sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Ensimmääne kylyvöaalto

Kevättalavi teköö puutarhurista rauhattoman. Ja ymmärtäähän sen, ku päivät pitenöö kovaa vauhtia. Kylyvöhommat o monilla ollu jo  kuukausia täyres tohinas, mutta itte alootin kylyvöhommat aika myähään, vasta helemikuun loppupualella. Oonki pikkuusen kateellisena kattellu plokiis muiren kovaa vauhtia vihertyviä kylyvöksiä ja kasvavia taimia. Mutta mullon ny olosuhteet kasvatusten kannalta aika surkiat; viiliät huanehet, epäsäännölline lämmitys, eikä laattialämmitystäkää tällähetkellä oo. Jotaki oon kuitenki kylyväny, itteasias aika palioki ja onneksi suurin osa o jo itänykki, ettei aiva tuu vaivuttua murheen alhohon. Kuvat on eilisiä.

22.2 Ruotiselleri 'Tall Utah'  oli tämän kevään ensimmääne kylyvö. Luulin ettei irä, koska siämenpussi oli vanhentunu ja heitin siämenten päälle multaa, vaikkei olisi saanu. Tämon ollu keittiön klasilla pussipääs, iti kuitenki 5.3.
27.2 oli köynnösten vuaro. Kelloköynnöksiä tuikiin iliman liotusta kookosnappiihin. Tykkään kyllä enemmä sammalnapiista, mutta ku paikkakunnalta Hankkija lopetti, ostin alesta näitä. Nelijäs on leheret ja toises nelijän satsis näkyy lenkki. Siämeniä oli pussis 24kpl, eli monta, mutta mulle riittää nämä ihan hyvin.
Keijunmekot omasta siämenestä. Lähes kaikis napiis on elämää. Itivät 13.3 vintin klasilla.
Varuuksi kuitenki ostosiämenistäki keijunmekkoja (nelijä nappia oikialta). Seuraavis Köynnöspikkusyräntä 'Golden Tears' ja punanukkia, mikkei oo itäny. Eiväkkä taira itääkkää.
Ahkeraliisasekootus hajakylyvönä. Itivät 12.3.
1.3 kylyvin pussin pohojalta pelargooni 'Lustre Deep Pinki'.Yks iti 8.3 loput ehkä pian. Kokeeksi  kolome kosmosta 'Apricotta'. Iivät jo 5.3. Tein elämäni ensimmääset lumikylyvöt pihalle lumihankehen; kosmosta ja ritarinkannusta
Harjaneilikkasek. 'Sweet William' kylyvin ensimmäästä kertaa. Olivat nauhas, itivät onneksi maltilla  10.3 ja kärsämösekootus ' Summer Pastels' iti 5.3.
2.3 Kylyvin toisen satsin selleriä, koska mitään ei viälä näkyny ensimmääsestä satsista. Tällä kertaa uuresta pussista, lehtiselleri 'Golden Self Blanching 2' (iti 14.3). Siinähän tiätysti käytihin nii, että molemmat satsit itivät ja ny sitte on tulos selleriä yllin kyllin.
Isokirjopeipit ' Rainbow' (ei viälä itäny) ja 'Wizard Coral Sunrise' Iti 18.3.
4.3 kylyvin pensas ja amppelitomaattia. Runkotomaatit jätin myähemmäksi, näiren surkeeren olosuhteeren takia. En tiärä olisko pitäny teherä toisinpäi. Pensastomaatit 'Balkonzauber' iti 14.3, 'Maja' iti 14.3 ja 'Tiny Tim' iti 13.3. Nämon ollu osan aikaa lämpömaton päällä.
Amppelitomaatit 'Romello' F1 iti 12,3 ja jo kolomevuatta vanahat 'Tumblig Tom Red' siämenet itivät 17.3.


16.3 kokeelin  kylyvää viälä persiljaa esikasvatuksehen, 'Moss curled 2' iti eilee ja viälä itämätöntä 'Gigante d'Italia'. Esikasvatusta ei kait normaalisti teherä ja viälä "vääränä" päivänä, mutta satoa tuli viimme kesänä tooosi myähään. 

