torstai 2. huhtikuuta 2020

Mukuloota, sipulia.......

Multahommat jatkuu. Hain lisää multaa ja tein minikiarroksen paris kaupas. Mulloli joka kauppahan eri hanskat. Ihimisiä oli torella vähä, joten, muita oli helappo väistellä.
Ensin pitää (ihan pakko!) ihaalla tätä pinkkiä amaryllistä. Onny eres jotaki färiä, täs färittömäs mailmas. Tämoli kesän pihalla ja syksyn kellaris. Nostin alakuvuaresta amaryllisruukun ylähä. Tämon ainut kolomesta sipulista, mikä kukkii.


Ja sitte niihi multatöihi. Ostin pari lisää näitä tummalehtisiä kannoja. Noli nii piäniä juurakoota, että  laitoon ne kaikki samahan purkkihin. Lähtis eres joku. Mullei meinaa nämä tummalehtiset oikee onnistua ja niinku mä niistä tykkääsisin.

Kätehen jäi pari pussia tällääsiä oranssia lilijoja. Noli ennen purkkihin laittua parituntia sentin vesikylyvys.


Näitä on ennestänsä ja non osoottautunu nii kestäviksi, että ostin niitä lisää. Laitoon ne esikasvatuksehen maitopurkkiihin, ku kuusikolomios on nuata juuria, nii sipulit on pakko kaivaa maahan yksitelle.

'Cogoleto'-lilijat  kuusikolomios 12.8.2019. 


Mulle jää kätehen helaposti uutta ja ihimeellistä, niinku ny näitä vaalian tyttökämmekän mukulootako ne ny o. Voi olla ettei näistä mitää tuu, ku ei viimme kesänkää erikoosemmista ostoksista. Kivan näkööstä olis, jos onnistuus.Mitäs mä näille teen? No laitan multiihin tiätysti, mutta vaakatasohon vai pystyhyn? Non  valakoosen morsiusharson juurakoota. 


Sitte yhteespotretti.

kuvattu 2.4.2020.

Nämoli yllättävän nopeeta. Tällääsistä mä tykkään, ettei tartte viikkotolokulla kytätä ja arpoa, tulooko vai ei. 

Mukavaa loppuviikkua!

16 kommenttia:

 1. Ompa komian värinen amaryllis!
  Joo ei taida pahemmin olla kaupoissa ryysistä! Sulle tulee taas komiaa kukintaa kesällä, kun nuo kaikki on kukassa. Pitäis saada itestään sen verran irti, että ostais noita liljoja lisää.
  Hauska tuo tyttökämmekkä :)
  Pysytään terveinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikee lempifäriä :) Menomatkaki oli hilijaasta. Letkas on aina pitäny ajaa. Ny ei tarvinnu. Toivottavasti eres osa kukkiis. Mullon ollu lilijakausi ny muutaman vuaren. Syksylläki istutin monta. Enoo ennen tyttökämmekkää nähäny. Toivottavasti pysytähän :)

   Poista
 2. Erikoisuuksia! Liljoja pitäis lisätä, niitä mulla oli joskus enemmänkin. Mää löysin isän kellarista joulun jälkeen narsissin ja tulppaanin sipuleita. Joskus syksyllä varmaan ostannu alesta. Tökkäsin niitä isoihin ruukkuihin ja kyllä niissä vihreää näkyy. Saa nähdä sitten milloin kukkivat, jos kukkivat! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilijoosta osa katuaa ja osa lisääntyy. Sepä oli kiva löytö. Toivottavasti kukkiivat ja sillähän ei oo loppujen lopuksi väliä, koska kukkiivat, kuhan kukkiivat. Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Kaunis amaryllis! Onpas sinulla siellä hoivailtavaa! Luin juuri edellisenkin postauksesi. Tein itse tänään vähän uudelleenjärjestelyjä ja huomasin, että taimia mahtuu vielä vaikka kuinka paljon ja lisää sitten, jos muutama talvetettu leijonankita ei lähdekään kasvuun. Taimikaaos ei siis ihan vielä kolkuttele olalle, mikä on hyvä, sillä kaikkia kylvöjä ei ole vielä läheskään tehty.
  Tyttökämmekkä on hieno. En ole koskaan sellaista ennen nähnytkään. Toivottavasti näemme ensi kesänä tai joskus tulevaisuudessa sen kukkivan. Kovasti morsiusharson juurakko näyttää voikukan juurelta :D Itse laittaisin samankaltaiseen ulkonäköön vedoten pötkylän pystyasentoon, mutta tuskinpa tuolla ruukussa niin merkitystä on kunhan vihreät osat tulevat ylöspäin. Voisi kuvitella, että maassa eivät kuivu niin helposti, jos juuret pääsevät mahdollisimman syvälle saamaan kosteutta. Joku viisaampi varmaan osaa antaa paremman vastauksen. Mukavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mitäpä muutakaa :) Mullei oo palio enää kylyvämätä, josei tartte uusintoja teherä. Sitte, ku kaikki on koulittu ja kasvus, nii tila on kyllä kortilla. Ihan uus oli mullekki. Kattothan kuinka käy. Voikukaltahan nua tosiaanki näyttäävät :) Pystyhyn mäki ajattelin ne laittaa. Pitää vaan kattella tarpeheksi korkia pötti jostaki. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Kaunis ritarinkukka siellä kukassa! Ja muutenkin sinulla on multiin menossa vaikka mitä. Toivottavasti nyt tummalehtinen kanna onnistuu. Tuo kesän kuva näyttää niin ihanalle, on odotettavaa. Sinä aloititkin jo ajoissa liljojen kanssa, aikaistaa kukintaa mukavasti. Morsiusharson juurakko on mahtava, en tiedä oikeaa vastausta, mutta pystyyn olisi veikkaus?

