tiistai 4. huhtikuuta 2023

Pelargooniapäivä

Eilisen päivän takkusin  pelargoonien kans. Nehän talavehtiivat mulla vintillä. Siälon aika vilipoosta, ehkä 12-15 astetta. 

Tarkootus oli lähinnä vaihtaa vanhimmille mullat ja uusimmille vaan pintamullat sekä muutamalle suuremman purkin. Leikkuutarve ei ollu suuri, koska pätkiin niitä syksyllä sisälle tuataes aika rankalla kärellä, että mahtuusisivat paremmin klasin äärehen.
Pikkuusen kirpaasi, ku liki puales oli tulos jo nuppuja. Kovetin kuitenki itteni ja nypiin kaikki nuput pois. Sanoovat viisahammat, että parantaas kesän kukintaa. Tiärä sitte.
Käsittelyn jäläkihin laitoon niitä laattialle, etteivät menisi sekaasin ja joku jäisi välistä.
Kummasti sitä kertyy moskaa, vaikkei latvomistarve nii kova ollukkaa. Nipistin kuitenki pikkuusen latvoosta, että haaroosisivat paremmi.
Ja koska uus kasvu oli yleesesti viälä aika lyhyttä, ei montaa kunnon latvapistokasta tullu. Muutamia kuitenki. Ny iskin kaikki suaraa multiihin, enkä vesiklasihin. Täs yks pistokas juurtumas emonsa juurella.
Karkkirasias on piänimpien pistokkahien hautomo.
Pari suurempaa purkkia sai pussit päähänsä. Soli hyvä, ettei pistokasvärkkiä nii palio tullukkaa. Eihän niitä olisi raaskinu menemähänkää heittää, mutta mullon näitä pelargooniootaki jo ihan tarpeheksi. Laskin, että 24 erilaasta + muutama kaksooskappale. Menetyksiä oli tänä talavena yks purkki. 
Australian wild Pelargon siistimisen jäläkihin.
Enite mua jännitti talaven aikana näiren  viimmekeväästen messutuliaasten talavehtimine, mutta hengis ovat erelleen.
Pelargonium ionidiflorum 'Pinki Pinks'
Tämä toine o vähä raasumpi. Pimiemmältä pualelta kaikki kasvu oli kuivettunu. Taisivat olla syksyllä  pikkuusen liian pitkän pätkän kastelematakki.
Tämäki on yllättävä talavehtija. Nimittäin tiänviären pötis jo kahtena kesänä kukkinu riippapelargooni. Alakuperääsesti vaan tuumasin kuapaasta sen kokeeksi talaveksi sisälle rankan leikkuun jäläkihin ja hyvin talavehtii. Näyttää siltä, ettei tänäkää kesänä tartte siihe uutta ostaa. Tästä otin pistokkahia, jos sais het tuuhiamman kasvuston het alakukesästä.
Tältä se näytti toisena kesänään, elokuus 2022.

Aurinko lämmittää aivan ihanasti. Tairanpa lähtiä lenkille.

Aurinkoosta viikon jatkua!

17 kommenttia:

  1. Sinulla on pelargoni poikineen! Fiksua ottaa kaksoiskappaleita, jos emotaimi menehtyy.

    VastaaPoista
  2. Pelargoniasi näyttävät tosi näteiltä tuossa rivissä lattialla. Minä yritän lukea näitä postauksia tosi tarkasti, jotta oppisin itsekin talvettamaan pelargoniat. Olen yrittänyt miettiä talosta sopivaa paikkaa talvisäilytykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla luulis löytyvän pelargoonien talavetukselle sopivia paikkoja. Taitaa tärkiin kriteeri olla, ettei oo liian kylymää. Navettakeittiös kokeelin joitaki talavettaa +5astees, mutta soli niille liian kylymää kyyttiä.

