perjantai 23. kesäkuuta 2023

Kaks iliman kolomatta

Tähän aikahan on tavallisesti saanu kuvata kolomia komiaa. Looratarhan kupehes, ny erikoosen komiasti kukkivaa lumipalloheittä.
Ja hanhikkipenkis kukkivaa pikkusyreeni 'Palibin'ä. Kolomantena on ollu tuvan nurkalla kukkiva suviruusu. Sei ny kuki, koska pätkääsin sen keväällä poikki. Tai oikiasti, isäntä veti sen moottorisahalla matalaksi. Soli nii toispualeene, koska sitä leikattihin toiselta pualelta, että saataas klapit kellarihin. Juhannusruususkaa oo ny mitää kuvaamista. Se koki saman kohtalon. 
'Palibiniä' kiärrin oksasaksien kans keväällä, mutten taaskaa tohtinu leikata sitä. Ens keväänä on kait pakko kokeella mitä se tuumaa, koska siinon taas kuiva oksa.  Vuasi sitte leikkasin jo yhyren. Ja son ny yksinkertaasesti turhan isoo tuaho. Täytyy sitte ostaa uus, jos ei tykkää. Ja lumipalloheisi kokoo saman kohtalon. Se pimittää liikaa viimmeestä looraa.
Meillä kävi jo juhannusviarahia. Seurasin keittiön klasista kahta kyyhkyystä, ku ne tepasteli naapurin nurtsilla. Pian  ensimmääne hyppäs meirän pualelle.
Pian toine pelemahti perähän. Isännän miälestä oli tämän kevääne poikane, mutta mihinä oli toine vanhempi?
Siinä ne ettiivät tovin murkinaa puistoatsaleea 'Adalmiina'n alta, ennenku jatkoovat matkaansa. Vasemmas alareunas o hurmehappomarja 'Admiration', viäres kelta/viheriä heinä kirjopuntarpää 'Aureovariegatus'. Oikias reunas näkyy tummaa 'Obsidan' keijunkukkaa. Ja niinku huamaatta, aita on karonnu. Se kaatuu syksyllä.

AURINKOOSTA JUSSIA!

14 kommenttia:

 1. Leikkaan vanhoista pihasyreeneistä kuivia kräkiä näin kesällä, kukinnan jälkeen. Silloin näkee hyvin, missä on lehtiä ja missä ei tai vain ihan vähän latvassa eli elinvoima vähissä.
  Isoksi kasvavat puskat ovat kyllä haastavia. Ne kasvavat kuin varkain yhtäkkiä paljon isommiksi kuin olisi pientä taimea paikalleen sovittaessa kuvitellut.
  Lumipalloheisi on kadehdittavan komea!
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki ns. tavallisista syreeniistä. Tämän kans oon pikkuusen neuvoton. Niihän niille puskille pakkaa käyrä. Vaikka kuinka kuvittelis sen isooksi istutuksen aikoohin, lopulline koko yllättää lähes aina, varsinki suuremmis puskis.
   Lumipalloheisi kukkii ny paaalio paremmin ku vuasi sitte. Eikoo ötököötäkää, vaikkon ollu näi kuivaa. Vuasi sitte oli.

   Poista
 2. Minä leikkelen meidän syreenejä kesällä, karsin siten, ettei tule niin tuuheita puskia eli jätän alaosasta runkoja näkyviin. Yleensä innostun joskus heinä-elokuussa, kun alkaa olla jotenkin liiankin rehevää;)
  Hyvää juhannusta sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon tiänviären syreeniä muutamina vuasina harvennellu loppukesästä. Kiitos.

   Poista
 3. No on komea lumipalloheisi. Kasvaako se yksirunkoisena? Ja voi että mikä kukinta atsaleassa, täällä kadehdin kun vertaan omiin risukasoina kasvaviin atsaleoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvaa. Toin aluun tullessani erellisestä puutarhasta. Se kasvatti muutaman vuaren päästä yhyren torella pitkän verson ja ku täs puutarhas oli jo ennestänsä isoo lumipalloheisi (nykyysen terassin viäres, oli) tuumasin kokeella kasvattaa siitä rungollisen. Leikkasin kaikki muut, reilusti alle metriset oksat ja nipistin palan pisimmästä versosta haaroottumisen eristämiseksi. Onnistuu ihan hyvin.
   Tämä atsaleea on ylivoimaasesti parahas kukas. Muis on muutamia kukkia alaoksilla.

