perjantai 30. kesäkuuta 2023

Ruusunkukkia kuitenki

 Onneksi o ruusunkukkia, vaikka suviruusu ja juhannusruusu eivät ny leikkaamisen takia kukikkaa.

Nimittäin 'Therese Bugnet' o täyres vauhris. Ostin sen syksyllä 2017 runkoversiona ja istutin sen kolomiopenkkihin valakoosen neilikkaruusun viärehen. Aikalailla alakuvaihees tuli jo ahtahanpaikankammo. Valakoone neilikkaruusu kasvoo korkiemmaksi ja runkoruusun päärunko kuivi, joten nostin rungosta kasvavan oksan uureksi rungoksi. Soli entistä pikkuusen matalampi.
Pavijonkipenkin valamistuttua paviljongin ympärille, siirrin runkoruusun siihe. Kukkii ny paremmin ku koskaa. 
Nykki son ahtahas paikas. En raaskinu sitä keväällä leikata. On turhan rento-oksaane ja likellä kasvava siniruukkukärhö meinaa väkisin tarttua siihe. Jos tuloo kukintatauko, sakset laulaa.
'Therese Bugnet' päivällä......
Koska tämän toisen raaskiin leikata ja son paaalio paremman näkööne ja kukkii yhtälailla. Tämon Theresen juurivesa, mikä kasvoo torella pitkäksi piiskaksi. Kuapaasin sen maasta ja istutin sen samahan paviljonkipenkkihin ku siinoli silloon kerran multapintaa tyhyjänä. Ajatuksena, että flikalle joskus.  Lyhennin muutaman sentin, että haaroos. Hyvin lähti matkahan. Tukena on harjaterästä. Kiva huamaamaton tuki.
........illalla.....
.........ja aamulla.....
.......ja yhyres alakuperääsen kans.
Eikä siinä viälä kaikki. Tiätenki kolomiopenkkihin jäi juurivesoja. Onneksi on uus osootes tiaros. Joku rääpy pitää olla, ettei yks plaatu valtaa koko puutarhaa vaikka söpösti kukkiiki yhyres niittykurjenpolvi 'Philippe Vapelle'n kans. Kuivuus senku jatkuu, muttei näytä ainakaa tämä ruusu siitä kärsivän.

Ruusuusta kuun vaihretta!

13 kommenttia:

 1. Teresanruusu on ihana ja sen tuoksu kohdillaan. Muuten olikin hyvä idea tukea verso harjateräkseen. Minä mylläsin viime kesänä tienvarren ruusualuetta ja leikkasin kaikki ruusut alas. Nyt jäin täysin ilman teresan-, juhannus-, ja suviruusun kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino ja kukkiiki pitempähän ku moni muu ruusu. Silloon oli sopivasti, sopivan pituune harijaterästanko käyttämättömänä, joten ihan vahingos oli onnistunu tulos. Sullon sitte ens kesänä tiaros komiaa kukintaa.

   Poista
 2. Hienosti kukkii Teresasi. Harjateräs onkin erinomainen tukivaihtoehto. Laitetaanpa "korvan taakse".
  Leikkasin keväällä ruusuja tosi vähän ja nyt se kostautuu. Kukkivat toki runsaasti, mutta retkottavat kuka mihinkin suuntaan. Teresanruususta otin muutaman vanhimman oksan, joiden tilalle se on kasvattanut uusia versoja. Ja niissä on nuppuja. Teresanruususta napsin kuihtuneita kukkia säännöllisesti. Olen huomannut toimenpiteen lisäävän uusien nuppujen muodostumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kumma, ku sitä useen tuloo sellaane miäli ettei raaski ja kuitenki myähemmin näköö, että olis sittenki pitäny. Yks kukkahan ei kauhian kauvan kestä, joten kaikki keinot nuppujen lisäämiseksi on hyvä käyttää.

   Poista
 3. Onpa upea! Ja hyvä muistutus, että pitääkin tarkistaa onko oman Teresan vanhalla kasvupaikalla juurivesoja, uuteen paikkaan ei ole vielä täydellisesti kotiutunut. Hyvä idea kasvattaa pitkästä vesasta rungoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvinki olla. Mäki muka kaivoon tarkasti kaikki pois. Mua jotenki nua runkoversiot vetää pualehensa. Oon kasvattanu rungollisen lumipalloheiren, syyshortessan (näkyy hyvin iltakuvas) ja tuan Teresan, kaikki ylipitkäksi kasvanehesta versosta.

   Poista
 4. Kiitos taas hyvistä ideoista. Teresanruusu sopii rungollisena tosi hyvin paviljongin viereen, näyttää oikein kauniilta! Ja harjateräs tukena on kerrassaan hyvä idea. Hennoille rungoille on kurja laittaa paksuja puutukia. Paviljonki näyttää oikein kauniilta viimeisen kuvan taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rungolliset viäävät vähemmän tilaa. Alle saa tukittua vaikka mitä. Harijateräksestä on moneksi :) Kiitos :)

   Poista
 5. Sinulla on siellä ihania rungollisia ruusuja . Minä olen vasta alkumetreillä ruusujen kanssa . Hyvä idea tuo harjateräs tukena . Mietin onkohan hyvä poistaa se talveksi ettei kylmyys mene juuristoon jos on kuinkakin syvällä se harjateräs . Sanovat että muurahaispesän saa tapettua kun tyrkkää rautakangen pesän keskelle talveksi . Tiedä häntä en ole kokeillut sellaista konstia mutta siirtänyt olen keväällä maanpäällisen osan pidemmälle metsään pihasta ja se toimii kyllä ja muurahaiset ei kuole .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaa montaa ruusua oo. Montaa muuta tekis miäli, mutta son tilakysymys. Sitä mäki vähä miätiin, mutta ohan mulla monta rautaasta kärhötukiaki, jois on pitkä maahan painettava tukipiikki, eikä kuinkaa oo käyny. Hyvin on Teresaki kestäny. Murkut voivat olla pikkuusen areempia talavella.

   Poista
 6. Teresanruusua ei minulla (vielä) ole, mutta tuo runkoruusuna kasvattaminenhan on mainio idea! Jos tekee juurivesoja, niin reippaasti vaan lapiohommiin, kun kerran on kestävää sorttia oleva ruusu. Harjateräs tukena tietenkin, kun sinun ideoitasi seuraa! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestävää sorttia o. Tuan uuremman runkoruusun kasvatuskokeelun onnistumine o kyllä ihime. Juurakosta varisi kaikki mullat pois, eikä jälijelle jääny ku L-muatoone juuri, sen sitte multasin muutaman sentin syvyytehen. Harijaterästäpä tiätenki :D On huamaamaton, mutta tukeva, horijuu ja heiluu, muttei katkee.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...