lauantai 20. toukokuuta 2023

Joitaki kukkijoota

Ny on ruvennu penkit saamahan färiä. Esikkoja enimmäkseen, muutamia narsissia ja joitaki yksilöötä tulpuustaki kukkii. Niistä tosin valtaosa o viälä nupulla. Seas on viälä muutamia krookuksiaki.

Esikoosta upeimmin kukkii, niinku jo monen vuatena ennenki, tämä hanhikkipenkin suikeroesikko 'John Mo'
Leimupenkis, terassin kohoralla on rypäs, mikä saa erikoostarkastelua joka vuasi. Keltaaset Pagodat kukkiivat ny jo kolomen sipulin voimalla. Oon niitä istuttanu tosin useempahan kertahan. Lehtiä on nualla tianoolla useita, mutta ny on kolome voimistunu kukkimiskelepooseksi.
Lisäksi oon orottanu ku kuuta nousevaa mun vaalianpunaasia koiranhampahia kukkiviksi. Mummiälestä tuas kuvas näkyy pari pikkuusen punasävyystä nuppua. Toivottavasti näen oikee, vai harittaako silimät.
Näitei tartte arpoa. Nämon anopinaikaasia tulppuja. Tuasta kohtaa, kivijalaan viärestä, on noussu vuasittain muutama piäni lehti. Joskus oon jopa nypänny ne poiski. Vuasi sitte kukkii ylläriksi yhyrellä kukalla ja ny peräti kaharella. Nämä tuli ny niiren potangerin punakeltaasten tilalle. Nei ny enää kuki, muutama repaleene lehti nousi tiilimurskan seasta.
Tulppuja lähes vastapäätä kukkii pari keisarinpikarililijaa vanhoosta sipuliista. Syksyllä en laittanu yhtää uutta. Pituus on kyllä lyhempi, just ja just yli pualenmetrin. Etualalla kukkii hentohelmililja, mikon levinny suureksi lämpäreheksi ja jopa rajaojan pohojalle.
Tilikkutäkis kukkii piäni, iloosen färine 'Tarda' -tulppu. On osoottautunu kestävimmäksi, näistä pikkutulpuusta. Oon istuttanu nua 2018 syksyllä. Lisääntynykki ovat.
Erellisten viäres on joitaki sekootuspussin tulppuja auki. Nii sävy sävyhyn.
Pohojoospenkis on kans yks mun lempilapsista, kerrottu lumikki.
On jopa runsastunu, mutta sen viäres oleva yksinkertaane muato on tainnu ottaa hatkat ku ei näy.

Ihanaa ku o lämpöösempää. Jokohan tohtiis talavitaminehet pestä? Oon kaakertanu kasvimaalla muutaman päivän mansikoolle paikkaa. Rupiaa pian olemahan istutuskunnos. Onko mansikkasuasituksia? Ruahonki leikkasin tänään ensimmäästä kertaa. Pitkitin nii kauvan ku julukesin. En tosin viäläkää jokapaikasta leikannu. 

Aurinkoosta viikonlopun jatkua!

16 kommenttia:

 1. Ai tätä kevään ihanuutta. Nurmikko alkaa tosiaan paikoin olla leikattavassa kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta :) Joo, ei meilläkää navetansivu kaivannu viälä leikkaamista.

   Poista
 2. Kerrottu lumikki on minullakin aarre. Minun suosikkilajike mansikoissa on perinteinen Polka. Tekee mansikoita joka vuosi ja ne maistuvat hyvälle. Minulla tardat ovat lisääntyneet, mutta viime talvi verotti niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviahan sulla lumikista oliki. Polkaa taitaa olla useemmis paikoos myynniski. Sitä tais olla mulla looratarhan paikalla, joskus aikojen aluus. Mullaki pläntti joka vuasi suurempi.

   Poista
 3. Ihania kevätkukkakuulumisia <3 Tuo kerrottu lumikki on suloinen! Minun tämän päivän suunnitelma on tehdä ensin supertärkeän luennon luonnos ja sen jälkeen teen tänään uuden kukkapenkin - hyvä suunnitelma sunnuntaille, eikö totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuppaa mennä lumikin paras kukinta ohitte, seku ei montaa päivää kestä, eikä oo päivittääsen kulukureitin varrella.
   Täyrelline sunnuntaisuunnitelma :)

   Poista
 4. Onpa tosiaan suloinen tuo kerrottu lumikki! En ole nähnyt noita missään myytävänä, pitäisi varmaan käydä jossain, missä on monipuolisempi tarjonta perennoista.
  Vaaleanpunainen koiranhammas on ihan ennestään tuntematon.
  Meillä on robotti leikannut ruohoa vajaan viikon ja nyt se on saanut jäljet aika hyvään malliin. Arboretumissa heinä kasvoi aika pitkäksi, ennen kun isäntä sai vanhan päältäajettavan korjattua ajettavaan kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoon niiton tarijolla. Saaripalstan Sailan vaalianpunaasta koiranhammasmätästä oon ihaallu jo monet vuaret ja orottanu omahan eres yhtä kukkaa. Ainaki oon niitä istuttanu. Kovin ronkeli tuntuu olevan.
   Kyllähän leikattu nurmikko ryhyrittää koko puutarhaa, muttaku mäen tykkää siitä hommasta yhtää pätkää. Ku leikkaan ojakki, robotilla ei tee meillä mitää. Käyhän se lenkistä ku leikkuria tyäntää. Hyvä leikkuri onki, tais olla Hankkijan halavin malli ja nykki lähti ensimmääsestä verosta käyntihin.

