tiistai 4. heinäkuuta 2023

Kärhökatsaus

Tilanne tänäpäivänä on palio valoosampi ku viälä toukokuulla luulin. Silloon olin lähes varma, että vähäluminen talavi ja kolia kevät, olis harventanu mun kärhöjä oikee rankalla kärellä. Toukokuun loppupualella puuttuu kärhökerhosta viälä lähes pualet. "Hyvänä" keväänä ensimmääset nostaavat päätänsä näkyvihin jo huhtikuun pualenvälin tianoolla. Ny meni reilusti toukokuulle. 

'Sarah Elizabeth'
Alppikärhööstä ny ei tartte koskaa olla hualissaan ja tiukukärhökki on aika varmoja, mutta sitte nua viinikärhöt ja jalokärhöt tuntuuvat aiheuttavan syrämmentykytyksiä. 

Navettakeittiös talavehtinehet orottaavat sijootusta.
Kerkesin jo onnitella ittiäni, että oli hyvä ku navettakeittiös, oli pötiis seittemän kärhyä talavehtimas. Olis eres paikkausvärkkiä, jos oikee huanosti käys. Onneksi loppujenlopuksi on ny vaan kaks kärhyä näkymättömis, hanhikkipenkis Villen kaveri  jalokärhö 'Negus' ja paviljongin viärestä valakoone jalokärhö 'Apollonia'.
Jalokärhö 'Vicky'
Pöttikärhööstä ensimmääset kukkiivat. Ensimmääsen kuvan kärhö on ainavaa pötis, köynnöskujan  ensimmääsen kaaren juurella. Tämä toine 'Vicky' istuttamaton kukkii potangeris.

Jalokärhö 'Cassis'.
Kolome pötis talavehtinutta sain juhannuksena istutettua paviljongin ympärille. Niistä kukkiansa aukoo  'Cassis'-jalokärhö

Seuraavahan kohtahan istutin viinikärhö 'Avant Garde'n. Solis voinu olla viälä tämän kesän pötis, senverran heiverööne viälä, mutta istutin sen kuitenki pois kulijeksimasta. Kaveriksi sille tuli torella hyvinvoivaane jalokärhö 'Comtesse De Bouchaud', mikon mun toinen yritys. Kärhös o palio nuppuja, enkä raaskinu niitä leikata. 
Paviljongis on viimmeesin herääjä,  tarhalyhtykärhö 'Princess Kate', minkä huamasin pari päivää sitte. Nua kuninkaalliset tuntuuvat olavan ronkelia. Terassipenkin 'Diana'ki nousi vasta juhannukseksi, samoon leimupenkin viinikärhö 'Krakowiak' Laitoon aikaasemmin Katen viärehen varuuksi pöttikärhön, viinikärhö 'Polonez'n.
Paviljongista löytyy kans yks virkuummista kärhööstä, nimittäin siniruukkukärhö mennä huiteloo jo paviljongin katos.
Ny on paviljongin kärhökiintiö täynnä. Joka kohoras kasvaa yks tai kaks kärhyä. Voi ku näkis joskus katon täynnä kärhöjen kukkia. Sei taira ainakaa tänä kesänä viälä toteutua. Useemmat kärhöt tuntuuvat olevan normaalia piänempiä, ainaki siltä tuntuu. Enoo niitä kyllä ny nii ahanahasti hyysännykkää. Kastelukki palio vähemmä. 
Tiänviäres, viimme kesänä ruususen unta nukkunu, viinikärhö 'Prinssi Charles'n kaveri, viinikärhö 'Madame Julia Correvon', on hereellä, eikä eres viimmeesten joukos noussu, vaan keskikastis. Siinä taas nähtihin kärhöjen oikullisuus. Kuinkas teirän kärhöt? Onko kaikki noussu?

Meillä sataa toista päivää. Ny sellaasta hianua sumusaretta. Tulookahan siältä lannootestaki.

Mukavaa viikon jatkua!

18 kommenttia:

 1. Ihania kärhöjä iso määrä. Vickyllä on ihanan pirtsakka pinkki väri. Hyvä että sieltä ovat lopulta heräilleet henkiin lähes kaikki. Omistani muut ovat nousseet paitsi elokuulla ostamani ja suoraan maahan riskillä istuttamani 2e alekärhö Justa ei ole osoittanut elonmerkkejä. Vielähän jotain toivoa on että se vielä ilmestyy jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vikin kukka vaalenoo kukan vanhetes, niinku useen käy. Oli ostettaeski ihan eri färine. Oli kans onneton aletaimi. Mitä piänempi taimi, sitä suuremmat riskit. Joskus kyllä onnistuuvat neki ihan hyvin. Voi kasvattaa juuristoansa monta vuattaki ja sitte yhtäkkiä putkahtaa kukkimahan. Kokemusta on. Hyvä nousuprosentti sulla.

   Poista
 2. Onpa kaunis tuo 'Cassis'. Minulle aivan uusi tuttavuus. Hienoa, että kärhösi ovat selvinneet hyvin talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kävi, vaikka aluuksi tilanne näytti hyvin pahalta. Cassiksen keskelle tuloo viälä sellaane tihiä hörsylä ku aukee enemmä. En mäkää ollu tätä nähäny ennenku viimme vuanna Hankkijalla.

   Poista
 3. On sulla ollu jännitettävää nouseeko kärhöistä kuinka moni. Hitaasti lähti täälläkin nousemaan eikä muut ole kukkineet ku alppikärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kärhöjen osalta jännä kevät. Ei mullakaa maas kasvavat viälä kuki. Mones o nuppuja. Aljonushkalla ja Arabellalla o muutama nuppu jo raollansa.

