perjantai 18. kesäkuuta 2021

Kärhöjen siämentaimia

Alappikärhöt tuntuuvat olevan kumman lisääntymiskykyystä porukkaa. Siämentaimia pukkaa melekee joka penkistä. Osan oon antanu kasvaa, sillä ku pihas on monta alakukesällä kukkivaa kärhyä,  on miälenkiintoosta orottaa, minkälaasia risteymiä niistä tuloo. 

Niillä menöö usiampi vuasi, ennenku kukkiivat ja usee menöö hermo niiren kans ja tuloo nypättyä ne pois. Tämä yksilö alakoo kasvaa sopivasti tyhyjän köynnösritilän erustalla, mistoli jalokärhöt hävinny. 

Osoottautuu sopivan färiseksi ja sai jäärä. On kukkinu jo parina kesänä ja on tyhyjää parempi, ainaki toistaaseksi. 

Vallihauran reunas kukkii tällääne herkku.......

.......ja viäres tällääne valakoone.

Siirrin kasvamahan paviljonkihin. Sai kyselyäänestykses enite ääniä, ku ympärillä kukkii monta punertavaa ja sinertävää kasvia.

Täs molemmat erelliset yhteespotretis. Kysyy pikkuusen ittehillintää antaa rehottaa tuallaasten puskien siälä täälä. Yllättävän moni kukkii tänä kesänä ja ny näki niiren färin.

Kaaripenkin kiviympyrän viärestä löytyy tumma sininen.

Ja alappiruusupenkistä ihana vaalian violetti.

Kuusiympyrästä löytyy monta tainta. Tämä sinine.......

...... ja valakoone viärekkäi.

Sitte tuloo sellaane vyyhti mistei ota Erkkikää selevää. Nämä kasvaavat valakoosen 'Alpina Plena'n helemoos. Punerva.......

.......ja sinine.

Ja kaikki samas krusas. Niinku kuvista näköö, nii siämentaimet kukkiivat pikkuusen aikaasemmi ku niiren emot. Täski 'Alpina Plena' o viälä nupulla. Kukkii ny justihin. Pari muutaki sinistä kukkii ja penkiistä löytyy viälä monta kukkimatonta. Osan siämentaimista kaivoon pois ja purkitin avoomien taimimyyntiä varte.

Täs on saanu jännittää ilimoja. Monta päivää on ennustuskartoolla pyäriny pisaran ja salamankuvat pyhälle. Onneksi niiren torennäköösyys näyttää piänenevän ja saarahan siärettävät ilimat avoomihin.

Mukavaa viikonloppua!

15 kommenttia:

 1. Onpa hienoja! Osa on vielä aika vahvankin värisiä. Pitääpä minunkin antaa alppikärhöjen kylväytyä omatoimisesti, jos niistä noin hienoja jälkeläisiä voi tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, jäi vielä toivottamatta hyvää säätä sunnuntaille! Täällä näyttäisi olevan aurinkoista ja helteistä.

   Poista
  2. Sekootusten maharollisuus kasvaa, mitä enemmän on alappikärhöjä. Färit kyllä yllätti itteniki. Sää oli hyvä, ei satanu, eikä ollu liian kuuma.

   Poista
 2. Onpa ihanan värisiä, monenlaisia! En ole huomannut siementaimia omien kärhöjeni luona vielä kai yhtään, mutta minulla ei niin kauheasti kärhöjä olekaan. Tai no, kun alkaa laskea, niin on niitä varmaan lähemmäs kymmenen :-D Mutta alkukesällä kukkivia on vain muutama. Mahtavia värejä! Pitää alkaa tutkia tarkemmin niiden tyvialueita. Tosi ihana ajatus purkittaa niitä myyntiin, tuollainen ylläritaimi olisi kiva hankintamuisto käynnistä.
  Ukkoskuuroja nyt viimeiseksi toivotaan avoimiin puutarhoihin. Toivottavasti sää on hyvä!

  VastaaPoista
 3. Samaa ajattelen minäkin, että täytyypä alkaa kyttäämään kärhöjen siementaimia, vaikka kärsivällisyyttähän niiden kasvatus ja maahan levinneet kasvustot vaativat perfektionistiseltä puutarhurilta. Komealta näyttää myös viimeisessä kuvassa oleva kalliokielokasvusto! Taimet on kiva lisä avoimissa, toivotaan, että sadekuurot jättävät sunnuntain väliin. Iloista viikonloppua ja runsasta vierasjoukkoa avoimiin!

  VastaaPoista
 4. Sul onkin mahottoman monenvärisiä alppikärhöjä! Mul vaan yks, semmonen haileen sininen, mut kaunis sekin on. Hellettä!

  VastaaPoista
 5. Oi, sinulla on vaikka kuinka hieno oma kärhötehdas siellä. Hyvää puutarhasunnuntaita!

  VastaaPoista
 6. No johan! En tiennytkään, että alppikärhöt ovat noin kovia lisääntymään. Pikkutaimissa on monta kivaa väriä ja voit tosiaan valita kohteisiin parhaimmat. Ylimääräiset voit vaikka myydä avoimissa ;).

  VastaaPoista
 7. Hirmusti erivärisiä taimia. Meillä en ole nähnyt yhtään tainta. Lilahtavat on ihan toisessa päässä taloa missä Valkoset on ja vaaleanpunaisia ei ole ollenkaan.
  Hei mahtavan mukavaa ja väkirikasta päivää sunnuntaiksi.

  VastaaPoista
 8. Hienoja bonuskasveja jokainen. Minulta meni pitkään tajuta, että alppikärhöt tekevät siementaimia. Yhden kaivoin toissakesänä ja lahjoitin eteenpäin. Pitääkin kysyä, onko se vielä hengissä. Muutama päivä sitten huomasin siementaimen Pikkupuutarhassa. Ajattelin kaivaa sen purkkiin vahvistumaan, sillä tämän hetkisessä kasvupaikassa se on vaarassa joutua trimmerin silppuamaksi.
  Toivottavasti sunnuntaina ei ainakaan sada, jotta avoimet onnistuvat ja ihmiset malttavat lähteä tutkimaan puutarhaasi.

  VastaaPoista
 9. Alppikärhö on kyllä kova lisääntymään mutta vaatii varmasti jotain siltä maalajilta missä leviää. Eli kasvaa siellä missä itse haluaa. Minulla taimia putkahtelee mäntymetsikössä.
  Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Siementaimet on aina jännittäviä odottaa. Oikein antoisia hetkiä Avoimiin.

  VastaaPoista
 11. No onpa sinulla paljon kukkivia siementaimia, joista valita kauneimmat ja itselle mieluisimmat ja purkittaa loput myyntiin.
  Mukavia avoimia. Toivottavasti sää on suosiollinen. 😊😊

  VastaaPoista
 12. Ohops miten paljon siementaimia. En ole tajunnut edes katsoa tekeekö omat kärhöni kärhövauvoja. Tuskin kun en ole koskaan sellaisia huomannut.

  VastaaPoista
 13. Onpas noita siementaimia kertynyt, mutta eihän niitä raaski poiskaan laittaa kun kukkivat noin ihanasti ja vieläpä on noin monta eriväristä!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...