Oon jo vuasia yrittäny nourattaa kasvavankuun sääntyä kylyvööhin ja istutuksihin. Sitä oon seurannu Sarin puutarhat -plokista. Sain lainalle aihetta koskevan kirijan (Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanvijelyssä ja metsänhoidossa) ja innostuun nii, että tilasin ittellekki. Isäntähän on sitä miältä, että oon ny lopullisesti pimahtanu. Mutta tuumasin, ettei ota josei annakkaa. Miälenkiintoosta asiaa jokatapaukses. Nämä kylyvöt on ny tehty kirijan periaatteeren mukaasesti. Uus kylyvökausi alakaa taas ens viikolla. Onko asia sulle tuttu?

Aurinkoosta pyhäpäivää!

17 kommenttia:

 1. Ihan hyvässä vaiheessa ovat sinun kylvösi ja mukavasti viherrystä näkyy purkeissa! Kävin muutama vuosi sitten yhdellä luennolla, joka opasti kuun vaiheiden mukaiseen kylvämiseen. Sen jälkeen yritin noudattaa tarkkaan kylvöjä kuun mukaan. No, hieman tulin epäileväiseksi, kun testasin verrokkiryhmää ns. väärän kuun aikaan ja toisinaan väärän kuun aikaan kylvetyt kasvoivat ja tuottivat satoa paremmin kuin 'oikeina päivinä' kylvetyt. Minulle tuli tuntuma, että yleisesti suotuisilla kasvuolosuhteilla oli suurempi merkitys kuin kuulla. Saatan edelleenkin katsoa kuun vaiheet ja kylvän 'oikeina päivinä', mutta mikäli menetän pari viikkoa kasvuaikaa odottamalla nousevaa kuuta niin olen jättänyt kuun huomiotta.
  Tiedän kyllä monia, jotka luottavat paljon kuun vaiheiden seuraamiseen, eikä siinä mitään huonoakaan ole, joten onnea sinulle ja raportoit varmasti huomioistasi. Oppia ikä kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääset pikkutaimet näyttäävät aina niin kovin toivottomilta, mutta kasvaahan ne. Torennäköösesti kasvuolosuhteella onki suurin merkitys ja mullahan non ny entistä heikommat. Onhan mulla pari kasvilamppua ja ostin ny piänen lämpömaton, jos siitä olis irätysapua. Niimpä :)

   Poista
 2. Kuun vaikutusta tai ei niin paljon hyvin kasvuun lähteneitä siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itivät joo, ehkä siinä meni kauemmin ku enne, iliman laattialämmitystä.

   Poista
 3. No hyvinhän nuo ovat itäneet, oli sitten kuun vaikutusta tai ei. Olen lukenut juurikin Sarin blogista asiasta. Joskus on osunu kylvöt kohilleen ja joskus ei. Välillä ei huomaa mitään eroa. Samoin tullut tutkittua mitkä olis rikkisten parhaita nyrhimispäiviä :)
  Kyllä noissa vielä koulimista riittää, mutta sehän se on mukavaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattothan ny kuinka näiren käy. Samoon mäki oon teheny, pyrkiny tiättynä päivänä penkit perkaamahan. Hirvittää taas tuleva koulintavaihe, vaikka kylyvöjä on tulos lisää palioki.

