tiistai 26. syyskuuta 2023

Sipuliparatiisi

Perijantaina oli aivan mahtava päivä, aurinko paistoo ja lämpyä yli 20 astetta. Hyvin tarkeni, muttei kesäästä tunnelmaa enää saanu, ku aurinko paistoo nii matalalta. Syksy o, vaikka ilima olis kuinka kesääne. Leikkasin pitkästä aikaa  yhtehen soittohon koko nurmikon.....kuivana. Jos ei oo satanu, nii kaste on ollu nii kovaa, ettei nurtsi oo tahtonu kuivaa päivän aikana.

Kiitokseksi ittelleni, hyppäsin lauvantaina autohon ja lähärin sipuliostoksille. Tulppujahan on, mutta jotaki piäntä kivaa oli kiikaris. Eiku rannikkua kohti............

.......ensin Garden Floorahan. Valikoomaa riittää.

Esillepanohonki on aina panostettu keskimääräästä enemmä.
Kaikki on irtosipulia, joten määrän saa määrätä itte.

Mitä siältä sitte löytyy, kaikkia kivaa, mutta erikoosesti olisin halunnu ostaa vaalianpunaasia koiranhampahia, mitei ny ollu, valakoosia ja keltaasia oli, mutta niin o mullaki. Uusia kevätkurijenmiakkojakaa ei löytyny.
Mitä joukkohon sitte lähti.......Krookus 'Gipsy Girl'
Tähtilumikello 'Polar Bear'
Ihkun färine keisarinpikarililija  'Early Fantasy'.
Kreetantulppaani 'Hilde'
Onko tämä suameksi tähtitulppaani?
Vitivalakoone 'Stainless' -narsissi.
Valakoone posliinihyasintti.
Ihku kerrottu 'Mariage' -tulppu. Jäläkihinpäi aina ajatteloo, miksen ottanu enemmä kutaki. Pihiys isköö aina (ei tosiaankaa aina, mutta ny), muttaku nuanki kauvas lähtöö nii miksei!?!?!?!!!!  HALOO!!!!
Vaikka haluan muka vähentää talavetettavien määrää, toisin käy. Kätehen jäi punalehtisen vaahteran kaveriksi liuskalehtine japaninvaahtera 'Butterfly'. Siinon kaksväriset leheret ja mullon ollu tämän sorttine joskus muinoon. Istutin sen maahan, mistä sei tykänny. Tämon ny toistaaseksi pötis.

 Vaihroon taimistua ku kerran likellä olin eli.........
....Sundille. Siältä lähärin varsin vähillä ostoksilla. Eli lisää 'Regale' -kuningaslilijoja, vaaleeta kerrottuja 'Nature's Beauty' -helemililijoja ja maustesahramia. Menikö sativus suamennos oikee?
Lisäksi näin näitä pinkki/viheriä lehtisiä 'Crazy Plum' kolomiokäenkaalia. Eli rahtasin yhyren kotia asti. Näihin tuloo keltaane kukka ja vasta kotona hoksasin, että Garden Flooran sipulipöytien koristeena taitaa olla tätä samaa. Myyjä sanoo talavettavansa tällääsen asuunhuanehen klasilla. Son mulla riskin paikka, mutta yritän. Muut käenkaalit talavetan kellaris.

Tänään oli kiva, kuiva, aurinkoone päivä, joten alootin sipulien piilootuksen. Pääsin hyvähän alakuhun. Mihinäs vaihees sun sipulisouvi menöö?

Aurinkoosta viikon jatkua!


20 kommenttia:

 1. Iik mitä ihanuuksia. Ensimmäistä kertaa näen valkoista posliinihyasinttia. Maustesahrami vaikuttaa todella kauniilta, samoin keisaripikarililja. Miulla talvehtii oxalikset aina sisätiloissa. Laitan hämärään ja viileään nurkkaan ja annan olla rauhassa. Keväällä vettä ensimmäisen kerran ja sieltä ne ovat aina nousseet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla oli kans ihana 'karkkikauppa' joku postaus taappäi :) Oon johonaki plokis valakoosia nähäny, muttei koskaa oo tullu ittiä vastahan. Niiren varalta oon pitäny silimät auki. Tajusin kyllä myyjän puheesta, että talavehtiis klasilla lehtiineen. Tiärä sitte, ymmärrinkö väärin. Mulla omat kans "nukkuu" talaven.

