perjantai 31. toukokuuta 2019

Iha vähäViimme talavi oli kasviille erinomaasen suatuusa. Vaan muutamia yksilöötä o talaven aikana karonnu. Sehän on tiätysti hyvä juttu se........ mutta, mutta.....mihinkäs mä niitä uusia ihania "pakkosaara" kasvia laitan, ku jokapaikka rupiaa olemahan täynnä. Nooh.....entisiä penkkiä laajennetahan.....iha vähä 😀


Katajakuluma 15.5.2019

Alootin laajennokset varovaasesti katajakuluman sisäkaarelta pari viikkua sitte. Oikiastansa soli vaan reilua kanttaamista. Reunas kasvaa kuunlilijoja ja nehän heräälöö nii myähää.........että niiren eres kerkiää kukkimahan helemililijareunus. Kuunlilijojen leheret peittäävät myähemmi  helemililijojen kuihtuvat leheret. Siirrin helemililijat kinttupoluun helemililijapurosta. Toivottavasti haave terhakkahasta sinisestä reunuksesta toteutuu ens keväänä. Takana olevat narsissikki pitääs kaivaa ylähä.


Hanhikkipenkki 30.5.2019.

Tämä kulukureitti, terassilta navettahan, (täs kuvattuna navetalta terassille) on tarkootus kaivaa auki ja pinnoottaa. Solis pitäny teherä jo vuasia sitte, enkä tiärä koska se tuloo tapahtumahankaa, mutta yritän teherä sille selevän muaron valamihiksi. Sittekku koittaa se suuri hetki, nii ei tarttisi enää sen kummemmi miättiä, ku antaa palaa vaa. Eli hanhikkipenkin reunaa piti siirtää..........iha vähä.Tämoli helaatorstain hommia. Lopuksi siirrin kaks reunimmaasta ruusuangervua uuren reunan suuntaasesti ja muutaman kevätkaihotupsun niiren etehen. Voi, tuahonhan tuli palio mustaa multaa näkyvihin ja siinon paikka muutamalle uurelle kasville. Keskellekki voi istuttaa jotaki suurempaa.


Terassipenkki 31.5.2019.

Täs o terassipenkin reuna, kuvattuna terassilta. Törkiä ku mikä. Ensinnäki, tein aikoonansa kivireunuksen iha liian leviäksi. Siinon kaks riviä kiviä. En tiärä mitä pääs silloo liikkuu. Toiseksi, siiton otettu kiviä muuhun käyttöhön. Kolomanneksi, reuna o suara. Ja niinku näkyy, luannolline kulukureitti teköö kaaren............mäki teen. Kaarran uutta reunaa.....iha vähä.En tiärä koska tämä rojekti etenöö. Seuraavaksi pitää siirtää tua vanaha runninkansi. Sitte kaivaa mullat pois uuren YKSINKERTAASEN kivireunuksen tiältä. Kaari voi viälä levetä....iha vähä  ja lopputuloksena o ainaki pualen metrin levyyne lisäkaistale. Jos sais sitte tämänki penkin kuntoho. Son ollu heitteellä sen kovan talaven jäläkihi, ku siinä olevat kärhöt katos lähes täysin.Lopuksi kuvaa katajakuluman tulpuusta..............ja vuarenkiliviistä 😃


Toukokuu loppuu tuulisihin päivihin ja aika koliahan säähän. Tänää tuulilukemat oli suurempia ku lämpömittarin lukemat. Toivottavasti kesäkuu tuaa lämpöösemmät säät.


Kukkivaa kesäkuuta kaikille! Tosi palio!

37 kommenttia:

 1. Niin aina, siirretään reunaa ihan vähän ja taas tuli tilaa istuttaa jotain uutta ihanaa. Mukavasti ne näyttävät muotoutuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taira alakuperäästä reunaa olla enää mihinää. Kaikki penkit o kummasti haukannu nurmikosta paloja.

