tiistai 3. maaliskuuta 2020

Köynnöskaari

Onse kummalline tauti, ku kokoaijan pitää  olla jotaki vääntämäs. Pitää ja pitää.....ku mä haluun! 


Täs tapaukses, ihan konkreettisesti.......köynnöskaarta........että mihinkäkö.............no tiätenki looratarhahan. Siälä pyärimine jatkuu viälä tämän postauksen verran. Koittakaa kestää. Tämä suara kuja ku iha huuti jotaki rakennelmaa. Täs sei oo, terassiltakaa kattottuna, eres maisemien tiällä.


Eiku toimeksi, ku värkikki oli jo kotoosalla. Ku hylykäsin riskipenkin viiniköynnösirean ja siihe suunnittelemani petooniverkkotuen, leikkasin siitä kaharen ruurun levyysen kaistalehen. Sovitin sitä tuaho. Se passas hyvi, mutta kuinkas kiinnitys. Katkaasutin rautakauppareissulla kans 12mm harijaterästankua 2m pätkiksi. Niistä sai hyvät, jämäkät tuet ja jalaat kaarehen. Kiinnitin tuet rautalangalla molempihin päihin.
Jätin harijaterästangosta 50cm pituuset jalaat.


Sitte vaa hakkaamahan vasaralla tankoja maahan. No, ei menny ku Strömsöös. Oli tarkootus laittaa portti riskipenkin kulumahan, het terassin viärehen, mutta kivihän se siälä kilahti. Jouruun siirtämähän kaaren pääryn keskikohtahan asti. Toiselta pualelta jouruun kaivamahan nyrkinkokoosen kiven pois toisen jalaan tiältä. Ei se tiätystikkää yhtehen kaarehen jääny, vaan halusin toisenki. Sevverran viisastuun, että hakkasin irtonaasella tangolla ensi koereijät. Potangerin pualella ei ollu ongelmaa, mutta......
......leimupenkin pualella sitäki suurempi. Tanko toppas ku seinähän, muttaku halusin sen tuaho, nii oli kaivettava ja kattottava mikä siäloli. Pikkuusen pääsi ärräpäitä kaivaes. E meinannu saara tuata kiviä ylähä sitte millää ja soitinki jo isännälle, että tulis apuhu. Tiätenki auto kaartoo pihahan vasta just, ku kivi keinahti voimasanojen saattelemana nurmikolle. Lohorutukseksi totesin, että kivi oli erinomaasen muatoone, littiä n.10cm paksu. Se löyti het uuren paikan.


 Siinä toine.....


......ei kaks iliman kolomatta. Viimmeene sujuu iliman ongelmia. 

27.7.2019.Sain nostaa kaaret muutaman kerran irti, että sain muatooltua kaarista eres likipitäen samannäkööset. Köynnöskaarista tuli sopivan kevyet, eikä liian hallittevat. 

Tarkootus olis laittaa jotaki köykäästä kasvia kasvamahan niihi, ettei tuuli kaataasisi niitä. Yritinki kasvattaa niihi hajuhernehiä, mutta huanoon tuloksin. Keskimmääsehen kaarehen ostin potangerin pualelle valakoosen ruusunätkelmän, ku Päivänpesän Katjalta arvontavoittona saatuja nätkelmän siämeniäkään, en saanu itämähän.  Syksyllä tuikiin punaasia ruusunätkelmän siämeniä kaarien juurille. Ei mitää hajua, onnistuuko.


Valamis köynnöskuja. Ei prikullensa samallaasia, mutta sinneppäi. 


Olin suunitellu tekeväni johonki köynnöskaaren petooniverkosta, mutten oikee tiänny mihinkä. Selasin sitte avoomien puutarhojen ilimootuksia ja näin Magdalenan puutarhan ja siitä se ajatus sitte lähti. Näen sialuni silimin kukkivat köynnöskaaret. Mutta ny jo kuuluu seuraava huuto. Katseenvangittia tuanne päähä! Son viälä hakuusas.

Muistutus arvonnasta!
Mukavaa viikon jatkua!

32 kommenttia:

 1. Todella kivat köynnöskaaret ja sopivat tosi hienosti jo keveän ilmeensäkin vuoksi tuohon lavakauluskäytävälle. Kiinnitin myös huomioni upeasti kukkivaan lumipalloheisiin, pallohortensioihin, laventeleihin ja syysleimuihin. Kaunista. Lintukin näyttää istahtaneen köynnöskaarelle ihailemaan ympäristöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään ittekki just nuaren keveyrestä ja läpinäkyvyyrestä. Tua sinine pöheikkö on mirrinminttua, vaikka laventelilta näyttääki. Minttu kukkii huamattavasti runsahammin ku laventeli. Linnut nuas tykkää istuskella.

