tiistai 5. syyskuuta 2023

Sinisarjat

 Ny teköö sinisarijat kukintaennätystä.

Sinisarja - Agapanthus
Ihanaa sinistä kukintaa, mistä......
perhosekki tykkää.
Mullon kaks sinistä sinisarijaa, mikkoon ostanu joskus 2014 tai 2015 eli rupiaavat olemahan kahareksan-yhyreksän vuatta vanhoja. Ensimmääne kuva kukkivasta on kesältä 2015, mutten muista kukkiiko jo hankihtavuanna vai vasta seuraavana, mutta joka tapaukses ikääki jo rupiaa olemahan.
Sinisarijahan pitää istuttaa piänehköhön ruukkuhun, koska kukinta on runsaimmillaan ku purkki on juuria täynnä. Useen ensimmäästä kukintaaki saa orottaa usiemman vuaren, eikä nämä munkaa omat oo joka vuasi kukkinehetkaa. Näiski oli vuasi sitte toises yks kukka ja toises ei tainnu olla yhtäkää ja ny näi. Sinisarijahan pitää talavettaa plussan pualella eli ei kestä talavia pihalla, eteläafrikasta ku ovat kotoosin. Talavetin ensimmääset vuaret kellaris ja ny non ollu, lehemien lähärön jäläkihin navettakeittiös n.7astees talavet. Ovat iliman kastelua ja kuivattaavat lähes kaikki leheret. 

Kumotuusta purkiista valuu sarevesi pois.
Aharasta on, juurta pukkaa jo reunan ylitte.  Siirrin nämä muutama vuasi sitte keraamiikkaruukuusta näihi muavisihin altakasteluruukkuuhin, koska toine keramiikkaruukku meni jo ahtauren takia rikki, mutta ny o purkit taas ihan täynnä ja soikeeta, mutta olokohon. Ja taas täynnä vettä, taivasalla ku ovat, eikä kukaa oo porannu purkkiihin reikiä. 
Valakoonenki o, huamattavasti nuarempi, olisko kolomivuatias. Vuasi sitte yks kukka, ny nelijä.
Ihan kivaa hörhylää nämä kukinnot. Oikianpualoosesta purkista laskin 25 kukkavanaa. Vaalianpunaasta lannootevettä o muutaman kerran saanu ja vesikastelua muutaman kerran enemmä, loput kastelut o luanto hoitanu, eli aika heikolla hoirolla o tällääne tulos. Jos on talavetustilaa suasittelen kokeelemahan. Voihan se kukkia pelekkänä yhyren kesän kukkanaki, mutta taitaa niin hyvin harvemmin käyrä. Onko ittellä sinisarijoosta minkälaasia kokemuksia?

Aurinkoosta syyskuuta!

20 kommenttia:

 1. Upeasti kukassa! Kärsivällisyyttä nuo vaativat, ja sitä, että ottaa selvää, miten ne saa kukkimaan. Tuossa lannoituspuolessa minulla on opettelemista, on taipumus jättää kasvit oman onnensa nojaan.
  Minulla on siemenestä sitten ajat sitten kylvettyä sinisarjaa, joka on jotain muuta lajia kuin tuo tavallisin. Se ei ole vielä kukkinut. On paksissa terrakottaruukussa, mutta sekin voi tosiaan haljeta. Täytyy tutkia tilanne ja ehkä siirtää muoviruukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei oo hätääsen ihimisen hommaa. Soot aloottanu sinisarijojen kans oikee pitkän kaavan kautta. Siämenkasvatuksehen mun hermot ei riitä. Jotaki erikoosia on varmasti pakko kasvattaa siämenistä asti itte. Taimia tuskin on helaposti saataviskaa, ainakaa täältä. Toivottavasti kukkiivat pian, nii saataas meki niitä ihimetellä ja ihaalla. Enoo ittekkää mikää malliesimerkki oikiaoppisesta ja innokkahasta lannoottajasta. Lannootukset pakkaa olla vähä sinnepäi, silloo ku satun muistamahan.

   Poista
 2. No juu, ei oo millastakaan kokemusta sinisarjasta, mut taisit herättää mussa sinisarjahimon. :D

  VastaaPoista
 3. Hyvin kukkivat sinisarjasi. Oikein ovat kauniit ja onnistunu on kukitus. Miulla on kolome ja nyt leikkasin kuihtuneet kukkavarret pois. Halakas miullakin saviruukun ja muoviruukuissa ovat. Muutama vuos sitten muutin isompaan ja ei vielä oo kukinta runsaimmillaan. Tuolla vanhassa mökissä pelakuitten kanssa talavetan. Sinisiä ovat miulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sullaki kukkiivat. Niillon kyllä älyttömän voimakkahat juuret. Sullonki kans hyvät talavetustilat.

