sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Kirjaesittely - OMAVARAISTELUA KAUPUNKIPIHALLA

Het ku näin Tiiu Kukkasjärven plokipostauksen Puutarhahetki- plokissaan,  pian julukaastavasta esikooskirijastansa OMAVARAISTELUA KAUPUNKIPIHALLA, olin myyty. Tuumasin, että tuan kyllä hankin. Osuu niin hyvin omalle kohoralle. Vaikka oon touhannu puutarhan paris pitkälti yli 30vuatta, on puutarhapuuhat suuntautunu lähes täysin koristepuutarhan pualelle. Ilokseni, Tiiu lähestyy mua sähköpostis ja tarijos esittelykappaletta. Sehän oli enemmän ku sata jänistä! Ja niin kusti poloki ja toin mun oman kappalehen loorahan. 

Isäntä vilikaasi kirijan kantta ja tokaasi, etteihän me asuta kaupungis. No, sillähän ei oo väliä, onko tupa puutarhooneen kaupungis vai maalla. Ei hetikää kaikilla maalla asuvillakaa sen suuremmat tontit oo ku kaupungiskaa asuvilla.  Tosin, maalla asuville on, eres jonkunasteesen omavaraasuuren ylläpitäminen ehkä luantaasempaa. 

Tämä kirija osuu tämän ajan henkehen. Muutamien viimmeesten vuasien tapahtumat o nostattanu valtavan kiinnostuksen omavaraasuuren lisäämiseksi. Sellaasillekki, jokkei oo asiahan ennen kiinnittäny mitää huamiota. Mullaki, vannoutunehella koristepuutarhan ylläpitäjällä, on ns. "elämäntapamuutoksen" jäläkihin kiinnostus ittekasvatettavan ruaan maharollisuutehen lisääntyny huamattavasti. Koska mulla on siltä pualelta viälä palio opittavaa, niin tämä kirija antaa siihen torella palio hyviä neuvoja.

Tämä kirija antaa vinkkiä omavaraasuuren toteuttamisehen torella monelta kantilta. Vaikkei olisi multaa ku kynsien alla, voi halutessansa päästä nauttimahan omasta sarosta vaikka keittiön klasilla kasvattaen. Kirija esittelöö siihenki tyylihin monia maharollisuuksia.

Ulukotiloohin siirryttäes Tiiu esittelöö kirijas parvekkeella, terassassilla,  lavatarhas ja kasvihuanehes  tapahtuvan hyätykasvien kasvatuksen, siämenten kylyvöstä saron koriuuhin asti, esitellen monia, uusiaki kasvia vanhojen tuttujen lisäksi. Kasvien käyttötavat on esitelty ja monista viälä hyviä reseptiä ja erillisiä vinkkivitosia. Kompostoontitapoja ja vedenkeruutaki on kirijas esitelty.

Monelle taitaa olla uutta tiatua, seki, että monet kesäkukat ja kukkapenkiistä löytyvät perennakki o syätäviä kasvia. Niitäki löytyy kirijan sivulta monia.

Kirijas on  mukana ns. tavallisten yrttien lisäksi esittelyt yleesimmistä villiyrtiistä. Niirenki käyttö on lisääntyny, eikä tartte olla mikää maanomistaja.

Mettämarijojaki noukkien, voi huamattavasti nostaa omavaraasuusastetta. Niistä löytyy hyvä tiatopaketti ja kaavio mistä löytyy tuntomerkit, kasvupaikat ja ravintosisällöt, monen uun tiaron lisäksi. Siäniä keräämälläki voi vaikuttaa omavaraisuusasteeseen. Yleisimmistä siänistä on kirijas kuvaukset, käyttötavat ja säilytys ja säilöntäohojeeta.

Omavaraisteluhun liittyy palio muutaki ku kasvien kasvatus. Mehiläästarhauksestaki o erilline luku. Aurinkopaneelit katolla lisää sähköomavaraasuutta ja kanalasta saa omat munat. 

Tiiun plokia seuraamalla on aistinu valtavan innostuksen puutarhanhoitua kohtaan ja sonki heillä, rakas, koko perheen yhteinen harrastus. Tiiu onki koonnu omakohtaasen kokemuksen pohojalta kattavan tiatokirijan omavaraistelusta. Kirja on kovakantinen, 239 sivuunen, selkeästi kirijootettu ja taitettu teos. Lopus on selekiä hakemisto, mistä löytää hakusanalla aihetta käsittelevät sivut.

Puutarha sijaattoo IV-vyähykkeellä, joten kirijas olevat kasvatustiarot kattaavat suurimman osan maata. Tästä kirijasta saa torella palio vinkkejä omahan tekemisehen. Suasittelen lämpöösesti jokaaselle asiasta kiinnostuneelle, nii aloottelijalle ku jo enemmän harrastaneelle.  Kirija tiivistä tiatua täynnä. Muhun tämä ainaki osuu ja uppos.

Onnittelut Tiiu esikooskirijastasi ja kiitos sen esittelymaharollisuuresta!

Kiitos Kustantamo Readme lähettämästänne kirijasta!

Innokasta omavaraistelua!

5 kommenttia:

 1. Tiiun kirja on mahtava tietopaketti!

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon kirjani esittelystä ja kauniista sanoistasi! Tästä tuli tosi hyvä mieli.:) Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja lisään postauksesi linkin blogiini viimeistään huomenna!:)

   Poista
  2. Kiitos itsellesi mahtavasta kirijasta :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...