perjantai 4. marraskuuta 2022

Kuusi kuvaa kesästä-haaste

Sain toisenki kerran tämän Tuplasti terapiaa -plokin Pirjon aloottaman  haasteen. Tällä kertaa Rikkaruohoelämää -plokin Betweeniltä. Kiitos haasteesta! Kuviahan kesältä löytyy, joten näiren kuvien valintaperusteena oli kasvin yllätyksellinen kukinta. 

Kylmänkukan siementaimi 14.5.2022.
Oon aika kova leikkaamahan kasviista kukkinehet kukinnot pois ja siksi siämentaimia ei useenkaa löyry. Mutta, joku on jääny leikkaamata, koska aitauksen helemililijapurosta nousi kylymänkukan siämentaimi keskeltä valakoosta pehkua. Vuasi sitte kukkii yhyrellä-kaharella kukalla, mutta ny oli het kunnon kukintaa. Saa siinä rauhas olla, vaikka kasvaaki "vääräs" paikas. Ja viälä nuan hyvän färisenäki.
Kääpiömanteli 'Comet' 27.5.2022.
Samas aitaukses, erellisen kuvakohoran takana, o viis vuatta kasvanu kääpiömanteli. Son yllättävästi pysyny hengis ja kukinta on vuasi vuarelta runsahampi. Pualimetrinen pensas, minkä koria kukinta kestää valitettavan hetken aikaa. Paras hetki vaan muutamia päiviä ja pitääki pitää varansa, että saa siitä kuvan.
Mukulakurjenpolvi 31.5.2022.
Nämä terassipenkis kasvavat, piäninä mukuloona, syksyllä 2020 istuttamani mukulakurjenpolovet (Geranium tuberosum) kestivät onneksi toisenki talaven ja kukinta runsahampaa ku erellis kesänä.  Näyttää leviävän, mutta onneksi kukka on hyvän färine. Maanpäälliset osat kuihtuuvat kesän aikana pois.
Violetti herttapipo ja punaasempi kurjenpolvi 'Sirak' 1.7.2022.
Tämä herttapipo (Penstemon ovatus)on ollu leimupenkis terassin kohoralla jo kolome vuatta,  eikä oo kukkinu ennen näin söpösti. Meinasin sen jo viimme kesänä repiä irti, turhakkeena. Tuumasin kuitenki, ettei se ny paliua siinä haittaa ja onneksi annoon sille viälä maharollisuuren. Färi hukkuu pikkuusen viaruskaverin, kurijenpoloven kukintahan. 
Värililja 'Lotus Spring' 26.8.2022.
Keväällä 2019 esikasvatin kerratun lilijan sipulia. En enää muista, (kuvatoristeeta en löytäny)  oliko enemmän ku kaks, mutta elohon ei oo jääny ku yks. Ny kukkii vasta oikee lajityypillisellä, kerratulla, ihanalla kukalla. Lilija komeeloo kolomiopenkis tiukukärhö 'Arabella'n eres. 
Valkoinen sinisarja ja viinikärhö 'Pernille' 27.8.2022.
Valakoone sinisarija kukkii tänä kesänä ensimmäästä kertaa. Kaikki sinisarijat päättivät kukkia vaan yhyrellä kukalla. Siniset o enne kukkinu komiasti useemmalla kukalla. Tämä valakoone o kukintaansa pihirannu monta vuatta (4v??). Luin jostaki, että sinisarijat vaatiivat viiliemmän talavikauren kukkiakseen, joten vein sen vuasi sitte navettakeittiöhön talaveksi (n. 5astetta) muiren seuraksi, ku oli erellisen talaven vintis. Nähtävästi auttoo, vai tuliko purkki ny vasta täytöhön juuria. Sinisten kukinta oli tänä kesänä pettymys, mutta valakoosen kukinta sitä pikkuusen pehemitti.

Haasteen säännöt:
-kuus kuvaa kesältä
-aihe on täysin vapaa
-haasta muita mukaan

Haastan plokit:

Hyvää pyhäänpäivää!

22 kommenttia:

 1. Tattista haasteesta, plogiystäväni! Sul oli kaunis kesä.

  VastaaPoista
 2. Tuo herttapipo on minulle ihan tuntematon. Onni, ettet riipinyt sitä pois, sillä se on tosi veikeän näköinen. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enoo mäkää sitä mualla tainnu nähärä. Erellisinä kesinä makas pitkin maata, eikä montaakaa kukkaa ollu. Ny pysyy tanakasti pystys ja kukintaki oli hianua.

   Poista
 3. Ihania kukkaylläreitä! Tuo pipo on mulle ihan vieras entuudestaan, kiva nähdä uusia kasveja, joita meillä voi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näinki päi, ku kuitenki pettymyksiäki aina tuloo. Siis, HÄ! Voiko löytyä sulle viaras kasvi?!?

