keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Lumen ripsintää ja verkotusta

Kattoon aamulla säätiarootusta, että tänään vois vaikka sataa lunta. Niihän siinä sitte käytihin. 

Onneksi ei paliua tullu. Just sen verran, että kasvien leherille jäi. Jouluruusun leheret sai valakoosen kuarrutuksen.
Samoon komiansyysmaksaruahon kukkatertut. Niinku taustalta näkyy, nurmikko pysyy viälä viheriänä.
Ny piti ryhyristäytyä ja ruveta verkottamahan eres joitaki kasvia, ettei viimme talavine tuho toistuusisi. Mähän enoo verkkoja enne viritellykkää.  Puaris on ollu flikan koirien jäliiltä aitaverkon pala, jota ensiksi sovittelin hunajamarijojen ympärille. Verkko oli kuitenki niille liian matalaa. Piäniinki tänään verkon atsaleeojen ympärille, niistäku syätihin kevättalavella kaikki lumenpäälliset oksat.
Kävin eilee äiteen tykönä ja samalla reissulla ostin hunajamarijoolle pikkuusen korkiemmat verkot. Just piisas kiarroksehen 10m rulla. Muutamia tukikeppiä pitää viälä ettiä. Senverran pehemoosta oli tämä verkko, ettei itte pystys kunnolla pysy. Toisen rullan meinaan piliputa 'Chippewa' pensasmustikalle. Son nii tukevaoksaane, että osa jää lumen päälle näkyvihin ja ainaki viimme talavena oksat joutuuvat ristiturpien suuhun. 'Alvari' ja 'Ainot' taipuuvat lumen alle, jos sitä tuloo. Lisäksi ainaki rungolline 'Therese Bugnet' saa viälä verkon. Voi olla, että kiaron lopunki verkon kasviille, ku sitä ny on, mutten kaikkia rupia suajaamahan. Kattoo sitte taas keväällä, pitääkö hommata lisää verkkoja seuraavaksi talaveksi. Jokos teillä o ripsiny lunta? 

Mukavaa marraskuun jatkua!

26 kommenttia:

 1. No ei kyllä ole ripsinyt lunta! Meillä on ihan eri näköistä, ihan vihreää, ja nyt illallakin 10 astetta lämmintä. Viikonlopulle on luvassa megalämmintä suorastaan. Saa nähdä, mitä sitten tapahtuu - löysin joitakin kevään merkkejä jo :-D
  Hyvä on varautua verkoin, ettei aarteet tule syödyiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taira teillä tulla lunta viälä piiitkähän aikahan. Vau, mitä lämpöasteeta. Ei taira tällä korkeurella enää tuallaasihin päästä. Vai kevään merkkiä - epistä!
   Kaikki verkot o ny viritelty.

   Poista
 2. Lumisade on toistaiseksi kiertänyt nämä tienoot, vettä sen sijaan tullut päivätolkulla! Minulla on kaikki verkot virittelemättä, tässä saattaa vielä käydä huonosti! On vaan aina niin pimeää, kun tulee töistä, ja viikonloputkin menneet muualla ja muissa puuhissa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on tullu tääläki jonkuverran. Melekee vesisarettaki surkiemmalta tuntuu tua jokapaikkahan tunkeva sumu. Pimiää o. Tuntuu ettei päivät valakene ollenkaa. Toivottavasti puput pysyyvät pois puutarhasta.

   Poista
 3. Ei ole vielä ripsinyt lunta, sadetta on saatu senkin edestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläki o satanu vettä lähes joka päivä tai yä. Piisaas jo.

   Poista
 4. Täällä meilläkään lunta ei ole vielä satanut, vaan pitkästi plussan puolella mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläki lämpee onneksi viälä, muttei varmasti nii lämpööseksi ku teillä.

   Poista
 5. Pikkusen tuli tännekin valakosta taivaalta, mutta tuskin pysyy kauaa.
  Sä oot ollu reipas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vaan pikkuusen. No, ei tääläkää. Aamulla oli kaikki jo sulanu. Reippauresta en tiärä. Tuntuu, ettei saa oikee mitää aikaaseksi.

   Poista
 6. Verkkoja on viritelty ja vannotaan tukevan verkon nimiin. Iliman verkkoja säisivät ristihuulet kaiken tiällä mehtäsillä seuduilla. Viikonloppuna sato maan valakoseks ja eilen ripsi lumena joka muahan puotessaan suli pois. Kyllä sais pakastuu, tää rospuutta ei oo mukavoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä varmasti tulis täystuho iliman verkkoja. Oli kyllä aika venkuraa tua mun uus verkko, mutta valinnanvaraa ei oikee enää ollu. Enkä halunnu siihen palio sijoottaa, ku ei oo erellisinä talavinakaa puskia pahemmin syäty. Viimme talavi oli poikkeus, jäläkiä oli jokapaikka täynnä. Tänään luinki leherestä, että tääläpäi o maan pahin jänisruttoalue. Taitaa kanta ny harveta rajusti.
   Sääkartat o sinne näyttänykki lumisateeta. Pakkaane kuivattaas kyllä paikkoja, muuten en siitä nii perusta.

