keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Hunajamarja/Makeasinikuusama/Marjasinikuusama

Rakkahalla lapsella o monta nimiä. Jokos nämon tuttuja?

Hunajamarja - Lonicera c. var. kamtschatica 'Indigo Gem', pyäriät marijat.
























Jos on suunnitelmis lisätä marijapuskia, nii yks hyvä vaihtoehto olis istuttaa näitä  uusia vitamiinipommia. Voihan näistä teherä vaikka airantehen tai istuttaa koristepuskien asemesta.  Niistä tuloo n.1.5-1.8m korkeeta. Nämon  liki irioottivarmoja, menestyyvät lähes koko maas, eivät oo kovin kranttuja maankaa laarun suhtehen. Mialuummin ehkä hapanta ku kalakkipitoosta. Tiätysti mitä aurinkoosempi paikka, sitä enemmä marijoja.

Hunajamarijan huamaamatonta kukintaa 2.5.2019.
























Nämä kukkiivat tosi varahin, mutta kukat kestäävät -8 asteen pakkaasen. Satoki valamistuu varahin, jopa enne mansikoota, heinäkuun alakupualella. Saron varmistamiseksi on istutettava vähintään kahta sorttia. Sama tyyli, ku pensasmustikoos. Marijojen makuki muistuttaa mustikkaa, voimakkahampi tosin. Makeus riippuu lajikkehesta ja tiätysti marijojen kypsyysasteesta. Ns. tavallisen sinikuusaman marijat o liävästi myrkyllisiä 💀 

Takana 'Silginka', keskellä 'Vostorg' ja etualalla 'Indigo Gem' 28.6.2018.
Ostin  2018 keväällä kolome hunajamarijaa. Istutin ne rivihin looratarhan reunahan, pualentoista metrin väliin. Muutaman marijan sain maistiaasiksi het ensimmääsenä kesänä. Nämon kaikki venälääsiä, mutta suamalaasiaki o jo nykyysin saatavilla. Kanaattalaasiaki (Kanada) o.

30.7.2019.
Toisena kesänä v.2019 satuaki näytti tulevan sevverran, että laitoon parille verkot. Ei räsäkät kyllä tuntunu niistä piittaavan, vaikka yks puska jäiki iliman. Puskat o kivan pyäreetä, mutta keskimmääne näytti leviävän joka suuntahan ku Jokisen evähät.

                   'Silginga'                                        'Vostorg'                                        'Indigo Gem'     sato 2019.                              





Keräsin marijat heinäkuun aluus. 'Silginka'n ja 'Vostorg'n marijat o pitkulaasia, keskimäärin 3cm pitkiä, pikkuusen epämäärääsen muatoosia. Ne pysyyvät hyvin ehejinä noukkies. 'Indigo Gem'n marijat o pyäriempiä, pisaran muatoosia ja huamattavasti pehemiäkuarisempia. Osa oli nii pehemeetä/kypsiä, että menivät rikki, vaikka puska kukkii myähemmi ku muut. Se pitää varmastikki kerätä usiemmas eräs. Marijoja tuli litranverran yhtehensä, 'Indigo Gem'stä enite ja 'Silginka'sta vähite. Tosin siitä tuli maisteltuaki etukätehen enite. Punnittinki marijat, mutta häsläsin lapun tiätenki johonki.

Viimmeeset hunajamarijat. Valakoone ei oo sokuria vaan huurretta.
























Pakastin marijat kokonaasina ja oon syäny niitä aamupuuron kans. Sulamisen jäläkihi, niistä tuloo lötköjä,  mehuusia, muttei se puuron kans haittaa. Mehusta tulis varmasti hyvää.

























Suunnittelin talavella siirtäväni keskimmääsen puskan johonki mualle.  Seku tuntuu levenevän nii vauhrilla. Pyhänä menin siitä ohitte........


Voi Pyhä Piatari! Moon paaponu pajua! Hah! Sattuuhan sitä paremmiski piiriis.....vai sattuuko?!?

























Tästä kevääsestä kuvasta sen ny kyllä näkööki, nykku osaa kattua. Pajullon kiiltävemmät leheret. Ny on sitte ongelma. Yritänkö näännyttää pajun leikkaamalla, myrkytänkö vai pitääkö mun kaivaa koko puska ylähä? Vetämällä se tuskin enää nousoo.


























Tämän aamun 25.3.2020 nupputilanne..... ja taas o marijoja tiaros. Tuskin maltan orottaa!

Tervehellistä päivää!

