Monet heidet pitäävät lehtensä loppuhun asti, eiväkkä meinaa millää tajuta talaven tulua.
Purppuraheisiangervo 'Diabolo's on kaikki leheret viälä tallella. Osa o pikkuuse ruskonnu, mutta suurinosa o viälä iha hyvän näköösiä.
En yhtää ihimettele, ku sanotaha, että punalehtiset pensahat ja puut pitääs istuttaa länsipualelle tonttia, laskevan auringon pualelle. Takaa paistava aurinko kirkastaa muute nii tumman sävyyset leheret komiasti.
En tiärä johtuuko lehtien puskahan jäämisestä, että keväällä leheret puhkee sitte toooosi myähää. Joka kevät oon uskonu sen kualeentunehen, mutta kyllä se herää ku jaksaa vaa orottaa.
Villaheires on kans viälä leheret, mutta se kyllä puskoo ne sitte taas tooosi aikaasi.
Oon aina ollu nii rentua ja kehunu, etten suajaa talaveksi muutaku kärhöt, eres jotenkute. Että jos ei seleviä, nii sitte laitan muuta tilalle. Aluushan oliki niitä "varmoja" peruskasvia, eikä talavivaurioota pahemmi tullukkaa. Tilanne o nykyysi aivan toine. On tullu ihastuttua, haksahrettua ja hankittua jos jonkimmoosta riskikasvia. Viimme talavi osootti sitte minkälaasta son pahimmillansa, mustia aukkoja jokapaikka täynnä. Nii, eikä ne kaikki varmakkaa ollu nii varmoja.
Täälon taas sama tilanne ku viimme vuanna, pakkaasta iliman lunta. Maa on toki pikkuusen kuivempaa, mutta silti peliättää kuinka käy ja pikkuune paniikki vaanii.
Viimme talavesta selevis peruukkipensas varmastikki ympärille kiataastun pakkaashuavan ansiosta. Huapaa oon ostanu ny lisääki. Mulle uutena suajausmateriaalina kokeelen sammalta. Sen käytöstä kirijootti Tita, Unelmia ruusuista -plokis. Laitoon sammalta tuan niatospensahan päälle, silläku pitääs säilyä koko kasvusto jos meinaa kukkia nähärä. Lisäkerros ei varmasti olisi pahitteeksi ja jos ei tuu lisää lunta, voin hakia viälä sammalta.
Ensiksi on lehtiä, sitte lecasoraa sammalen alla. Kiataasin viälä pakkaaspeiton ympärille. Täälä lakialla ku tuuloo, nii meille se osuu takuu varmasti.
Kirijavalehtine japaninvaahtera on säilyny kaks talavia hengis. Keväällä se tosin alootti kasvun juuresta, mutta elos kuitenki.
Kolomiopenkiski on ny kaks tuallaasta suajusta. Toisen sisällä on valkokletra, joka ei nykkää keriinny kukkia. Jos keväällä aloottaas kasvunsa pikkuusen aikaasemmi ja ylempää. Toine on atsaleea 'Ruususen Uni'.
Keltalehtisen happomarijanki peittelin. Oon käyttäny tukina petooniverkosta tehtyjä ympyränmuatoosia perennojen tukikehikoota. Ny ompelin oikee huavasta sopivia renkahia. Ei tartte mitää muita kiinnityksiä.
Oon ittekseni vähä huvittunehesti kattellu anopin tapaa havuttaa kaikki kukkapenkit. (Non kyllä jo siivottuki) Ny oon aharistunu tekemähän saman jutun. En kaikille, mutta kohtiihi, mihinä lumi ei viihry. Osalle oon lisänny hiakkamultakeon juurelle ja ripotellu kaikki haravoorut leheret penkkiihi. Ny ei sitte voi ku orottaa mitä keväällä näkyy. Huoks!
Siinä olis havutyätarpehia. Ainaki olis tarkootus teherä muutama pallo ja tähtikehikootaki olis valamihina.
Risutöitäki suunnittelin tänä syksynä tekeväni. Rupiaa nua linnut olemahan jo nii haurahia, että hajuaavat kohta taivahan tuulihi. On ollu kuitenki nii tyäntäyteene syksy, etten oo niitäkää keriinny.
Kyllä heitti het kylymäksi -12 oli yällä ja nykki -7.7.
Yrittäkää tarijeta!
Yrittäkää tarijeta!
