keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Kasvit tallelle talaven tiältä

Tänään oli oikia "koiranilima". Lunta pyryytti koko päivän, joten meilläki o ny valakooset maisemat. Tosin maanantaiaamunaki oli hitusen valakoosta kuivis paikoos. 

Ensilumi 21.10.2020.
Mittari o näyttäny kuitenki koko aijan plussaa, lumisaret o vaihtunu vesisateeksi, joten, aamulla taitaa olla taas musta maa. Tätähän son näi syksyysin.

Onneksi olin viikonlopulla asialla ja nostin joriinit maasta, samoon glariolukset. Koska joriinien varret oli jo mustunu, leikkasin ne pois, mutta glariolukset kannoon kellarihin lehtinensä. Koputtelin vaan enimmät mullat ja laitoon avonaasehen paperipussihin. 

Täs on kellarihin menos joriinien eres kasvanehet, valakooset matalat daaliat. Kopistelen vaan enimmät mullat ja kiataasen sanomalehtehen. Joriinit saivat saman kohtelun. Näin non säilyny aika hyvin. Tosin, viimme talavena kellari oli liian kostia ja siksi oli talavetettavien kans pikkuusen ongelmia.  

Terassille jäi ja ovat viäläki, pötiis kasvanehet daaliat. Nuaston osa ollu viimmeesehen asti taivasalla, joten jourun ottamahan juurakot pois, etteivät mätäne. Muutama on nii kuiva, että heivaan pöttiinensä kellarihin. Kellarihin o päätyny jo kannat, amaryllikset ja viiniköynnökset. Sinne pääsyä orottaa viälä muutama kärhö. Muratin nostan tuannempana vintille, samoon heinät ja verililijat, mikkä saavat olla viälä terassilla kovempihin pakkaasihin asti. Mitäs mä teen tualle viälä kukkivalle inkalilijalle? Kuinka mä sen talavetan?

Tämä ahkeraliisapötti on kasvanu koko kesän terassilla ja säilyy hyvänä ensimmääsistä halla/pakkaasöistä. Toisin kävi penkis kasvanehien. Tämän nostin vintille, jos säilyys niin kauvan että sais pistokkahia.

Tämänki vein vintille. Mikä rönsyorvokki mahtaa olla. Samoon apilat.

Sain keijunmekon ensimmäästä kertaa kukkivaksi asti ja nostinki sen vinttihin. Tuskin talavehtii, mutta....

.....jos sais sen pirettyä hengis niin kauvan, että sais siämeniä. Huhuu, Maatuska tai joku muu!!! Miltä näyttää siämenkota? Onko koska valamista?

Vintille lähtivät nokkoosekki. Tua kirkkahan punaane oli kesällä ruskian/tiilenpunaane. Toivottavasti talavehtiivat.

Tämän poutapilivenki nostin sisälle. Se jäi keittiöhön, mutta tuskin pysyy kauvaa hengis. Vaikka oon sitä suihkutellu nii näyttää jo aika harvalta. Aika monta talavetettavaa on vuasien varrella kertyny.  Nii ja mun vuasia sitte saamani äitienpäivähortessa meinas unohtua.  Pelargoonithan oon kiikuttanu sisälle  jo ennemmi. Son luajan lykky ku on suht hyvät talavetustilat, kellari ja vintti. Mähän himiöötten ny  tuata navettakeittiötä, mutta son viälä navettakamaa täynnä. Jos sitte ens talaveksi.....

Pitäkää ittennä lämpöösinä!

34 kommenttia:

 1. Paljon olet talvettamassa kasveja. Keijunmekon siemenpollukka näyttää aika pieneltä ja vielä raa'alta, mutta kannattaa yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä palio, vaikkoon muutaman raakannu jo poiski. Tilalle vaan tuppaa tulla jotaki uutta. Sitä mä vähä ajattelinki, että olis viälä pahasti keskenkasvuune.

   Poista
 2. Anna vaan olla vielä kiinni kasvissa ja kypsyä rauhassa.

  VastaaPoista
 3. Mukava kun on talavetustiloja. Miekin oon kuskannu tuonne muatilalle kellariin kasveja ja vanhassamökissä on pelakuut ja jo nostetut jöriinin juurakot. Suurimmat on vielä muassa ja näinäpäivinä nostetaan pois. Mie viimetalavena talavetin tuon keijunmekon vanhassamökissä, muutaman kerran kastelin talavenaikaan, viilee ol paikka. Keväällä otin siemenkodan ja tökkäsin multaan, siitä se kasvo ihan hyvästi. Tuuhee ol kesällä ei kuitenkaan mahoton pehko, kukki kyllä hyvästi. Ei oo tietuu oikiioppisesta tavasta talavettoo ja kasvattoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni monta vuatta, ennenku tajusin talavetusmaharollisuuret. Ei kellari, sen paremmi ku vinttikää, oo ihan ihannelämpötiloos, mutta näilloon pärijänny. Sullonki kans monta talavetusmaharollisuutta. Saa nähärä kuinka mun keijunmekon käy. Ai, koko siämenkoran!? Sitäki tyyliä vois kokeella, jos sais kypsymähän enemmä ku yhyren pallukan. Eiköhän soo silloo oikiaoppine, jos se onnistuu, tyylillä nii väliä :)

