torstai 13. huhtikuuta 2023

Kylyvöjen toinen aalto

27.3 alakoo toinen kylyvöaalto. Silloon kylyvin nelijää erilaasta samettikukkaa. 
Tilanne tänään 13.4. Oik.yläkulumas on 'Strawberry Blonde't, mikkä itivät muutamas päiväs. Viäres on 'Tangerine Gem', alla 'Starfire'. 'Alumnia Vanilla Gream' iti vaan kolome joten heitin erellisen kylyvöksen päälle lisää siämeniä, mikkä o viälä koulimata.
Samana päivänä eli 27.3 kylyvin lisäksi törmäkukan, kiinanasterin, ikiviuhkon ja pinkin kirjosalavian   siämeniä rasioohin. Muut paitsi kirijosalavia itivät hyvin ja ovat jo koulittuki. Muistan kyllä erelliskerroostaki, että kirijosalavia oli tosi hiras itämähän, mutta siämenet oli ny jo vanhoja, joten itääväkkökää.
28.3. Hajuhernehet meni maahan seuraavana päivänä. Osa meni vessapaperirulliihin, mikkä sulloon karkkirasiahan. 
Matalammat lajikkehet laitoon entisellä tekniikalla; kostutettuhun maahan liottamattomat siämenet.
Purkit pussihin ja vein ne keittiön klasille. Siälon lämpöösempää ku vintis. Rullat peitin kannella ja jätin vintin klasille.
Tämän päivän tilanne 13.4. Säikährin muutaman päivän päästä kylyvööstä, että hukutan ja märännytän siämenet. Otin varmanpäälle ja kastelin reilusti eli vesi lilluu rasian pualesvälis. Otin kannen pois päältä ja kaaroon ylimäärääsen veren pois. Ja orotin...... ja orotin. Pari päivää sitte rupes nousemahan ensimmääset piikit. Vaalian sinine ei taira noustakkaa.
Purkkien hajuhernehet voivat huamattavasti paksummin. Ovat muutamana päivänä jo ulukoollehekki. 
30.4 siirryyn kylyvämähän hyätykasvia. Salaattivuaonankaalta, pinaattia, mangoldia ja fenkoolia. Peitin kuvan ottamisen jäläkihin ohkaasella multakerroksella. Mangoldit oon jo koulinu.
Lisää hyätykasvia ja muutama heinä. Basilikat ja lehtikaalet itivät nopeiten. Minttua ja sitruunamelissaa sai orottaa, eikä partaohorasta oo viäläkää montaa piikkiä noussu.

3.4 oli runkotomaattien ja kurkkujen kylyvö. Ja lisää mangoldia, ku erellisestä kylyvöstä mitää näkyny ja siämenekki oli vanhentunehia. Molemmat kylyvökset tiätysti kuitenki itivät ja ny niitä sitte o.

Tilanne tänään. Lehtikaalet oon jo koulinu ja niiren paikallon ne itämättömät pinkit kirijosalaviat. Kattoon (etureunas keskellä), että ompa ouron hujoppi tomaatti. Lähempi tarkastelu osootti sen olevan hajuherne. Ei mitää hajua, kuinka son siihe menny. Taustalla näkyvä lämpömatto on varmasti jouruttanu itämisiä. Niin ainaki uskon ja toivon. Näis kylyvöös on monia, miten oo ennen kylyväny, joten  mututuntumalla meen.
Tulppu 'Tabledance'
Muutama viikko sitte nostin kellarista 10cm korkuuset tulput vinttihin. Eivät ihan pääsiääseksi keriinny, mutta ny on pari ensimmäästä kukkaa auki. Pihallon aurinkoone päivä, mutta tosi hyytävä itätuuli. Lumi on onneksi selevästi jo huvennu, mutta vettä tarttis saara, jotta tahti vauhrittuus. 

Aurinkoosta viikon jatkua!


18 kommenttia:

 1. Hyvässä vauhdissa on sinun taimikasvatus menossa. Minullakin tuksuherneiden mix pussin siemenistä iti vain kolme (taisi kyllä olla vanhempi pussi). Tosi kivoja lajeja kasvamassa niin kukissa kuin hyötykasveissakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki hyväs aluus :) Niin olemattomilta viälä näyttäävät. Hajuhernehis on mulla ollu jostaki syystä aina suuret vaihtelut. Osa on vanhoja tuttuja ja osa uusia kokeeluja.

   Poista
 2. Siellä on varsinainen kotitaimisto!

