tiistai 16. toukokuuta 2023

Looratarhan tuunausta


Tiäsin, että jonku vuaren päästä pitää reunaloorat kääntää, ku istutin hunajamarijat niiren taa. Ja ny tuumasin, etton sen aika. Syksyllä oli jo niin aharasta.

Vappuna oli alootuksen aika.
Ei muuta ku tyhyjentämähän reunimmaasia looria. Niistähän ei tarvinnu tyhyjätä ku toinen pää, että sais kehikon käännettyä.
Jäätäki oli viälä keskellä. Aikansa ku hakkas, sain palan irti. 
Jatkoon urakkaa ny maanantaina, tyhyjentämällä ja poistamalla toisen looran tykkönänsä. Ku käännin loorat jonohon, ei nelijälle ollu enää tilaa.

Siältäki löytyy viälä jäätä.

Loorat jonos. Reunimmaasihin oon jo kylyväny porkkanoota, palsternakkaa ja istuttanu punasipulia. Keskimmääsehen tuloo lehtikaalia.
Viimmevuatisista palsternakoosta oli jääny yks nostamata. Nousi ylähän ja meni poikki, ku kaivoon vappuna. Tyännin sen takaasin multihin, toisehen loorahan ja unohrin täysin. Ny se nousi taas ja kas, siihen oli tullu uuret pikkujuuret. Tyännin sen taas maahan ja orotan teköökö siämentä.

Loorien ja leimupenkin välis o raparperilaattoja. 
Ny on tilaa.
Hunajamarijat kukkii. Ne säilyyvät ny jänisten hampahilta ku olivat verkotettuuna. Jäniksiä oli muutenki kyllä palio vähemmän ku erellistalavena. Leikkasin jokaasesta muutaman alimmaasen oksan, ettei marijat makaasisi kuarikkehen seas. Jokku ötökät niitä sitte syää.
Vasen reunaloorahan o kukkaloora. Keskellä on ollu mansikoota, mutta reviin ne syksyllä irti. Ny son hernehien paikka ja kolomantehen tuloo sekalaasta seurakuntaa esikasvatetuusta taimista. Mullon  kaikis looris biohiiltä. Auttaa kastelun kans ja kasvu on rehevämpää ku iliman..... Potangerillekki pitääs jotaki teherä.
Viimmeene lumi, pari tuntia sitte. Ny tämäki o jo muisto vaan. Satoo nimittäin ja se sulas viimmeesenki lumikokkarehen. Sare oli jo kaivattu. Ei liian kuivaa ollu, mutta melekee. Koivut o hiirenkorvalla. On se hianua, ku luanto vihertää jo ihan kunnolla.

Mukavaa viikon jatkua!

22 kommenttia:

 1. Mulla on vielä kasvulaatikoihin kylvöt tekemättä, ehkä viikonloppuna...

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää! Sade on kaivattu tähän väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sare teköö välis hyvää. Kuhan ei jää päälle.

   Poista
 3. Minullakin kasvimaan kylvöt ovat tekemättä vielä kokonaan.
  Täälläkin on satanut vettä iltapäivästä saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitää kiirusta.
   Täälon ny parina päivänä sateesempaa ja kylymempää.

   Poista
 4. Voi ihmettä, lumilänttikin sieltä vielä löytyi! Täällä tuntuu, että tuli jo ihan täys kesä lämpimien päivien myötä, koivutkin menivät jo vihreiksi. Nyt onkin sitten kylmä tuuli ja sade, 10 astetta kylmempää kuin pari päivää sitten - tyypillinen juhannussää varmaan sitten ;-)
  Sinä ryhdyt tuumasta toimeen vaikka läpi jääkokkareen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta mutta totta! Maanantaina löytyny jääkokkares on aivan mun omaa syytä. Katoon pari looraa syksyllä oljilla, mikkä olis pitäny ottaa pois keväällä, mutten tajunnu. Samalla tyylillä sää tääläki viileni.
   Ku olin kerran päättäny :D Joskus pitää teherä pikkuusen enemmän töitä.

   Poista
 5. Hyvältä näyttää! Hyvin olet jo kylvöjäkin saanut tehtyä muutostöiden lisäksi. Minä olen kylvänyt vasta porkkanat. En ole nyt useampaan päivään ehtinyt mökille. Kotiin en juurikaan aio hyötykasveja laittaakaan. Ehkä johonkin pieneen laatikkoon lapsille oman porkkana- ja hernelootan. Kiva kuulla kokemuksesi biohiilestä. Pidänpä mielessä, josko johonkin kokeilisin sitä itsekin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä loorat ku ovat jo valamihina, nii on helappo kylyvää. Varsinaane kasvimaa o viälä ihan alakutekijöös. Sullonki mökillä hyvin tilaa, eikä oo matkakaa liian pitkä. Biohiili on ollu ihan positiivine kokemus, varsinki näi huanolle kastelijalle.