   Poista
 4. Sinulla ei ole syytä kadehtia muiden taimia. Hyvin ovat omasi itäneet. Vieläpä monipuolinen kokoelma kaikkea kivaa. Selleriäkin kahta sorttia. Kylvin ensimmäisen kerran lehtiselleriä, jota tykkään käyttää, vaan en ole koskaan itse kasvattanut.
  Koulin juuri tänään joukon samettikukkia, enkä siksi kadehdi tulevia hommiasi. En nimittäin yhtään tykkää koulimiseta. Itäneet taimet näyttävät venyvän hurjaa vauhtia. Vaan kun niitä alkaa tunkea oikeaan multaan, ne ovatkin vaarallisen hentoja lilliputtia, joiden rinnalla omat nakkisormet näyttävät ja tuntuvat jättiläisiltä.
  Olen tutustunut kuun merkitykseen kasvattamisessa. Muutaman kokeilun jälkeen innostus laantui. Ehkä olen liian impulsiivinen ihminen sitoutuakseni riittävästi johonkin tiettyyn järjestelmään. Varmasti saamme kuulla kokemuksiasi kevään ja kesän mittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itäny ovat hyvin, mutta kuinka palio harvenoo matkan varrella, jää nähtäväksi. Ostin vuasi sitte ensimmääset sellerintaimet ja hyvin kasvoovat, tosin eivät kaupan sellerien mittoohin. Ny päätin kokeella kasvattaa niitä siämenistä asti. Selleriä enoo ylipäätänsäkkää kauvaa käyttäny, smootiis enimmäkseen. Sinnehän voi tunkia mitävaa.
   Ei oo koulimine munkaa herkkua. Taimet o useemmiten toivottoman piäniä ja kato käy siinävaihees väistämätä.
   Saa nähärä kuinka mun käy. Useen meikälääsenki innostus herpaantuu aijankans. Torennäköösesti joitaki heleposti muistettavia juttuja jää elämähän pitemmäksiki aikaa.

   Poista
 5. Taisi kommenttini lentää bittiavaruuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskiihin meni näköjään molemmat kommentit. Mikäs näitä yhteyksiä taas vaivaa.

   Poista
 6. Voi sillä kuulla olla vaikutustakin, itse teen kylvöt silloin kun ehdin, aina ei ole aikaa kun kuu on sopivassa asennossa. Tänä vuonna kaikki esikot jättivät itämättä, se vähän harmittaa, muiden kanssa on ollut parempaa tuuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tiärä, liikuttaahan kuu isoja valtameriäki :) Harva varmasti täysin pystyy mitää tiättyä systeemiä nourattaa. Onnistunu esikkokasvusto oliski ollu hyvä juttu. Sullahan tilaa riittää isoommillekki taimimäärille.

   Poista
 7. Sullahan on jo vaikka mitä ihanuuksia tulossa! Mun kylvökset on tehty kaikki vasta maaliskuussa ja aika pieniä ovat vielä, mutta eivätköhän kesäksi ehdi kunnon kokoon kuitenkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan niitä :) Ku pääsöövät kunnolla alakuhun, kasvaavat kyllä. Useemmiten taimien kans saa tilanpuutteen takia tuskaalla myähemmin keväällä, joten on ehkä parempiki, jotta aluut o täs vaihees vasta piäniä. Toivon mä :)

   Poista
 8. Siehän oot paljon kylyvöksiä tehny. Joissakin asioissa kuunkierrolla on tosiaan merkitystä, taimikoita kun perkovaa alakuulla, vähemmän vesoo sitten. Kitkemisessäkin on kuulla merkitystä. Kylyvöajankohtoo vähän seuroon kuun mukaan, tärkiimpee on kasvuajan pituus ja taimien kouliminen ajallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nuata kertyny, vaikka tairan olla tosiaan joirenki kans pikkuusen myähäs. Toivon, että se viälä paloona oleva kasvihuanes tasoottaas pikkuusen myähäästä ajankohtaa. Uskon kans, että ainaki joiski asioos on vaikutusta.

   Poista
 9. On paljon taimia tulossa sinullakin. Taitaapa olla tällä hetkellä selvästi enemmän kuin itselläni. Vaan kunhan uusi setti uunin päällä alkaa itää, sitten on taimia täälläkin! En ole oikein vakuuttunut kuun mukaan kylvämisestä. Pitäisi tehdä kunnon vertailevaa tutkimusta asiasta, mutta ei oikein tahdo nyt aika riittää moiseen tieteellisyyteen. Ehkäpä itse raportoitkin meille myöhemmin kesällä, oliko kuun liikkeillä vaikutusta ;)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...