tiistai 22. marraskuuta 2022

Syksyn sipulit

Keväällä sipulikukat kukkiivat orotettua paremmin, vaikken montaa uutta pussillista ollu erellissyksynä maahan kaivanu.
Kaaripenkin kukintaa toukokuus 2022.
Jotta olis ens keväänäki kukkaloisto taattu tai eres vähä varmemmalla pohojalla, ostin ny enemmän uusia sipulia. Määrät jäi kuitenki entisistä vuasista huamattavasti.
Varsin tulppupitooset ostokset. Pikkusipulit ja narsissithan ovat useemmiten kestävämpiä ja kukkiivat uskollisesti vuaresta toisehen. Suurimman osan kaivoon maahan lokakuun aluus. Lajikkeet o sitä mitä täältäpäi löytyy, ei mitää ihimeellisiä. Jätin monena vuanna tekemäni sipulinhankintareissun rannikon taimistoohin tekemätä. Siältä oon löytäny erikoosempiaki sipulia. Nettitilauksia enoo pruukannu teherä.
Nämä ostin viälä jäläkikätehen. Valakoosille tulpuulle tuli tilausta, ku siirtelin pohoospääryn kasvia, nii tuli hyviä tyhyjiä multapaikkoja. Ripsureunaasista tulpuusta on aina tykänny ja ovat aika kestäviäki.
Navetan eruspenkin krookusrivin jatke.
Viimmeksi Hankkijalla käyres piti viälä kattastaa alesipulit ja kätehen jäi krookussekootuspussi. Istutus jäi pikkuusen viimmetippahan. Viimme viikolla kerkes olemahan jo muutama pakkaaspäivä, ennenkö sain ne maahan. Huano kuva, lähes pimiällä otettu. Maas oli jo muutaman sentin kohomeenen kerros, mutta hyvin sen sai viälä lapiolla rikottua.
Joitaki sipulia istutin pöttiihin, mikkä vein kellarihin. En tiärä oliko liian aikaasta, mutta joskus oon unohtanu pöttiihin tarkootetut pussit autuahasti ku oon meinannu myähemmin istuttaa. Olivat sitte joko homehtunehia tai kuivanehia koppuroota löyrettäes. Toivottavasti ny eivät het rupia kasvamahan, menis eres ens vuaren pualelle.
Yhyren uuren amarylliksen sipulinki ostin samalla reissulla. Sipuli oli palio suurempi, ku nua oikianpualooset vanhat, mikkä olivat kesän istutettuna maahan. Eivät pitkää lepokautta saanehet, mutta kukkiivat jos kukkiivat. Lisäksi on paris saviruukus liuta erellivuatisia amaryllisten sipulia, mikkä vein kellarihin aikaasemmin. Ne otan ylähä vasta keväällä. Sipulit o aika surkian kokoosia, joten en kovin palio niiren varahan laske. Toivottavasti näistä kolomesta kukkii eres tua uusi. Kuinkas sun sipulikukkatilanne? Tuliko satsattua vai ei?

Mukavaa marraskuun jatkua!

18 kommenttia:

 1. Kauniita sipulihankintoja. Tuo purkissa oleva vaaleanpunaine ja ripsureunainen tulppaani on aivan ihana.
  Minä istutin syksyllä paljon normaalia enemmän kukkasipuleita, kun penkeissä oli vapaata tilaa mihin istuttaa.
  Onnea amaryllisten kukitukseen. 👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaalianpunaaset/pinkit o mullaki viälä suasikkilistan kärijes, vaikka muitaki färiä löytyy. Pitäähän penkkien tyhyjät tilat täyttää, tiätenki. Kiitos :)