   Poista
 4. Mahtava kukinta lumipalloheidessä, miten raaskit sitä leikata. No, ymmärrän kyllä, että välillä on pakko tehdä toimenpiteitä. Tyttärelle istuttamissani suureksi kasvaneissa Palibin syreeneissä oli viime vuonna joku kuiva oksa ja leikkasin ne pois, unohdin viime käynnillä katsoa, miten ne ovat toipuneet asiasta.
  Suviruususi kasvaa varmasti vahvan juuriston voimalla nopeasti.
  Atsaleasi on aivan ihana, minun Adalmina on vielä sen verran nuori, että kukkia oli alhaalla paljon, muttei yläosassa puskaa. Toivottavasti ymmärtävät ottaa mallia sinun Adalminasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son laitettava silimät kiinni ja annettava mennä :D Tua o jo nii suuri, että leikkauskohtahan jää selevä rako.
   Suviruusun kasvu on jo hyvästi vauhris. Näkyy kuvaski jo tuuhiana pallona. Tämä atsaleea on aika suajaases paikas, joten kukkii komiasti, muut, joihin tuulet osuu, kukinta onki sitte vaisua. Toivottavasti Adalmiinas kukkii tulevina vuasina koko puskan täyreltä.

   Poista
 5. Jo on upeat lumipalloheisi ja 'Palibin'! Uskaltaisin itse ihan hyvin lyhennellä myös 'Palibininin' versoja kukinnan jälkeen, syreenihän se on siinä missä muutkin. Ei mene sitten ensi kevään kukinta kun se ehtii loppukesän aikana kasvattaa uudet versot ja nuppuaiheet ensi kesää varten. Ja kuivia oksia voi napsia milloin vain mistä tahansa puskasta. Eivät sitten vie tilaa uusilta ja ole muutenkaan rumentamassa näkymiä. Lumipalloheisikin kukkii muuten edelliskesän versoilla, eli samoilla järkytyksillä voit saksia sitäkin kukinnan jälkeen :D
  'Adalmiina' on komeassa kukassa ja sopii noihin vieruskavereihinsa hienosti. Varsinkin tuo tumma keijunkukka korostaa atsalean hempeyttä ja tulee samalla itse upeasti esiin.
  Aurinkoista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vaatii ihan kunnon kynimistä, ei mitää piäntä fiksaamista. Vaikka hiano näin onki, otan riskin ja verän ihan piäneksi palloksi. Sitteppähän o seki koettu, onnistuu tai ei.
   'Adalmiina' teki ny kyllä kukkimisennätyksensä. Korostuu varsinki ny, ku muut kukkiivat nii surkiasti.

   Poista
 6. On lumipalloja puussa, ihan valtoimenaan. Tämmöstä se on puutarhurointi, välillä joutuu kurittaa kunnolla ja leikellä jopa kokonaan alas. Onneks pensasruusut uusiutuu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On :) Joo, ei tekemine lopu koskaa, vaikka puutarha olis kuinka "valamis".

   Poista
 7. Kauniisti kukkivat pensaasi! Lumipalloheisi ja atsalea ovat ottaneet kukkimisensa oikein tosissaan! Kuivat oksat muotoon kasvavissa kasveissa harmittavat, sillä kuiva aukko on joka tapauksessa näkyvillä, mutta jos lähdet korjailemaan, kestää tovin, ennen kuin saa oikean muodon takaisin - jos sittenkään. Hyvää kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin, ku ottaa sääolosuhteet huamiohon.
   Joo, voi olla ongelmia tulos, mutta uusin sitte koko puskan ja pirän leikkaamiseta paremman hualen. Lumipalloheisi kasvattaa rajun leikkauksen jäläkihin aikamoosta luirua, joten saa nähärä kuinka mun käy. Kiitos, samoon :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...