keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Leimupenkin tulppuryysis

Sipulikukat o tainnu tykätä viimmevuasien säätiloosta, varsinki viimme kesän kuivuuresta ja varsinki tulput. Nii moni tulppu o säilyttäny hyvi kukintavoimansa. 


Leimupenkin kukintaa 21.5.2019.
Täs leimupenkiski o uusia vaan eturivis, eikä noo viälä kukaskaa. Ny kukas olevat o kaikki vanhempia.

Esim. oikian alalairan ripsureunaaset 'Santander'-tulput o istutettu 2017. Takana olevat kirkkahat 'Van Eijk' -tulput vuanna 2015. Nehän o pikkuuse liian kirkkahia, mutta siksihän ne nua hyvi kukkiivakki.Norijanangervokki pistäävät parastansa, niinku näköjään kuvahan tunkenu viaraaleva tähti. Tulppujen pualen oksat leikon kesällä, etteivät valtaa koko penkkiä ja siksi kukintaki o heikompaa.Pari vuatta vanaha suklaakirsikkaki kukkii hianosti.
Kuvan kuiva raasku o purppuraheisiangervo 'Diabolo'. Hengis son, mutta herää aina nii myähä. Taustan violetit 'Negrita'- tulput on istutettu alunperin 2012 ja lisää pari vuatta myähemmi.Tämä potangerin 'jokuihimekummajaasinhokki' -tulppu petraa kans joka vuasi. Sinnikäs tyyppi. Pointsit siitä.

.....Ja sitte pihalle.....

34 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkii. Kyllä mulla meni aikaa ennenku löysin / tajusin mitä tarkotit "vierailevalla tähdellä" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän nua viaraalevat tähäret eliminoora penkiistä maharollisimman äkkiää. "Nurmikolla" saavat vapaasti rehottaa leikkuuvälit.

   Poista
 2. Tosi kaunista ja runsasta tulppaanitykitystä. Nuo violettikukkaiset ovat minustakin tosi kauniita.
  Pihalla riittää nyt tekemistä ja aina ei tahdo tietää mihin suuntaan ensiksi ryntäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny tuli tulppujen onneksi vilipoosemmat säät, kestää kukintaki pitempähän.
   Mäki kuvittelin, että ei olisi puutarhas mitää kiirusta, mutta pah, kattia kans. Ei tosiaan meinaa tiätää mitä tekis ensi ja sitte menööki pelekäksi ihimettelyksi.

   Poista
 3. Upean runsasta kukintaa. Tuollaiset omituisista paikoista esiin työntyvät kasvit ansaitsevat minusta pisteet sinnikkyydestä, kuten sanoitkin. Siksi niitä ei jaksa inhota kitkeäkseen pois.
  Minun Diaboloni on vielä nuori, mutta jälleen kerran epäilin sen jo heittäneen henkensä, kun ei mitään eloa näkynyt. Elossa on, mutta hämäläinen näköjään tavoiltaan. Onneksi istutin paikkaan, jossa se rauhassa herätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo viäläkää keksiny, kuinka son tuaho joutunu. Vuasikaurethan se kukkii ensi yhyrellä kukalla, mutta ny o tulos jo peräti viis.
   Moon jo oppinu, minkälaane hituri son. Jos olisin sen tavat tiänny, olis paikka ollu joku toine. Seku mikää kevään kaunistus torellakaa oo.

   Poista
 4. Meillä on nurmikko täynnä vierailevia tähtiä kun kukaan ei ole ehtinyt leikata nurmea, ärsyttää. Ihme ja kumma-kasvit, niissä on sinnikkyyttä jota sopii arvostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua viaraalevat tähäret sitte tunkoovat ittensä joka paikkahan. Emmäkää enää jaksa yäkkiä tulppua iha nii palio ku enne :D

   Poista
 5. Voi että on taas kaunista teillä!
  Tulppaaneissa on eroja: toiset kestää pitkään, toisiin ei edes ekana vuonna tule kukkaa (kokemusta on). Mutta sitten on esim. Spring Green, jonka kolme sinnittelijää nousee takuuvarmasti jo toistakymmentä vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti tuli tulppujen myätä elua penkkiihi. Ei mullakaa oo kaikki kukkinu, ei eres tänä keväänä, vaikka yleesesti hyvä sipulikevät tuntuu olevan. Onneksi jokku tuntuuvat kotiutuvan ja kukkivan vuaresta toisehe.

   Poista
 6. Jahas - meillä on ollut samanlainen ajatus, että syyskesän upeat leimut tarvitsevat penkkiinsä kevään koristusta. Mulla on tulppuja ja narskuja, jotka eivät edes taannu. Kolmatta vuotta runsaasti lisääntyneinä on kerrotuja tulppaaneja. Odotin niiden kukoistavan tasan sen ekan kesän. Ilokseni erehdyin!