   Poista
 2. Olit tosiaan melkoisessa aarreaitassa! Hienoja erikoisuuksia ainakin täältä meidän valikoimista katsoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin :) Oon käyny ennenki, nii tiäsin mitä orottaa. Valikoomas on vaihtelua vuasittain, mutta aina siältä jotaki erikoosempia namuja löytää. Tulppuja on toki suurin osa.

   Poista
 3. Osuva nimi postauksellesi. Hyviä ja vähän tavanomaisia erikoisempia sipulihankintoja. Kiva nähdä keväällä tiedossa olevaa kukkaloistoa. Minä en ole hakkinut muuta, kuin narsisseja ja ukkolaukkoja. Uskon, että syksåyn sipulihankinnat ovatkin siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siälä menöö ihan pää pyärälle. Erikoosemmat voi olla areempiaki, joten saa nähärä kuinka käy. Mullaki jo riittääs, mutta niinku muinaki syksyynä, liikkues tarkistan aina sipulitarijonnan ja varmasti viälä joku pussi mukahan lähtöö, tarttis tai ei.

   Poista
 4. Ihana paikka! Mahtavaa, että myydään erikoisempaakin, kuten lumikellon lajiketta, valkoista poslaria ja muita erikoisempia. Harmi, ettei koiranhampaista lähes ikinä löydä muita kuin ne tavalliset, kevätkurjenmiekoistakin on vaikea löytää uusia lajikkeita, tuntuvat myyvän joka vuosi samaa. Täytyy tilata niitä ulkomailta.
  C. sativus on tosiaan maustesahrami, ja se kukkii syksyllä. Mikäli ehtii kukkaan, se on vähän vaikea, toivotaan pitkää lauhaa syksyä! Tulipa humilis on juu tähtitulppaani.
  Täällä on kaikki maassa, joita on tähän asti tullut hankittua, yksi ulkomaan paketti vielä on tulematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino :) Sullon nii hiano punaane koiranhammasmätäs, tahtoos kans. Mulla tuloo vaan lehtiä. Aina luulen nupuusta, että kukkiis, mutta nonki keltaasen pagodan nuppuja. Ens keväänä kaivan ylähän ja siirrän paikkaa, jos auttaas. AI, kukkii syksyllä. Ohan se näköjään merkittynä pussihin, mutten tiätenkää kattonu ku ihastuun färihin. Kaivoon eileen ne maahan, tiätenki paikkahan, mistä näkyys keväällä eli uus kaivuu het tänä päivänä. Kiitos tiarosta! Mullaki toivottavasti tämän päivän jäläkihin olis maas kaikki muut paitsi 2kg tulppupussit.

   Poista
 5. Poikkeuksellisen hieno ostospaikka. Tuollaisia soisi löytyvän lisää. Kiva myös, että sipuleita voi ostaa haluamansa määrän, eikä valmiiksi pussitettuina. Aikamoiset herkut lähtivät mukaasi.
  Tilasin tänään ensimmäisen kerran sipuleita ulkomailta, Eurobulbista. Minusta siellä oli kotimaisiin verrattuna hyvä valikoima. Hinnatkin meitä edullisemmat. Kevätkurjenmiekkojakin kivasti.
  Ostin alkukesästä tummalehtisen kolmiokäenkaalin. Pohdin, miten sen talvettaisin. Sarin puutarhat -blogissa oli muutama päivä sitten ohjeet juuri kolmiokäenkaalin talvettamiselle. Pelaguut olen saanut menestymään huoneenlämmössä, mutta kun meillä ei ole mahdollisuus järjestää viileämpää paikkaa huonetiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiano on. Tuallaane tyyli kysyy vaan rutkasti enemmän töitä ku valamihien sipulipussien esillepano. Tämä eroottuu erukseen. Onneksi suurin osa sipuliista o jo kaivettuna maahan. Sataaki taas....vaihteeksi.
   Varmasti kans joskus tilaan netistä sipulia. Kattelen sujuvasti sivustoja ja kualaan :) Oon kuitenki viälä saanu piräteltyä ittiäni.
   Mullon terassilla nelijä käenkaalipurkkia. Pitääski jo harkita joirenki kasvien tuantia sisälle. Mullon talavetustilaa, pikkuusen liianki kans, tuloo nii herkästi ostettua enemmä ku tarttis.