   Poista
 4. Voi mahdoton, miten paljon talvetettavia ihanuuksia! Minulla vielä osa daalioistakin maassa, ja kaikki muratitsekä lankaköynnökset kesäkukkaruukuissa... onneksi sää taas lämpenee. Inkalilja talvehtii ihan omassa ruukussaan, jos sinulla on kuiva, kohtuullisen lämmin paikka. Kosteassa ja kylmässä mätänee herkästi. Tänään olisi vapaapäivä, mutta tänne luvataan runsasta sadetta, joten saattaa mennä sisätyöpäiväksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä :) Eihän daalioolla oo viälä kiirusta, ainakaa siälä eteläs. Voi inkalilija, kuinka sun käy. Yritän kuitenki. Täälon satanu ihan koko päivän :(

   Poista
 5. Olet hyvässä vaiheessa talvetettavien kanssa! Minä olen talvettanut Inkaliljan kellarissa ja hyvin selvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että terassilla olevat sais olla siälä viälä pitkähän. Sisäkausi sais jäärä maharollisimman lyhkääseksi. Toivottavasti mullaki.

   Poista
 6. Paljon on talvetettavia. Talvihan se sieltä tulee väistämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ilimat johonaki vaihees kylymenöövät lopullisesti.

   Poista
 7. Sulla onkin aika määrä talvetettavia! Glariolukset ja daaliat onkin mulla vielä ulkona, yhtä daaliaa lukuun ottamatta, kun en halunnut, että sen ruukku mahdollisesti hajoaisi pakkasessa. Nyt ollaankin + 10:ssä ja vesisateessa, eikä pakkasia ole 15 vuorokauden ennusteessa öin eikä päivin, ei näyttäisi menevän edes alle viiden asteen. Kiirettä siis tuskin pitää.
  Toivottavasti kaikki talvehtii kunnialla. Mahtavan kaunis tuo poutapilvesi maljassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä, vaikken kaikkien seleviytymisehen oikee jaksa uskua. Aika lämmintä o luvas meillekki, joten kellari saa orottaa seuraavia asukkahia viälä jonku aikaa. Teillähän ny mitää kiirusta viälä pitkähän aikahan. Kerranki poutapilivi on selevinny ihan syksyhyn asti. Yleensä pääsöö kuivamahan johonakivaihees kesää.

   Poista
 8. On kyllä varmasti ilo omistaa hyvät talvetustilat, niistä kun on yleensä aina puute. Sinulla onkin niin paljon noita säilytettäviä kasveja, että kovin vähäiseen tilaan ne eivät mahtuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki sopivat paikat o täynnä, ku kylymä tuloo. Ongelmia tuloo vintis, taimikasvatuksen aikana.

   Poista
 9. Meil`loli eileen kans lunta 5centtiä, mutta aamulla soli kaikki sulanu.
  Sulla taitaaki olla vähä isoompi vasto, ku on nuon palio talavettettavia☺
  Daaliat moon kans kaivanu talaviteloolle ja muratit kans. Tahtoo olla vain aharasta pienes varastos ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tääläkää enää. Aika isoo, kellaris o kolome osaa, miston vaan yks mun käytös. Eli levitysvaraaki olis, mutta muut paikat o viäläki lämpöösempiä. Onneksi on käytettävis eres piäni varasto, nii saa kokia talavetuksen ihanuuren.

   Poista
 10. On sulla ruukku ja juurakko poikineen. Mutta mikä siinä kun on hyvät talvetus paikat. Mulla oli yhtenä vuonna rivarin makkarissa inkalilja talvella ja hyvin selvisi kevääseen ja kukki muuten ihan älyttömästi seuraavana vuonna ja oli puolet isompi. Ihana ruukku on poutapilvellä 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kertyny :) Pysyykö inkalilija viheriänä koko talaven? Vintillä vois olla klasin eres ja lisävaluaki olis tarijolla. Jos tiputtaa lehtensä, nii sitte kellarihin. Ruukku on muisto ystävästä.

   Poista
  2. Oli siinä jonkinverran lehtiä muistaakseni, minä kyllä leikkasin sen aika lyhyeksi. Oli minulla pari vuotta sitten myös mökin kellarissa kaksikin inkaliljaa. Olivat surkeita keväällä ja kukkivat todella huonosti joten heitin pois. Jos minä joskus yritän uudelleen talvettaa niin koitan tehdä se mökin sisällä valossa ja lämpimässä.

   Poista
  3. Kiitos :) Eli vintille valohon. Otinki sen jo pakkaasöiksi sisälle.

   Poista
 11. Oho! Voisiko poutapilvikin selvitä talven yli. Mulla on joskus ollut, mutten ymmärtänyt koittaakaan talvisäilöä sille.Teillä on jo hitusen lunta, mutta meillä vaan vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiärä, mutta ainaki yritän. On jo kylläki uhkaavasti harvennu. Oon ymmärtäny, että melekee mitä vaan kesäkukkia vois kokeella talavettaa, jos on siihen sopiva tila. Osa talavehtii, osa ei, osaa kannattaa talavettaa, osaa ei. Lumi oli yhyren päivän juttu. Vettä on tullu meilläki monta päivää.

