tiistai 31. toukokuuta 2022

Sateesehen päivähän aamun aurinkoosia tulppukuvia

 Joko taas! Kuun viimmeenen päivä!  Päivät ja kuukauret o joko lyhentyny vai olisko sittekki itte hirastunu, ku ei meinaa mitää keriitä tekemähän. 

'Orange Lion' Ensin keltaane muuttuen oranssiksi.
Penkit o keriinny jo tulppuvaiheesehen. Nämä riskipenkin tulput o saksalaasen sekootuspussista, sanoosinko etton niiren nelijäs kevät. Non samoja ku navetan sivupenkis. Hyvin o kestävää sorttia. Haa, huamaan mä, kehys o noussu, tarttoo vasaraa.
Leimupenkkiä.
Leimupenkkihinkää en laittanu syksyllä yhtäkää uutta tulppua. Kivasti o vanhoja noussu.  Takana kukkii suklaakirsikkapuu 'Chokoladnaja'. Vasemmas reunas oleva riskupuu o purppuraheisiangervo 'Diabolo' jokon nii hiras heräämähän, että luulen joka kevät sen kuallehen. Rungollises katajas pesii punatulukkupariskunta. Niiton terassilta kiva seurata.
Eres 'Santander', 'Negrita' ja 'Van Eijk' istutettu v.2015
Likempää leimupenkin tulppuja. Pinkki ripsureunaane ihanuus ja takana jo mooonta vuatta kukkinehet tulput.
'Foxtrot'? takana 'Negrita'

Paviljongin viärehen lisäsin Pink Promise-tulppusekootusta.  Takana kukkiivat uskolliset valakooset jo vuasia palavellehet 'Holland Chic'-lilijatulput. Jäävät reppanat pian kääpiökuusen alle.
Kaaripenkin kukintaa. Tähän lisäsin  oikiahan reunahan samoja sekootuspussitulppuja. Suurin osa on kuitenki erellisvuasien jämiä. Takana olevas kuuses pesii kyyhky. Kukkapenkkihin oli tippunu valakoonen munankuari ja ku isännän kans sitä ihimeteltihin ja katteltihin kuusesta maharollista pesää, oli pesä nii alahalla että voi melekee kärellä ylettyä. 
Pioonikki o yllättävän terhakoota. Useimmis näkyy jo nuppujaki.
Keväällä nousi ensimmääseksi 'Coral Charm'-piooni ja näyttää aivan siltäku se jo kukkiiski ku takana kukkii isookokooset 'Pink Impression'- tulput.
Kaaripenkkiä tiältäpäi.
Jos kukkii penkiis, nii 'nurmikkoki' kukkii. Kerkesin leikata lähes joka paikan ennen saretta. Jo kolomannen kerran. Yäk!!!! Ohan sitte tiätysti siistit näkymät, hetkiaikaa. Pihallon ihan käsittämätön tuuli. Just ny ei sara, mutta hetkenpäästä voi olla taas eri juttu. 

Mukavaa toukokuun viimmestä iltaa!

18 kommenttia:

  1. Meillä ajettiin nurmi eilen vasta ensimmäisen kerran. Vaan kyllä on komeaa kukintaa siellä, ei ole selvästikään myyriä vaivoina kuten täällä. Sadat sipulit menneet taas niiden talviruokintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meillä myyriä, mutta pikkuusen eri kohoras. Eivät oo just tuahon kohtahan eksynehet. Hitsi! Toivottavasti myyräkanta romahtaa, että sipulit säilyys. Siihen oikee muuta keinua oo. Verkkokorien käyttö on aika vaivalloosta?

      Poista
  2. Sinulla onkin siellä ihana tulppaanimeri ihasteltavana.
    Tänään täälläkin on satanut lähes koko päivän. Eilen puolestaan oli aivan ihana, lämmin ja aurinkoinen päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kivasti niitä nousoo, vaikken syksyllä niihin panostanukkaa. Eileen oli aika sateeton päivä, mutta ny alakas pualenpäivän jäläkihin satamahan. 13mm on tähän mennes tullu.

      Poista
  3. Minäkin ihailen sinun tulppaanien määrää. Meillä nurmikko on leikattu vasta yhden kerran ja puutarhan puolella ei vielä kertaakaan. Kitkennät on vasta aluillaan ja jatkuvasti sataa, puutarhan puolella nurmikko pitää kohta leikkaa viikatteella .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen olin tarkka, että tulput olis omis ryhymis. Ny oon istutellu niitä nii monena vuatena, että ovat aivan sikinsokin ja sekootuksihinki oon sortunu. Kuinka meillä on nurtsi kasvanu näi vauhrilla. Munki pitääs aloottaa kanttaukset ja samalla kaivaa voikukat yms. pois penkiistä. Toivottavasti ilimat kuivaa, ettei tartte viikatesta ruveta teroottamahan.