   Poista
 7. Ensilumi tuli, mut kyl se vielä suli täällä itäisillä mailla. Lämpöasteita ja vesisateita luvassa jatkossakin. Nyt on nii harmaata, että lumipeitettä kaipaan, vaikka joka talvi sitä kyllä riittää yli oman tarpeen kolattavaksi. Siulla on ollu puhtia verkottamisessa, mie vielä ootan inspistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihän ensilumille useen pakkaa käyrä. Sitähän tääläki on pääasias ollu. Ny tosin oli pari aurinkoosta päivää. Lumesta ny en nii piittaa, mutta senverran vois tulla, että suajaas kasvia pakkaasilta.

   Poista
 8. Verkot laitettu jo. Eilen satoi lunta ja yöllä lisää , nyt on reilut 10 senttiä. Vaan taitaa sulaa vielä kun lupasivat vesisadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä :) Eipä ensimmäne lumipeite useenkaa oo pysyvää.

   Poista
 9. Meillä tuli keskiviikkona lunta. Oli jotenkin kiva käydä koiran kanssa aamupäivällä metsässä. Iltapäivän räntä ei sitten ollutkaan niin kiva😊

  VastaaPoista
 10. Meillä ei ole vielä tullut juurikaan lunta, kuuraa vain.
  Nuo pehmeät verkot tosiaan tarvitsevat hyvät tukikepit. Viime vuodesta oppineena, kiinnitin muutaman kohdan verkosta rautalangalla tukikeppiin, ettei lumi tai rusakko painaisi verkkoa alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääloli kuuraa paikkapaikoon tänäänki.
   Huamasin, aika fletkua verkkua. Pelekkä tuuli ja saret oli painanu verkkua kasahan.

   Poista
 11. Lumiset näkymät ovat toistaiseksi täällä unta vain. Mittari huitelee jatkuvasti +10 asteessa ja vettä tulee harva se päivä. Ensi viikolla näyttäisi kylmenevän, joten talvirenkaiden vaihto alkaa olla ajankohtaista.
  Ilman muuta niitä verkkoja kannattaa virittää. Keväällä harmittaa vähemmän, jos on parhaansa tehnyt.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki oli pari lämpööstä päivää, mutta ny taitaa mittari laskia pakkaasen pualelle yätä päivää. Kyllä, renkahien vaihto taitaa tääläki olla ens viikolla eres.
   On ny ainaki maistuvimmat suajattuna. Säästyy eres jokku, mutten jaksa uskua, että jäniksiä olis ny yhtä palio ku viimme talavena.

   Poista
 12. Meillä satoi viime sunnuntaina maan valkoiseksi mutta sitten vesisateet sulattivat kaiken pois. Keskiviikolle oli ennustettu lunta ja kyllähän sitä jokunen vaaleampi hitunen tulikin veden seassa. Ei jäänyt maahan saakka siitä mitään.
  Minä sain tänään viimeiset verkot laitettua. Täällä pomppii sen verran paljon rusakoita, että on pakko verkottaa kaikki mahdollinen. Tein samoin kuin Päivi, että solmin rautalangalla verkkoja kiinni tukiin. Tuollaista samanlaista rimpulaverkkoa minullakin on suurin osa. Se on pakko tukea hyvin, ettei painu lumen painosta lyttyyn. Sillä mennään mitä sattuu olemaan.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne onki säätiarootus ainaki luvannu jo monehen kertahan lunta.
   Teillä niitä verkkoja varmasti tarvitahan, mettäku o viäres. Pakko verkkoja on muutamista kohorista kiinni laittaa. Täälä pelekkä tuuliki tuntuu niitä taittavan.

   Poista
 13. Täällä oli jo lumi maassa, mutta se suli pois. Mukava juttu, kun tiet ovat sulat ja ei tarvitse kävellessä köpötell kaatumisessa pelossa. Nastakengät oli toki käytössä, kun tie oli luminen ja liukas. Meillä on verkot laitettu suojaksi puutarhaan. Pitkäkorvat järsivät puutarhassa ympärivuoden. Ensi kesänä suojaan verkolla myös salaattipenkin. Rusakot söivät meidän salaatit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaasin on pitäny olla varovaane, ku ainaki alavis kohoris o mittari käyny pakkaasella. Voi ei! Onneksi meillä pysyyvät eres kesällä pois pihasta. Kevääsin niitä viälä näkyy pomppivan, mutta harvemmin keskellä kesää.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...