keskiviikko 17. elokuuta 2022

Perhospäiviä

 Täs on ollu muutama oikee kunnon hellepäivä, aika tyyniäki, jos ei tätä päivää lasketa. Tänään, keskiviikkona, oli tuulinen päivä, suarastansa myrskyysä ja tais olla kovin ukkoone tälle kesää. Vettäki satoo 15mm. No, sehän mitää verrattuna monehen muuhun paikkahan ja siihe taannoosehen 105mm sateesehen. 

Mutta alakuviikosta olivat perhoset liikkeellä. Niiton näkyny kyllä kiitettävästi koko kesän. Virgiiniantärykkehet o hyviä perhosperennoja, samoon.....
kallionauhus.....
....ja punahatut. Täs tosin tuulinen kuva, siitä johtuu perhosen siipien asento.
Perhoset tykkäävät syyssyrikööstäki, miton mulle kertyny, ihan vahingos 😉 viittä eri färiä. Vuasi sitte kävin ruattalaases, siäloli hyvinvoivia syriköötä ja viälä nii hyvän färisiä. Pinkkiä..... 
tummaa violettia ja ......
vaalian violettia.
Non istutettuna n.10litran pöttiihin riskipenkkihin. Siinon hyvä, suht lämmin paikka. Talaveksi viän ne navettakeittiöhön. Syksymmällä ostin viälä valakoosenki, mutta son vasta nupulla. Jokuaika sitte jäi kätehen tumma pinkki, mutta son jo kukkinu.
Kärhööstäki joku tykkää. Onko teillä näkyny palio perhosia? 

Lämmintä loppuviikkua!

14 kommenttia:

 1. Sinulla onkin oivia perhoskasveja puutarhassasi. Meillä päiväperhosia on näkynyt huolestuttavan vähän. Neito- ja amiraaliperhosia en ole nähnyt vielä ainoatakaan. Normaalisti niitä on nokkosperhosten ohella ollut meillä aina runsaasti. Aikaisin keväällä meillä oli kyllä oikea nokkosperhosten invaasio ja nyt niitäkin on sitten tosi vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaasko kuivuus ja kuumuus perhosihinki. Meillon ollu suht kostia kesä ja miälestäni perhosiaki on ollu hyvin. Oon jättäny osittain rajaojan nokkooset kasvamahan perhosten toukkien ruaaksi. Oliskohan sillä osuutta perhosten runsautehen.

   Poista
 2. Rustasta ostin minäkin 4 syyssyrikkää vuosi sitten keväällä. Talvetin kellarissa. Ihanasti kukkivat ja perhoset tykkäävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noli harvinaasen hyväs kasvus. Samoolla mennähän :)

   Poista
 3. Perhosia kyllä lentelee toisina päivinä ihan mukavastikin, mutta yleinen tuntuma on, että ennen on ollut paljon enemmän. Onneksi on tullut kasvatettua monia kukkia, jotka ovat perhosille mieleisiä, joten niitä pääsee ihailemaan.
  Sinulla onkin hieno kokoelma syyssyriköitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollu kyllä oikia perhoskesä. Läpi kesän on näkyny, mutta näihin aikoohin erityysen palio. Mulle on vahingos kerääntyny hyviä perhoskasvia. Se ominaasuus ei oo ainakaa kaikkien kohoralla ollu hankintakriteerinä.

