tiistai 20. kesäkuuta 2023

Triplaylläri

Ostin vuasi sitte Lakeus kukkii- messuulta Lapualta, Taimibongarien myyntipöyrältä, kolome sinivaleunikon tainta.

Oon niitä ihaallu ja luannoski nähäny, yhyres avoomes puutarhas. Harvoon niitä näkyy myynnis ja silloonku on vastahan tullu, on piräkkehenä toiminu färi, sen intensiivine sinisyys. Omas puutarhas ku on taitetumpi yleesilime. Taimibongarit o kaharen eläkelääspuutarhurin muarostama piäni taimitarha, mihinä ne kokeeloovat kasvattaa milloon mitäki, useen jotaki erikoosiaki kokeeluja. Vuasi sitte pöyrällä olivat vaan sinivaleunikot, mikkä herätti miälenkiinnon. Istutin kaks tainta terassipenkkihin ja yhyren mäntykulumahan.
Terassipenkki 26.4.2023.
Yllätys oli suuri ku keväällä kaikki näyttivät selevinnehen talavesta. Sinivaleunikot o nua kaks piäntä tupsua kuvan etualalla. Ja yllätys oli seki, että myähemmin näyttivät rupiavan tyäntämähän kukkavartta.
Ja mikä kaunotar siitä kehkeytyykää.
Ei mikää kirkas sinine, vaan ihanan pastelline violetti. Mikä yllätys! Tällääsen olisin ostanu hyppien pomppien, jos vastahan olis tullu. Oliskohan tämä ny sitte plaatua 'Hensol Violet'? Eikai tämä enää muutu siniseksi, eihän?
Terassipenkin toine o nupulla. Mäntykuluman unikko ei taira kukkia. Ruusuke on palio piänempi, kärsii kuivuuresta. Terassipenkkiki näyttää olevan näille liian kuiva ja kuuma, mutta oon lorahuttanu niille vettä silloon tällöön, ku pöttilaumaa kastelen.
.......ja viälä kerran 💓

Kuivaa ja kuumaa on piisannu. Toivottavasti loppuviikolle ennustetut sateet toteutuusisivat, etteivät taas kuiva kasahan, niinku moni muuki ennustettu vesisaret. Hei! Ny just rupes satamahan! Joku kumma yksinäänen pilivi, mistä sataa kait viis minuuttia. Paree ku ei mitää.

Mukavaa juhannusviikon jatkua!

20 kommenttia:

 1. Onkin tosi kauniin väriset valeunikot. Meillä on myös ollut pitkään hyvin helteistä ja sateeton kausi vaan jatkuu ja jatkuu edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös. Eileenki orotettihin koko päivä ennustettua saretta tulevaksi, satoo vaivaaset 2mm illan ja yän aikana. Ei paikat paliua kostunu.

   Poista
 2. Kaunottaret olet löytänyt. Toivotaan pitkää ikää sinivaleunikoillesi.

  VastaaPoista
 3. Upealta näyttää sinivaleunikkosi, minäkin tykkään tuosta sävystä. Sade olisi nyt niin tarpeen! Ihan mahdottoman kuivaa on. Meillä meni eilinen sade ohi ilman pisaran pisaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tästä palio enemmän ku "oikiasta" färistä.
   Rupiaa tääläki olemahan turhan kuivaa. Mäki tyhyjäsin sarevesisäiliön kärhöölle, että täyttyys ku rupiaa satamahan. Vaivaaset 10cm tuli pohojalle. Ei sillä vesimäärällä palio kastella. Tuntuu kummalta, vaikka olis tulos minkälaane sarerintama tahansa, nii kummasti se katkee tai ohenoo lähes olemattomihin meirän kohoralla.

