sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Viikon varrelta

Olipa säänpualesta mahtava viikko. Kerranki ennustukset toteutuuvat. Lämpö huiteli +18 tianoolla ja viikko vei lumet melekee kokonansa. Mitäny aurauskasoos ja ojienpohojilla viälä o. 

Lämpö herätti perhoset ja muut pörriääset. Nokkoosperhosten lisäksi oon nähäny suruvaipan, neitoperhosen ja jopa sitruunaperhosenki.
Alakuviikosta tuhostin heiniä ja siperiankurijenmiakkapehkoja.
Liäkit löi muutaman sekunnin näyttävästi.
Hyvin kolomiopenkin koristekastikkaki paloo.
 Lintularon alla oli tänä talavena harsoa, ettei alla olevat kasvit olisi nii tahamaasia.
Siivosin kyllä ihan perinteesemmälläki tyylillä. Oon tänä keväänä pätkiny lähes kaiken muutaman sentin pätkihin ja jättäny paikallensa. Mullan pinnalle jää kosteutta pirättävä kerros, rikkaruahot toivottavasti juhuliivat hillitymmin ja toivottavasti marot tykkää. Omaa silimää pitää kyllä viälä vähä koulia, mutta eiköhän pian viherrä ihan kunnolla ja kaikki peittyy.
Keisarinpikarililijat aitaukses 20.4.2022.
Harson alla oli ampaassu virkiähän kasvuhun keisarinpikarililijat. Noli het harson poistaessani näin julumettuja.
23.4.2022.
Ja ny korkiin jo yli 30cm. Ny pelijättää tämä seuraava viikko, ku o luvattu pakkaasöitä, eiväkkä päiväkkää mitää lämpöösiä oo.  Vuasi sitte ei kukkinu ykskää, mutta annoon tuhurin annoksen kanankakkarakeeta. Ny tuntuu isoommas olevan nuppuja, samoon takimmaases, syksyllä istutetus. Viäres olevat kevättähäret kukkiivat täyttä häkää.
Muukki sipulikukat on ollu vauhrilla matkas. Osa on aloottanu kukkimisen lumen keskeltä. Sitä se harvinaasen rouraton talavi teettää. Lumet satoo ennen pakkaasia, pysyyvät koko talaven ja sitä oli riittävästi.
Leimupenkis on kukinta täyres vauhris.
Samoonku etupihalla kevätkurijenmiakka keskittymäs. 'Katharine Hodgkin't kukoostaavat ja senku lisääntyyvät, mutta perussiniset näyttäävät taantuvan tai ainaki ovat myähäs. Kukas olevat tummat o sekootuspussista  'Blue Hill' -lajiketta. Takana näyttää nousevan ainaki pari pinkkiä virvalilijaa. 

Tästäki päivästä tuli loppujen lopuksi hiano päivä, vaikka lämpöasteet jäiväkki vaan 10 asteen tianoolle. Putsattavaa o viälä, mutta pitää varua, ettei vaan tuu mitää jännetuppitulehruksia yhtäkkisestä saksien käytöstä :) Mihinäs vaihees teirän puutarhatyät menöö?

Rentouttavaa pyhäiltaa!

16 kommenttia:

  1. On kyllä tosi kiva päästä kuvien välityksellä katsomaan kevätkukkiasi, näyttää niin mukavalta. Heinien polttaminen suoraan kohdallaan onkin tosi helppo juttu, ei olisi tullut mieleen. Ihmeen nopeasti silputtu kuiva-aines maatuu ja muuttuu kasveille kompostiksi, varsinkin, jos pikkuisen ripauttaa multaa päälle. Mutta ilman multakin auttaa ja olen huomannut itsenikin tottuvan tähän tapaan :).
    Kylmä jakso on nyt edessä, mutta eiköhän siitäkin selvitä -onneksi sai nauttia viikon auringon vaikutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinien ja kurijenmiakkojen poltto helapottaa siivouksia kummasti, mutta varovaanen saa olla. Varsinki, jos penkit o täynnä terijoensalavojen lehtiä ja muuta silippua. Tyyni sää on eheroton erellytys. Siliputun massan määrä penkiis on lisääntyny mulla vuasittain. Viälä näyttää ankialta, muttei toivottavasti kauvaa.
      Talavihaalarit saa olla pihalla päällä. Huh! Toivottavasti tämä jakso ei kauvaa kestä.

      Poista
  2. Voi miten kauniita sipulikukkamättäitä siellä jo täydessä kukassa.
    Minunkin on usein keväisin tullut kulotettua siperiankurjenmiekan kuivuneita lehtiä ja ojanvarren heinikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkukat on ollu tänä keväänä näyttäviä. Kulotus o nopia siivoustapa.