   Poista
 12. On sinulla roudaamista noissa! Onneksi tilaa löytyy. Piti hetken miettiä, mitä tarkoittaa 'himiöötten', mutta asiayhteydestä se selvisi. On hauska, kun kirjoitat murteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, siksi pöttien siirtely onki nii pitkäs liämes. Hyvä, että selevis. Kiva, että tykkäät. Vaikka useen kirijootanki kaikkien oikeenkirijootusoppien vastaasesti :D

   Poista
 13. Tuollaisen purkkimäärän rahtaamisessa joutuu jonkun kerran askeltamaan kellariin ja vinttiin. Vaan kyllä se kannattaa, jos edes osan saa selviytymään seuraavaan kesään.
  Ihme ahkeraliisa, kun ei ole ottanut viileydestä nokkiinsa. Ilmeisesti sijoituspaikka on sopivan lämmin. Kerropa sitten, saitko siitä pistokkaan ja kuinka sen kanssa sujuu.
  Taitaa teilläkin olla nyt lämpimämpää. Meillä mittari näyttää +10.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä pohkeet meinaa hapottaa ja siksi osa onki viälä terassilla. Ny on nii palio talavetettavia, että pitää varautua tappioohin, enkä osan talavehtimisehen eres usko, mutta koitan silti. Ahkeraliisa oli nurkkaukses, torennäköösesti terassin lämpöösimmällä paikalla. Kerron kyllä kuinka kävi. Ny on nollas ja taitaa painua pakkaaselle. Pyhänä pitääs meilläki nousta tuallaasihin lukemihin.

   Poista
 14. Oho, teilläkin oli lunta! Meillä on satanut pari kertaa räntää, mutta ei siitä ole maahan jäänyt yhtään. Vettä sen sijaan on tullut niin paljon, että pian nuotiopaikan monttuun saa harkita uima-altaan tekemistä.
  Komea kokoelma on sinullakin talvetettavia kasveja. Äitini inkaliljat talvehtivat kellarissa ja viileässä varastossa. Jospa keijunmekkosi talvehtisi hyvin ja pääsisit kasvattelemaan pikkutaimien lisäksi myös talvehtinutta yksilöä. Sain kerrostalossa talvetettua keijunmekkoja ikkunalaudalla, joten miksei se onnistuisi sinullakin. Olen kuullut, että myös ahkeraliisan voisi talvettaa mukulana. Yritin viime talvena saada ruusuliisan talvetettua, mutta juurakko taisi päästä liian kuivaksi. En uskaltanut kastella sitä yhtään, ettei kellariin olisi tullut liikaa kosteutta. Syyssateissa läpimäriksi kastuneita ruukkuja oli muutenkin aivan liikaa kellarin ilmanvaihtoon nähden. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ahkeraliisan talvetusta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli sitä yhyren päivän. Vettä meilläki o satanu ihan RIITTÄVÄSTI. Pitää koittaa talavettaa maharollisimman monta, jos eres osa onnistuus. Keijunmekkorääpälestä yritin talavettaa vuasi sitte, mutta se kuivi het kättelys. Tämon ny pikkuusen paremmas hapes, joten saa nähärä. Meilläki saa taiteella kellaris kosteuren ja lämmön kans. Olis se hyvä jos sais ahkeraliisan talavetettua ja otettua pistokkahia. Valakoosille kukille olis ens kesänä tilausta. Ne häät nääs. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Mahtava määrä kasveja! Oi tuo rönsyilevä orvokki on niin namu ja nokkoset ja tuo poutapilvi. Ihanassa astiassakin tuo pilvi. Toivottavasti talvehtivat hyvin kaikki👍 Ai niin ja kuulostaa hyvälle tuo talvetustilojen laajentaminen, ei sitä varmaan koskaan voi olla liikaa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti nuasta mainittemistas nokkooset talavehtiivat. Muille en suuria orotuksia lataa. Navettakeittiös olis varmahanki talavetukselle parahimmat olosuhtehet. Siinon kaks klasia ja jonkullaasella lämmittimellä pirettääs lämpö plussan pualella. Siälolis muutenki mukava touhata; vesi tulis ja menis, olis laattiakaivo ja laatootettu laattia, minkä vois helaposti putsata sotkuusta ja TILAA :D

   Poista
 16. Jäin miettimään, mikä on joriinien ja daalioiden ero? Minulla on vielä keijunmekko ulkona terassilla. Jollen onnistu palelluttamaan sitä, niin taidan kokeilla sen talvetusta, en vielä tiedä millä tavalla, mutta pitää miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joriinit o vanhoja kantoja olevia daalioota, mikkon ennen kulukenu taloosta taloohi. Daaliat on uusia jalosteeta. Näin oon antanu itteni ymmärtää :) Toivottavasti onnistut keijunmekon talavetuksen kans..... Sullahan on viherhuanes!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...