tiistai 31. maaliskuuta 2020

Taimitohinaa ja uusia kylyvöjä

Ilimat kylymeni het kerrasta. Pualiltapäivin rupes satamahan ja lunta tuli liki viistohon.

Sori, tämä lumikuva.
Ny o meilläki valakoone maa. Eipä silti, ettenkö olisi kevään jatkumisesta tykänny, mutta kyllä nämä kylymät päiväkki on ollu täyttä tohinaa.......
......taimitohinaa. Oon saanu koulittua liki kaikki alakuvuaren kylyvökset. Keijunmekkoja on toistaaseksi hengis peräti nelijä. Surkiin oli jo laonnu, mutta siirrin senki sammalmultahan ja kummasti se virkos ja ainaki viälä  näyttää olevan hengis. Jättiverbeenooren pikkuriikkisille taimille meinas käyrä ohoraasesti. Otin kätehen kylyvölaatikkona käyttämäni rypälerasian ja olin jo kippaamas siitä multia sankoohin, mihinkä kerään "käytetyt" mullat pihalle viätäväksi. Onneksi vilikaasin tarkemmi, ennenku käsi kävi. Taimet o viälä nii mikroskooppisen piäniä.


Onneksi toine ahkeraliisakylyvös onnistuu ja sain koulittua monta tainta. Tuas rasias o viälä  lisää koulimattomia alakuja jos tarve vaatii. Kummasti pötit ja kennostot lisääntyyvät, ku lisäksi heinät, punahatut, kelloköynnökset, valakooset mustasilimäsusannat, pelargooniat ja tomaatit pääsivät väliemmille vesille. Taitaa mulla olla muutama tarhakukonkannuksenki taimi, mutten oo siitä ollekaa varma, mistä pussista oon ne iteelle laittanu. Monia pussia tuli hypisteltyä ja diskattua, enkä laittanu ylähä. Se muistikulta.....
Koulimistohinan jäläkihin tein uuren kylyvösatsin. Multihin pääsi samettikukista viimme kesän uus  suasikki  'Alumia Vanilla Cream' ja lisäksi 'Chameleon'.  Kolome erilaasta kosmoskukkaa sekä taimimultahan, että muavipussihin verkumiliittihin sekootettuna. Kääpiöasterisekootuksen ja tsinniasekootuksen lisäksi kylyvin ihka ensimmäästä kertaa leijonankitaa.  Köynnöskaaria silimällä pitäen, kokeelen uutena päivänsiniä ja aitoelämänlankaa.  Ja taas kerran yritän kasvattaa tuaksuhernehiä, kolomia sorttia. Neku ei mulla taharo onnistua. Ny on taas monta matua koukus. Jännä orottaa, mitä tuleman pitää.

Merihanhia, katse etehenpäi suunnattuna.

Isäntäki järiesti mulle tohinaa. Soli nähäny pellolla hanhia ja haki meikälääsen kuvausreissulle. Kuvista sitte tunnisti ne merihanhiiksi. Enoo näitäkää ennemmi nähäny. Kuukausiki vaihtuu. Saa nähärä, mitä huhtikuu tuaa tullessansa. Kevät ainaki etenöö, son varmaa se.

Hyvää huhtikuuta, kaikesta hualimata!

20 kommenttia:

 1. Merihanhia täällä näkyy joka kevät, nytkin kaakattaa tästä yli mennessään - varmaan osa on tullut sinne teille!
  Vautsi mikä määrä kylvöksiä. Ai niin, koulinta... mulla on osa taimista piukassa potissa reunasta reunaan ja osa on kuivunutkin. Pitäisi siis varmaan koulia :-D Hirmu harvoin esikasvatan, eikä tilaa oikein ole. Hmm! Ehkä niitä mahtuisi sänkyyn...
  Eiköhän se kevät tästä taas etene, täällä taitaa tulla plussa-yö, kun nytkin on 3 astetta plussalla. Kyllä se tästä, kaikin puolin, normalisoituu. Joku päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan niitä täälä varmasti ennenki näkyny, ainaki ylilentäes, mutten niitä tunnista. Kentiäs, läpikulukumatkalla kuitenki ovat. Varmasti koulinta tekis kylyvöksille terää. Älä ny sentään sänkyhy - tuloo ruuhkaa.
   Täälon täys talavi. Lunta tuloo lisää kokoaijan, mutta kevät etenöö silti ja kyllä se normaaliaikaki joskus tuloo.

   Poista
 2. Me nähtiin iso joutsenryhmäpellolla, kun käytiin tuolla maakunnassa ajelulla. Meilläkin satoi eilen lunta koko päivän ja tänään näköjään jatkuu. En kaipais yhtään enää lunta...
  Sullapa on taimet hyvässä kasvussa. Mä oon toistaiseks melkein välttynny, ainoastaan mummobalsameita kylvin ja nyt mietikin, milloin niitä pitäs koulia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillei tullu eilee lunta palijokaa, mutta ny kyllä tuloo. Ei lunta ny tarttisi, ku ei oo ollu ennemminkää.
   Piäniähän ne vasta, mutta eiköhän ne siitä kasva. Emmäkää enne kylyväny palio mitää, mutta ku alakuhun pääsi, nii son ihan miälenkiintoosta puuhaa. Eiköhän niihi päre sama sääntö ku muihinki, ensimmäästen varsinaasten kasvulehtien ilimestyttyä näkyvihin.