   Poista
 4. Oikea aarre, ilman muuta. Sinivaleunikoihin törmää kaupoissa harvoin. Muutaman olen onnistunut puutarhassani kadottamaan. Pisimpään pärjännyt taisi nousta kahtena keväänä istutusvuoden jälkeen. Sopivaa paikkaa ei meillä taida edes olla, mutta siitäkin huolimatta ostaisin heti vastaan tullessa.
  Karmean kuivaa. Moni kasvi on kuolemankielissä ja penkkehin on ilmaantunut aukkopaikkoja. En edes uskalla arvioida, kuinka paljon on jo tullut menetyksiä. Huomiseksi on luvattu ukkoskuuroja. Kunpa lupaus toteutuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä turhan useen taimitarhoolla näy. Tuskin meilläkää sellaasta paikkaa o, mihinä ihan itteksensä pärijääs.
   Harmillista, jos kasvia kualoo kuivuutehen, joskus heräävät henkihin sateeren jäläkihin. Meillä viälä, kuivuuresta hualimata, näyttää kaikki olevan hengis. Esikot kärsiivät tällä hetkellä enite. Meillä tuntuu kaikki luvatut sateet kiärtävän tämän paikan kaukaa.

   Poista
 5. Vau mikä väri ja ihanaa, että näin pian kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Varauruun jo siihenki, etteivät seleviääsisi eres ensimmääsestä talavestakaa.

   Poista
 6. Oi kun se on ihana! Kaipaan älyttömästi sinivaleunikkoa. Mulla se kesti 3 vuotta mutta sitten tuli niin kuiva ja kuuma kesä että ei kestänyt. Se kai tykkää vähän kosteasta, viileästä, ja taisin myös unohtaa talvisuojauksen. Ostin sen taimen silloin muistaakseni Viherpeukaloilta nettikaupasta ja se kukki ihan taivaansinisenä, mutta viimeisenä vuotena kukka muuttui juuri tuollaiseksi liilan sävyiseksi ja sitä ihmettelin. Voikohan siihen maan happamuus vaikuttaa? En yhtään tiedä. Mutta kaunis on joka sävyssä. :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesti eres nuanki kauvan. Katuaavakkohan nua ny ens talaven aikana ku kukkiivat tuan färisinä. En suajannu nuata mitenkää ja kovin heikosti oli luntakaa suajana. Siksi olinki hämmästyny ku rupes ruusuketta puskemahan pintahan. Ph voi vaikuttaa. Nämähän o happaman maan kasvia. Muistaakseni laitoon nualle rodomultaa ja siksi istutinki yhyren mäntykulumahan, ku siinon sitte varmasti hapanta maata. Sehän ei kuki, jos pysyy täs kuivuures eres hengis. Eli, voi olla kuitenki liian kalakkipitoosta maata ja siksi tuallaane färi. Hm....

   Poista
 7. No on ihana väri! Pidän kyllä siitä taivaansinisestäkin mutta onhan tuo nyt kerrassaan upea siniliilan sävy. Toivotaan, että varsinkin teillä ja Etelä-Suomen kuivemmilla alueilla sataisi. Meillä ei ole muuten vielä hätäpäivää (ja eilenkin satoi millin) mutta sadevesivarastot alkavat käydä jo vähiin. Kasvimaata ja ruukkuja pitää kuitenkin kastella, vaikka kukkapenkeillä ei olisikaan vielä hätää. Hyvää juhannuksen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, namifäri :) Ei oo viälä saretta saatu, sellaasta mikä jotaki kastelis. Muutamahan kertahan jotaki sumusaretta. Joo, vettä tarvitahan, vaikkei penkkiä kasteliskaa.

   Poista
 8. Vau, upea väri!
  Tälle illalle on ennustettu meille ukkosta ja sadetutkakin näyttää että jonkinverran ainakin tulee vettä!! Viimeksi on tainnut sataa toukokuun puolella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös:)
   Nii meki luultihin, että vettä tulis ja ihan kunnolla, mutta viärestä taas viätihin. Ei nii kaukanakaa, oli satanu 20mm. Sellaane saret oliski jo jostaki kotoosin. Toivottavasti teillä satoo.

   Poista
 9. Oi joi miten upea väri, tuosta tykkään enemmän kuin siitä kirkuvan sinisestä vaikka sekin on hieno.

  VastaaPoista
 10. Hyvä väri on, tällaisen -ei niin sinisestä pitävän- mielestä:)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...