   Poista
 2. No upeat kaaret! Kiva nähdä, mitä saat niihin kiipeilemään. Leppoisaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, muutamaa köynnöstä onki jo esikasvatukses ja tänään ostin lisää siämeniä. Kiitos, samoon :)

   Poista
 3. Kyllä sinä olet ahkera ja osaava. Kaaret ovat tosi kauniita ja antavat ilmettä puutarhalle. Lintukin ihastelee kaunista puutarhaasi. PS. Osallistuin vihdoin viimein Kevään kaipuu 2020 -haasteeseen jonka sain sinulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti kaaret täyrentää looratarhaa. Lintuja riittää. Kiva, kävinki jo kattomas.

   Poista
 4. Kolome peukutusta sulle ! Kyllä olet taitava ja viitseliäs. Meillä ei sellasta lapion pistoo tee, ettei kolahda. Tuo paikka vaan paranee paranemistaan. Kaaret sitte seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän son tosiasia, että itte o tehtävä, jos jotaki haluaa. Meillei iha joka kohoras kolahra, ku o kuitenki pitkälle ajettua maata. Sehän o ikuusta oravanpyärää. Ny o vaarana, että painopiste o liikaa oikialla ja vastapainoksi pitääs keksiä jotaki vasemmalle :D

   Poista
 5. Voi vitsi miten upeat! Sopivat tuohon kuin nakutetut. Kärhöt tulivat itselleni heti mieleen, kun aloin miettiä passeleita köynnöksiä. Olet kyllä ihailtavan taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalokärhöt vois olla hyviä vaihtoehtoja. Eivät kasva meillä vahingoskaa liian painaviksi. Niitä vois kasvattaa kesäkukkien tapahan. Tuskin täälä tuas talavehtiivat. Viinikärhöt vois hyvällä säkällä kaataa kaaret.

   Poista
 6. No sieltäpä sitä tuli taas ideaa ja mallia! Juurikin tuota verkkoa jäi syksyllä autotalliprojektista ja sanoin jo miehelle, että mää haluan tuon käyttöön puutarhan kaariin. Täytyypä hankkia noita tankoja myös. Luulin että ne pitää hitsata kiinni, mutta jos sinäkin rautalangalla...
  Ihanan näköinen lavakauluskäytävä ja sinne kun köynnöksiä vielä kukkimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii, eiku kaarien tekohon. Hitsatakki vois, nii ainaki pysyys. Joku päivä mäki meinaan nua hitsata kiinni, mutta tämä tyyli o tällääsen hätääsen tyyli :D Kaikkeni teen, että eres jotaki färiä olis jo ens kesänä.

   Poista
 7. Voi veljet! Nyt tuli niin hieno huipennus tälle kauniille alueelle, ai sentään! Nuo keveät kaaret sopivat kerrassaan hyvin tuohon kohtaan ja toisto tekee idean vielä paremmaksi. Onnittelut ahkeroinnista ja taidoista myös! Tämä on kiva nähdä kuvissa myös tämän kesän aikana, kun köynnöksiä siellä kiipeilee....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vaan saisin nuahi eres jotaki kukkivaa. On tuuline ja aurinkoone paikka. Voi olla haastavaa löytää tuas kestäviä kukkijoota.

   Poista
 8. No nyt on komiaa! Ja vielä itse tehtyjä! Kivien kairaaminen on kyllä mahdottoman rasittavaa puuhaa, koska ovat aina väärässä paikassa. Niidenhän on tietenkin lähdettävä, koska puutarhurilla on juuri siihen paikkaan tärkeämpää istutettavaa - vaikka sitten köynnöskaari:D Kyllä vielä keksit noihin kasvit jotka viihtyvät ja nousevat korkeuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kumma juttu, että kivet on aina tiällä ja sittekku niitä oikee tarttis, ei sopivia löyrä millää. Muutaman kiven kans on tullu painittua oikee urakalla. Periksi ei anneta, ku vasta pakon eres :D Löytääs eres muutaman vaihtoeheron, mikkä tuas tykkääs olla.

   Poista
 9. Kyllä on hyvät köynnöskaaret! Käyttökeleponen malli ois meillekkin. Siulta ei ideat lopu ja se pittää mielen virkiinä. Tuo kivien jumpuuminen onkin haastavoo välillä, viimekesältä on kokemusta! Siellä pohjanmualla ei niistä niin riesookaan oo kun tiällä meillä, vaan ainahan se kiv löytyy just sillon kun ei tarviis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua on loppujen lopuksi aika yksinkertaane toteuttaa, eiväkkä hypi silimille. Maastoontuuvat just sopivasti. Teillähän kiviä totisesti riittää, suuriaki jässiköötä. Täälon kivisiäki alueeta, mutta pääsääntöösesti on aika kivetöntä.