   Poista
 6. Sinulla on ollut siellä kova urakka . Meillä on samanlaista siirtoa varmaan edessä lähiaikoina ehkä syksyllä? Ei taida kerkiä nyt tähän kasvukauteen . Meilläkin on käynyt liian ahtaaksi noiden välit suhteessa muihin istutuksiin . Mukavan korkeat sinulla nuo kasvulavat meillä on vain kaksi päällekkäin .Mitään istutuksia en ole niihin kerkinyt tehdä ja pitää anoppia käydä auttamassa tässä vielä ennenkuin niitä kerkiää tekemään . Biohiiltä pitää meidänkin miettiä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen sai taas aikaa palamahan. Puutarhastahan ei tyät tekemällä lopu. Aina on jotaki listoolla. Looris on kaks lavaa multaa ja ylin on lähinnä tarkootettu tuulisuajaksi. Ei mitää kiirusta kasvimaan kans viälä oo. Biohiili on hyvä lisä. Sitoon lisänny joka vuasi aina parihin loorahan. Ny on kaikis looratarhan looris.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Olihan se, kyllä siinä sai ouroksesta kylykensä kipeiksi.

   Poista
 8. Kovaa työtä, etenkin hakata sitä jäätä irti. Tein samaa puutarhakompostissa, osassa jää voitti ja puutarhuri hävisi. Meilläkin oli nyt vähemmän jäniksiä, lähellä oli viime syksynä paljon kettuja, olisiko se auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se. Lapiostaki meni reuna rullalle. Jäniksiä oli huamattavasti vähemmä, vaan muutamia jäläkiä ja tavanomaasta omenapuun alaoksien typistystä. Ketut kyllä verottaa jäniskantaa, mutta jänisruttoki voi liian tihiää kantaa harventaa.

   Poista
 9. No huh, nyt se on tehty! Mutta mikä on hunajamarja? Syödäänkö siitä marjoja vai onko pelkkä koriste? Saishan tuon tiedon netistäkin googlaamalla..:) Kyllä nyt luonto vihertää ja kun ripsi vähän vettä ja sitten kuulemma lämpenee taas, niin johan pamahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny menöö hetki näi. Hunajamarja = makeasinikuusama kasvattaa useimmiten pitkulaasia, sinisiä, erittäin vitamiinipitoosia, syätäviä marijoja. Maku muistuttaa mettämustikkaa, lajikkeesta riippuen (useeta), enemmä tai vähemmän. Pakastuksen jäläkihin maku on miarompaa. Heitän niitä smootiehen tai puurohon, koska sulaesssaan menöövät vetisiksi ja sotkoovat kaiken siniseksi, niinku mettämustikat ikään. Erittäin kestävä ja mariat o poimittavis jo heinäkuun aluus.
   Joo, meilläki vihertyy jo kummasti, vaikka onki kolia tuuli ja lämpyäki vaan n.10 astetta. Loppuviikosta pöhähtää kunnolla :D

   Poista
 10. Olet ahkeroinut kovasti ja nyt on hyvin tilaa hunajamarjoillekin.
  Palsternakalle kannattaa sitten laittaa kunnon tuki ettei kaadu tuulessa. Kasvattaa oikein komeat ja tuoksuvat kukkavarret ja siementä tulee valtavasti. Niiden itämiskyvystä en vielä tiedä, kun ei ole yksikään itänyt. Luulisi, että joku taimi siitä määrästä tulisi, kun itse jätin neljä minipalsternakkaa kukkimaan.
  Välillä oli jo ihanan kesäistä mutta nyt on taas koleaa. Jospa muutaman päivän jälkeen taas tulisi hamekelit. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa on ainaki hetkeksi. Viimmeestänsä sitteku loorat totaalisesti lahoovat, nii tilanne pitää arvioora uurestansa.
   Ahaa, hyvä tiätää. Toivottavasti ei ottanu ylähänkiskaasuusta nokkihinsa.
   Vilipoosta on. Eileen nakkelin sateeren välis lannootesta penkkiihin, talavihaalarit päällä. Osaa taas loppuviikosta arvostaa aurinkoosia keliä.

   Poista
 11. Tuossa on riittänyt kaivamista, mutta lopputulos on palkitseva. Hyvä idea laittaa harsot noin tässä vaiheessa, kun kasvua ei juuri ole. Laitoin harsot metallikaarien ylle ja sieltähän tuuli riepotteli niitä eilen pitkin pihaa, vaikka kuinka sidoin ja kiinnitin.
  Hyvä idea myös leikata hunajamarjoista alimpia oksia. Makaavat muuten maassa. Olen nostanut oksia matalimmilla metallituilla, mutta se ei oikein riitä.
  Sade tuli tarpeeseen. Meillä täyttyi kaksi 200 litran sadevesitynnyriä tiistain aikana. Nyt on luvassa lämpimämpää. Onneksi, sillä tuulisessa säässä +12 tuntuu toppatakkikeliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, menöö näin toivottavasti muutaman vuaren. Palasin harsojen kans osittain vanhahan tyylihin. Ompelin kaksinkertaasen harson saumurilla yhtehen. Viimme vuatinen kaariharso on ihan paloona. Tuuli riapottaa tehokkahasti ja teräskaaret syäävät reunat hiuki. Vaikka tykkään muuten ruasteesista kaarista, nei oo käytännös kovin hyviä.
   Mullaki oli viimme kesänä joirenki oksien alla kivi.
   Mullaki on portinpiälen allas täynnä, vaikka kattoonki, että olis pikkuusen sivus. Kylymää on ollu, mutta huamennon jo lämpöösempää.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...