keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Kaks kynttilää

Perinteesesti Itsenääsyyspäivänä sytytetähän kaks kynttilää, mutta kuinka moni muistaa tai tiätää miksi kaks. Vuanna 1914 perustettihin jääkäriliike, jonka tarkootuksena oli irroottaa Suami Venäjästä. Tiätenkää nii ei olisi saanu teherä ja ku nuaret miähet lähtivät Ruattin kautta Saksahan jääkärikoulutuksehen, nii kaks kynttilää klasilla, oli viästi turvallisesta yäpymismaharollisuuresta.

Vuaresta 1927 lähtien Itsenäisyyden Liitto kehootti polttamahan klasilla kahta kynttilää klo 18-20 välisenä aikana.

Meillä täälä, on museo, Suomen Jääkärimuseo mikä on keskittyny ainuastaan jääkäriliikkeesehen. Museo  on perustettu tänne  piänehen, (silloon itsenääsehen) eteläpohojalaasehen kuntahan, koska tualloon täältä lähti jääkärikoulutuksehen  asukaslukuhun suhteutettuna enite väkiä. Kaks kynttilää klasilla.  Kynttilänjalakoona kaks vanahaa pullua. Vasemman isäntä löyti pellonraivaustyämaalta. Pullo oli säilyny ihimeellisesti ehejänä kaivinkoneen temmellyksestä. Vasemmanpualoone on kirpparilöytö.


Kynttilöötä pitää pystys kukka-aiheene kynttilänpirike, estäen samalla  valumiset.Kaaripenkin katajas loistaa siniset valot.Meillä ei sen kummempia itsenääsyyspäivätraditioota oo. Piparit oon tavannu paistaa ja illalla tiätysti seuraan linnan juhulia. Kuinka teillä viätetähän itsenääsyyspäivää?
ONNITTELUT 100- VUATIAHALLE
SUAMELLE!

HYVÄÄ ITSENÄÄSYYSPÄIVÄÄ!30 kommenttia:

 1. Onpa kauniit kuvat. Kaunista itsenäisyyspäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hienot kuvat. Täällä on itsenäisyyspäivisin seurailtu linnanjuhlia sivusilmällä vilkuillen, muita traditioita ei olekaan. Mukavaa itsenäisyyspäivän viettoa sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tämä on samallaane tyäpäivä ku kaikki muukki päivät. Linnanjuhulat taitaa kuulua aika monen illanviattohon. Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinne!

  VastaaPoista
 4. Olipa mielenkiintoinen tarina kynttilöistä! Minä en ainakaan ole kuullut tuota ennen. Piparinpaistossa, joulukorttien askartelussa ja linnan juhlien seurassa täällä aika kuluu itsenäisyyspäivänä. Ollaan onnellisia itsenäisestä Suomesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munki piti tarkistaa tarina. Jonkullaasia muistikuvia oli.
   Ollahan onnellisia, kaikilla ei oo näi hyvin asiat.

   Poista
 5. Kiitos samoin! Hyvä kun muistutit kynttilöistä. Olin jo tuon alkuperän unohtanut. Vaikuttavaa!

  Meillä meni juhlahommelit vähän pieleen kun Rose loukkasi jalkansa jäisen lätäkön rikkoutuessa ja jouduttiin lääkärille. Valvoin koko yön kun Rose vinkui kauluriaan ym. Nyt on kova työ puhdistaa, suojata ja hoitaa. Mutta joskus näin. Eiköhän se tästä vielä juhlaksi muutu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useen jonkun tavan alakuperää ei tiäretä. Nii vaa teherähän, ku on aina tehty.
   Oi, voi Rosea! Eläämien loukkaantumiset on surkeeta tapahtumia. Neku useen vastusteloovat omaksi parhaaksi tehtyjä hoitotoimenpiteetä. Toivottavasti jalaka paranoo pian.

   Poista
 6. Jostain olen lukenut tuon tarinan kahdesta kynttilästä. Kiitos kun sen tänne vileä pistit jakoon.

  VastaaPoista
 7. Kahden kynttilän tarina oli mulle ihan uusi juttu!

  Ihana tuo kukka-aiheinen kynttilänpidike <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelinki, ettei sitä kaikki tiärä, tai muista :)
   Uusvanhaa tuatantua :)

   Poista
 8. Tuo kahden kynttilän perinne oli minullekin aivan uusi! Ihanat nuo pullot ja kynttilät niissä!

  Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 9. Minäkin paistan piparit aina itsenäisyyspäivänä, äidiltä opin sen perinteen. Muutoin katson linnanjuhlia ja laitoin pihalle lyhtyjä.Mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon jo kauvan paistanu piparit itsenääsyyspäivänä. Täälä son kyllä samallaane tyäpäivä ku muukki päivät. Mutta jotaki perinnettä on hyvä jatkaa. Hyvää loppuviikkua!

   Poista
 10. Hyvää itsenäisyyspäivää! :) Rauhallisissa merkeissä täälläkin vietetään, ei sen suurempaa. Mutta sehän se tässä Suomessa onkin mukavaa, kotona on hyvä olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei oo itsenääsyyspäivä koskaa merkinny suuria kekkereitä, vaa rauhallista kotona oloa, sitä parasta :)

   Poista
 11. Minäkin laitoin kynttilät ikkunoille, mutta käytin led-kynttilöitä, joita ei tarvitse vahtia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Led-kynttilät on kyllä hualettomia. Ny yritän kuitenki piänentää varastoja ja siksi "oikiat" kynttilät.

   Poista
 12. Kaksi kynttilää kuuluu niin vahvasti itsenäisyysjuhliimme, enpä vaan minäkään muistanut, mistä tuo perinne on tullut, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahta kynttilää pitää moni ittestänsäselevänä asiana, muttei tuu ajatelleheksi, miksi.

   Poista
 13. En tienny tuota kahen kynttilän perinnettä miekään! Meiillä ei oo ikkunalautoja van pöyvllä ol itsenäisyyspäivän kynttilä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteetä ja tapoja viättää itsenääsyyspäivää on monia ja kaikki yhtä oikeeta. Ei meilläkää, mutta pari pöytää on klasin eres.

   Poista
 14. Voi kiitos tiedosta! Juuri kun itsenäisyyspäivän iltana sytytin ne kaksi kynttilää, mietin, että miksi kaksi. Sinähän sen kerroit. En ollut varmaan ikinä kuullutkaan koko tarinaa, vaikka äiti jo pienenä opetti, että kaksi kynttilää kuudelta ikkunalle.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...