Niin on meilläkin lehdet vielä kaikissa punalehtisissä, purppuraheisiangervoissa, punalehtikoivussa ja peruukkkipensaassakin, punapähkinä sentään on pudottanut lehtensä.
VastaaPoistaJaahas pitääkö olla huolissaan minunkin ja lähteä ostamaan tuota talvisuojahuopaa peruukkipensaalle, valkokletralle, magnolialle ja kuka sitä vielä kaipaisikaan?
Kärhöille voisi ehkä laittaa sitä talviturvetta....
Mistähän kaupasta noita vielä löytyisi, kaikkien joulutavaroiden alta !?
Havutyötarpeet olisi täälläkin odottamassa, jo aamulla piti aloittaa, mutta jos nyt lähtisin sinne verstaalleni :)
Mukavaa marraskuun jatkoa sinulle!
Mullaki on peruukkipensahas leheret. Versojen kärijet on jo mustunu ja menny kippuralle. Oletan ettei iliman suajausta seleviääsi näillä korkeuksilla.
PoistaAgrimarketiista vois löytyä viälä talaviturvetta, torennäköösesti.
Havutyät on kivoja teherä. Niihi menöö vaa nii tuhottomasti materiaalia.
Kiitos samoon!
Aika viileää on ollut. Minä laitoin viiniköynnöksen päälle paksun kerroksen havuja mutta muuta en suojannut pihan puolella. Kasvihuoneen viiniköynnöksen päälle vein kottikärryllisen kuivia lehtiä. Vielä kyllä mietin että muutama kasvi saattaisi tarvita suojaa, tuuli on meilläkin ongelma. Sinulla on hienot suojaukset!
VastaaPoistaNy on ollu pakkaasta enemmä ku laki määrää. Hiivatti! Mulle tuli perijantai-iltana oikee kunnon paniikkikohtaus ja levittelin ottalampun kans lisää lehtiä penkkiihi :)
PoistaViiniköynnökset onki varmaha pakko suajata.
Hianouresta en tiärä, mutta kyllä ne ainaki tuulilta suajaa.
Joo, viime talvi olikin tosi ikävä. Toivottavasti tänä talvena saadan kunnon kerros lunta kasvien suojaksi.
VastaaPoistaHyvä noita arempia on kuitenkin suojata lisäksi. Näyttää kätevältä.
Etelähän on tullu jo hyvä kerros lunta ja lisää on luvattu. Mutta täälä lunta ei oo nimeksikää.
PoistaOlisse ny mukava jos nuata erikoosempiaki sais pirettyä hengis.
Ku nua verkkoviritykset o jo valamihina, niiton hyvä käyttää.
Määkin oon ollut sitä mieltä, etten suojaa, mutta nämä pakkaset ilman lunta saa kyllä miettimään suhtautumistaan...
VastaaPoistaMonta vuatta hoin etten suajaa mitää, enkä suajannukkaa. Niise miäli muuttuu. Jos lunta tuliski enne kovia pakkaasia, ei mitää hätää olisikkaa.
PoistaNyt melkein meni yöunet kun en ole nietospensasta suojannut ;) Kun en millään saa aikaiseksi... Ei ole mun lajini se suojaus :(
VastaaPoistaTeillä voi niatospensas seleviytyä iha omin nokkinensa. Täälä tuulisella nelosella o vähä eri oltavat. Viimme talaviset tuhot on pikkuuse muuttanu munki suhtautumista suajauksehe.
PoistaIhailen tarmokkuutta, millä saat kasvisi suojattua. Mulle käy aina vähän niin ja näin. Verkon kyllä ostin jänisesteeksi...Paljon se rullalla pensaita suojaa.
VastaaPoistaKesällä meni nii tuhoton määrä euroja paikkauksihi, ettei millää haluaasisi uusia moista määrää. Voihan olla että tämä talavi on palio parempi, toivottavasti.
PoistaMeillä ei jänisverkkoja oo tarvittu. Koirat huutaa pihas ja innokkahat mettämiähet harventaa jäniskannan aika alahaaseksi.(ny sitte ne käy syämäs tiätysti mun mustikkapuskat, muisten piittaa).
Hyvät suojaukset olet tehnyt kasveillesi. Minä en suuremmin suojaa kasvejani, mitä nyt kärhöjen juurelle laitan lecasoraa ja hedelmäpuiden ympärille verkot.
VastaaPoistaOon laittanu hiakkamultaa ja lehtiä kärhöölle, ku en lecasorakaupas oo käyny. Meillä on yks omenapuu ja sitä en sure vaikka jänikset kaluaas sen täysin. Jänikset on yleensä läpikulukumatkalla syäny muutaman oksankärijen.
