keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Vaihtuva näytelmä

 Ja sen tarijooloo, mikkäs muukku sormustinkukat.

Katajakulumahan, tiän viärehen, oon aikoonani istuttanu pari valakoosta tainta. Ku niistei mitää näkyny, kasvatin siämenistä persikanfärisiä, mistä selevis kukkivaksi yks ainut. Muutaman vuaren orottelun jäläkihin, rupes sormustinkukan taimia näkymähän ja siitä asti niiton ollu. Non esiintyny vaihtuvalla kokoonpanolla joka vuasi. Yhtä ainutta pinkkiä enoo istuttanu enkä kylyväny, mutta niin vaan perusfäri tunkoo esihin. 
Toinen huamiootava juttu on mun ihanan lehtikuusen 'Hortsman Recurved'n kohtalo. Iloottin vuasi sitte sen tekemistä kävyystä. Siihen se ilo sitte loppuuki. Soli loppukesästä jo aika keltaane, eikä ny keväällä enää heränny. Isännälle sitä valitin. Kysyy, että mihinä son. ....Ai, se ruma räkkä. Mun miälestä son viälä nykki nii kivan näköönen, etten oo malttanu sitä viäläkää kaataa.
Palatahampa sormustinkukkiihin. Muutamis näkyy aavistus persikkaa.
On joukos muutama valakoonenki. Eres näkyy keltaasen kesäesikon kukkia.
Toinen sormustinkukkakeskittymä on pohojoospäärys. Aluuksi siinoli vaan yks punaane, ny jo muitaki färiä. Syksyllä seinänviären kiveys oli ihan täynnä sormustinkukkavauvoja, mutta arvasin, ettei hetikää kaikki seleviä talavesta. Eiväkkä selevinnykkää. Ihan maltillisestihan nuaton.
Kolomas paikka mihinä oon sormustinkukkien antanu olla, on kolomiopenkki. Muista penkiistä oon toistaaseksi nyppiny kaikki taimet pois, liika on liikaa. Täski on tapahtunu muutos. Valitinki, ku aluus siinoli valakoone, ettäku on valakoosen hortessan ja neilikkaruusun välihin eksyny valakoonen sormustin. Ny seki asia on korijaantunu pinkiksi. Takana kukkii sekootuspussista kasvatettu ritarinkannus.
Kuinkas tootta sormustinkukkien kans pärijänny? Mulle yks taimiston myyjä sanoo, että jos sormustinkukan istuttaa tontille, siitei pääse koskaa erohon. Tarttookokaa?

Mukavaa loppuviikkua!

14 kommenttia:

 1. Ihania sormustinkukkia! Mahtavia eri värisiä. Aprikoosiset ovat tosi kauniita, mutta ehkä kauneinta on nuo kaikki värit yhdessä!
  Voi sentään, en toivoisi puutarhaa, josta sormustinkukat olisivat poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kauvan sitä miältä, etten mitää siämentäviä/vaeltavia kukkia halua. Nii sitä miäli muuttuu, ku katteloo aikansa muiren plokikuvia :) Aprikoosit olis mun suasikkia, mutta kaikki o hianoja.

   Poista
 2. Samaa mieltä kuin Saila, en haluaisi puutarhaa ilman sormustinkukkaa. Kyllä se kuulemma voi hävitä, tästä keskusteltiin avoimissa muutaman vieraan kanssa. Lykkäsin mukaan pieniä taimia kun monella oli hävinnyt sormustinkukka tai siemenkylvöt aina epäonnistuneet. Olen joskus siirtänyt pieniä taimia onnistuneesti, kivijalan viereen tulee aina uusia ja uusia taimia vaikka kerään siitä kukkineet taimet pois kukkivana eli eivät pääse edes siementämään.
  Tänä vuonna minulla on valkoista paljon, sekin vaihtelee vuosittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan färipläjäyksen ne tuaa, ainaki tuahon mun katajakulumahan. Sen oon huamannu, että aikamoonen taimikato tuloo talaven aikana. Joskus musta maa on pullollansa taimia, muttei hetikää kaikki kehity kukkiviksi asti. Oonki nyppiny vasta kesällä eitoivottuja alakuja.
   Toivoosin valakoosia enemmä, joten toivoa on, että joskus olis enemmä. Oletin, että olis taantuva färi, ku pinkki näyttää nii voimalliselta.

