sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Postipoluun syys

Postipoloku ei useen kuvis näy, jotenki sen aina harkkaan. Ny ihan tiatoosesti sitä kuvasin, parinaki päivänä, ku joiski aurinkoosena päivänä kuvatuus jäi osa kasviista pimentohon. 

Laitan ensimmääseksi tällääsen sinisen mysteerikasvin kuvan. Oon ostanu sen Tokmannilta joskus syksyllä, vuasia sitte. Tunnistin sen katkeroksi, mutta tarkempi lajike on teillä tiätymättömillä. Tunnistaako kukaa tarkemmi??????
Son n.20cm korkia ja kukkii tähän aikahan. Törmäkatkero sei oo. Mullon sitäki. Mysteerikatkeron eres kasvaa maanpeittona kultatyyny 'Azorella' (Frigtericuta) ja takana pallohortensia 'Annabelle'. Son pysyny täskohtaa piänenä ja hyvä nii, ei ohitte pääsisi jos kasvaas yhtä isooksi ku leimupenkis.
Yks valakoone kerrottu 'Lotus Beauty'-lilijaki o hengis. Se punastuu kainosti vanhetes.
Tämä kurijenpolovi 'Rozanne' ei varsinaasesti postipoluulla kasva, mutta kuvasin senki ku nii koriasti viälä kukkii. Hyvä, pitkä kukinta, ärräpäitä tuloo kyllä rehevästä kasvutyylistä nurtsia leikates. Takana näkyy viälä viinikärhö 'Solina'n kukintaa.
Postipoloku pihastapäi. Vasemmalla kaaripenkis kukkii taimikasvatukset, kiinanasterit sekootuspussista. Ihan poluun kylijes o siperiankurijenmiakan siämentaimi, mitä orotan kukkivaksi, jotta näen färin. Onko tuan isoomman puskan 'Alba'a vai onko färi jotaki muuta. Oikias reunas näkyy muutama 'Rozanne'n kukka.

Puutarhastapäi. Kääpiöjaloangervo 'Pumila' on levittäytyny poluun vartehen. Siirrin sen joitaki vuasia sitte kuusiympyrästä, mihinä se kärsii kuivuuresta. Ny se kukkii kauniina muistona puutarhakaverista. Viäres kukkii kuunlilija 'June'. Vasemmas kulumas o sekalaasta seurakuntaa. Alunperin siinä kasvoo jaloangervua rehevänä, kuivien kesien jäläkihin kituen ja reunas kultakaarta, miston enää yks yksilö jälijellä (kiven takana). Lisäksi siitä löytyy tarhalaukkaneilikkaa, sysikurjenmiakkaa ja kärsämöä. 

Eileen oli syksyn lämpöösin päivä, muistona kesästä. Ihana. Tänään oliki sitte pilivistä ja alakuillasta  sataa tihuutti.  Toivottavasti ilimat jatkuus siärettävinä, eikä ainakaa hetkehen pakastaasisi. 

Lämpööstä viikkua!

14 kommenttia:

 1. Rozanne on hieman haasteellinen, kaunis mutta tahtoo kukkiessaan harottaa joka suuntaan. Omassa pihassa pääsi lopulta päärynäpuun alle kasvamaan ja puun runko tuntuu pitävän sen nykyään yllättävän ryhdikkäänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino. On arkakin. Viirestä on enää kaks hengis, mutta täyttää tilansa vähä liianki hyvi. Kukkimisen pituuresta saa kuitenki täyret pisteet.

   Poista
 2. Postipolkusi näyttää oikein kivalta. Lotus Beauty on kerrassaan viehkeä ja minä tykkään kovasti Rozanne kurjenpolvesta, sen kukinta-aika on tosi pitkä. Vaikka se hieman kallistuu, niin minusta se ei kuitenkaan retkota ikävästi, tosin ruohonleikkuu on vähän hankala, jos ruohon päälle kallistuu. Minulla on Rozannen kallistumissuunnassa kiviä ja soraa, joten siinä se ei haittaa lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilijoosta vaan yks kolomesta sipulista päätti seleviytyä, hyvä eres nii. Ostan lisää ku nään, siksi hiano tapaus. 'Rozanne'lla on ihanan pitkä kukinta-aika ja siksi on vaan siärettävä retkotus, ainaki toistaaseksi. Viimmeeset aijathan se vaan retkottaaki. Joo, pitääs ollakki keskempänä penkkiä.