PoistaHyvät suojaukset. Minä olen paketoinut magnoiliat, kultasateen ja parit hyvin arat pihlajat ja japsivaahterat. Peruukkipensaat on talvehtineet suojaamatta, paitsi viime talvena. Aloittivat sitten alusta. Ja sitten ryhmä- ja kanadanruusut olen suojannut.
VastaaPoistaViime kevät oli niin veret seisauttavaa tuhoineen, että itsekin olen suojannut normaalia enempi. Ei siitä haittaakaan ole.
Yks syy, miksei mulla oo nuata ruusuja enempää, on just niiren tarvittemat suajausoperaatiot. Ny oon kuitenki suajannu melekee koko puutarhan, leherillä jos en muulla. Hah! Seki tekosyy poistuu. Ens vuanna tairan suunnistaa ruusukauppahanki. Sulta saaki hyviä vinkkiä :)
PoistaNuo risulinnut on sympaattisia :)
VastaaPoistaOn ne, mutta jo nii risuusia :)
PoistaViime talvi oli kyllä tuhoisa. Haravoin joka kukkapenkkiin lehtiä ja joihinkin laitoin lisäksi havuja. En tiedä, onko suojaa tarpeeksi, näillä mennään. Ihana risulintu, olet kyllä taitava!
VastaaPoistaNy oon käyttäny kans kaikki leheret penkkien suajauksehe. Keväällä sitte näköö, oliko se hyväksi vai pahaksi.
PoistaLehtiä minäkin oon viskonu penkkeihin ja havuja laitellu suojaks.
VastaaPoistaKirjavalehtinen japaninvaahtera teki minulla samoin ett lähti kasvaa juuresta.
Leheristä saa ilimaasta suajaa ja keväällä ne muuttuuvat katteeksi ja matojen ruaaksi.
PoistaPikkuusesta vaahterapuusta tuli pikkupensas.
Pitää varmaan itsekin viritellä havuista talvisuojauksia, ainakin aremmille kasveille. Kiitos muistutuksesta!
VastaaPoistaMitä areempi, sitä enemmä kasvit hyätyy talavisuajauksesta.
PoistaHienot kasvisuojukset. Tiedätkö minä en ole koskaan suojannut mitään aiemmin, ekaa kertaa suojasin pensaspionin. Riskillä mennään. Järkevä olet kun suojaat. Ihastuttava tuo risulintu, saanut sammalkoristettakin!
VastaaPoistaSä asukki nii eteläs, että kasvit tuloo toimehen omillaan. Rinnetonttiki pysyy kuivempana, ku tällääne tasaane lättänä. Hyvi sun erikoosekki kasvit on talavehtinu.
PoistaJoo ja pyrstökki o varissu jo aikoja sitte.
Lehdet täälläkin on käytetty tarkkaan hyödyksi, isäntä vei osan kasvariinkin penkkien peitoksi ja sieltä hissuksiin olen ämpärillä ihanuuksien suojaksi laitellut. Komeet talvisuojat olet ommellut ja betoniverkosta muovaillut, toivottavasti tästä talvesta ei tulisi sellaista siperiaa kuin viime talvesta!
VastaaPoistaKasvari onki hyvä säilytyspaikka, pysyyvät leheret kuivina.
PoistaOon ennemmi kuskannu kaikki leheret mettänrantaha. Ny en yhtäkää lehtiä kärränny pois. Tuallaaset huaparenkahat on helappoja ja kestääväkki monta vuatta.
Toivottavasti tulis pia lunta. Se pelastaas nii palio.
Kyl nyt on jämptit suojaukset!
VastaaPoistaToivottavasti niistä olis jotaki hyätyäki.
PoistaHyvin olet suojannut! Meillä on hiukan lunta sentään, jospa se vähän auttaisi kasveja. Toivottavasti ei teillekään tuhoja tule.
VastaaPoistaNy rupiaa tilanne näyttämähän hualestuttavalta. Lunta ei oo, eikä oo näköpiiriskää, mutta pakkaane huiteloo kymmenen asteen molemmin pualin.
PoistaValamonruusut on täällä täyessä lehessä...ja moni muukin. Pitänneekö kiinni niistä koko talaven?!
VastaaPoistaNeilikkaruusuus mullaki o viälä leheret. Kyllä ne johonaki vaihees kuivaavat ja tippuuvat pois. Kait.
Poista