   Poista
 2. Oletpas ollut ahkerana! Mun pitäis tehdä kotona ihan samaa, mutta aika kuluu työpaikalla... Onneksi siellä ehdin touhuta vähän lammella ja tehdä kukkpenkkiä. Tulppaanit ovat joka kevät niin valloittavia. Nautinnollista kesäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki puutarhahullun unelmatyä. Voit teherä puutarhatöitä töiski :) Tulppujen kukinta on yks alakukesän kohokohorista. Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Oi, miten hyvät muutokset!!! Tuo kanttaamalla laajentaminen on niin tuttua, mutta kanttaaminen selkeyttää tosi hyvin näkyviin istutukset ja voi tosiaan lisätä jotain uutta kivaa. Mutta kokemuksesta tiedän, että nurmikon repiminen pois usean neliön alalta ei ole mitään kevyttä puuhaa! Hieno on katajakulman tulppaanien kukinta ja sopii hyvin vuorenkilpien kukinnan kanssa!! Hyvää kesäkuun alkua sinulle toivoo Päivi (blogini löytyy Blogit.fi sivuilta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon joistaki penkiistä yli pualet tehty "kanttaamalla". Kanttaamine kannattaa aina, laajentaa tai ei. Ei oo kevyttä, varsinkaa ku saa repiä melekee pualimetrisiä voikukanjuuria. Vuarenkilipien kukkien färi o vaikuttanu tulppujen färimailmahan.

   Poista
 4. Hyvä tulee ja taas mahtuu uusia kasveja.
  Noin ne minunkin istutusalueeni ovat laajentuneet. Ensin vähän kanttaan, sitten otan lisää ja vielä kerran lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii mahtuu. Useen teköö liian piäniä penkkiä, jokka o heti täynnä. Eikä sitä voi tiätää, minkälaasia ihania kasvia tuloo vastahan.

   Poista
 5. Tuohon kanttaamiseen pitäisi olla kone! Se on niin kovaa hommaa! Olet ollut ahkerana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä senki o varmasti jo joku keksiny :) Enemmänki olis voinu teherä.

   Poista
 6. Ensi viikolla pitäisi lämmetä, sitten mennään ennusteiden mukaan toiseen ääripäähän. Kanttaaminen on kivaa puuhaa, siinä huomaamatta istutukset laajenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii pitääs. On nämä nykyyset säänmuutokset suuria. Mihinkä se kultaane keskitiä o karonnu?! Iha varkahi :)

   Poista
 7. Ootpas suanu paljon aikaan. Uusia kasveja suat kohta istutella. Hyvin väriensä puolesta soppii yksiin tulppaanit ja vuorenkilipi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saan. Pitääs teherä taimistokiarros. Oon sävyttany tarkootuksella tulput vuarenkilipien färihi.

   Poista
 8. Hyvin tullut lisätilaa. Kukkapenkkien lopullisin muoto ei aina tule heti. Selvästi kukkapenkkien muoto tuli lounnollisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justihin sopivasti. Saa eres jotaki uutta nykki. Riittihän kovan talaven tuhojen paikkaamista monelle kesälle. Ei torellakaa tuu. Useen teköö ensi liian piäntä.

   Poista
 9. Hyvältä näyttää! Mukavasti sait lisätilaa uusille istutuksille. Joka kesä kuitenkin aina jotakin uutta kivaa istutettavaa kaipaa. Taitaa olla puutarhurin ammattitauti.

  VastaaPoista
 10. Taimistokiarrokselle teköö miäli ja kyllä siinä tiätää kuinka siinä käy :) Pitäähän sitä puutarhahulluutta jollaki yrittää lääkitä :D

  VastaaPoista
 11. Tuo on kätevä tapa. Minäkin sitä paikoin harrastan ;)

  VastaaPoista
 12. Voi miten hyvältä näyttää! Kanttaaminen on loistava tapa siistiä pekin laidat ja samalla "laajentaa" penkkiä - kuinka tuttua puuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttaamine on nopia tapa saara puutarha näyttämähän siistiltä....nurmikonleikkuun lisäksi. Taitaa olla puutarhureiren perustyyli, istutustilan lisäämiseksi.

