keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Marraskuu paketis.....

 ...ja lopukki puutarhatyät tehtynä. Loppupualisko onki ollu yätäpäivää pikkupakkaasella.

Aika monta pikkuhommaa tuli viälä siinä kuuluusas viimmetipas tehtyä. Kolomio- ja hanhikkipenkin välis olevalle kulukureitille oli pakko heittää soraa. Soli keskeltä pahasti painunu ja vetisellä kelillä vaarallisen liukas. Joskus aikonu siihen valaa laattoja, mutta taitaa jäärä. Saa nähärä annanko nurmikon kasvaa kylymästi läpitte vai sorastanko koko alueen kunnolla. Aurinkokennovalot oon nostanu harijanvarsikepiillä ylemmäs, etteivät lumehen huku. Eipäne enää näin pimeenä aikana paliua pala, vois kerätä vaikka poiski.
Pavijonkihin laitoon sähkööset valot. Pihas ei välttämätä muita valoja tarvittekkaa, ku valaasoovat tianoon aika tehokkahasti. Jos laitan "virallisia" jouluvaloja, vois ne keskittää tänä vuanna vaikka  paviljonkihin. Hakojaki hain. Kastikan juurella näkyy keijunkukka peiteltynä. Keijunkukat ja muutamat muut reunakasvit tapaan peitellä havuulla, ettei tuuli niitä kuivattaasi.
Puarinnurkalle oli unohtunu koirien vesipiste. Muavisaavi piilootettuna tynnörihin. Oli keriinny tulla jo viirensentin jääkansi. Oli viimmeeset hetket pelastaa muavisaavi halakeemasta. Piti vähä hakata, että sai niin suuren reijän mistä mahtuu tyhyjöö sankoo. Oli pakko lapata vesi ensin pois, että jaksoo pyäritellä koko hökötyksen suajahan.
Terassilla oli viälä joitaki kasvia. Vein ne navettakeittiöhön.
Joillekki kärhöölle lisäsin lisää lecasoraa suajaksi .
Lähes kaikki, paitsi keväälläkukkivat kärhöt, oon leikannu ja repiny pois, nuan pualenmetrin korkuurelta. Niiren maanpäälliset osat eivät täälä talavehri. Ruskeeren lehtien alta paliastuu kolomiopenkis rapistuvat varikset. Toinen ei enää motkota, ku alanokka on tipahtanu, toisen ryhti on mennyttä. Kummaku viälä orrella pysyy.
Eihän nämä ruskiat kärhöpöheiköt mitää koristuksia ookkaa. Eikä maharollisesti joskus satava lumikaa pääse niiren juurelle suajaksi.
Kyllä näitä piikkilankapalloja kattoo palio mialuummin.
'Jubileinoi' ja 'Polish Spirit' 16.8.2022.
Jos ei kerran kukkivia kärhöjä voi...... Voi tuata kesän ihanaa färiloistua.

Mun marraskuu päättyi hautajaasihin. Olivat jo toiset tälle kuulle. Molemmat olivat äiteen veljien leskiä, yli ysikymppisiä. Ny voiki pikkuhilijaa suunnata ajatuksensa jouluhun, tosin, hain ittelle villapaitalangat ja nehän pitää tuhota ensin. Tai tiärä kuinka siinä käy, ku erellinenki o viälä kesken. Tyypillistä mua.

Mukavaa kuunvaihretta!

20 kommenttia:

 1. Teillä onkin sitten pakkasta jo, huono juttu kasveille ilman lunta ja nopea talven tulo on huono juttu puutarhurillekin! Tänä vuonna kaikki kävi niin äkkiä, että kiire tuli saada puutarha talviteloille. Tällä ollaan kyllä taas ihan syksyisissä meiningeissä, kun ollaan oltu monta vuorokautta plussalla, taas on kosteaa, vihreää ja lumetonta. Toivottavasti lunta kumminkin tulisi ennen kuin tulee enempi pakkasia.
  Mukavaa joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On joo. Tällä hetkellä jopa -5.2 ja puut korias kuuras, mutta valitettavasti lunta ei oo viäläkää senttiä enempää. Teillä näyttääki kaikki iliman lunta, ihan viheriältä, toisin ku täälä, mihinä pääväri on ikävän ruskia. Lunta toivon mäki kasvien suajaksi. Kiitos, samoon :)

   Poista
 2. Paviljonki valoineen on niin kivannäköinen. Kumma juttu, että kaikki polut vaativat hoitotoimia, saisivat pitää itsensä kunnossa, mutta ei.
  Kivalta näyttää puutarhassasi tähänkin aikaan, mutta tuo viimeinen kärhökuva on tietty ihan omaa luokkaansa.
  Meillä satoi tällä viikolla muutama sentti lunta eli nyt on valkoinen näkymä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään ittekki paviljongin valoosta. Ovat viälä nii helappo laittaaki siihe. Joo, ei ykskää poloku ittestänsä kunnos pysy. Kesän kuviaku kattoo, meinaa aivan häikäästyä. Ohutki lumikerros muuttaa maiseman ihan toiseksi.

   Poista
 3. Siistille ja mukavalle näyttää. Kunhan lumi tulee, näkymät muuttuu taas.
  Mullakin saattaa olla useammat sukat kesken ja aina kudon paria yhtä aikaa rinnan, tulee samanlaiset 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tullu niukasti, sais tulla ny enemmänki, ku kerran pakkaasia pitää. Jos pitää kutimien kans pitemmän tauon, on käsiala kummasti muuttunu ja kokoerot voi olla suuriaki. Viisasta teherä paria rinnakkain. Nuarempanaki, ku tein enemmän käsitöitä, oli usiampi tyä kesken. Sitte noli taas kaikki tehtynä, ku kiarros tuli täytöhön.

