torstai 21. tammikuuta 2021

Kutsumaton viaras ja tammikuune panoraama

Tapaan vilikuulla keittiön klasista ohi kulukiessani lintularon tapahtumia.......Ei mitään, joten luurasin talipallojen tilantehen. Ei tirpan tirppaa, mutta joku ylimääräänen möykky kyhyjötti ranka-airalla.

Jaahas, kutsumaton viaras. Olisko varpuushaukka? Siinä se istuu kaikes rauhas ja tähyyli ympärillensä.

                          
Oon tälläästen tilantehien varalta upottanu talipallotelinehen jasmikkepuskahan, että pikkulinnut sais olla rauhas, mutta.....

                          
.....siitä hualimata haukka oli saanu saalista. Hangella on aina osa linnuusta ettimäs puronnehia muruja. Onneksi tämon aika harvinaanen näky ja pitäähän haukanki syärä.

PANORAAMAA

Oon jo viitenä vuatena kuvannu etupihan lumitilantehen samana päivänä (21.1) Eihän tätä perinnettä voinu katkaasta.......

......ja pakko oli tarijeta mennä tuulehen ja tuiskuhun ottamahan kuvat panoraamaa varte. Oli  kyllä surkia sää, surkiin miton kuvauspäivänä ollu. Pakkaasta viitisen astetta ja lumituiskua liki poikittain. Lunta on ollu joulusta asti, ny toistakymmentä senttiä. Lumi on tosin kovin epätasaasesti. Johonaki kohoras on yli pualimetriset kinokset, ku viäres voi olla liki lumeton kohta. Huamenna on lunta palio enemmä, ku siton koko päivän tullu. Erellisten vuasien kuvat löytyyvät tästä viimme vuatisestä postauksesta. Kasvooko teillä lumipeite?

Hyvää loppuviikkua!

28 kommenttia:

 1. Jopas on melkoinen pihalintu teillä! Tuo panoraamakuva on hieno. Eilen kiersin takapihalla kumpparit jalassa. Lunta on reippaasti, mutta kumppanin varret onneksi riittivät, eikä kumpparit täyttyneet lumesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuan näköö muutamia kertoja talaven aikana. Panoraama eioo ihan oikiaoppisesti kuvattu, ku tupa menöö nuan kaarelle, mutta sen lumitilantehen siitä näköö hyvin. Meilläki o ny lunta palio enemmä, niinku uumoolinki.

   Poista
 2. Luonnonlakihan tuo on, että isommat linnut syövät pienempiä. Silti ei haluaisi niin tapahtuvan. Ainakaan itse ruokkimia lintuja ei kukaan saa napata!

  VastaaPoista
 3. Meilläkin kävi juuri tällä viikolla varpushaukka! Tai varmaan se käy vähän väliä, aina joskus pikkulinnut yhtäkkiä katoavat... Mutta nyt kerrankin näin syyn lintujen katoamiseen. Haukka lymyili hetken oksalla (ilman saalista). Sain siitä huonon kuvan ja kysyin tunnistusapua viisaammilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haukakki varmasti oppiivat mihinä pikkulinnut parveeloovat. Eivät kuitenkaa joka kerta onnistu saalista saamahan. Piti munki isännältä kysäästä. Toine vaihtoehto olis ollu hiirihaukka.

   Poista
 4. :( Täytyyhän haukankin tosiaan syödä. Hyvin sanottu.

  VastaaPoista
 5. Hienon kuvan kuitenkin nappasit haukasta. Meillä niitä mökillä näkee ja vielä vähän suurempiakin siivekkäitä. Lunta on tullut taas lisää ja lumitöitä tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvä kuvata, ku haukka istuu selekä klasihinpäi, eikä nähäny ku siinä touhasin. Teillä varmasti näköö palio enemmän lintuja, ku mettä on viäres.
   Onneksi isäntä hoitaa enimmät lumityät traktorilla. Mulle jää vaan hianosäätö :)

   Poista
 6. Luonnonlaki on julma, kaikkien on syötävä. Hienosti sait kuvaan haukan kuitenkin.
  Joo, lunta on tullut ihan kiitettävästi. Isäntä teki hyvän aikaa lumitöitä, ennenku lähti iltavuoroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihän mailma pyärii. Pikkuusen on utuuset kuvat, mutta hyvin niistä selevän saa. Meillä kans isäntä veti traktorilla enimmät lumet.