   Poista
 4. Kauniisti kukkivat sinisarjat. Minun sinisarjani ei ole kukkinut lainkaan tänä kesänä. Toin sen aikoinaan Madeiralta siellä lomaillessamme ja ensimmäistä kukintaa sai kyllä odottaa pitkään. Kaikkiaan sinisarjani on kukkinut vain kahdesti. Viimeksi viime kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon Madeiralta kiva matkamuisto. Hyvä, etton kuitenki kukkinu. Jos ens kesänä olis taas kukkimisen aika. Jos on palio kesäkukkia nii kukkimattomuuskaa ei silloon tällöön haittaa. Viherkasvinaki erilaaset leheret ku useemmilla muilla kesäkukilla.

   Poista
 5. Komeat! Ja mikä sinnikkyys, itselläni ei hermo riittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon nii palio nuata purkkikukkia, että ovat kuitenki siitä helepoommasta päästä. Vuasiahan nuata o jo tullu siirrettyä erestakaasin.

   Poista
 6. Kyllä sinulla on komeat sinisarjat. Minulla on myös Madeiralta vuosia sitten tuodut molemmat värit . Tänä vuonna kukki valkoinen yhdellä kukalla . Varjossa on ollut tänä vuonna ja sireenien alla yllätti minut kukalla. Vaihtelevaisesti ovat aina kukkineet ja minäkin siirsin ne muovi ruukkuun muutama vuosi sitten siitä varmaan laiska kukinta kun juuria kasvattelevat . Kumpa minäkin saisin yhtä komean kukinnan joskus .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänävuanna joo :) Kummasti tuntuu kukintainto vaihtelevan, mutta ykski kukka on tervetullu. Mulla sinisarijat o terassilla, lähes kokopäiväauringos. Sullon nii onnistunehet purkkikasvatukset, että varmasti sinisarijakki innostuuvat kukkimahan kunnolla, ku purkki on juuria täynnä.

   Poista
 7. Minäkin toin omani Madeiralta toissa keväänä, vielä eivät siis ole kukkineet. Viime talven olivat autotallissa, sinne ne taas kannan kun aika on.
  Toivottavasti joskus kukkisivat yhtä hienosti kuin nuo sinun sinisarjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säki :) Madeiralla taitaa olla näyttäviä sinisarijakasvustoja ku siältä on nii moni niitä tuanu. Toivottavasti kukkiisivat jo ens kesänä ja kukinta runsastuus vuasi vuarelta.

   Poista
 8. Niitä on siellä melkein rikkaruohoina luonnossa, siis ainakin kosteimmissa paikoissa niiden levadoiden varsia kun käveli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilimankos. Eli täski pätöö se vanha sanonta, "toisen roska on toisen aarre" :)

   Poista
 9. Jestas, miten komeassa kukassa nuo sinisarjasi ovat! Minä en saa valkoista kukkimaan sitten millään. Neljä vuotta sitten teki yhden kukinnon ja seuraavana kesänä kolme mutta sen jälkeen ei ole näkynyt vilaustakaan nupuista. Ruukkukin on jo varmasti aika täynnä juurta, kun en ole muutamaan vuoteen vaihtanut sitä suurempaan. Nyt aion kokeilla talvettaa sen kellarin sijaan eteisessä, jossa se talvehti niiden kahden kukintavuoden ajan. Lehdethän se joka tapauksessa pudottaa talveksi mutta jospa kellarissa onkin ollut sille liian kylmää ja se ei sen vuoksi suostu kukkimaan. Vähän tylsä se viherkasviksikaan on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä ittekki saa ihimetellä. Ens kesästä ei taas tiärä. Voi hyvinki olla, että tarttoo lämpöösemmän talavetuspaikan kukkiakseen. Kannattaa ainaki kokeella taas eteestä. Näin yhyres puutarhas komiasti kukkia sinisarijoja, mikkä talavetetahan ikkunallises varastos. Niitä kastellahan läpi talaven, eiväkkä purota lehtiänsä. Kasvustot olivakki ihan valtavia. Moon nii laiska, etten talavenaikanakaa pahemmin kastele.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...