   Poista
 3. Postipolun kasvien syysilme näyttää kivalta. Tuo mysteerikasvisi näyttää kyllä kuvassa ihan törmäsinikalta, eli törmäkatkerolta, mutta kerroit, ettei se ole sitä. Toivottavasti joku tunnistaa, mikä kasvi on kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mysteerikatkero kasvaa palio kompaktimmin (lyhemmät ja pystymmät versot)ku törmäkatkero, mikä aukee keskeltä ja retkottaa joka suuntahan. Tiärä sitte onko kasvupaikasta kiinni.

   Poista
 4. Kyllä kelpaa kipaista postiin tuota polkua pitkin. Minulta Rozanne kuolla kupsahti, oli kyllä mahtava pehko kukkiessaan. Vaatii todella ison tilan.
  Katkero kiinnosti niin paljon että pikasesti kuukkeloin. Näyttääkö sinusta samalta kuin ´Shine Blue Ashiro´ ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki o tullu harvennusta.
   Aika liki menöö, vois hyvinki olla. Kiitos vinkistä. On palio sirompi ku törmäkatkero, mutta kuitenki pystympi.

   Poista
 5. Mysteerikatkerosi on varsin kaunis. Kultatyyny on ihan uusi tuttavuus, sillä on hauska nimi. Katsoin liljasta ensin, että onpas upea kärhö, vaan sitten luin että onkin lilja. Pakkasia ei toivota täälläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mysteerikatkero paranoo vuasi vuarelta, on rehevöötyny ja kukkiiki paremmi. Nimi tuloo keltaasesta kukinnasta ja sillon tasaane tyynymääne kasvusto. Blomqvistilta oon aikoonani ostanu. En muista oonko mualla nähänykkää. Joo, kävis kyllä kärhönkukastaki. Nykyysinku on monia kerrattukukkaasia kärhöjä. Ei kai niitä kukaan kaipaa, paitsi laskettelurinteeren omistajat.

   Poista
 6. Luulin jo kommentin kirjoittaneen mutta on tietysti tullut joku katkos ja sitten se on jäänyt puolitiehen 🤔 .
  Katkeroita on useita ja en tunnista tätä kyllä itselläni on valkoinen leveä lehtinen. Saa nähdä kerkiääköhän ollenkaan kukkimaan tänä vuonna . Olen sen siemenestä kasvattanut . Perennojen vaihdossa sain myös kerran yhden ja siinä oli samanlaiset lehdet kuin sinulla .Koskaan en nähnyt sen kukkivan taisi hävitä saman tien . Katkerot on kyllä ihania kukkijoita joita soisin olevan enemmänkin pihapiirissäni .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekki joskus käyny nii.
   Toivottavasti kerkiää kukkia. Sinisis katkeroos on kyllä hiano sinine färi. Valakoosiaki tosiaan o ja jos oikee muistan nii keltaasiaki. Ei nua katkerot oo mulle nii tuttuja.

   Poista
 7. Hieno postipolu siulla on. Noitakin katkeroita on monta sorttii ja kauniita ovat. Rozanne retkottaa miulla tuolla mehtäalalla ja ajattelin siirtee sitä vähän aurinkoiseen paikkaan. Kaunis sekin on, toivottavasti ei suutu siirrosta. Joko puinnit loppu. Pojalla vielä päivän jobi ois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oon katkeroota joitaki muitaki taimistoolla nähäny, mutta aina tuloo retkottava törmäkatkero miälehen ja kävelen ohitte. 'Rozanne' tykkää varmasti aurinkoosemmasta paikasta. Torennäköösesti talavikosteus on sille pahasta.
   Teillon jo hyvä tilanne puintien kans. Meillon viälä puitavaa. Osa on valamista vasta kuun lopus. Toivottavasti ei silloon viälä lunta tuu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...