torstai 7. syyskuuta 2023

Ensimmääset sipulit

Nysse sitte alakas, se sipulihamstraus. Karkasin aamulla (aamulla ei kasteen takia puira) saksalaasehen, sinnekku oli tänään tullu sipulit. Ei siäläkää ny mitää maatakaatavia erikoosuuksia ollu. Oon muutamia 2kg sipulipussia ostanu ennenki ja hyviksi havaannu, joten sillä meiningillä sitte.

Eli kaharen kilon pussit jo tuttuja hempeetä lajikkeeta, 'Purple Prince' ja 'Mystic van Eijk' etupihalle.
Sitte pussi oranssia tulppukauneutta. Isoos pussis o vaan yks tuttu lajike 'Sun Lover' muut 'Synaeda Orange', 'Apeldoorn's Elite', 'Veronique Sanson' ja 'Orange Breeze' Oon ihastunu ripsureunaasihin tulppuuhin ja ku tuli vastahan viälä kerrannaasena, nii joukkohonhan 'Brisbane' pussiki lähti, samoon 'Lambada'. Näistä suurin osa menöö varmasti mäntykuluman suuntahan.
Eihän tätä pinkkiäkää ripsureunaasta 'Huis ten Bosch' -tulppuakaa voinu vastustaa. Sitte hoksasin jonku sellaasen helemililijan mitei muistaakseni oo eli Atsurihelmililjan.
Laukkojaki oli tarijolla jos minkälaasia. Ostin näitä valakoosia katajakulumahan. Siälon jo tiänpualella kukkinu monta vuatta valakooset laukat. Kasvustua pitää vahavistaa joka vuasi, jos entiset ei nousiskaa. Joten laukat 'Mount Everest' ja 'White Giant' lähtivät joukkohon.
Lopuksi kiappasin toisehenki kauppahan ja siäloli taas näitä violettia lilijoja tyrkyllä. Oon ostanu niitä ennemminki, kuusikolomiohon. Olivat kyllä lilijoja mutta kerman valakoosia. Kattothan ovakko violetit ainavaa valakoosia vai olisko sisällys muuttunu vastaamahan paperikuvan färiä.
Täs erelliset violetit lilijat samannäköösistä pussiista. Eihä niis muuta vikaa oo, ku se, etteivät oo violettia. En ny yhtäkkiää muistakkaa, että olisin johonaki violettia lilijoja nähäny. Niitolis varmasti jo hankittuna omahan  puutarhahan........ Mullon ny enin sipulinnäläkä tyyrytetty, entäs sulla?

Mukavaa loppuviikkua!

18 kommenttia:

 1. Hienoja valintoja, minäkin ottaisin mielelläni nuo ekan rivin tulppaanit, niille olisi paikka. Olisin tänään ostanut taimikaupoilla, mutta ei löytynyt. No, pitää vielä yrittää ehtiä ostoksille, ennen kuin loppuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onki nii suuria istutusalueeta, että niille uppoaas montaki tuallaasta pussia. Et varmastikkaa iliman sipulia jää, myyrähän niitä nii mones paikas.

   Poista
 2. Kauniita tulppaanin sipuleita,varsinkin oranssit. Olin jo päättänyt etten osta sipuleita tänä syksynä. Mutta,mutta huommenna käynti hankkijalla varaosia hakemaan. Pääsenköhän sipuleiden ohi tyhjin käsin,saas nähdä. Täälläkin ooteltiin aamu kasteen haihtumista,puimaan päästiin. Aurinkoisia puintipäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen ostin vaan pinkki-violettilinijaa, mutta ny on oranssiaki tulppuja. Ovat kyllä eripualella pihaa. On niiren kukintaa sitte keväällä mukava orotella. Ykski pussi oikias paikas o keväällä suuri ilo :) Kiitos, samoon! Täälon tänää oikia hernerokkasumu, plääh :(

   Poista
 3. Hyvät löydöt! Täällä on hankittu vasta vajaat kymmenen pussia enkä hingu lisää ennen kuin nämä on istutettu, pari vasta on mennyt maahan. Liian monta kertaa olen joutunut istuttamaan karsealla kiireellä ennen kaupunkiin lähtöä, jos vaikka talvi tulee heti :-D Harvemmin se kyllä silleen tulee ennen marraskuuta, mutta tunne on kumminkin, että pitäisi saada jo ostetut maahan (ennen kuin haalii mantereelta taas lisää, heh).
  Jossain vaiheessa syksyä tulee kesällä tilatut sipulitkin, joten kyllä niitä varmaan piisaa taas jonninverran.
  Silti ajattelin pitää silmät auki kaupoilla... Harmi, kun harvemmin olen mantereella silloin, kun nuo tulee saksalaiseen myyntiin. Nytkään ei ole asiaa pariin viikkoon niin kauas, joten ei ehkä ole kivoimpia lajikkeita enää jäljellä sitten. Tai voi olla, jos muilla on riittävän eri maku kuin mulla. Varsinainen herkkupussi tuo oranssi sekoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki kaivoon maahan nua lilijat het ku sain kuvat otettua. Mullaki tuppaa kaivelut mennä turhan myähääseksi, mutta joskus oon kaivanu tulput het ostettuani ja sitte tuli ihan viätävän märkä syksy ja melekee kaikki jäi nousemata. Pitää vaan seurata säätiarootuksia ja kaivaa pussi silloon tällöön, nii ei tunnu tyälähältäkää, eikä sormet jääry. Sulla tua kaharen asunnon taktiikka kiältämätä rajoottaa tekemisiä, eikä saaresta taira kukkasipuliakaa pahemmin löytyä. Saksalaasesta tapaa sipulit karota, ainaki meilläpäi, suht äkkiää, mutta eihän sitä koskaa tiärä.
   Ens viikolla on käynti suuremmas kaupungis, joten varmasti käyn tarkistamas kauppojen sipulikukkavarastoja, joten tuskimpa munkaa ostokset tähän jää. Netistä enoo viälä koskaa sipulia tilannu, vaikka selaalenki siälä palio monipualisempaa tarijontaa. Joo, jotenki kummasti oranssikki o ruvennu kiahtomahan :)