   Poista
 4. Mun piti leikata kärhöt mutta jäi tekemättä, ehkä jänikset hoitaa asian, niiden jälkiä näkyy jo puutarhassa. Paviljonki on kiva valoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piänemmät ei haittaa, vaikka leikkaamata syksyllä jäiski, mutta suuremmat pehkot hirastaa lumen menemisen juuren suajaksi. Jospa jänikset hoitaas homman, olis niistä kerranki jotaki hyätyä. Kiitos :)

   Poista
 5. Hiekkakäytävät on kivoja, mutta töitä niiden ruohottomana pitäminen vaatii. Pitäisi olla pikkupalkkaisia esiteinejä koko kesän edestakaisin haraamassa. Ehkä nurmettuminen olisi helppo ratkaisu, kun se pysyisi matalanakin paljon kuljetuissa paikoissa.
  Hyvinhän sinä sait syystyöt tehtyä. Ja kärhötelineet koristeltua piikkipalloilla. Nyt vain lisää lunta kasvien päällä, että selviävät paremmin talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töitähän käytävät vaatiivat, yllättävän palioki viälä. Tuas kohoras on ongelmana se, että joskus voi joutua raivaamahan siihe traktorille tilaa, klapien takia, enkä haluaasisi siihen ny nii paliua panostaa.
   Ku pakkaaset rupiaa paukkumahan, on töitä mitei enää voi siirtää. Silloon saa vauhtia koneesehen. Piikkipallot ja linnut o kehikoos kesää talavia. Peittyyvät aina kesän kasvuston alle. Lunta tarvittaaski ny jo kipiästi.

   Poista
 6. Syystyöt ovat sinulla selvästi paketissa, joten talvi saa tulla. Kävin itse repimässä pation seinäkkeestä kärhökasvustot alas, jotta näkee iltapimeällä seinäkkeen läpi, mitä Karo sen takana puuhaa. Muut kärhöt saavat jäädä pystyyn, jos vaikka rusakot sattuisivat syömään ne nälkäänsä arvokkaampien kasvien sijasta. Täällä kuitenkin yleensä tulee sen verran paljon lunta, että väkisinkin sitä päätyy riittävästi myös kasvien juurelle, vaikka kasvustoa olisikin vähän tiellä. Nyt on joku viitisentoista senttiä maassa ja sopiva parin asteen pakkanen. Pikkuisen vielä jos sataisi lunta lisää ja sitten saisi sää pysyä samanlaisena kevääseen saakka.
  Kyllä kukkivat komeasti 'Jubileinoi' ja 'Polish Spirit'. Mukavaa joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakostaki :) Täälä on vuasittaane lumitilanne tosi vaihteleva, joten kaikki lumiesteet on raivattava. Oi ja voi, oliski lunta jo nuan palio. Siihen se sitte vois jääräkki. Nua ovakki suurimpia kärhöjäni. Kiitos, samoon :)

   Poista
 7. Kyllä niitä viimetipan töitä välillä on minulla jäi pari murattia ruukkuun en saanut niitä enää pois kun oli multa jäässä .Saa nähdä miten niiden käy talven aikana ne on viettänyt yleensä talven kellarissa . Pitääkö kärhöt leikata? minulla on vielä niin vähän tietoa niistä . Kärhötelineiden koristelu voi olla ihan paikallaan minullakin jossain vaiheessa .Kivat pallot .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiton mulla ihan joka syksy. Jos tulis lunta päälle, voisivat muratit hyväs lykys kestää talaven. Toivotahan parasta. Alppikärhöjä ei leikata, ku ne kukkiivat keväällä vanhoolla versoolla. Muiren maanpäälliset osat kualoovat talaven aikana, ainaki tällä korkeurella. Kasvu lähtöö keväällä, joko alimmista silimuusta tai maan alta kasvavilla uusilla versoolla. Koristeet o mulla kehikoos ympäri vuaren. Peittyyvät loppukesällä kasvustohon.

   Poista
 8. Kivat lankapallot. Piikkilankaa ei taidakaan saada tänä päivänä enää mistään.
  Mukavia neulontahetkiä sinulle ja hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taira, ainakaan uutena. Vanhoosta ulukorakennuksista voi hyvällä säkällä löytää. Kiitos, alakuhun oon jo päässy, piänistä vastoonkäymisistä hualimata. Kiitos, samoon :)

   Poista
 9. Kauniisti tuo kastikka polun reunassa kasvaa. Noista heinistä miekin haaveilen. Ens kesänä voipi toteutuu retki Tommolaan ja sieltähän niitä suapi. Valoja onkin hyvä olla nyt pimeään aikaan. Meillekkin sato lunta kasveille suojaks ja pikkupakkasta on. Siperiankärhö on miun vielä revittävä katajasta pois, viimesyksynä jäi tekemättä ja ruskisti katajasta toista laitoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastikkaon kyllä lähes joka vuarenaikahan hiano. Toivottavasti teille tuli lunta enemmänku meille. Nämä meirän sentit ei viälä kasviille suajaa anna. Havukasvit eivät tykkääkkää liian likeesistä naapuriista.

   Poista
 10. Siellähän on aherrettu vielä vaikka kuinka paljon marraskuussakin! Meikäläinen on siirtynyt sohvalle jo aikaa sitten:)
  Aika samanlainen maisema meillä on ollut kuin teilläkin, vaan nyt on lunta varmaan parisen senttiä. Lisääkin sais tulla, kun mittari on ollut pakkasella jo varmaan pari viikkoa yötä päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki piäntä :) Moni tyä siirtyy kevättoteutuksehen.
   Pari senttiä tääläki taitaa olla, tuskin enempää. Samaa oon toivonu mäki. Jospa loppuviikolla tulis lisää.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...