   Poista
  2. Totta puhut. Kaikilla yrittäjillä ei vaan ole mahdollisuuksia noin laajaan ja yksityiskohtaiseen esillepanoon.
   Minäkin olen harva se vuosi käynyt taivastelemassa ulkomaisissa nettikaupoissa, mutta aina on jäänyt tilaamatta. Kaikin puolin positiivinen kokemus; edullisia, runsas valikoma, helppo maksutapahtuma ja nopea toimitus.

   Poista
  3. Joo, ei oo. Kyllä mäki, varmasti viälä joskus :)

   Poista
 6. Kivannäkösiä tulee sun ostoksistasi, varsinkin nuo krookukset ☺️ Ainuttakaan sipulia en oo istuttanut vielä, saas nähä ostanko edes. Vettä tulee joka välissä, äskenkin tuli kohinan kanssa. Sais tehtyä edes osan syystöistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Monta vuatta mäki menin iliman sipulin sipulia, eikä kuinkaa käyny. Tääläki satoo eilee, mutta vasta illalla/yällä ihan kunnolla. Mullaki on tekemätä viälä vaikka mitä.

   Poista
 7. Jestas onhan tossa jo istuttamista ja hienoja hankintoja . Kummallista kun sitä voi sanoa joka vuosi päättää puutarhan ja kukkien osalta jotain mitä pyörtää melkein sataprosenttisesti aina ?
  Kotia istuttelin jotain ja mökillä pitäisi saada nämä mitä olen hankkinut nyt viikonloppuna multiin . Minulle niin vastenmielistä hommaa mutta keväällä ajatus on jo toinen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nua viimmeeset ostokset o jo maas. Joo, tilanteet voi muuttua hyvinki nopiaa :)
   Ku vaan syksyllä jaksaa, nii keväällä sitte voi hyvillä miälin ihaalla kukintaa.

   Poista
 8. Oijoi! Ensinnäkin: onpa hienosti laitettu valikoima esille ja toiseksi: mitä ihanuuksia sieltä löytyykään! Johan tuossa iskisi valinnan vaikeus itsellekin. Minulla olisi vielä istuteltavaa vaikka miten paljon. Yhden mieluisan krookuspussin vielä löysin viikolla ja sieltä näytti jo ituja kurkkivan, joten se on ainakin saatava jo heti huomenna multiin. Pitää käydä kurkkimassa aiemmin ostetutkin, miten ovat pärjänneet ulkovarastossa. Tänään oli sisäpäivä, sillä vähän väliä satoi vettä. Toivottavasti huomisen ennuste ei muutu ja olisi tosiaan vihdoin poutaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Oon käyny tuala ennenki, nii tiäsi mitä orottaa. Valikooma vähä muuttuu joka vuasi. Moon sipulitilanteeseeni aika tyytyvääne. Suurin osa on jo maas. Meillon ollu märkä viikonloppu, eikä pihalle oo teheny miäli. Tänään näyttää kuivalta ja jopa aurinkoki voi näyttäytyä, joten pihahommat jatkuu jollaki mallilla. Sipulia kerkiää kaivaa viälä pitkän aikaa, joten mitää paniikkia ei viälä oo. Mukavaa viikkua!

   Poista
 9. Ihana ostospaikka ja hienoja ostoksia! Jo on keväällä ihanuuksia tiedossa! Kehtaanko sanoakaan, mutten ole ostanut ainuttakaan sipulipussia, enkä käynyt aleostoksilla perennojenkaan suhteen. Se kertonee jotakin tästä syksystä ja motivaation puutteesta. Jos siis jään ilman uusia kevätkukkijoita, niin tiedän, kenen blogeja keväällä silmäilen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sipulit kukkiis. Sehän on kans loppusyksystä ja talavestaki kiinni. Ny vaan täytyy toivua, että sateet taukoaas ennen pakkaasia tai tulis eres kunnolla het lunta. Märkä, läpijäätyny maa ennustaas huanua seleviytymistä puutarhan kaikille kasviille. Uusia perennoja enoo kans montaa ostanu ja tekemistä olis muutenki viälä vaikka kuinka palio.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...