   Poista
 5. Mahtavan näköinen John Mo. Muistelen sen kukkineen upeasti puutarhassasi aiempinakin vuosina.
  Keltaiset Pagodat pärjäävät ja kukkivat minulla hyvin. Rusokoiranhammas taasen kukkii ehkä kerran ja ottaa sitten hatkat. Jostain syystä en saa sitä menestymään. Ehkä on syksyllä taas yritettävä parin välivuoden jälkeen.
  Olen leikannut nurmikon ja kaksi kertaa. Huomenna on tarkoitus leikata kolmannen kerran, jos ehdin ennen illaksi luvattua sadetta. Leikattu nurtsi kohentaa kummasti näkymiä, vaikka sen leikkurin perässä kulkeminen ei mitään herkkua olekaan. Otan tehtävän liikuntasuorituksena.
  Ihana lumikki! Sitä näkee kaupoissa harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on ollu erelliseinäki kesinä kuvis :)
   Mullon tuas viäres ihan erilaasiaki lehtiä ja niitä oon pitäny rusokoiranhampahina. Eivät oo koskaa kukkinehet. Tiärä sitte mitä ovat. Voi olla että nämäki punertavat nuput muuttuuvat keltaasiksi pagodooksi. Teillonki kesä jo nii pitkällä, että nurmikkoki o pitäny jo leikata usiamman kerran. Hyätyliikuntana son pakko ottaa, että eres jotenki kestääs.

   Poista
 6. Onpa 'John Mo' upeassa kukassa! Minun vaaleankeltaiseni kukkii paljon matalampana, joten ehkä se on sittenkin eri lajiketta. Pitää kuitenkin odotella vielä muutama päivä, jos vaikka vauhtiin kunnolla päästessään nostaisi kukkansa yhtä korkealle.
  Yhtä sun toista alkaa olla teilläkin jo kukassa. Olisipa ihana, jos tuo yksi koiranhammas kukkisi tosiaan vaaleanpunaisena. Harvinaista, että joku kerrannainen kasvi onkin ollut yksinkertaista kestävämpi. Ja vielä tuollainen harvinaisuus kuin lumikki. Se selvästi viihtyy sinulla.
  Minä tein kompromissin: pesin talvivaatteet mutta jätin lumikolat ja -lapiot seinänvarteen. Ei passaa niin uhmakkaaksi ruveta, että molemmat hoitaisi kesäteloille kerrasta! Nurmikko tarvitsee meillä ensimmäisen leikkuunsa varmaan muutaman päivän päästä. Mansikkasuosituksia en osaa antaa. Meillä on 'Friidaa' ja jotain nimetöntä jatkuvasatoista. Viime kesä oli niin sateinen, että ensimmäistä kertaa satoa tekevät 'Friidat' kärsivät pahasti harmaahomeesta. Ne pari mansikkaa mitä saatiin suuhun, olivat kyllä supermakeita. Talvenkestosta täysi kymppi: ovat lähteneet oikein hyvin kasvuun. Jospa tänä vuonna olisi parempi tuuri säiden suhteen.
  Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son luattoesikko :) Onneksi kukkiaki jo rupiaa olemahan ja viheriää muutenki.Jos tua ei oo vaalianpunaasta koiranhammasta, nii on ihan pakko mettästää jostaki ja kokeella erio paikkahan.
   Harvinaasta kyllä, että yksinkertaane näyttää hävinnehen. Ne kukkiivat pikkuusen eri aikahan, mutta muistaakseni yksinkertaane ensin. Paikalla on joitaki piäniä lumikin leherenalakuja, joten täytyy seurata tilannetta.
   Moon teheny päivastoon, nostin kolan ja lumilapion jo puarihin :)
   'Friida' onki mulle ihan tuntematon. Vois kokeella usiampaaki lajiketta. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Vau miten suikeroesikkosi kukkii runsaasti. Kerrottu lumikki on niin kaunis, vaalin nyt omaani juuri Ruotsista asti varta vasten tilattua kerrottua lumikkiani jota muutaman vuoden ehdin haaveilla. Sinulla on jo upea kasvusto, yhdestäkö on vain levinnyt? Et ehkä kovin montaa taimea alunperin ole raaskinut hankkia kun tuntuu olevan ihan hinnoissaan nuo taimet jos jostain onnistuu saamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son eherottomasti kukkaasin esikkoni.
   Yhyrestä on levinny. Oli tosiaan pikkuusen arvokkahampi purkki, joten yhyren vaan raaskin ostaa v.2018. Aika monta vuatta on onneksi jo kestäny. Paikkahan paistaa vaan iltapäivä/ilta-aurinko. Talavella siihen kinostuu suajaava lumi päälle.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...