   Poista
 4. Kaunis kattaus sipuleja. Minäkin ostin muutaman sipulipussin Hankkijalla käydessäni.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulipussien ohi on aika vaikia mennä, etteikö kätehen mitää jäisi. Kiitos, samoon :)

   Poista
 5. Mun laatikko tuli eilen Hollannista, ja luulen että pärjään niillä;) Jos ei sitten myöhemmin tule jotain alehoukutuksia vastaan...

  VastaaPoista
 6. Sinulla on sipuliostokset jo hyvällä mallilla. Minä olen ostanut vasta muutaman pussin. Tänään ajattelin suunnata Lidliin, josko siellä olisi vielä jotain kivaa jäljellä. Noita 'Mystic van Eijk'ejä himoitsen. Ripsureunaiset ovat myös erityisen nättejä. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Ei välttämätä muuta tartte. Ei ainakaa tulppuja. Toivottavasti löyrät viälä jotaki saksalaasesta. Perustulput ovakki kestäviä ja nousoovat useen monena vuatena. Ripsureunaaset o kivan huurteesen näköösiä. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Sipulit on hankittu, tänä vuonna mennään tosi maltillisella linjalla. Viime vuonna Lidlin atsurit eivät olleet atsureita, sain tavallisia liiloja helmililjoja. Tänä vuonna jätin ne väliin. Tuo oranssi ripsureunainen on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä tiätysti :( Tavallisia helemililijoja on jo yllin kyllin, niitä enää lisää tarttisi.

   Poista
 8. Sinulla tulee olemaan komeaa tulppujen kukintaa ensi keväänä. Monipuolisesti erilaisia värejä ja kukkamuotoja. Noita ripsureunaisia tulppaaneita minäkin hetken aikaa pyörittelin kädessäni mutta sitten päätin jättää ne kuitenkin ostamatta. Ehkä täydennän tulppaanikavalkadia loppusyksyn alelaareilta, jos tulee mieluisia lajikkeita vastaan.
  Minulle tuli mieleen saksalaisen sipulihyllyllä, että kukkivatkohan minun atsurinhelmililjani ollenkaan keväällä. Ostin niitä sieltä viime syksynä mutta ainakaan blogiin en ollut laittanut kukinnasta kuvia. Kotona sitten tietokoneelle tallennettuja kuvia tutkiessa selvisi, että taisinpa Katjan tapaan minäkin saada ihan tavallista helmililjaa. Pahus! Onneksi osa meni äidin kukkapenkkiin, sillä jaoimme pussin puoliksi :D
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Munki pitääs ny jo himmata, ettei ihan maharottomaksi mee. Ne pitää viälä kaivella maahanki. Voi himskatti nuata atsuurialaasia, jos eivät ookkaa niitä ja niiton viälä nua palioki. Taviksia o jo ihan tarpeheksi, pöh! Pitää miättiä istutuspaikka uusiksi. Kiitos, samoon!

   Poista
 9. Oranssiin sipulipussiin päädyin minäkin :) Ja lisäksi otin myös ripsureunaista Brisbanea sekaan. Sateiset ja lämpimät syksyt panevat pohtimaan, milloin olisi paras aika sipulit maahan upottaa - ja sitten tuleekin nopeasti kylmä ja maa jäätyy kun aikailee. Joskus olen istuttanut vuoden alkupuolella loppiaisen tienoilla, kun täällä etelässä on syksyinen sää jatkunut uuden vuoden yli.
  Miust nuo valkoiset liljat on tosi kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranssi tua sopivaa vaihtelua, yleensä pinkki/lila/valakoosiihin istutuksihin. Joo, syksyn säät voi huanontua äkkiääki ja monesti on tullu torella kiirus ku oikee vitkutteloo. Oon joskus istuttanu tulppuja rautakangen kans. Kukkiivat muistaakseni kuitenki ihan hyvin. Täälon kyllä yleensä jo loppuvuaresta pakkaasia, joten oon sipulit upottanu maahan useemmiten syys-lokakuun vaihtees. Tykkäään nuasta valakoosistaki lilijoosta, vaikka ovakki "väärän" färisiä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...