   Poista
 4. Voi ei, olen joka vuosi ihaillut bogissasi Apolloniaa. Se jos mikä on kaunis kärhö. Tuossa on minulle aika monta uutta kärhöläjiketta, kivoja kaikki. Comtesse de Bouchaud onnistui minulla toisella yrityksellä, ensimmäinenkin lähti kasvuun mutta oli väärän värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan :) Vuasi sitte oli jo piänempi ku erellisvuanna. Toivottavasti vaan huilaas tämän kesän ja nousis taas tulevana kesänä entistä ehompana. Samas laskus tämä o mun kolomas. Viimme kesänähän ostin toisen, mikä oli torennäköösesti Hagley Hybrid ja tämän kolomannen ostinki sitte kukkivana, että varmasti olis oikia. Kärhöjähän on ihan valtavasti ja ainaku näköö uuren, sitä tekö kummasti miäli :)

   Poista
 5. Minunkin kokemus on, että suurin osa kärhöistä on lähtenyt tänä vuonna hitaasti ja heiveröisesti liikkeelle. Hämmästelen eniten Etoile Violetten tilannetta, se on vasta puskenut muutaman verson noin 5 cm maan päälle ja ollaan jo heinäkuussa. No, jotain eloa siinä kuitenkin on. Yksi vanha Miss Bateman ei ole näyttäytynyt vielä lainkaan. Muutama kärhö on todella reipas ja runsas, mutta useimmat ovat tehneet vähemmän versoja ja aloittivat myöhemmin kuin muina vuosina. Meillä oli niin kuivaa pitkään, että ehkä kärhöjen kastelu oli aivan liian vähäistä?
  Hienoa, että sinulla on kuitenkin valtaosa elossa ja vielä reserviä pöteissä.
  Tuosta paviljongista kukkivine kärhöineen tulee vielä upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kesästä ei tuu "kärhökesää", niinku viimme vuasi oli. Tämä kesä mennähän "pualilla valoolla". Sama tilannehan on mun Katella, ei hääviset versot oo. Mulla vuasi sitte avoomet pisti mut hyysäämähän kärhöjä. Kastelua sai huamattavasti enemmä ku ny, vaikka ny on ollu kuivempaa. Talaviki oli kyllä vähälumisempi. Oon onnelline näistä, huamattavasti huanomminki vois olla.
   Toivottavasti näkis sen päivän, että kaikki kukkiis ylähällä.

   Poista
 6. Voi 'Apolloniaa' kun ei noussut, se oli niin kaunis. Jospa se ensi vuonna nousisi taas runsaana. Vähän hitaanlaisesti osa kärhöistä nousi meilläkin mutta osa taas ponkaisi kasvuun pian lumien lähdettyä. Hajontaa oli kuitenkin ehkä normaalia enemmän. Nyt kuitenkin suurimmassa osassa on jo nuppuja, joten eroa ei ole normaalivuoteen oikeastaan lainkaan. Niin ja heräämisprosentti oli taas täydet 100.
  Paviljonki tulee olemaan vielä hirmuisen kaunis, kun kaikki kärhöt kasvavat ja peittävät rakenteet kukkapilven alle.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti se vaan huilaa, eikä olisi poistunu kokonansa kuvioosta. Mullaki o nuppuja näkyvis lähes kaikis, onneksi. Ny on jo pari ensimmäästä aukaassu nuppunsa, tiukukärhöt tiätenki. Onnittelut täyrestä satasesta!
   Nii näki uskon..... ja toivon :)
   Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Toivottavasti nousevat kärhösi vielä. Vaikka kukinnassa huilia pitäisivätkin. Meilläkin on monta vielä piilossa, voip olla etteivät nousekkaan. Eniten harmittaa 'Princess Kate' jos on hävinny. Kukki tähänasti joka vuos runsaasti. Onneks siulla on pöttilöissä uusia istutettavia, jos ei nouse entiset. Paviljonki on kaunis, kuhan kärhöt sen peittävät. Kaunis taideteos on kyllä iliman kärhöjäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, jos ei tänä kesänä, nii sitte ens kesänä. Muistan sun Katen, ihanasti kukas. Toivottavasti pitääs vaan välivuatta. Kaikille pöttikärhöölle ei oo viälä paikkaa kattottuna, mutta jos hävikkiä tuloo, nii niille vapautuu vanhoja paikkoja.

   Poista
 8. Hienot kärhöt ja lisää istutuksia on sinulla tulossa . Minulla myös nousi hitaasti tänä vuonna . Yhden kärhön lehdet lurputtivat . Ajattelin että onko veden puutetta kun rikkaruohoja on aika paljon juurella . Satanut on kuitenkin aika paljon . No menin kitkemään ja annoin vettä . Seuraavana päivänä huomasin että ei auttanut menin uudestaan katsomaan ja huomasin että oksia oli poikki. Mitähän tässä on tapahtunut? Myyrän reikiä ei näy missään . Voi jäädä mysteeriksi .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny ei oo ollu talavi, eikä kevät ollenkaa kärhöölle miälehen. Meillä on kans silloon tällöön katkennehia varsia, mikkä sitte lakastuuvat. Monet oon laittanu lintujen piikkihin. Jos ne istuuvat jollekki kurottavalle varrelle, nii varmasti katkee. Tuuliki voi riapootella. Aina ei syytä saa seleville. Joskus teloo niitä ittekki, varret o aika rapeeta. Joskus sitte lakastuuvat, mikä mistäki syystä.

   Poista
 9. Ihania kärhöjä!
  Mulla kaikki kiipeilevät puissa tai pensaissa, niin usein "löydän" ne vasta sitten kun alkavat kukkia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon luannolliset tuet, mutta voit sitte teherä ihania löytöjä :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...