32 kommenttia:

  1. Nuo hunajamarjat olivat pari vuotta sitten sellainen hitti, että meillä töissä asiakkaat melkein tappelivat niistä, niitä oli olllut monta vuotta myynnissä, mutta ne eivät aikaisemmin montaakaan kiinnostaneet. Joku onnistui silloin mainonnassa. Viime kesäksi hankittiin taimia enemmän ja melkein riitti jo kaikille halukkaille ostajille.
    Laitoin silloin kaksi vuotta sitten itsellekin pari kokeeksi kasvamaan lasikasvarin taakse. Hyvin tuntuvat viihtyvän ja ovat satoisiakin.
    Jospa käännät erehdyksen voitoksi ja jatkat sitä pajun hoivaamista, leikkaat loppukesällä aina alas, niin saat seuraavana vuonna hyvää piiskaoksaa korinpunontaan. Ja kauniita pajunkissoja pääsiäiseksi.
    Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäki muute luin niistä silloo monestaki paikasta. Kyllä ne pikkuhilijaa runsastuuvat. Terveyspuumi nostaa neki kohta arvoon arvaamattomahan. Yllätyyn marijojen määrästä, vaikka puskat onki viälä kovin piäniä.
      Ei oikee pajun paapomine houkuta. Ensiksi tairan kokeella pitää leikkaamalla kuris. Paju viää turhaa voimaa ja vettä. Puska o jo ny jääny muista jäläkehen, vaikka luulinki sen olevan voimakaskasvuusin.

      Poista
  2. No minulle ainakin ovat vielä outoja. Eihän pihassa koskaan ole liikaa marjapensaita. Jaa sulle kävi köpelösti... Mulla on ihan toisinpäin, en useinkaan muista mihin olen tökkinyt jotain uutta kasvamaan. Sitten kun ne nousee, pällistelen että mikä ihme tuo on? Kyllä mä jonnekin laitan niistä tietoa ylös, enimmäkseen blogiin. Sullahan on pajunkissat valmiina pääsiäiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus voi kokeella jotaki uutta. No niin teki :D Moon joskus repiny roskana istuttamani. Arvaa harmittiko. Likietuune pajunkissipaikka, ainaki tänä vuanna.

      Poista
  3. Ei ole hunajamarjat minulle tuttuja. Tässähän postaustasi lukiessa ja kuvia katsellessa ihan innostuu! Jään seuraamaan toisten vinkkejä pajuvitsaukseen kommenteista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan voi kokeella. Pian huamaa tykkääkö niistä vai ei.

      Poista
  4. Kyllä minäkin kun mökin ostimme muutamaa rikkaruohopuskaa kastelin aikani 😂
    Minulle outo pensas tämä hunajamarja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täytyy toreta, että erehryttävästi voi rikkaruaho muistuttaa jotaki jalompaa. Oon montaki kertaa ihaallu jotaki tuuhiaa kasvia ja läheesemmäs tarkastelus oon huamannu, että pualet o rikkaruahua. Teillekki sopiis mökille muutama hunajamarija :) Vaikka sullonki siälä jo vaikka mitä.

      Poista
  5. Hyvää tietoa hunajamarjasta. Täytyykin tutustua siihen tarkemmin. Mikä noista lajikkeista olisi makein? Minä kaivaisin pajun pois, pääsee pitemmän päälle helpommalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun omista on 'Indigo Gem', mutta niiton varmasti parikymmentä erilaasta. Niisten tiärä. Kyllä sen yritän jotenki hävittää.

      Poista
  6. Minulla ei näitä olekaan, joten kiitos esittelystä. Voisi keksiä paikan jonnekin, joka päivä syön marjoja puuron kanssa, joten menekkiä on. Hauska juttu tuon pajun kanssa - sattuuhan näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla o lääniä ja varmasti joku nurkka löytyys näillekki. Puuron kans nämon hyviä. No joo, ei se nii vakavaa oo, kaikkia sattuu :)

      Poista
  7. Minulla on yksi kun en aikanaan tajunnut ostaa usempaa. Sille täytyy keväällä saada pölyttäjäkaveri tai pati. Se ainokainen on kyllä surkeasti kasvanut kun jänikset pääsivät syömään sen kahdesti. Nyt se on verkon takana piilossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kait niitä ittepölyytteesiäki, mutta niiski tapauksis ristipölyytys lisää satua. Joskus näköö suasituksia pölyyttäjäpariista. Toivottavasti sun oma ottaa oikee kunnon kasvupyrähröksen, ku saa olla ny rauhas.

      Poista
  8. Ihan on tuntematon miullekkin tuo hunajamarja. Kaikkia uusia marjakasvejakin ne kehitellöö jatkuvasti. Marjat on terveellisiä ja niitä syyvvään meijänkin huushollissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään näistä enemmä ku viinimarijoosta, mikkei oo koskaa ollu mun suasikkia. Nämon kylymänkestävyytensä ansiosta ollu, varsinki Venäjällä, suasittuja ja kehityksen kohteena. Näis pitääs olla palio enemmä antioksidanttiaki ku mettämustikas, mitä piretähän huipputervehellisenä. Teilläki vois olla näille tilaa, vaikka johonaki mettäpuutarhan valoosas kohoras.