   Poista
 2. Mukavasti kaikkea kaunista. Nuo ripsureunaiset ovat hempeitä sekä värinsä että olemuksensa puolesta. Toivottavasti kaikki kukkivat runsaana keväällä.
  Täällä talvi vei poikkeuksellisen paljon sipuleita, varsinkin vanhempia. Syksyllä istutin tavallista vähemmän, joten ensi keväänä saattaa pikkuisen harmittaa.
  Katsoin tänään naapurikaupungin rautakaupassa sipulien hintoja. Alkaen 5,95 kaikki pikkusipulitkin eli ei yhtään alennettu. Muutaman päivän jatkuneiden pakkasten jälkeen tuskin menevät kaupaksi. Elleivät sitten ruukkuihin, kuten sinulla.
  Menestystä amarylliksillesi ja mukavaa marraskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähärä kuinka täälä keväällä käy, ku pakkaasia piisaa, eikä lunta oo nimeksikää. Asteeta montaa oo, mutta miinusta kuitenki. Viimmeeset sipulit täälä näin -70%. Huanosti taitaa lopuulle kauppojen sipuliille käyrä.
   Kiitos ja mukavaa loppumarraskuuta!

   Poista
 3. Kauniisti ovat kukkineet sipulikukkasesi viime keväänä, joten kyllä sinun ensi keväänä kelpaa ihastella kukkapenkkejä! Hyvän valikoiman olet rakentanut! Minulla ostokset jäivät tosi vähiin, mutta Hankkijalta tuli vielä viime tippaan haettua 70% alesta muutama pussi. Nyt on jo maa niin jäässä, että näillä mennään tämä talvi! Sipulista kasvatetun Amarylliksen kasvua on mukava seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään sipulikukat oli iloone yllätys. Vanhat sipulit kukkiivat yllättävän hyvi. Oonki laittanu maahan eniten yksinkertaasia tulppuja. Niistä tuntuu aina joku vanhaki nousevan. Ei taira enää saara maahan reikää eres rautakangellla.

   Poista
 4. Kaunista kukintoo on odotettavissa. Rimpsureunasia miullakin tul ostettuu. Ussiimpaan otteeseen miekin ostelin mukuloita ja keväiset ruukut on vielä istuttamatta. Amarylliksia kasvamassa tiälläkin. Tais yllättee talavi kukkasipulien myyjät, Tiälläkin nyt vasta kunnon alennukset on sipuleissa ja suattaa jiähä ainakin osa myymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! Syksyn kauppareissut on vaikeeta, ku pitääs ohittaa sipulirekit vauhrilla. Sei hetikää aina onnistu vaikka kuinka yrittääs. Amaryllis jotenki kuuluu jouluhun, vaikka mulla vanhat tuppaavat kukkimahan pitkin kevättä, jos kukkiivat. Syksyt on ollu leutoja tosi myähälle. Tais tosiaan tämä pitkä pakkaasjakso yllättää. Saa nähärä jatkuuko yhtäsoittua kevääsehen asti.

   Poista
 5. Tosi kauniilta näyttää kaaripenkin kukinta! Minä laitoin tänä syksynä sipulit paikkoihin, joissa niitä ei ennestään ollut vielä lainkaan. Saa nähdä, jaksavatko aikaisempien vuosien sipulit nousta kukkimaan, muuten jää kevään kukinta aika vaatimattomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliski viälä penkiis sipulittomia paikkoja. Tykkäsin aluuksi istuttaa aina yhyren laarun ryppähiä, mutta nykyysin nousoo penkiistä mitä sattuu, ilooses sekamelskas. Toki oon ostanukki sekootuspussia, ku ei oo enää "puhtahia" paikkoja. Toivotahan, että vanhakki kukkii. Sullon hyvin perustetut penkit ja hyvä maa.

   Poista
 6. Kivoja sipuli hankintoja .Minua harmittaa kun narsissit ei meillä mökillä kasva. Niitä haluaisin ja paljon .Olen muutamina vuosina yrittänyt eri paikoissa mutta ei .Ostin minäkin muutamia erilaisia helmililjoja en muuta tänä vuonna ehkä keväällä harmittaa .Minäkin olen joskus istuttanut sipuleita sankoon mutta siitä on kauan .Amarylliksiä ostan pääasiassa leikkona vaikka sipuli muotoja on nyt kaupassa näkynyt myynnissä .Kauniita ovat toivottavasti sinua onnistaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs ihime narsissia siälä vaivaa. Mulla narskut o palio varmempia ku tulput. Toivottavasti sun vanhat tulput nousoo. Ne kukkiivat keväällä nii komiasti. Helemililijat ainaki menestyyvät melekee jokapaikas. Ohan niiski tosin rantumpiaki lajikkeeta. Enoo tainnu ostaa koskaa amaryllistä leikkona. Sais kyllä silloon nauttia kukinnasta satavarmasti :)