   Poista
 4. Hyvin onnistunutta kukintaa! Minullekin herttapipo oli uutta, samoin kurjenpolvet mukulasta. Tosi nättejä kummatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kurjenpolovien mukulat istutettihin syksyllä, samoon ku muukki keväällä kukkivat kukkasipulit. Ihan uus tuttavuus oli mullekki. Tääläpäi (Pietarsaari) on uurehko taimimyymälä, mikä satsaa pikkuusen erikoosempihin lajiihin. Siältä voi teherä harvinaasia löytöjä.

   Poista
 5. Olipa tässä jutussa taas kauniit kuvat ihmeteltäviksi. Minullekin tupsahti kylmänkukan siementaimi ja sehän on tietenkin kiva yllätys. Yritin keväällä heilutella siemeniä kukkineista kylmäkukista, jos ne vaikka tekisivät lisää poikasia.
  Ja aivan hurjan kaunis kuva herttapiposta kurjenpolvien vieressä. Tuosta herttapiposta en ole ennen kuullut, mutta kauniilta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulle ilimestyy toinenki, mutta tämä kukkii paremmin. Mä, en niitä siämentaimia nii kauhiasti mistää halua, ku tila o jo kortilla. Sullon eri tilanne. Suuri tontti täytettävänä.
   Herttapipo pisti tänä kesänä parastansa :) Näyttääs varmasti viäläki paremmalta, jos olis enemmä ku yks taimi, mutta kokeeluluantaasesti sen ostinki, ku vastahan tuli outo kasvi.

   Poista
 6. Vitsi, että tällaisena kylmänä marraskuun iltana on virkistävää katsella näin kauniita ja värikkäitä kuvia. Ekan kuvan helmililjat ja kylmänkukka ovat kerrassaan hieno yhdistelmä. Tuollaista voisi tavoitella ihan tarkoituksellisesti.
  Herttapolvi ja mukulakurjenpolvi ovat minulle uusia nimiä. Kumpikin nättejä. Jälkimmäisellä on myös kauniit lehdet. On muuten hieno kärhö tuo Pernillakin. Pitääpä laittaa nimi "korvan taakse".
  Hyvää Pyhäinpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylymänkukan siämentaimi osuu varsin sopivahan kohtahan.
   Nua kaikki kukkiivat tänä kesänä erukseen.

   Poista
 7. Kiitos haasteesta😊
  Taas oppi uutta: Mukulakurjenpolvi
  Sinnikkäästi olet jaksanut odottaa sinisarjan kukkimista. Toiset kasvit ottaa aikansa kukkiakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :)
   Siinähän yks kukkimaton pötti o menny muiren joukos. Toivottavasti kukkii ens vuannaki ku o ny alakuhun päässy. Arvelinki, että kukintaa saa orottaa. Juurakko oli aika surkia alesta ostettaes.

   Poista
 8. Meinasin jo jättää tämän lukematta kun muistin, että vasta olin tutkinut kuusi kuvaasi kesästä. Onneksi klikkasin jutun auki! Minullekin herttapipo ja mukulakurjenpolvi olivat aivan uusia nimiä. Todella hienoja kumpikin. Kylmänkukan siementaimi on ainakin minulle ihana yllätys, ilmestyipä se mihin tahansa. Niitä saisi olla vaikka ympäri puutarhaa. Ensi keväänä taas esikasvatan muutaman lisää, vaikka kesällä ja syksyllä ripottelin siemeniä ympäriinsä :D
  Ei se aina se kylmä talvikausikaan saa sinisarjaa kukkimaan. Omani oli kellarissa (+4 astetta) eikä yhden yhtä kukkaa tänä vuonna. Toisaalta joku sanoi, että tänä vuonna ei hänelläkään sinisarjat kukkineet, joten ehkä kesässä oli jotain epämieluisaa sinisarjoille. Ehkä liian vähän aurinkoa tai liian koleaa?
  Mukavaa pyhäinpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinas olla hyvä harhautus :) Herttapipon oon ostanu piäneltä taimitarhalta (Taimibongarit). Niillon useen jotaki erilaasempia siämenkasvatuksia kokeelus. Nilahan on esitelly hianoja kylymänkukan siämentaimia plokissaan ja ihimettelin, ettei mulla nii too. Sitte hoksasinki, ettei voi ollakkaa, ku haituvat kohtaa sakset.
   Eihän nuasta kasviista aina tiärä mikä vaikuttaa mihinkäki. Toivottavasti ens kesänä kukkii kaikkien sinisarijat erikoosen hyvi.

   Poista
 9. Kaunista kukintoo on ollu kesässäsi! Tuo herttapipo on miullekkin tuntematon kasvi, kaunis on.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...