   Poista
 10. Hienot kaarituet, vau! Kyllä niihin aikanaan köynnökset löytyvät. Kun idea on lähtenyt toteutumaan, ei sitä enää mikään pysäytä. Miten ihmeessä sait taivutettua nuo yläosat kaarelle? Harjateräs on tiukkaa tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytyyvät, pitää mennä kaikki läpitte, nii eiköhän jokku tykkää nuaski kasvaa. Verkko o 5mm paksua. Jäykkää on, mutta tua paksuus viälä taipuu. Soli kyllä aikamoosta sähälinkiä. Ongelmia olis ollu vähemmän, jos levy olis tuatu kotia suarana (isoolla kulijetusautolla). Toin verkon hevoostrailerilla ja se jouruttihin taittamaha U-muatohon. Verkko taittuu silloon turhan tiukalle mutkalle, mikä näkyy varsinki I ja III kaares. Keskimmäästä kaarta taivuttelin nurmikolla päivastaasehen suuntahan suaristaen mutkaa. Paikalle asentamista helapotti se, että kaarien molemmat päät vastaavat johonki tukehen, looriihin tai kivehen.

   Poista
 11. Hienot! Sopivat täydellisesti tuohon käytävän varrelle. Päähän ilman muuta katseenvangitsija. Mitähän keksit siihen? Hienon kiven sait kammettua montusta ylös. Harvoin löytyy litteitä kiviä. Ainakin meillä tuppaavat yleensä olemaan epämääräisiä murikoita. Komeasti kukkivat istutukset tuossa käytävän oikealla puolella muuten. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki se kaipaa. Ongelma on, että vaihtoehtoja o liia monta :D Voihan sen ratkaasta niinki, että vaihtaa joka kesä erilaasen systeemin. Mäki kyllä kauhistuun ensi, ku ei meinannu tulla reunaa vastahan millää, että kuinka valtava kivi siälä oikee onkaa. Onneksi oli nii littiä, että sen sai kammettua ylähän. Siinon aika kiva kohta :) Kiitos, samoon!

   Poista
 12. Tulipa hienot. Betoniraudoista saa kaikkea kaunista ja juuri sen rustiikkisen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa ja ruasteene rauta maastoontuu ympäristöhönsä just sopivasti.

   Poista
 13. Oi, että nyt on minun makuuni nämä kaaret! Oikein kolme laitoit. Tykkään!

  VastaaPoista
 14. Jestas miten hienosti toteutettu, meillä on noita aineksia jo kotona valmiina. Pitää alkaa suunittelemaan.Kuusamatkin voisi käydä noihin kaariin. Pidän valtavasti tuosta avarasta näkymästä lavakauluksien takana. Puhuit jostain katseenvangitsijasta, tarkoititko jotain puuta, kasvia, vaiko jotain alustalla olevaa isoa ruukkua kasveineen. Tai muutamaa isoa erikokoista ruukkua. Vai tarvitseeko se mitään? Kyllä sinulta joku hyvä idea tulee jos tarvitsee ja kun sen aika on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petooniverkosta, riippuen paksuuresta, saa monellaasia köynnöskaaria/porttia. Hm... joo. Mullolis köynnöskuusama navetan eruspenkis. Sei oo kasvanu, mutta oli ainaki viimmekesänä viälä jotenkuten hengis. Katseenvangittia vois olla joku kukkaruukku kasveineen, piänempi pötti jonku jalustan päällä, joku hitsattu hökötys tai joku vastaava. Ei kuitenkaa mitää hirvittävän massiivista/raskasta.

   Poista
 15. Kiitos tästä, ja naurunpyrskähyksistä joita postauksen lukeminen aiheutti, kuulosti niin tutulta 😂 samanlaista kaariporttia oon suunnitellu iteki, noita kiinnitysjuttuja vaan oon koittanu miettiä, mut tässäpä se ratkasu 👍🏻 nuo on kyllä tosi kivan näköset, eikä niien tartte olla nii just samanlaisia, köynnökset peittää ne alleen ja ei enää eroja huomaa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, jos aiheutti hilipeyttä. Ei tämä nii vakavaa oo. Jos oli viälä hyäryllinenki, nii tämähän oli liki täyrelline postaus. Muitaki ratkaasuja varmasti o, mutta tämon yks vaihtoehto. Eipä nuata kaaria nii tarkasti tuu tulevaasuures vaharattua. Ku asia on uus, nii sitä syynää aina nii tarkasti..... ja toivottavasti köynnökset teköö tehtävänsä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...