   Poista
 7. Onhan sieltä tulossa taas monta ilonpilkahdusta keväälle! Pihalle en tänä vuonna istuttanut yhtään sipulia, kun edellisenä syksynä istutin vähän enemmän. Toivottavasti jaksavat nähdä ensi keväänkin. Mulla on amaryllikset siirtyneet kukkimaan keväällä, eikä ne ota ollenkaan kellastuakseen lehdistään. Olen sitten antanut niiden olla ikkunalla. Kukkii, jos kukkii, ja sillon kun kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivees on ainaki. Mullaki on syksyn sipuliostokset vähentyny huamattavasti, mutten oo tainnu jättää yhtäkää syksyä ihan iliman uusia ostoksia, sen jäläkihin ku niitä rupesin ostamahan. Kuivat kesät on ainaki eruksi vanhoolle tulpuulle. Toivottavasti ne jaksaavat nousta. Kyllä munki vanhoosta amarylliksen sipuliista usiemmat kukkiivat vasta keväällä, silloon ku kukkiivat uurestansa. Nuallekki vanhoolle jäi tosi lyhyt lepoaika, joten kukkiminen olis pianoonen yllätys.

   Poista
 8. Olen huomannu narsissien olevan kestäviä, tulppaanit tahtoo jäädä yhden vuoden iloksi tai sitten mulla on ollu vääriä sortteja! Tänä vuonna en ostanut yhtään uutta sipulia. Onko tuo amaryllis tavallista tummemman punainen vai näyttääkö vain kuvassa? On komiaa kun kaikki kukkivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munki miälestä narskut on kestävämpiä. Tosin SE talavi vei multa liuran narskujaki. Pääsiski siihen, etten ostaasisi yhtään sipulipussia. Pitääs vaan kököttää koko syksy kotona, muuten ei taira onnistua. Pitääs olla tummempi, ainaki nimen perusteella. Siiton ainaki jo nuppua näkyvis, muista ei tiärä.

   Poista
 9. Kaikenlaista kaunista olet kuopannut maahan ja ruukkuihin kevättä odottamaan. Minulla jäi aika vähiin kukkasipuliostokset mutta tuli niitä vähän päälle sata sipulia istutettua. Yhden tulppaanipussin ostin -50% alesta mutta muutenpa melkein kaikki sipulit olivat narsisseja, laukkoja ja helmililjoja. Jokunen alelöytö on istutettu ruukkuihin ja viety kellariin odottelemaan kevättä. Toivon samaa kuin sinä, etteivät lähtisi liian aikaisin kasvamaan.
  Pidetään peukkuja amarylliksillesi. Enpä ole itse tullut koskaan hankkineeksi sipulia ja seuranneeksi sen kasvua kukkivaksi saakka. Voisikin joskus kokeilla.
  Mukavaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kukkiisivakki. Tulppujen ostamine joskus kyllä miätityttää, lähes yhyren kevään takia. Muut kukkiivat useemmiten monena vuanna, eikä monista pikkusipuliista taira päästä myähemmin erohon kuinkaa, vaikka haluaaski. Ohan vähä vaarallista istuttaa sipuliruukut ny jo, varsinki jos o liian lämmintä. Mutta näillä ny mennähän, toivotahan parasta.
   Ei mullakaa amarylliksen sipulia nii montaa vuatta oo ollu. Tuppaa vaan hankinta jäärä liian myähääseksi ja kukintaki sitte vasta joskus joulun jäläkihin, mutta kyllä silloonki kukkivat kukat kivoja ovat. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...