   Poista
 7. Hyvän kuvan olet saanut haukasta. Kiva, kun et tuomitse häntä enempää, pitäähän hänenkin syödä. Vaikka toivotaan, että jatkossa voisi etsiä eineensä jostakin muualta. Lunta on tullut tännekin aika paljon, mutta nyt ollaan kyllä plussalla. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tirppoja meillä kyllä täälä maalla riittää. Sepä kiva, että Raumallaki on lunta. On kotoosampi olo. Meilläki on lauhtunu, mutta silti viälä miinuksella. Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Meilläkin käy haukka välillä tsekkaamassa tilanteen ruokinnalla ja nopeasti häviää kuolleet linnut jonnekkin, jos jättää lähistölle makaamaan. Kyllä nyt lunta on tullut ihan kiitettävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son ihan hyvä, että nuata suurempiaki lintuja o, eikä kaikki oo hävinny olemattomihin. Meillä teköövät naapurien kissakki säännöllisiä tarkistuskiarroksia ja niirenki jäliiltä näköö joskus höyheniä. Lunta on, joskin epätasaasesti.

   Poista
 9. Harmi, että haukka on löytänyt lintujen ruokintapaikalle. Luonto on välillä julma, mutta se on kuitenkin välttämätöntä, jotta luonnon tasapaino pysyy yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarttisi ottaa kuitenkaa jokapäivääseksi jahtipaikaksi. Aika harvoon onneksi näkyy.

   Poista
 10. Komia haukka. Kyllä tuota mielellään kuvailee, eikä se määräänsä enemmän syö. Tietty harmi, jos se alkaa ihan päntiönä kyttämään ruokintapaikalla evästä.
  Kiva perinne sulla, tuo panoraama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuallaane on kuvattava, ku kerran oli siihen maharollisuus. Muutamia kertoja talaves, oon tuan yleensä nähäny. Ny tiätysti ku on enemmä lunta, voi viaraalla useemminki.
   Panoraama on hyvä keino saara mahtumahan yhtehen kuvahan enemmä. Vois sen toteuttaa paremminki, mutten ruvennu mitää jalustoota ny tuas myrskys pykäämähän.

   Poista
 11. Varpushaukankin on syötävä ja ruokintapaikalta helepon aterian suapi. Juluma on ilime kaikilla haukoilla! Ihanan luminen on nyt luonto tiälläkin, lunta vasta kolomisenkymmentä senttii, lissee on luvassa ja muutama aste pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Teillonki palio lunta. Tääläki lunta tuloo lisää melekee joka päivä, näköjään. Ny on plussan pualella 1,6.

   Poista
 12. Komeannäköinen pihavieras, vaikka toivoisi tietysti, ettei se söisi pihan pikkulintuja. Luonnon kiertokulkuun vaikuttaminen on vaikeaa. Panoraama perinne on kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tualla koolla jo huamion saa, vaikkei suurimpia haukkoja taira ollakkaa.
   Kuvista huamaa vuasien erilaasuuren.

   Poista
 13. Hyvin sait varpushaukan kuvattua. On se eväs silläkin talvella tiukemmassa ja lintulaudoilta voi saada helpommin sapuskaa. Saattaahan se muutaman hiiren ja myyränkin napata sekä jo valmiiksi sairaita pikkulintuja, jotka saattaisivat sairastuttaa nopeasti muutkin lintulaudalla vierailijat. Meillä tuiskutti parikymmentä senttiä lunta torstaina ja viime yönä vielä melkein toisen mokoman lisää, joten nyt sitä riittää! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että tuli vakiokyttääjä. Näin haukan lentelevän tänäki päivänä.
   Hups! No, ny o kasviilla kunnon talavipomppa päällä. Mukavaa alakavaa viikkua!

   Poista
 14. Sinulla oli kamera otollisellä hetkellä hyppysissä, hieno kuva varpushaukasta. Meillä varpushaukka pörräsi pihapiirissä vuosi sitten keväällä. Istui keittiön ikkunan viereisessä tuijassa vahtimassa marjakuusen ruokintapaikan pikkulintuja. Tinteillä oli onneksi hyvät mahdollisuudet päästä marjakuusen oksistoon pakoon. Hiljaista oli niin kauan, kuin varpushaukka vahti ruokintapaikkaa. Luonnossa on oma järjestyksensä. Julmaa tai ei, ihminen on aina se julmin.
  Pari päivää sitten istuttiin keittiön pöydän ääressä kahvilla, kun huomasin marjakuusesta hankelle ilmestyneen linnun. Ihmettelin hetken linnun olemusta ja Luontoportin avulla tunnistin sen helmipöllöksi. Aika pieni, mutta kuulemma sekin jahtaa pikkulintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haukka viihtyy airalla niin kauvan, että sain sihtaalla kaikes rauhas. Luanto pyärii omiilla säännööllä.
   Helmipöllöä enoo tainnu koskaa nähärä. Kyllä netti on hyvä tunnistusapu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...