  Ei ollut täälläkään eilen Hankkijalla porukkaa, kun piipahdin hakemassa vähän puuttuvia tarpeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kukkii eres tua. Siton aina tähän aikahan nii kova innostus :) Tykkääsisin nuasta tummalehtisistä, mutta tuppaavat olemahan kovin kranttuja. Ei meinaa meikälääsen hoitua/hoitamattomuutta kestää. Viimme keväänä mulla oli valakoosia lilijoja esikasvatukses. Osa kukkii, osa ei. Pystyhyn tairan laittaa.
   Kovin o hilijaasta - ja hyvä nii.

   Poista
 5. Kaunis amaryllis. Yksikin kukkiva sipuli tuo runsaasti iloa.
  Tyttökämmekkä, nyt täytyy googlettaa, sillä en ole aiemmin sellaista nähnyt. Monia muitakin herkkuja olet multaan kätkenyt.
  Kävin tänään ruokakaupassa, jossa ei sielläkään tungosta ollut. Muutama niistä vähistäkin tunki turhan lähelle, mutta kärryjen avulla sain etäisyyttä vähän kasvatettua. Olisi pitänyt kipaista samalla reissulla puutarhakauppaan, mutta jäi tekemättä. Pyysin Ukkokultaa tuomaan omalla reissullaan perunanarsissin. Ei ollut löytänyt, vaan hänpä kävikin vain yhdessä kaupassa hakemassa äidilleen ruokaa. Huomiseksi on luvattu huonoa säätä, joten ehkä uskallan kipaista puutarhakaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja varsinki ku son pinkki :)
   Kerranki oon aijoos. Toivottavasti en liian aikaases. Viälä olis kellaris vanhoja juurakoota.
   On se mailma mallis. Melekee saa sätkyt ku näköö toisen ihimisen. Toissapäivänä, ku olin liikentees, oliki se karmia myräkkä, seki varmasti hilijenti kauppoja.

   Poista
 6. No ni. Ny iski kauhia kuume päästä hypistelemään mukulapusseja ja pistämähän niitä multihin :D Näyttää nii hyvältä nuo liljat kuusikolomios!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kuumes aina tähän aikahan pakkaa nousta itte kullekki :) Toivottavasti olis viälä hengis. Luntaku ei oo pahemmi ollu.

   Poista
 7. Vau mitä ostoksia, etenkin nuo vaaleanpunaiset liljat. Minä en ole uskaltanut kuin ruokakauppaan vaikka todella himoittaisi juurakko-ostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enoo mäkää pahemmi mualla käyny. Ny tein poikkeuksen, eikä ollu tungosta.

   Poista
 8. Kaikkii kaunista on siulla siellä jo kasvamassa. Kaunis amarylis kukassa! Miulla on cannan mukulat vielä kellarissa, pitäs käyvä tännään hakemassa ne kasvatukseen. Vuos sitten puutarhamessuilta ostin kunnon juurakot, ei vielä viimekesänä kukkinu. On niiten noitten juurakoitten kanssa aina mukava, jos kukankin näkköö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki o viälä kaikki vanhat juurakot kellaris. Mullei ny oo hetkehen kannaa ollu kasvatukses, eikä talavetukseskaa. Jospa näistä jotaki tulis. Olishan se hyvä, ku kaikki vaivannäkö palakittaas kukinnalla. Aina ei vaan onnistu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...