keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Ny osuu ja ensimmääset marijat

 Nimittäin ensimmääne pikkuusen parempi sarekuuro.

klo 11.35
Kaikki kuurot ja sarerintamat o lahajakkahasti onnistunu väistämähän meirän markin. Non menny joko alta tai päältä, jakaantunu ennen meitä ja räpöttäny satehet molemmille sivuulle tai sitte kuivanu kokohon ennenku on osunu kohoralle. Mutta tänään saatihin saretta kokonaasta 3mm vajaan pualen tunnin sisällä.
klo 11.40
Luin terassilla päivän sanomia, ku rupes kuulumahan kopinaa. Kattoon taivahalle, että sataako ja mistä sitä tuloo ku ei häävistä piliviä oo päällä.
klo 11.45
Nykypäivänä on jännä seurata koneelta sateeren ja färialueeren kehitystä.
klo 11.50
Tämäki kuuro tuli ku tyhyjästä ja jännästi taivasta näkyy piliven reunoolla. Hetken satoo oikee kunnolla.
klo 11.55 ja pian soli ohitte.
Isäntä oli parin kilometrinpääs pellolla, soitin, että sataako - ei satanu. Iltapäiväksi oli klo 15-18 välille ennustettu pitempää saretta, mutta aurinko vaan rupes paistamahan. Seuraavaa saretta orotelles, voi kerätä vaikka kesän ensimmäästä marijasatua........
Kuivuus ja kuumuus o kypsyttäny ensimmääset hunajamarijat. Harvoon näi kesäkuun pualella. Kolomesta erilaasesta puskasta oli 'Silginka'n marijat jo kypsiä. Osa tippuu kerätes maahanki, mutta noli helappo noukkia kuarikkehen päältä. Ja vaikka on verkot ympärillä, räsäkät löytäävät kummasti tiänsä verkkojen sisälle.....muttei pihalle.
Tämon näiren puskien kuures kesä (ostettu keväällä 2018). Marijoja tuli  tästä puskasta 4litraa, kiloos 2150 grammaa. Muut puskat saa viälä orottaa keräämistä, kukkiivakki pikkuusen eriaikaasesti. Kiviä lisäsin taas verkon alalaitahan, jos räsäkät pysyys ny ulukopualella.

Onko satanu vai vaivaako kuivuus? Entä kuinka palio teirän hunajamarijapuskat/marjasinikuusamat tuattaavat marijoja?

Marijaasaa kesää!

14 kommenttia:

 1. Täällä Pirkanmaalla sateet ovat olleet paikallisia ja meidän pihapiiriin niitä ei ole eksynyt. Maa suorastaan huutaa vettä! Hunajamarja on minulle uusi tuttavuus, pitääpä käydä googlettamassa 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikallisia palloja tääläki pääasias taivahalla vaeltaa. Muutamia suurempia rintamiaki muka tullu kohti, vaan ei tähän kohtahan sen suuremmin räpöttäny. Juhannuksen tianoollaki pari vajaa millin sumusaretta oli, mikkei muuta teheny, ku hetkeksi ilimaa raikastivat. Kuivaa on.
   Son hyvä marija muiren jatkoksi. Mustikkaa maultansa muistuttava. Marijat joko pitkulaasia (jopa 4-5cm) tai pisaran muatoosia lajikkehesta riippuen ja hyvin ravinnepitoosia. Kannattaa tutustua.

   Poista
 2. Kyllä meijätkin on sateet kiertäny. Järven toiselta puolen on ukkoskurot livahtanu ja kato viljoille on tulossa hyvää vauhtia. Hunajamarjoo ei meillä oo ja en oo maistanukkaan sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sitte voi ottaa aivohon, ku sateet tuloovat näköetääsyyrelle, mutteivät kohoralle. Joo, kyllä pellot tarttis vettä. Meirän pitääs kuitenki teherä kuivaaheinääki, mutta hankalaa o, ku joka päivälle ennustetahan sateeta, muttei kuitenkaa tuu. Ja sitte jos heinät kaataa, ihan varmasti sataa.
   Maistuuvat mustikalle, lajikkeesta riippuen makeempia tai vätkempiä. Sotkoo käret samoon ku mustikka. Voi syärä tuareena tai pakastaa. Heitän marijoja smootihin tai puuron päälle, koska lötkööntyyvät sulaes, nuas ei haittaa. Pitääs olla ravintoarvoltansa huippuluakkaa.