      Poista
  9. Olipas mukava lukea kokemuksia näistä. Viime kesänä hankin itselleni ensimmäiset, on sellainen venäläis-suomalainen kolmikko: 'Onni', 'Vostorg' (='Ilo') ja 'Docz Velikana' (=Jättiläisen tytär). Kyllä siellä jo silmut näyttivät vihertävän, joten hengissä ovat. Yksi saattaisi kukkiakin, mutta kaksi muuta ovat sen verran pienempiä, että tuskin vielä tänä vuonna. Vai hoivailit pajua! :D No, sattuuhan näitä. Minä olen kasvattanut ainakin ratamoa loistosalviana. Niiden pienet taimet olivat hämäävästi saman näköisiä keskenään. Jos paju ei enää lähde vetämällä, kaivaisin koko puskan ylös ja erottelisin kasvit toisistaan. En usko hetkeäkään, että pajua voisi saada leikkaamalla näännytettyä, varsinkaan kun se kasvaa hyvässä puutarhamullassa eikä kivikkoisella tienpenkalla. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun taimet oli jo ostettaes nii isoja, että sain maistiaaset kaikista. Valittinki marijojen toivos taimet, mihinä oli eres muutama kukka. Sullonki jo hyvä setti kasas. Pajuapa hyvinki. Luulen kans, etten pajusta leikkaamalla erohon pääse, joten järiempiä toimenpiteetä on tiaros. Ei ratamokaa ihan loistosalaviasta käy :) Kiitos, samoon!

      Poista
  10. Tässäpä oiva vinkki, sillä etsin omenapuiden lähelle jotain pensasta. Sehän voisikin olla hunajamarja. Olen siitä parissa blogissa lukenut, mutten ole sen enempää huomioinut, kun ei ole ollut itsellä tarvetta. Puuron päällä menisi hyvin ja vaikka ihan puskastakin syömällä alkuun.

    Minä hoidin hellästi ruukussa daalian sijasta pujoa. Hiukan nolotti ja nauratti sen huomatessani. Ilmeisesti pujon siemen oli kaivon kannella olevaan ruukkuun jostain lentänyt. Paju kuulostaa paljon paremmalta kuin pujo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :) Olisko siinä tilaa kaharelle. Tuattaas paremmi. Lajikkehien kooski on eroja, ääripäät taitaa olla runsahasta metristä kahtehen.
      Mullaki on ollu pujoa johonaki, enkä sitä tunnistanu. Muutenkaa pujoa tiänny ku nimeltä, ennenku tänne tulin, olin luullu sen olevan joku paju. Nimiku o melekee sama.

      Poista
  11. Kiitos vinkeistä. Hyviä marjapuskia aina tarvitaan.

    VastaaPoista
  12. Olipa kiva postaus, kiitos näistä vinkeistä. Tuo hunajamarja kuulostaa kiinnostavalta, ihan uusi tuttavuus minulle. Kiva kun marjoja on omasta takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Marijat o kokenu uuren paluun, jos ne ny joskus o pois muarista ollukkaa.

      Poista
  13. Minulla kasvoi harakankello yrttipenkissä, kovasti pohdin mitä olin kasvattanut kunnes kukista tajusin ettei ole yrtti :D
    Kaivaisin pajun ylös varmuuden vuoksi, se on hankala hävittää muutoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harakankello on ainaki hiano kattella :) Kyllä se taitaa kaivuuhommaksi kääntyä. Potuttaa vaan, ku oon justihin saanu tuan alueen siistiksi....muttei auta.

      Poista
  14. Meillä on näitä kaksi, tosin toisen ostimme vasta viime syksyn alesta. Ensimmäisestä olemme saaneet satoa vielä melko vähän, ja se on kypsynyt pitkin kesää. Toivon, että satomäärät runsastuisivat nyt, kun puskia on kaksi. Iloa ja terveyttä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torennäköösesti saatta ny enemmä marijoja. Kiitos, samoon!

      Poista
  15. Olipas kiva kun kirjoitit tästä! Joskus nimittäin mietin täm'n ostamista, mutta olin se jo kokonaan unohtanut. Paikkakin sielle olisi valmiina ;)

    VastaaPoista
  16. Maistuuko pensas jäniksille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti maistuu. Vuasi sitte meni kaikki lumirajan yläpualiset osat jänisten turpihin. Koskaa ennen ei palio mitään muutakaan syäty, paitsi omppupuun alaoksia, mutta jäniksiä oli jokapaikka täynnä. Ny on verkot, mutta olis tainnu taas säästyä muutenki, senverran vähä näkyny jänisten jäläkiä.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...