      Poista
  3. No ei vielä missään mallissa, lumet päällä vielä. Eipä oo tullut mieleen kulottaa kurjenmiekkapuskia, hyvä idea.
    Nättiä kukintaa sinulla ja siitä se vaan lisääntyy😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tartte ny sitte pelijätä uusien versojen jäätymistä. Kurijenmiakkojen lehtiä voi het palijastuttuaan pöyhiä irti maasta keolle, nii ne voi kulottaa ku ympäristö o viälä märkää. Kummasti kukinta piristää. Sullaki varmasti kohta.

      Poista
  4. Hyvä idea tuo kulotus, saa nopeasti valmista. Samaa harrastan, silppuan kuivuneet varret penkkeihin ja päälle ripottelen multaa, jää silppu sinne alle piiloon. Katherinet lisääntyy minullakin mutta kaikki muut taantuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä :) Mullon ensimmääne multasatsi ostettuna, mutten oo muruakaa viälä levittäny. Katherinet tuntuuvat olevan voimakkaimpia, mutta onneksi muitaki näkyy. Ei ehkä entises loistos, mutta kuitenki.

      Poista
  5. Kukkapenkin kulotuksesta en ole ennen kuullutkaan, mutta muutenhan kulotus tekee hyvää, joten miksei! Kivasti kukkijoita siellä jo onkin vauhdissa, ihania ryppäitä! Täällää vielä jonkun verran lunta penkkien päällä, joten ei voi intoilla puutarhatöillä, täytyy vielä hetki odotella..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkää koko penkkiä, vaan täsmäiskuja. Eiköhän siäläki kohta kuki kunnolla.

      Poista
  6. Siellä on kevät ja kukat jo hyvässä vauhdissa. Ihanan runsaita ryppäitä krookuksia ja kevättähtiä. Harso onkin vauhdittanut keisarinpikarililjoja kummasti. Toivottavasti kestävät kylmemmän jakson. Minä en tullut katsoneeksi illalla yön sääennustetta, joten suojasin ulkona olleet kasvit vain samalla tavalla kuin aiempinakin öinä. Ilmakin tuntui niin lämpimältä, ettei tullut mieleenkään odottaa viiden asteen pakkasyötä. Aamulla olikin sitten mittarissa vastassa kylmääviä lukemia, joten vähän kauhulla odotan tarkistuskierrosta. Pitää illalla varata lisää harsoja ulos jääville kasveille. Ei tekisi mieli lähteä niitä uudestaan sisälle kuskaamaan kun vaivalla on saanut ne viileämpään totutettua.
    Aurinkoista viikkoa! Sehän onkin jo huhtikuun viimeinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauhtia on piisannu, vaan ny tuloo väkisinki takapakkia. Harkitten taas keisarinpikarililijojen suajausta, ku kerran kukkiaki olis luvas. Sen verran pitkiä pakkaasöitä luvas. Vein muutamia pöttiä jo pihalle, mutta tairan heittää ne takaasi navettahan, ettei käy ohoraasesti. Huhtikuun viimmeesiä päiviä viärähän. Oho!

      Poista
  7. Oletpa ollut reippaana. Kasvit kiittävät hyvästä hoidosta. Ihanasti on jo perhosia liikkeellä ja kasveja kukassa. Jospa seuraavien päivien kylmemmät kelit eivät tekisi kummillekaan huonoa. Noita 'Katharine Hodgkin' kevätkurjenmiekkoja on ihan pakko saada. Olen ihastellut niitä useammassa blogissa. Viime viikolla oli oikein mainiot kelit ja sain siistittyä kaikki kukkapenkit. Nyt odottelen, että mökillä pääsisi pihahommiin. Siellä on vielä lunta ja niiden sulamisen jälkeen menee varmasti vielä tovi ennen kuin lällykelit menevät ohi. Mukavaa huhtikuun viimeistä viikkoa! :)

    VastaaPoista
  8. Piäntä alakukankeutta on kevääsin aina ilimas. On niin ankian näkööstä kattella rötyysiä penkkiä ja ajatella sitä tyän määrää, ennenku näyttää siistiltä. Mutta ku etenöö vähä päiväs, nii homma hoituu aijankans. Katharineja on aika hyvin syksyysin tarijolla. Non kestäviä ja näyttäviä. Sullonki sitte ensimmääne erä oteltuna :) Toivottavast pian taas lämpee. Kiitos, samoon!

    VastaaPoista
  9. Hyvin hitahasti etenöö tyät nykyään :) Riskut on kerätty ja vähä haravootu strategisia paikkoja :D En kyllä nykyään oikeen haravoottekaan palio. Penkkien siivousta vähä kerralla kun selekä ei kestä palio mitään. Samalla silppuamisperiaatteella mennähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika rauhallisesti non tääläki erenny. Meillon nii suuria havupuita ja niistä putuaa talaven aikana nii palio neulasia, etton melekee pakko vetäästä haravalla. Toiset törkyalat o terijoensalavojen alustat. Tiänviäri o mulla viälä aivan koskemata, luntaki viälä.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...