. Mitäny norijanangervot lähentelöö pikkuusen liikaa. Kärhö onki päättäny turvautua niiren hellähän huamahan ja kasvattanu versot angervopuskien sekahan. Puskat saaki ens keväänä aikamoosen laihrutusleikkauksen.
Viinikärhö 'Södertelje'
Tämäki, etupihan pualeesella seinustalla kasvava kärhö alootti tosi myähän, mutta komiasti kukkii. Tairan vaihtaa siihe navetan seinustalta korkiemman ja kapiemman petooniverkon.
Viinikärhö 'Blue Angel'
Erellises kuvas kurkkiiki vaalian violettia kukkia. Pualenmetrin pätkä on venyny metrin mittoohin. Aika heikko esitys, ku vuasi sitte täytti heleposti puali verkkua ja kukki ihan hurijasti.
Jalokärhö 'Ville de Lyon'
Villeki kukkii hanhikkipenkis. Viäreene 'Palibin' on kasvanu nii leviäksi, että Ville rupes kaveeraamahan sen kans. Ku tohtiiski leikata tuata syreeniä, mutta aina menöö pupu pöksyyhin, ku olis leikkauksen aika.
Jalokärhö 'Negus'
Pari päivää sitte huamasin viimmeesimmän kukkijan. Tästei tunnu kunnon kärhyä tulevan koskaa. Jo yhyreksän vuatta vanha, eikä tuan parempahan oo pystyny. On kait arkajalaka näille seuruulle. Ohan se virolaasta alakuperää.
Tiukukärhö 'Juuli'
Ohan näitä minisarijalaasia viälä muitaki. Pohojoospäärystä löytyy, ku suurennusklasilla ettii, tällääne yhyren kukan punnertanu tiukukärhö. Siinä  tämä metrin pätkä luikerteloo taponlehtien päällä. Yhtä vanha ku erelline ja samalta reissulta ostettu. Tämän koon  ymmärrän paremmin, paikka on huano, varijoosa ku mikä. Tämä muistuttaa 'Arabellaa', ehkä aavistuksen suuremmat kukat, siis pitääs olla. Saaki seuraavaksi siirron kolomiopenkin pinkin 'Inspiration'n viärehen. Seki piristyy välittömästi saatuaan siirron, tästä samaasesta penkistä aurinkoosemmalle paikalle.
Ettei ny jäisi ihan surkia kärhökuva viimmeeseksi, nii viälä kuva kaaripenkistä. Siinon viälä kivasti kukintaa; 'Therese Bugnet', 'Vanille Fraise', 'Starlight'-punahatut ja jalokärhöt 'Margaret Hunt' ja siniset 'Multi Blue' ja  'Uno Kivistik'. 

Elokuun vaihtues syyskuuksi, ilimakki kummasti kylymenöö. Taitaa taas toistua se jokasyksyynen ilimiö, että ensimmääne hallayä ruskettaa ensimmääset kasvit jo näinki varahin. Myähemmin tuloo, toivottavasti, sitte viälä hianoja ja lämpöösiä päiviä. Ny tuuloo suaraa pohojoosnavalta ja yällä on vaa muutama aste plussalla, joten piankos se lipsahtaa miinuksen pualelle. Toivotahan kuitenki viälä hianoja syyspäiviä.

Värikästä syyskuuta!

15 kommenttia:

 1. Kärhösi kukkii hyvin vielä. Muhkeat tornit.
  On niin kalsiaa sisälläkin, hyi. Nytkö se syksy puskee päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kukkiivat, ainaki myähääsimmät.
   Kylymää on, aina vaa, Kyllä tämä syksyltä pahasti näyttää.

   Poista
 2. Meilläkin päästään kohta puinti hommiin,viimeinen syksy peltotöille. Kyllä meni ilmat koneiksi ja halla yöt tiedossa. Mahtavan hienoja on sinun kärhösi. Kaunista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänään viimmeenen puintipäivä, jos ei mikää hajua. Aika sujuvasti on menny, onneksi. Toivottavasti teilläki. Kiitos, samoon :)

   Poista
 3. Kiitos upeista kärhökuvista! Sinulla on monta sellaista, joita en ole täällä nähnyt myynnissä lainkaan. Täytyy yrittää muistaa nuo nimet, Solinan jo muistankin, jos tulisi myyntipöydällä vastaan. On vaan niin totta, että kärhöillä saa hienosti kukkaloistoa keskikesän jälkeen, ei niitä väsy katselemaan.
  Tuo viimeinen kuva on aivan hurmaava.
  Minäkin olen katsonut huolissani sääennusteita. On hieman ärsyttävää, että usein se yksi aikainen hallayö ruskistaa monet upeat kukat.
  Hyvää syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kärhöjä on kertyny siältä, täältä. Useen taimistoolla on vakiolajikkeet vuasikausia. Nykyysin on onneksi enemmän tarijontaa uusistaki kärhööstä. On ne niin hianoja loppukesän kukkijoota että oksat pois.
   Päivät on ollu ihan hirviän kylymiä, plussan pualella kuitenki. Ensimmääne hallayä ei kauheeta tuhoja saanu aikaaseksi. Saa nähärä onko ens yä pahempi. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Kukkivatpa kärhösi tosi kauniisti. 'Solina' on todella upea ja niin ihanan kukkaisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viälä ne ihimeesti porskuttaa. Son upia pihavahti.

   Poista
 5. Kuivaa ja kylmää on luvassa, saapa nähdä paleltuuko täälläkin kasvit kylmissä öissä. Siellä kärhöt kukkivat upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon kunnon kerrokset päällä pihalla. Enoo kuitenkaa viälä aharistunu talavihaalaria laittamahan. Yllättävän hyvin o kasvit kylymät yät kestäny.

   Poista
 6. Upeasti kukkivat melkein kaikki! Ja onhan ne yhden kukan pukertajatkin huomattava, jotta eivät ota nokkiinsa ;) Meillä Ville panttaa edelleen nuppujensa aukaisua eikä myöskään 'Krakowiak' ole kovin montaa kukkaa saanut auki.
  Kylmää on, suorastaan hyytävän kylmää. Mittari näyttää 7 astetta, mutta ihan varmaan kauempana seinästä on asteen tai parikin kylmempää ja kylmenee koko ajan. Himskatin pohjoistuuli!
  Hyvää syyskuuta kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melekee :) Meillä Ville aukaassi alakuaikoona yhyren ainuan kukan enne lunta, nuppuja oli kyllä usiampi. Joten, on joskus tosi myähääne.
   Pohojoostuulta on piisannu, lähes jokaaselle päivälle, valitettavasti.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Solinan kukinta on uskomattoman runsasta. Hienosti muutkin laittavat parastaan. Juulia ujostuttaa. Miksi se muuten lymyilisi taponlehden seassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, syttyy vaan tänä kesänä hitaanlaasesti. Luulis Juulin jo tottunehen ympäristöhön, muttei siltä näytä.

   Poista
 8. Ihania!
  Meillä oli viime yönä vähän pakkasta:( Pitäisi mennä katsomaan mitä puutarhassa on tapahtunut.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...