   Poista
 4. Se teidän eilinen ukkonen taisi ehtiä meille vähän ennen puoltayötä. Kyllä jyrisi ja räiski! Vettäkin tuli 5mm. Onneksi ei yhtään enempää, kun jo muutenkin oli niin märkää. Kovasti toivon, että seuraavat sateet menisivät johonkin muualle.
  Meillä on aika paljon perhosia. Yhtenä päivänä laskin syyssyrikällä 16 päiväperhosta ja lisää näytti liihottelevan mustilanhortensiassa ja purppurapunalatvoissa. Ehkä jokunen vielä kivikkorinteenkin puolella, mutta ei niitä pysty yhtä aikaa laskemaan kun lepattelevat kaikki kasvista toiseen. Punahatuissakin on näkynyt jo muutamia perhosia.
  Pinkki syyssyrikkä olisi niin hieno! Näin kerran sellaisen hankkijalla ja lähellä oli, etten ostanut. Sitten muistin kaikki kasvit, jotka pitäisi saada mahtumaan talveksi kellariin ja jäi syrikkä hankkimatta. Nyt kyllä olen alkanut miettiä, jos jättäisi ainakin ne tavalliset vaaleanpunaiset terassihortensiat talvettamatta. Niiden tilalle mahtuisi vaikka uusi syrikkä... Jos niitä tulee tarjoukseen, niin ihan varmasti hankin!
  Lämmintä loppuviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viimme yä ihan kauhiaa kuminaa ja salamoontia koko yä. Heräsin aikamoosehen mökähän ja istuun hetki terassillaki kattomas salamoontia. Vettäki tuli 28mm ja äsköön tuli taas 20mm kaatosateen, rakehien ja hillittömän räiskeen kera. Yällä on orotettavis lisää.
   Teillon hyvä lämmin tontti täynnä kukkivia kasvia. Pinkki syrikkä sopiiski hyvin sun violetin syrikän kaveriksi. Sun kellari onki ihimeen vetoosa kokohonsa nähären :) Kiitos!

   Poista
 5. Kyllä näkyy perhosia, on ollut hauskaa seurata uusien sukupolvien tuloa, kun sitten on massoittain nokkos- ja neitoperhosia vuorollaan. Sitruunaperhosia on ollut aika tasaisesti, amiraaleja on alkanut näkyä. Kovin hyvä perhostuntija en ole, mutta nämä perusperhoset tunnistaa. Syriköitä minulla ei olekaan, mutta onneksi perhosille käyvät monet muut! Mintut on tosi suosittuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hyvä. Perhoset tuloo kyllä huamiootua ja niiren lentelyä kukasta kukkahan seurattua. Meillon sittiksiä näkyny harvakseltaaan. Koskaan ei kauhian palio. Perhoset suasiivat onneksi monia kasvia.

   Poista
 6. Jaha, kaikki perhoset ovatkin lentäneet sitten teille. Täällä näkyy joitakin sitruuna- ja kaaliperhosia. Kahdesti olen nähnyt keittiön ikkunasta amiraalin ja keisarinviitan. Siinähän ne sitten ovatkin. Luin ympäristökeskuksen sivuilta, että viime kesän kuivuus ja tämän alkukesän koleus verottivat sekä pörriäisiä että päiväperhosia. Jospa niitä perhosnuorukaisia vielä meillekin näinä hellepäivinä eksyisi.
  Vautsi, miten upeita syriköitä. Naapurikylän Rustassa ei niitä näkynyt viime vuonna, eikä näy nytkään, kun supistivat puutarhapuolta uuden rakennusprojektin ajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni, muttei varmasti ihan kaikki :) Jos viälä teilläki liitelis perhosia enemmä, viimmeestänsä ens kesänä. Ei kesät oo samallaasia perhostenkaa suhtee. On meilläki ollu kesiä, etton perhoset ollu kortilla.
   Täälei näkyny tänä keväänä ainuttakaa syrikkää, vaikka ihan uteliaasuuttani kävin kattomas, josko olis uusia färiä tarijolla. No, enää ei tarttis syrikkäryhymä paisuakkaa.

   Poista
 7. Perhosia on ollut mutta ei mitenkään runsaasti. Tuulee joka päivä niin paljon, että tukka lähtee päästä. Onpa upeat syyssyrikät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että perhosia on näkyny. Tuulia on tääläki piisannu melekee joka päivälle. Tykkään kans syrikööstä ja ny on valakooseski jo muutana kukinto auki.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...