   Poista
 3. Pitkän rutikuvan jakson jälkeen on lopulta tullut sateita 3 + 13 + 5,4 + 7,5 mm. Tämä on ollut iso helpotus uusille istutuksille ja minulle. Toivottavasti teidän tontti saa tämän alun jälkeen uusia sateita. Tälle viikolle olisi ennusteiden mukaan tulossa vettä, saas nähdä.
  Hunajamarjoja olen istuttanut tyttären tontille, mutta minulla ei niitä vielä ole.
  Upea sato sinulla. Mikähän kumma on noiden räkättien kanssa, kun ovat aina väärässä paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillon ollu oikee kivasti saretta. Toivottavasti, mutta eileenki sanoon isännälle, että tämä saret oli hyvää kostutusta pintamaalle, että iltapäivän pirempi saret imeytyy het maahan, mutta iliman saretta iltapäivä jäi.
   Sato oli ny suurin koskaa, vaikka kevät oli kylymä ja kuivaa on. Tuhkaa räpötin pikkuusen kevättalavella ja ovat sangoollisen saanehet vettä/puska. Muutaman alimmaasen oksan leikkasin, mutta siitä hualimata alimmaaset oksat o maata myärin. Ovat helappoja puskia.
   Meillon räkättiä ihan törkiästi. Pihalle ku menöö, nii joka penkistä lähtöö pari. Kait ne puskien alta jotaki löytää.

   Poista
 4. Meillä satoi viimein eilen vettä 6mm. Eihän sillä määrällä pitkälle pötkitä ellei lähipäivinä sada lisää. Meillä pelotinhaukka yrittää pitää rastaat loitolla marjapensaista. Taitavat linnut vain tottua siihen nopeasti ja todeta sen vaarattomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut! Son palio enemmä ku 3mm. Lisää sais tulla. Meillon maanantaille ennustettu suursaretta, saa nähärä kuinka taas käy. Torennäköösesti räkätit hoksaa ne vaarattomiksi ennenpitkää, mutta toimivat aikansa. Pitääs olla monta erilaasta, joita vaihtelis, nii olis aina jotaki uutta pelijättävää.

   Poista
 5. Viime viikkoina on tullut seurattua jos jonkinmoisia sääohjelmia siinä toivossa, että edes joku saderintama osuisi oman tontin päälle. Eilen ja tänään on ukkostanut lähellä ja kaukana, mutta vettä ei vaan ole antanut. Kummallisinta, että eilen satoi samalla kylällä noin neljän kilometrin päässä 0.9 mm. Meillä ei tippaakaan. Ehkä kiipeän kohta katolle pysäyttämään pilvet talon kohdalle.
  Jestas, olen unohtanut hunajamarjat kokonaan. Muutama päivä sitten maistoin, mutta olivat silloin vielä hiukan raakoja. Täytyykin ottaa kippo käteen ja lähteä keruuseen. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaaset sää ym. saretutkat on ollu tääläki ahkeras käytös. Nykki viikonlopulle ennustetut sateet o jo siirtyny alakuviikolle. Niinku monta kertaa ennemminki o käyny ja lopuksi ne sateet kuivaavat kokonansa pois. Voi olla, ettei ny käy nii, koska pioonien kukinta on aluullansa.
   Toivottavasti sait hunajamarijoosta hyvän saalihin.

   Poista
 6. Sateista en kommentoi muuta kuin että hyvä, jos teidänkin kohdalle on edes pikkuisen osunut. Ensimmäiset hunajamarjat kerättiin meillä eilen, peräti pari desiä. Ei niitä vielä litratolkulla taida tulla, kun nuoria ovat nuo pensaat mutta selvästi enemmän kuin viime kesänä. Tavoite on saada edes yksi litra kerättyä. Jos ensi kesänä saisi vaikka pikkuisen pakkaseenkin. Mukava marja, kun kypsyy näin aikaisin. Pidentää marjakautta kummasti.
  Räksiä ei ole näkynyt. Juuri tänään naapuri kysyi, onko meidän pihalla ollut kun heillä ei ole näkynyt yhden yhtä. Ei ole siis tarvinnut verkottaa hunajamarjojakaan.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saretta tarttis saara enemmä, mutta ny sais pioonien takia ollakki sitä piäntä sumusaretta. Hunajamarijojen sato nousoo vuasi vuarelta. Vuasi sitte sain jo monta litran pussia pakastimehen. Niiren makuki miatonoo pakkaases. Sonki hyvä puali, ettei kaikki marijat rysährä yhtä aikaa poimittaviksi.
   Teiränki räksät o muuttanu meille. On niitä nii julumetun palio. Kiitos, samoon:)

   Poista
 7. Sateet ovat todellakin tosi paikallisia. Asumme Porissa alueella, jossa jostain syystä sataa hurjan paljon vähemmän kuin keskikaupungilla. Monesti käy niin, että yhden kilometrin päässä ja siitä keskustaan päin on kaatosade, mutta meillä ei sada pisaraakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikallisia ovat ja tuloovat ihan tyhyjästä, silloon ku tuloovat. Tänään taas kävi niin, että etelästäpäi oli tulos suuri sarerintama.... ja taas se katkes meirän kohoralta, eikä montaa pisaraa tullu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...