      Poista
  3. Hyvät hyssykät miten paljon sinulla on pelargoneja ja kaikki niin hyvin talvehtineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niitä kertyny ja viälä joitaki erifärisiä lehtimuatoja tekis miäli :)

      Poista
  4. Noin monta pelargonia, mahtavaa. Hienosti talvehtivat. Kyllä se melkein sydäntä rakastaa kun joutuu nuppuja hävittää, mutta toivotaan kesällä olevan runsaasti kukkia menetettyjen tilalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rupiaa olemahan sijootusvaikeuksia terassilla, ku kaikille pitääs olla aurinkopaikka. Ei oo kivaa nuppuja nyppiä, ku kukinta on kuitenki se pelargoonien orotetuun asia.

      Poista
  5. Minä talvetin ensimmäistä kertaa muutaman pelargonian sisällä onnistuneesti. Voipi olla, että ensi talvena niitä on ikkunat täynnä!
    Syksyllä sydäntä raastoi heittää riipapelargoniat kompostiin. Voisihan niitäkin yrittää talvettaa. Ei vaan ole oikein tiloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut! Siitä se pelargoonikuumes yltyy :) Ei paha.
      Nii moon ittekki tähän asti teheny. Mutta mullon talavetustilaa suht mukavasti nii ainaki yritän talavettaa, yhtä sun toista.

      Poista
  6. Sinulla on paljon ja vieläpä erittäin hyväkuntoisia pelaguita. Ilman muuta kannattaa ottaa pistokkaita. Varmuuden varalle ja onpahan sitten kesällä enemmän kukkijoita.
    Minulla oli tänä talvena huono tuuri pelaguiden kanssa. Vain kolme talvehtijaa on hengissä. Eilen ostin Plantusta neljä uutta pistokasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siälä seas muutama raasujen raasu, mutta kyllä ne tuaho massahan häviää. On kukkijoota ja muutama voi mennä etehenpäikki. Joo, nämäki voi olla arvaamattomia. Mullakaa oo aina näi hyvä talavehtimisprosentti ollu. Toivottavasti niistä tuloo uusia hyviä kukkijoota.

      Poista
  7. Komppaan muita: paljon on sinulla pelakuita ja vielä hyvin talvehtineitakin. Sinulla on selvästi hyvä talvetuspaikka niille. Aika sopeutuvaisia ainakin nuo tavallisemmat pelakuut näyttävät olevan, kun talvehtivat yhtä hyvin niin 4-asteisessa pimeässä kellarissa, 5-10-asteisessa valoisassa eteisessä kuin ihan huoneenlämmössäkin. Toki valoisassa talvehtineet ovat "vähän" vihreämpiä nyt, mutta kesään mennessä eroa ei huomaa lainkaan. Minä leikkasin omiani jo maaliskuussa hiukan ennen Matin päivää, niin ei tullut tiukkoja paikkoja nuppujen kanssa.
    Aurinko on hellinyt oikein urakalla viime aikoina. Nyt sen lämpökin jo tuntuu. Toivottavasti lumikin lähtee sulamaan vauhdilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niino. Vintis on tilaa. Sopeutuvaasia ovat, ku mullaki nua hyvin talavehtiivat. Navettakeittiös +5 astees eivät tykännehet olla, mutta osasyynä voi olla kuivamine. Mulla tuppaa mennä syksyllä pari kuukauttaki ennenkö käyn talavetettavia siälä kattomas/kastelemas. Pitääpäs laittaa tua Matin päivä muistihin :)
      Aurinkooston ollu, paitsi tänään on piliviharsua taivahalla. Lumekki on vajonnu, mutta on sitä viälä.

      Poista
  8. Tämä oli hyvä talvi pelargoneille, minullakin kuoli vain yksi. Tosin minun pelargonimäärä on paljon pienempi kuin sinun.
    Mahtavan kokoinen tuo riippapelargoni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Son hyvä, joka talavi ei oo yhtä piäni katomäärä.
      Soli loppukesästä hiano. Ohan se alakukesästä palio piänempi ku ostooset olis, mutta tällä oon päättäny mennä, nii kauvan ku on hengis.

      Poista
  9. Ai että ihanaa toi sun murre, nii rakastan pohojanmaan murretta 🥰

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...