  Onko tulppaaneille ollut viime vuosina jotenkin edulliset olot, kun näitä tämmöisiä iloisia yllätyksiä on heti monesta tulppaanisortista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan o hyvät senssit, ku tuallalailla käyttäytyyvät. Positiiviset yllätykset on aina tervetullehia.
   Ainaki ne tykkäävät kuivista kesistä ja sitähän viimme kesä oli.

   Poista
 7. Ihanat tulput sulla. Mun tulput on suuttunu kaikki :( Ei yhtään viime syksynäkään istutettua sipulia noussu pinthan. Muutamia tosi vanhoja lehtiä vaan jokunen. Olisko meillä jo liika kuivaa niillekin, kun ei oikeen nuata myyriäkään oo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi surku! Teirän hiatamaa saattoo tosiaanki olla jo liian kuivaa. Moon kyllä lykänny monena vuatena tulppuja aika palio multihi. Onneksi niistä suurin osa kukkiiki.

   Poista
 8. Tänä vuonna onkin tulppaaneja ihan mahdottomasti nousemassa. Vanhoista tulpuista suurimmassa osassa on nuput, viime syksynä viimeisimmäksi routaiseen maahan istutetut ovat vasta nousseet. Voisi kuvitella, että kukkivat sitten pitkälle kesäkuuhun. Playerin sinnikäs kaveri näyttää vähän 'Apeldoorn Elite' -lajikkeelta. Varma en kyllä tunnistuksesta ole. Sitkeä kaveri joka tapauksessa. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, kännykkä ei näemmä tunnistanut playeriä... potteria... POTAGERIA :D

   Poista
  2. Mullaki o mones kohtaa, syksyyset tulput viälä aukiamata. Nämä vilipooset kelit pitkittäävät kyllä kukintaa. Ymmärrän.....vähä vaikia sana ittellekki:D Kiitos, samoon!

   Poista
 9. Ihana ryysis ja sitkeä tulput. Minulla nyt kukkii muutamia sellaisia tulppaaneja, jotka ovat pitäneet välivuoden tai välivuosia. Viime kesän kuivuus taisi olla niiden mieleen. Muutaman niistä siirrän nyt muualle, jos vain muistan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostaki, o mullaki putkahrellu yksittääsiä vanahoja tulppuja. Kuivuutta moon ainaki kiitelly tulppujen hyvästä kukinnasta.

   Poista
 10. Kauniisti kukkivat tulppaanit. Meilläkin alottelloot. Kukintoo on luvassa pitempään, kun on viliposet kelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppujen kukinta o pysähtynehes tilas, kukat tiukasti supus. Pitkä kukinta-aika o tosiaanki tiaros, jos säät jatkuu tällääsenä.

   Poista
 11. Leiskuvan koreana kukkii tulppusi. Ai että, kun tuo tiiliympyärsi on mukavan näköinen (taidan varastaa idean).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Siitä vaa, irea o vapahasti kaikkien käytös. En enää eres muista, näinkö tuallaase johonaki vai oliko omaa tuatosta.

   Poista
 12. Noita vierailevia tähtiä on meilläki pilvin pimein...harvinaisen sitkeitä tähtösiä! Mut ei auta ku koittaa kitkeä ja kitkeä ja kitkeä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon niitä jo monehen kertahan häätäny, mutta het ku selekänsä kääntää, niitä nousoo ku siäniä sateella. "Nurmikolla" saavat temmeltää leikkuun välis iha vapaasti.

   Poista
 13. Hyvännäköinen tausta hyvännäköisille tulpuille tuo norjanangervo. Ja tykkään tuosta potagerkuvasta, tiilet ja sinnikäs tyyppi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, eikä tartte laittaa valakoosia tulppuja. Sinnikäs tyyppi o ny parahimmillansa.

   Poista
 14. Upeaa kukintaa minulla ei ole tulppaaneja ollenkaan pitäisi löytää tosiaan sellaisia lajeja mitkä kestäisi vuosia? Itse en osaa. Leimupenkki on minullakin jossainvaiheessa tekeillä nyt olen koonnut niitä yhteen niinsanottuun reservipenkkiin myöhäisempää tulevaa siirtoa varten. Jotain pitäisi keksiä myös niiden eteen ja taakse. Tulee sellainen penkki mitä katsellaan molemminpuolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki oli ensi vaa narskuja. Perustulput eli triumph (esim. Negrita)ja darwin (esim. Van Eijk) ryhymistä kestäävät parahite. Mitä hianommiksi ja suuremmiksi kukat o kehitetty, sitä huanommi yleensä kestäävät. Mulla leimupenkiki koki sinä talavena kovia ja o ny vaa vario alakuperääsestä. Sullonki siinä suunnittelemista. Suuret leimupenkit o näyttäviä, mutta jotaki alakukesän kukkijoota penkki kaipaa.

   Poista
  2. Kiitos sinulle ja katsotaan mitä leimupenkki saa kavereikseen.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...