perjantai 28. huhtikuuta 2023

Nua viikon varrelta

Kyllon kevät taas vaihtelevaa ja myähäänenki. Kukkivia kukkia onneksi putkahteloo tasaasehen tahtihin, vaikka sataas akkoja hamehet korvis vai onko neki ny nykyrendin mukaasesti henkilöötä.

Mutta, sinivuakot kuvattuna viikko sitte la 22. 4. Tämä tilikkutäkin mätäs on aina ensimmääne. Sinivuakkoja on pohojoospäärys ja mäntykulumaski.
Lumikelloja lisää, kerrattu puistolumikello 'Flore Pleno' leimupenkis.
Ja leimupenkis, niin ikään, tähtisahrami 'Barr's Purple' 22.4........
.....ja 24.4. Soli aika hauskan näkööstä ku pyhänä kulotettihin heinäpeltua ja samalla satoo sakiana lunta. Muuten sei kyllä miältä ylentäny. Lumi jäi maahan onneksi vaan pariksi päiväksi.
Keskiviikkona 26.4 oli hiano, oikee kesääne lämmin päivä. Mittari kiappuu  n.15 asteen kiäppeellä. Terassipenkis aukes kultasahrami 'Ard Schenk' viinikärhön seas. Oon istuttanu ensin krookukset ja muutamaa vuatta myähemmin kärhön. Tulihan silloon sipulia pintahan ja yritin niitä siirtää sivummalle, mutta parahin rypäs on kuitenki ihan keskellä kärhyä.
Länsireunan istutukset saksiin jo ennen lumia ja ny oliki sitte vuaros etupihan siivousta.
Näi muuttuu näkymät ku olin muutaman tunnin varsia klipsiny. Yhtään en kulijettanu moskia pois vaan kaikki silippusin penkkiihin. Tarkastikku kattoo nii näkyy kaaripenkis jotaki elämääki. Kaukimmaasena.......
......postipoluun viäres kukintaansa alootteloo hennon keltaane kultasahrami 'Romance'
Seuraavaksi kukkii joku valakoone vahinkosipuli, linnun tai multamyllerryksen kulijettama. Oli pari vuatta sitte yksinääne kukka, ny jo kiva rypäs. Voi olla 'Jeanne d'Arc. 
Seuraavaksi toine tähtisahrami 'Barr's Purple' rypäs.
Pioonin juurella näkyy viimme keväänä siirrettyjä kiurunkannusten alakuja.
Kolomiopenkis jouluruusun siämentaimi aloottaa kukkimisen.
Aitauksen kirjokevättähärekki on aloottanu kukkimisen........
........mutta parahiten ne kukkiivat rajaojas. Siälä ne lisääntyyvät vuasi vuarelta. No, ompahan paikka, mistä niitä saa lisää tarvittaes.
Lumien sulettua ei tullu minkäälaasia tuluvia, mutta ku satoo ny kahtena päivänä jo valamihiksi märkähän maahan runsahat 20mm vettä, nii johan nousi vesi pelloolle. Meirän piha on nii läpimärkä, että jokapaikka lilluu. Ei pahemmin mikää homma suju. Mites teillä? Eteläs ainaki taitaa olla kevät jo pitkällä. Meillä on luvas sarekuuroja lähes joka päivälle, eikä lämpötilakaa päätä huimaa. Ei taira mennä eres 10 rikki lähitulevaasuures. Mutta.....

Mukavaa viikonloppua!


14 kommenttia:

 1. Lilluvaa on täälläkin, osa nurmikosta litsuu vaan saappaan alla. Aika kylmää kyytiä näyttää 10 vuorokauden ennuste. Nuo kevättähdet ovat minullakin vaeltaneet ihan outoihin paikkoihin, löysin kasvimaaltakin jopa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläki! Ja kuivamahan ei hetkehen paikat pääse. Kalasiaa on ny meno. Leviääväkköhän tuulen, lintujen vai murkkujen toimesta.

   Poista
 2. Ihan ensin pitää ihastella näitä kuvia, niin kaunista!
  Yleiskuvat kaaripenkistä osoittavat, että tosi siistiä saa tuolla paikalleen silppuamismenetelmällä ja samalla maa saa hyviä aineksia tulevaan kasvukauteen. Tätä tapaa minäkin käytän.
  Meilläkin on aurinkoisen ja lämpimän keskiviikon jälkeen lämpötila tipahtanut huomattavasti. Vettä lilluu jo ennestään märissä paikoissa, koska torstain ja viime yön aikana satoi yhteensä 14 mm. Lisää on luvassa vettä ennusteiden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alakuvaihees on kukinnat viälä, mutta eiköhän tämä tästä omalla painollansa ja taharillansa etene, kylymästä säästä hualimata. Silippu penkiis pitää maanki kostiempana sitte KESÄN kuivina kausiina. Ennemmi oon viäny penkiistä monta etukuarmaajankauhallista pois, ny ne jäävät tosiaan muhevoottamahan maata. Vaikka näky ei ny silimiä hivele, nii kohta mitää ei näy ku kasvit rupiaa kasvamahan.
   Kuivuures ei ny tartte kärvistellä, sitäki o kyllä nähty.