   Poista
 13. Puutarha ei ole koskaan valmis😂kivat nuo kulkureitit, ilman päällystettäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei torellakaa, vaikka sitä joskus erehtyy luulemahanki valamihiksi.

   Poista
 14. Hyvältä näyttää. On se kumma kuka meilläkin käy aina kukkapenkkien reunoja leventämässä?

  VastaaPoista
 15. Näin se tapahtuu kuin itsestään kun "vähän" reunoja korjailee. Ihanat tulput ja vuorenkilpeä istutan viikonloppuna lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki o kaaripenkki levenny keskikohorasta lähes pualet, iha huamaamata. Saat taas palan helappohoitoosta alaa.

   Poista
 16. Samaan tapaan olen minäkin hiukan pyöristänyt tai tarvittaessa suoristanut kukkapenkkien reunoja. Meillä käydään kovaa perheensisäistä kamppailua nurmikentän ja istutusalueiden välillä, ja olen auttamattomasti jäänyt alakynteen esittäessäni uusien istutusalueiden perustamista. Tuo on ollut minun ainoa voittava strategiani ;)

  VastaaPoista
 17. Hah, hah!!! Meillä nimittäin sama ikuusuustaistelu. Siksi teinki tuan suurimman laajennoksen hanhikkipenkkihi, ku isäntä oli ravireissulla :D Son turha mutuuttaa jäläkihinpäi. Vaikkei isäntä korttakaa leikkaa, nii nurtsia vaan pitääs säästää. Ei se ny enää nii palio mutuuta, ku alakuaikoona. Son kait torennu, ettei se mulle mitää mahara.

  VastaaPoista
 18. "Ihan vähäsen" olet puuhastellut siellä. Äitini teki aikoinaan tuota samaa, sillä isäni aina napisi, jos kukkapenkit laajenivat. Me äitini kanssa ihan viattomina vain sanottiin, että nurmikko oli levinnyt kukkapenkkiin asti, joten palautettiin reuna entiseen kohtaansa. Joskus meni läpi, joskus ilmeestä päätellen ei ihan, muttei uskaltanut väittää vastaankaan kun ei muistanut tarkalleen, missä reuna alunperin meni :D Omalle miehelleni tein selväksi jo alkumetreillä, että kukkapenkkejä tulee ja turha napina menee ohi korvien. Olen saanut vapaat kädet laittaa pihaa ja välillä tulee kehujakin jostain kohdasta. Varsinkin siitä, että nurmikonleikkuuseen ja trimmaamiseen kuluu reilusti vähemmän aikaa kuin ensimmäisenä kesänä. Ne ovat nimittäin isännän hommia. Luonnollisen näköiset reunat tuli nyt noihin kukkapenkkeihisi. Ja hyvin lisätilaa uusille taimihankinnoille. Kukkaisaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähä vaa :) Sanoonki alakuaikoona, että rupia leikkaamahan nurmikkua, jos siitä nii kauhiasti tykkäät.....ei ruvennu. Joten pikku hilijaa son vähentyny ja isännän huamautukset o harvennu. Sonki hyvä sanua het selevät sävelet, vaikka mäki kyllä ilimootin olevani puutarhahullu, mutta että täs mittakaavas, sitei meinattu ymmärtää :D Tykkään kaarevista muaroosta ja muatoja voiki kätevästi kasvattaa uusille kasviille. Kiitos, samoon!

   Poista
 19. Palio kaikkia kivaa oot saanu teheryksi. Tuulet kyllä sais jo loppua! Vaikka tänä päivänä oli jo vähä lämpöösee niin tuuli kyllä jähärytti, ainakin illalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulet o ny loppunu, mutta tiätenki tuli het uus riasa, itikat.

   Poista
 20. Aina löytyy tilaa uusille kasveille. Näppärästi teit laajennukset penkkeihin. Ootellaan uusia näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Pitää jo ajatella tarkemmi ku enne.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...