   Poista
 3. Valkoinen maa oli meilläkin tänä aamuna. Ihan oli kunnolla tullut lunta. Sinulla on hienot taimiviljelmät. Minulla ei ole mitään kasvamassa, kun en matkan takia halunnut kylvää mitään. Hyvää alkavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny taitaa koko maa olla valakoosena. Kerkiät viälä kylyvää vaikka mitä, jos on tarvetta. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Paljon on tulossa eri lajeja ja hyvältähän nuo näyttävät. Jotkut lajit ovat tosiaan niin pieniä alkuun, joten tarkkana saa olla. En ole täällä nähnyt koskaan noita merihanhia, komeilta näyttävät kuvassasi.
  Lunta satoi meillekin ja maa on nyt valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kohta helisemäs nuaren kans. Mutta onneksi voin vallata hualeti vintin molemmat kamarit. Voi olla että niiren muuttoreitit menöö eri teitä.
   Ja lisää tuloo koko aijan.

   Poista
 5. Kiva päästä pitkästä aikaa lukemaan blogeja, noissa taimien kasvatushommissa aika varmaan menee joutuisaan! Mä ajattelen, että nyt on kevät, olkoon sää mikä hyvänsä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Aika kuluu mukavasti. Kevät on, ei siitä mihinkää pääse :)

   Poista
 6. Täälläkin tuli yöllä lunta, aamulla maa oli valkoisena, mutta toki kaikki suli pois päivän mittaan. Silti nyt saisi tulla vain lämpöä ja aurinkoa :)
  Mahtava kylvö- ja taimitilanne siellä, erittäin hyvältä näyttää.
  Hanhien osalta tuumailen, että olisivatko kuitenkin metsähanhia. Nokka näyttäisi olevan kapeampi ja tummempi kuin merihanhella. Tosin tuo oma tunnistusosaamiseni on aika aloittelijan tasoa, joten hanhien osalta turvaudun aina riistakeskuksen mahtavaan tunnistusohjeeseen: https://www.slideshare.net/Riistakeskus/hanhientunnistus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälä ei keriinny ihan kaikki sulaa ja ny tuloo taas lisää. Ny olis kyllä auringon aika, mutta kattothampa vaan, nii ny tuloo viälä lumiennätys. Toivottavasti kasvatusinto kestää loppuhun asti, nii sais nauttia hianosta kukinnastaki.
   Voivat ollakki, isäntäki tunnisti sen jonku lintusivuston kuvasta. Kameran kuvakaa ei mikää kummoone oo.

   Poista
 7. Lumet ja pakkaset iski täälläkin ja toivat perässään tuon hyytävän tuulen. Mutta kevätkukkaset sinnittelevät ja taisivat selvitä koitoksesta. Hyvännäköinen ahkeraliisajoukkue siellä onkin kasvamassa! Jättiverbena ponnistaa maailmaan tosi pienellä taimella, ei todellakaan meinaa huomata. Olipa onni, ettet ehtiny heittää multia menemään:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli kyllä meni luihi ja ytimihin. Kevätkukat o tottunu oikuttelevihin säihi. Mullolis monta parvekelooraa vailla ahkeraliisoja. Jättiverbeenojen lilliputtitaimia ihimettelöö joka kerta, mutta ihimeesti ne siitä kasvaa. Olis saattanu päästä muutama painokelevoton sana :D

   Poista
 8. Kunnon talvi oli täälläkin pari päivää. Minäkin kylvin samettikukkia vähän aikaa sitten ja Vanillat on noussut niistä komeimmin pintaan. Minullakin on 4 keijunmekkoa koulittuna. Hanhiparvet on hieno näky, vaan sen yhden kerran olen käynyt nyt rannalla linturetkellä, pitäisikin mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä siälä oo pahemmi lunta tänä talavena näkynykkää. Vanilla jäi multa tänä keväänä kylyvämätä, ku löyrin tuan uuren keltaasen. Toivottavasti molempien keijunmekot seleviää kukkiviksi asti. Teillonki hyvät senssit käyrä linturetkellä.

   Poista
 9. No jospas siälä on oltu melekoosen ahkerana ja viriilinä! Karehrittavaa! Toki mäkin oon tikunnu ja vältelly imuroomista. Keriin eilen palio pellavalankoja ja voit arvata, miten villakoirat lähti poikimahan. Onneksi kokoontuvat päiväsaijooksi nojatualien alle mutta osaavat lähtiä heti liikkehellen, jos joku tuloo kylähän. Toki, ny ei käy ketään. Ei tullu vesimittarin lukijaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justihin tällä haavaa on tullu jotaki teheryksi. Trossaamahan ei trenkää ruveta, ku toisena päivänä verän lonkkaa iha surutta. Meillon yhteene harrastus - imuroomisen välttely. Moon siihe kovi harijaantunu. Onneksi mun ei tartte pellavalankoja pelemuuttaa, seny tästä viälä puuttuus. Ny voi olla ku Ellun kana, ei tartte pelijätä, että joku tuloo käymähän - joutuus ruveta imuroomahan.

   Poista
 10. Sullahan on ollut komia katras kuvattavana!
  On se niin mukavaa tämä taimikasvatus, joka päivä tapahtuu jotain. Toiset menestyy väkiselläkin paremmin ku toiset, aina ei tiedä syytä huonoon menestykseen. Ihan tomerilta näyttää sunkin taimet, mennään kk eteenpäin, niin näky on jo ihan toinen :D
  Pysy terveenä ja voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enoo koskaa vastaavaa nähäny, ainakaa nua likeltä.
   On se :) Koskaa ei tiärä varmasti, onnistuuko vai ei. Toivottavasti kuukauren päästä näyttäävät eres pikkuusen erilaasilta. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...