      Poista
  4. Ah, mitä väritykitystä verkkokalvoille! Juuri tämän tyyppisiä näkymiä ajattelemalla selviää hengissä talven yli. Aivan ihania väriyhdistelmiä!
    Voikukkien nousuvauhti on hämmästyttävä, kuin kuuraketit ne ampaisevat maasta heti, kun selkänsä kääntää viedäkseen ruohonleikkurin vajaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, talavella ku selaa näitä kuvia, ei voi uskua toreksi :D Voikukat o tosi veijareita, rasittavia sellaasia.

      Poista
  5. Upeita värejä ja hienosti kukkivia tulppaaneja. Minulla talvi vaikutti pioneihin, tulee huomattavan paljon vähemmän kukkia kuin viime vuonna. Täällä on satanut tänään lähes koko päivän, puutarhaan oli pakko päästä pariksi tunniksi illalla, sadevarustetta vaan päälle.
    Kyyhkyt ovat hauskoja, meilläkin on pariskunta mutta pesäpaikka ei ole selvinnyt. Sähkölangalla istuskelevat vierekkäin ja käy kova kujertelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttääs kans tulevan vähemmän kukkia piooniihin tääläki, mutta onneksi jokaasehen eres yks. Joskus jatkan puutarhapuuhia satees, mutten mee sateesehen kyllä mitää tekemähän, vaikken sokerista ookkaa. Tänään menin kuusen ohi ja isukkiki istuu oksalla eikä lehahtanu tiähensä niinku enne. Piti tarkasti vahtia.

      Poista
  6. Tulppaanisi kukkivat upeasti. Kiva, että edellisvuotisetkin ovat nousseet. Diabolo on tosi hidas. Joka kevät sen äärellä tulee mietittyä, onko heittänyt henkensä.
    Viime kesänä voikukkia oli valtavasti, eikä tämä kesä näytä yhtään huonommalta. Ehdin leikata nurtsin juuri ennen sadetta, mutta voikukkia nousee sateesta huolimatta ääntä nopeammin. Kiireissäni nypin nuppuja ohikulkiessani, etteivät ainakaan ihan jokainen pääse siementämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustulpuusta ainaki osa nousoo varmimmin. Oletin, että olis aika färitöntä, mutta onneksi vanhoja nousijoota on ilahruttavan palio. Moon antanu voikukille periksi jo aijat sitte. Ne loistaavat aikansa, mutta penkiistä yritän enimmät nyppiä.

      Poista
  7. Iloiset värikkäät tulput siellä tervehtii pihalla kulkijaa :) Voi, tuo on niin tuttu näkymä, just ku saa leikattua, niin voikukat nostaa päätään (:
    Sateet on hyväksi, mutta olis ollu nyt satamatta, kun on juhlaviikonloppu monilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, färiä on mukavasti. On ne viheliääsen sitkeetä. Sateeta tuntuu tulevan joka päivä enemmän tai vähemmän. Just kuuntelin säätiarootuksen ja tällä alueella voi olla suht mukava lauvantai. Taitaa kuitenki olla säkästä kiinni, eikä pelekästänsä pihajuhulia kannata järiestää.

      Poista
  8. Onpa kaunista. Värikkäät tulppaanit luovat hyvää tunnelmaa. Ihana kun sinulla on niitä niin paljon. Mukavaa alkanutta kesäkuuta!.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuntuu, että tulppujen jäläkihin färit katuaavat, mutta ne vaan muuttuuvat vähä hillitymmiksi. Kiitos, samoon :)

      Poista
  9. Kukkii komeasti! Ihania nuo ripsureunaiset 'Santanderit'. Ovatko kestäneet montakin vuotta vai joutuuko niitä istuttamaan joka vuosi uudelleen?
    Meillä leikattiin nurmikko ensimmäisen kerran vasta eilen ja sekin ehdittiin tehdä vain juuri ja juuri ennen kuin ensimmäiset sadepisarat alkoivat ropista. Eipä se voikukkia juuri hidastanut, sillä tänään niitä jo kukki iloisesti pitkin pihamaata. Kokeiltiin muuten tänään paistaa voikukan nuppuja ja vieläpä lasten aloitteesta. He keräsivät oikein kunnon satsin niitä ja siivosivat roskat pois. Paistoin voissa valkosipulin kanssa ja maustoin, mutta syömättä lopulta jäivät. Alkumaku oli ihan hyvä mutta muutaman puraisun jälkeen alkoi seasta puskea voikukan kitkeryys sen verran pahasti, että tuskinpa kokeillaan uudelleen. Lohduttaudun sillä, että aikamoinen kasa voikukan siemeniä ei nyt leijaile pitkin pihamaita valloittaakseen lisää tilaa kukkapenkeistä :D
    Kukkaisaa kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Santander'n kuvalapus on vuasiluku 2017 eli viires kevät menos. Ripsureunaaset on mulla kestäny yleensä monta vuatta. Tiätysti harveten, mutta kuitenki.
      Voikukannuppuja enoo maistanu, mutta voikukan lehtiä kylläki. Aika kitkeriä ovat, kiältämätä, mutta kyllä niitä joskus itte voi suuhunsa laittaa. No, oli kokemus kuitenki.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...