maanantai 22. toukokuuta 2023

Pelargoonit pihalle

Otin pikkuusen riskin ja kiikutin pelargoonit terassille, aika vilipoosista öistä hualimata. Päivisinhän tarkenoo kyllä. Vuasi sitte siirrin ne vasta reilusti kesäkuun pualella, muttaku elämä tuntuu siirtyvän pihalle, sisäkukkien hoito tuppaa jäämähän ihan retuperälle.

Ensimmääseksi tiätysti täyttyy kukkalauta. Kivasti jo kukkiivat, vaan muutama o täysin nuputtomana. Kaikki o eri sorttia, eikä onneksi oo viälä tullu yhtäkää uutta, entisiä on yllin kyllin. 
Petooniverkkohon  laitan enemmä ku viimme kesänä, mutta tua saavi on niille liian varijoonen, kukinta oli siinä aika vaisua. Ovat ny viälä siinä suajaasemmas paikas. Terassihortessa on äitienpäiväkukka, mikä pitää istuttaa isoompahan purkkihin.
Loput pelargoonit o viälä lavapöyrällä orottamas jotaki hokkuspokkus taikaa, että saisin ne jotenki järkevästi sijootettua. Ohan tuahon helappo heittää harso päälle kylymän yän uhaates. 
Tämä rääpäle on pianuuressaan nii mahtipontine. On muutama vuasi sitte itte siämenestä kasvattamani 'Inspire White'. On kasvanu tosi hitahasti, nykki leheristö vaatimattoman 13cm korkuune, enkä oo pahemmin leikelly, mutta kukkavanoja o 12kpl.

Luin joku aika sitte koneelta artikkelin pelargoonien sairauksista. Ja niitähän oli palio ja musta tuntuu tiätysti siltä, että ne melekee kaikki löytyy mun aakkunalta. Mitää ötököötä enoo kyllä huamannu, mutta silimihinpistävimpänä näköö lehtien käpristymisen ja osalla lehtien vaalian färin. Niiton ollu jo ennemminki, mutta oon aatellu  johtuvan heikosta talavikastelusta ja lanootuksesta, koska uuret leheret ovat kesän aikana normaalia. Lehtiähän kellastuu koko aijan ja sitoon pitäny normaalina ilimiönä. Tiärä sitte miton. Pois en niitä kyllä heitä, kualoovat ne kuitenki ihan omia aikojansa aijan kans. Kuis teirän pelargoonit voi?

Aurinkoosta viikkua!

10 kommenttia:

 1. Harso on ihan pätevä ja kannattava laittaa, ettei menetä noin komiaa kattausta pelakuita🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helapompi on harson kans touhata, ku raharata niitä eres takaasi.

   Poista
 2. Sinulla on kattava joukko pelaguita. Parempi ehkä vielä pitää yhdessä paikassa, jotta päälle voi laittaa harson. Ainakin lauantaivastaisena yönä lämpötila ennustettiin täällä painuvan +4 asteeseen. Omani siirsin terassille tänään. Lämpimien päivien putki saa kuvittelemaan, että kesä olisi pidemmälläkin. Kyllä ne purkit löytävät paremmat paikkansa, kunhan kesä edistyy.
  Muksuna tapasin lukea - ja erityisesti katsella kuvia - vanhempien kirjahyllyssä seisonutta Lasten lääkärikirjaa. Sen jälkeen tuntui pitkään aikaa, että ihan jokainen tauti ja näppylä löytyi omasta kehosta. Ehkä samanlainen reaktio syntyy myös pelaguiden taudeista lukiessa? Olen saanut jostain sellaisen käsityksen, että pelaguut tykkäisivät asua pienissä ruukuissa. Pari päivää sitten luin artikkelin, jossa niiden kerrottiin viihtyvän isoissa ruukuissa. Täytyy varmaan tehdä jonkinlainen koe laittamalla samasta sortista toisen isoon ja toisen pienempään ruukkuun. Minusta pelaguilla on aika pienet juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kertyny. Moon nii laiska, etten kovinkaa montaa purkkia erestakaasi kulieta. Onneksi terassi pysyy öisin lämpöösempänä ku muu puutarha ja varijopaikkojaki löytyy tarvittaes. Ja harso on kätevä, jos sen muistaa käyrä laittamas päälle. Osa saa selevitä ihan ittekseen. On tännekki aika vilipoosia öitä luvas, joten riskillä mennähän.
   Kyllä siinä niin pakkaa käyrä, että kaikki vaivat läytyy. Kyllä mäki oon aina lukenu piänen ruukun sopivuuresta, kuivaa paremmi eikä juuret märänny.

   Poista
 3. Harson alla pelargonien uskoisi pärjäävän, jos kylmät yöt yllättävät.
  Minulla oli talvetettavana vain yksi ainut pelargonia. Vaihdoin sille viime perjantaina mullan ja nyt se saa luvan pärjätä ulkona. Kaikki keväällä siemenistä kasvattamani pelargoniat sen sijaan ovat vielä kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii luulis, enkä muuta tee. Pikkutaimet ovakki varmasti areempia ja onki viisasta pitää ne viälä lämpööses.

   Poista
 4. Kauniita ovat pelakuusi ja harso on hyvä suojaus. Miun pelakuut on kaikki vielä kasvihuoneessa ja tämän viikon suavat ollakkin. Meillä on mehtään taimenistutusta ja se viep näillä helteillä meikämummosta mehut, jotta jaksan vuan kastella taimia ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvari onki täsvaihees hyvä paikka pelargooniille. Tua tyä viääs mehut yhyrestä sun toisesta, veikkaan mä.

   Poista
 5. Hyvinvoivan näköisiä pelakuita. Tuo valkoinen mahtailija on melkoisen söpö. Minulla on olleet kaikki pelakuut pihalla jo viikkotolkulla. Yhden melkein hallayönkin olivat ulkona, tosin seinällä ikkunoiden alla, jossa varmasti oli lämpimämpi kuin maanrajassa. Nyt on kyllä ollut sen verran lämpimämpää, että varmaan parempi ottaa harsot valmiiksi, ettei käy hassusti.
  Varmaan omistakin pelakuista löytyisi ties mitä tautien merkkejä, jos alkaisi kirjan kanssa tutkimaan. Ehkä parempi olla tutkimatta sen tarkemmin ja antaa kasvien elää sen aikaa kun nyt sattuvat elämään :D
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kasvattanu kolomia eri pelargoonaa itte siämenestä ja ne tuntuuvat olevan kaikki hyviä kukkijoota. Olihan niitä lämpöösiä päiviä ennenki, muttei tullu ennemmi viätyä. Oli muka muuta miälenkiintoosempaa tekemistä. Täälä pitääs yälämpötilojen pysyä viiren asteen kiäppeellä, pöyrälle verän harson, mutta muut saa päriätä itteksensä.
   Aina löytyy muutama epäkurantti lehti tai kaks, mutta eiköhän se kuulu asiahan. Mitää ressiä en meinaa siitä ottaa.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...