  VastaaPoista
 3. Oi mikä määrä taimia kasvamassa. Hyötykasvejakin vino pino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyätykasvit onki lähes kaikki niitä uusia kokeeluja :)

   Poista
 4. Kyllä siellä on taimi poikineen ja valtavasti olet kyllä kylvänyt .Minä kylvän mangoldin ja lehtikaalin suoraan maahan . Vuonankaalin kylvään vasta syksyllä kun maa on hieman jäähtynyt . Kylvään sen jonkun muun paikalle mistä sato on jo kerätty pois .Tästä saadaan satoa sitten ihan lumenkin alta . Itääkö se ollenkaan lämpimässä maassa? Minun piti kylvää myös basilikaa ,siemeniä on mutta jäi nyt kuitenkin .Samoin tuoksuherneen siemeniä on mutta en ole niitäkään saanut piilotettua . Voi olla että jääkin .Minun pitäisi taas ottaa kylvökset mukaan anoppilaan kun sinne mennään auttamaan . Ei oikein huvittaisi jotain on nyt kuitenkin jo purkeissa .
  Hyvää loppuviikkoa mekin mennään huomenna mökille ja ollaan siellä yksi yö .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nuata kylyvöksiä kertyny. Moon useemmiten mangoldin ja lehtikaalen joko esikasvattanu tai sitte ostanu jostaki esikasvatetut taimet. Kerkiäävät näillä korkeuksilla pikkuusen paremmi. Oon alakuperääsesti ostanu vuonankaalin just syyskylyvöjä varten, mutta päätin ny kokeella samas rähinäs muiren kans, mitä se teköö tähän aikahan kylyvettynä. Mulla iti vintillä, mutta siälä onki aika vilapooset oltavat. Hajuhernehiä oon ennen tökkiny suaraa maahanki. Joskus kerkes hyvi, joskus ei ollenkaa. Teirän mökillä taitaa olla erellisehen kertahan verrattuna kevät erenny aimo harppauksin.

   Poista
 5. Uutisissa mainittiin, että huhtikuun sademäärä on pyöreä nolla. Sääennustetta kun katsoo, niin eipä ole sateita luvassa. Se avittaisi hyvin lumien sulamista ja veisi pölyt pois. Mahtava määrä kylvöjä. Joka vuosi tuntuu olevan jotain mikä ei idä, ja sitten jotkut itävät todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa olla, ainaki täälä. Tuluviakaa ei taira tulla, ku pakkaasyät kuivattaavat tehokkahasti maastua. Joo, eikä koskaa oo tainnu kaikki itää.

   Poista
 6. Jos ei kevät edisty vauhdikkaasti ulkona, sisällä ainakin tapahtuu! Siellä on jo täysi tohina taimikasvatuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä sisälläki tuntuu kevät eristyvän matelemalla. Nii piäniä osa taimista on, mutta sittekku kattoo pihalle, nii eipä niitä viälä pitkähän aikahan voi viärä pihallekkaa.

   Poista
 7. Voi mitkä määrät kasveja tulossa. Taimetkin hyvässä vauhdissa. Kyllä noista on iloa kesän aikana ja loppukesästä syömistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan niitä :) Ny on palio enemmä hyätykasvia ku enne. Toivottavasti olis sitte syätävääki.

   Poista
 8. No onpa aikamoiset kylvökset sinulla tulossa! Ai sinullakin 'Alumnia Vanilla Cream' iti huonosti. Jouduin itsekin kylvämään loputkin siemenet pussista kun ei tullut kuin muutamia taimia. Onkohan se lajikkeena huonompi itämään vai sattuiko vain viime kesänä tulemaan huonompilaatuisia siemeniä?
  Tuoksuherne ei taida kovin hyvin itävyyttään säilyttää tai sitten on lajikkeesta kiinni. 2020 itse kerätyistä siemenistä iti juuri ja juuri puolet, tuoreemmista sentään vähän useampi. Ei voi kuitenkaan sanoa, että melkein kaikki olisi itäneet mistään. Toivottavasti edes joku noista vaalean sinisistä itäisi. On aika herkku värisävy.
  Tuuli on ollut todella hyytävä monta päivää. Tänään tuntui kuitenkin jo pikkuisen lämmenneen, joten ehkäpä lumet taas alkavat sulaa vauhdikkaammin. Johan ne saisivatkin sulaa pois. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo iti. Onneksi uuresta satsista saa lisää taimia. Toiveesi toteutuu, yks vaalian sinine hajuherne on noussu :) Lumet on saanu kyytiä ihan kiitettävästi, voi sanua, että on enää rippeet jäliellä.

   Poista
 9. Sullahan on melkoinen määrä taimia kasvamassa! Munkin pitäs kurkistaa siemenpussilaatikkoon, mitä pitäs kylvää nyt huhtikuussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On :) On sitte mukavaa seurattavaa, sitä kasvun ihimettä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...