   Poista
 3. No on teillä tosiaan ollut viileää, kun muutama päivä sitten oli luntakin. Täällä vetelevät lumikellot ja krookukset viimeisiään.
  Sinä jaksat silputa niin hienoksi, minulla on paljon suurpiirteisempää touhua ja penkeissä on sitten pitkiä kuivia pätkiä, joita nousevat kasvit nostelevat.
  Vettä tuli toissapäivänä, mutta niin vähän, ettei se maata kastellut, kuivaa on pinnasta, mutta pohjavesi on vielä korkealla onneksi.
  Mutta kylmää on! Vaikea tottua näihin 5 asteen lämpöihin, kun ehti jo tottua 15 asteeseen ja vähän ylikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälä sai heittää talavivaatteet uurestansa päälle. Onneksi en keriinny niitä viälä pois viämähänkää. Meillon kukinta vasta alakutaipalehella.
   Piänempi silippu maastoontuu pikkuusen paremmi ja ku silippuaa joka päivä vähä, ei tuu jännetuppitulehruksiakaa.
   Nii joo, sä jourukki painimahan kuivuuren kans lähes läpi vuaren. Toista son täälä.
   Ny ei lämpö helli. Yälläki oli -4, ny sentäs jo melekee +4.

   Poista
 4. Kauniita kevät kukkijoita. Meillä löytyy luntakin vielä 30 senttiä ja yö pakkasia joka yö.
  Hyvää viikonloppua ja Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Sun kevät on sitte viälä erespäi. Kiitos, samoon!

   Poista
 5. Viileää on kakkosvyöhykkeellä ja vettä satoi. Noin märkää ei ole kuin teillä. Valkoisessa Jeanne D'arc kroouksessa on lilaa siinä varressa ja pari lilaa viivaa menee valkoisen sekaan. Sen tunnistaa siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivemmis olosuhtees voi jotaki teheräkki, mutta meirän lillingis ei palio mitää. Joo, löyrin ne viivat eli arvaus osuu oikiahan. Kiitos vinkistä. Oon joskus niitäki maahan kaivanu, tosin ihan eri paikkahan.

   Poista
 6. Pikkuiset väripilkut ilahduttavat muuten vielä paljaassa ympäristössä.Telkun säätiedotuksia katsellessani olen odottanut, postaako kukaan lumisateista. Ehdit ensimmäisenä. Ei kyllä mieltä ylennä, mutta kesää kohti ollaan menossa, eikä koleus loputtomiin voi jatkua.
  Täällä kevät on jo aika pitkällä. Viikon verran on ollut aika kylmää, öisin jopa pakkasta ja vettäkin on saatu useana yönä. Ennen sateita oli hyvin kuivaa eli meillä ei edelleenkään lillu mikään missään. Tänään on hyytävän kylmä ja kova tuuli, vettä ripsii ja mittari näyttää +4. Vappu vietetään sisätiloissa.
  Iloista vappua ja pikaista lämpenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin teköövät. Färipilakut o toistaaseksi ollu vaan kovin piäniä. Onneksi ei oo tullu lunta toistamisehen. Kerta riittää.
   Teillä kukinnat o aina nuan kaks viikkua vähintään erellä, mutta peräs tullahan. Täälei keriinny kuivaa kunnolla mihinää vaihees ja siksi ny joka paikka o ihan litimärkää. Joo, vappu sisällä tai talavivaattees pihalla :(
   Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Nätisti puutarhassasi kukkii jo kaikenlaista. Huhtikuun alkupuoli oli niin lämmin ja aurinkoinen, että nämä kylmemmät säät tuntuvat todella jäätäviltä. Märkää on meilläkin kun ei maa ehtinyt kuivua yhtään lumien sulamisesta ennen kuin alkoi sataa vettä. Onneksi ollaan kumpareella, niin ei ihan vielä maa lillu jalan alla. Talventörröttäjiä en ole itse vielä päässyt oikein silppuamaan mistään kun vapaapäivinä on satanut vettä tai ollut niin paljon kaikkea muuta tekemistä. Pitää yrittää tänään tai huomenna käydä vähän siistimässä näkyvimpiä sotkuja. Iloista vappua!

  VastaaPoista
 8. Onneksi on jo jotaki kukas, muuten vois vaipua epätoivon suahan. Välis oli meilläki jo ihan hianoja säitä ja tämä kylymä jakso tuntuuki ny nii kovin hyytävältä. Oltaaski kumparehella, mutta yhtenä päivänä kattottihin naapurin kans, että meirän piha on kylän matalin ja kosteusolosuhteet sen mukaaset. Isäntäki ku viälä lykkää lumet nii, että ne sulaa pihan kautta.
  Kiitos, samoon!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...