   Poista
 3. Minun sormustinkukkani ovat perua yhdestä siemenpussista yli 10 vuoden takaa ja sen jälkeen niitä on ollut. Napsin taimet pois, jos ne ovat ilmestyneet haittaamaan jonkun istutetut kasvin selviytymistä, mutta annan niiden muuten vaeltaa ja kukkia. Välillä sormustinkukkia on noussut ihan yltiöpäisesti, silloin saatan vähän harventaa ja poistaa peruspinkkiä väriä. Valkoista suosin, samoin muita erityisempiä sävyjä, mutta vaaleanpunainen on valtaväri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kauvan o jo ollu. Mun ei oo viälä tarvinnu sallituusta paikoosta ruveta harventamahan. Vuasi sitte keräsin kukkivat varret pois, ettei aivan riahaantuusi. Olettaasin, että siämeniä o viälä maas. Ny voiski kerätä vaan pinkit pois. Jos muutaki färiä tulis enemmä.

   Poista
 4. Kyllä meilläkin kuleksiit sormustinkukat. Tykkeen kovasti ja värejä on monia. Harventelen niitä aina, kun rupivaa olemaan paljon jossakin kohti. Ovat kyllä kauniit kukkiessaan. Kimalaisten suosikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne oikee kunnon vaeltajia. Joka penkistä oon löytäny taimia, vaikka vaan yhtehen paikkahan istuttanu. Aluuksi luulin olevan vaan pinkkiä, mutta ohan niitä monia muitaki sävyjä. Hianoja ovat.

   Poista
 5. Hennon persikkaiset sormustimesi ovat kauniita. Muutenkin sormustinkukkasi sijoittuvat kivasti matalampien kasvien taakse, eikä riipin raapin joka paikkaan, kuten minulla. Ehkä sinulla on sormesi pelissä?
  En edes muista, mistä ja milloin olen ensimmäiset sormustimet hankkinut. Joskus yritin saada ne kasvamaan ja pysymään tietyssä paikassa. Se ei onnistunut ja sen jälkeen ovat saaneet kasvaa ja vaeltaa oman mielensä mukaan. Lehtiruusuke on helppo nyppäistä pois, jos ei sitä johonkin halua. Tässä välissä oli pari vuotta, jolloin sormustimet olivat vähissä. Siksi tämän kesän runsautta on erityisen kiva katsella. En todellakaan halua päästä niistä eroon.
  Lehtikuusi on kuin taideteos. Siinä se seisoo kädet levällään suojelemassa pienempiään. En ehkä ihan heti raaskisi leikata pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noliski mun suasikkia, mutta siämentaimien färi on näköjään valitettavasti säkästä kiinni. Tuas katajapenkis ei keskikohoralla kasva mitää perennaa, joten sormustinkukat o vallannu sen. Ihan sopivan kohoran.
   Penkkien reunoohin niitä pakkaa nousta, mutta niistä sen revin irti. Tykkään paremmin, että kasvaavat keskemmällä. Näkyyvät kuitenki hyvin.
   Tykkään tuasta raaskusta, joten saa siinä viälä hetken olla. Otan pois, ku seuraava projekti siihen toteutuu.

   Poista
 6. Minusta on hienoa, että sormustinkukka vaeltelee. Se löytää joskus itsekseen sopivan kasvupaikan itselleen, mihin sitä ei olisi millään saanut istutettua. Naapuri kertoi siihen kyllästyneensä ja kitki parina vuonna sitä pois, eikä sen jälkeen ole esiin tullut. Varmaan siemenpankkiahan voi maahan jäädä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuhan jonkullaasis aisoos pysyy. Mutta ohan se helappua nyppiä pois eitoivotuusta paikoosta. Kolomiopenkkihinki ilimestyy ihan sopivahan paikkahan :) Luulis, että siämenpankkia löytyy viälä maasta ja niitä voi putkahrella viälä tulevina vuasina.

   Poista
 7. Meillä ne saavat vaeltaa lähes joka paikkaan, oikeastaan vain tieltä kitken pois:)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...